Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Magyarnak lenni menő!

2013.06.12. 13:58 mujure

Rájár a rúd idén Magyarországra, és most kivételesen nem a szép számú suttyóra gondolok, akik igyekeznek minél többször (és egyre növekvő sikerrel) felkúrni az agyunkat, hanem konkrétan az időjárásra. Volt itt hosszú tél, fagyoskodó autósok, vihar vihar hátán, és most jött nekünk a rekordárvíz. Sőt, még földrengés is volt. Persze, ezek mind tragikus események, tök egyértelmű, hogy a Föld üzenni akar, hogy ne vágjuk ki az esőerdőket, meg a globális felmelegedés és itt a maja világvége is. Nyilván egyik sem jó megoldás (talán a klímaváltozás az, de egyikünk sem biológus), csak szimplán beszoptuk idén, ez van. Ami a jó hír, hogy bebizonyítottuk: jófejek vagyunk!

Jómagam kétszer mentem le a múlt hét folyamán a rakpartra Dunanézőbe, hiszen a vízállás ugye rekordméretű volt, röviden: történelem folyt a szemünk előtt. Ennyi embert amúgy a magam részéről eddig kizárólag augusztus 20.-án láttam a rakparton, tele volt söröző/fényképező emberrel, anyukák a gyerekeikkel, punkok készítettek kishajót, esernyős ember álldogált a vízben és még wakeboardoztak is. Ez örömteli, hiszen így legalább egy kicsit közelebb kerültünk a Dunához. De miket is beszélek... Ő került közelebb hozzánk!

980012_172142666296114_1986245737_o.jpg

Amikor március idusán az emberek kint ragadtak az utakon, példátlan segítségi hullám ömlött szét az országban: aki tudott menedéket adott, a hivatalos szervek éjjel-nappal dolgoztak, tisztították az utakat, mentették az embereket, satöbbi. Ugyanezt láttuk most is, csak még jobban megszervezve: a gátakon eszméletlen mennyiségű ember dolgozott, önkéntesnek pedig már pénteken nem lehetett jelentkezni (pontosabban lehetett, de már csak várólistára), pedig a tetőzés csak vasárnap jött. Jómagam nem mentem a gátakra, tudom, köcsög vagyok, de épp az előző mondatban írtam le, hogy tulajdonképpen szükség sem lett volna rám. Cserébe hallottam sztorikat arról, hogy milyen jó volt a hangulat, ingyen kaja, ismerkedés, volt ott minden.

Amit az egészből ki akarok hozni az nem más, mint az, hogy ezek a természeti csapások összehozták az embereket. Sztorik születtek (még ha nem is mind vidám), ismeretségek köttettek, de ami talán a legfontosabb: a magyarok felismerték, hogy baj van, és segítettek egymásnak. Tudom, hogy nem minden fenékig tejfel, voltak, vannak problémák most is, és természetesen komoly károkat okozott mindkét katasztrófa. Ha kívánni lehetne, azt szeretném, hogy ezek ne történjenek meg még egyszer, de ha már így alakult, akkor igenis örülök annak, hogy bebizonyítottuk…najó, TI bebizonyítottátok, hogy jó emberek vagytok. És ezt köszönöm.

Szándékosan nem írtam le eddig azt a szót, hogy politika, de egy rövid bekezdés ennek is jár. Márciusban még mindenről Pintér tehetett, most pedig Orbánt gúnyolja mindenki azért, mert kicsit talán túljátszotta a szerepét, de erre meg azt mondom, hogy kapja be mindenki, aki ezzel foglalkozik ahelyett, hogy meglátná a lényeget: az időjárásról nem tehet a kormány, sőt, még az ellenzék sem, cserébe az úgynevezett közemberek – nem foglalkozva a politikusokkal – egymás mellé álltak hóviharban és gátakon, megmutatták, hogy nem a politika a legfontosabb ilyenkor. És ezt köszönöm.

Köszönöm nektek, hogy fagyoskodtatok a nemzeti ünnepen, köszönöm nektek, hogy zsákokat pakoltatok naphosszat, köszönöm nektek, hogy mentek segíteni Szerbiába és köszönöm nektek a jó hangulatot a Duna-parton. Magyarnak lenni menő!


10 komment

Címkék: természet együttélés árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr75357351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2013.06.13. 12:25:48

"most pedig Orbánt gúnyolja mindenki azért, mert kicsit talán túljátszotta a szerepét, de erre meg azt mondom, hogy kapja be mindenki, aki ezzel foglalkozik ahelyett, hogy meglátná a lényeget..."

Szerinted!
Mert ugyebár a "fővezér" úgy hirdette az igét a déli hírekben, hogy az összefogás is az ő személyes érdeme.

nyanyus 2013.06.13. 12:26:13

Végre egy optimista és reális kép és bár nem voltam a gátakon, sem a hóviharban, az ilyen storyk láttán-hallatán azt érzem, amit manapság és az elmúlt években szinte soha, hogy végre jó magyarnak lenni! Végre az emberek közös célok érdekében összefogtak, anyagi és politikai előny nélkül segítették egymást. Milyen jó lenne, ha a normál, bajok és természeti csapások nélküli életben is így lenne!

nyanyus 2013.06.13. 12:28:35

@lobster thermidor: Mondhat, amit akar. Mindenki tudja, hogy ez nem rajta, hanem az embereken múlt, akárcsak a hóviharban. Aztán, hogy ki, hogyan fényezi magát a választások előtt, azon meg lehet mosolyogni:))

háténimmár 2013.06.13. 13:06:28

Nem vagyok fideszes.
Nem vagyok jobbos a szó mai értelmében (balos sem)
Orbán pedig sem nem vezérem, sem nem senkim.
A gáton nem voltam kint, mert van egy 5 éves fiam.
Viszont kimentünk egy a gátnál biztonságosabb városi telephelyre homokzsákot tölteni, ahol a gyerek sem esik a dunába.
Ott Emberek dolgoztak nagy E-vel. Nem járt arra a sajtó, kamera, senki, hiszen a duna több kilométerre volt. Arra csak a teherautók jártak, akik a megtöltött zsákokat hordták a gátra, meg a kamionok, akik a homokot hozták.
És kilátástalanul lapátoltunk sokadmagunkkal, szótlanul izzadva.

Nem abban a városban lakom. Ahol lakom, nem veszélyeztetett az ár. Egyik ismerősömet sem veszélyeztette, és egyik ismerősöm sem lakik abban a városban. 30 km-t autóztunk, hogy csendben lapátoljunk és még a facebookra sem posztoltuk ki.

csak annyit szerettem volna mondani, hogy Magyar Emberek voltak ott. Származásilag és érzelmileg is magyarok. Cigánnyal, zsidóval, pirézzel, afroamerikaival és indiánnal (legalábbis akik külső jegyekből számomra, mint laikus számára felismerhető) nem találkozunk.
Ők biztosan máshol lapátoltak.

☉ ☾ 2013.06.13. 13:34:31

"történelem folyt a szemünk előtt" - hahaha, egyébként embernek lenni menő?

☉ ☾ 2013.06.13. 13:37:19

"Részemről őszinte, mélyről jövő ellenszenvvel viseltetek szinte minden irányában, amit ez a két globális "civil" szervezet csinál" (Amnesty és a Greenpeace) - mégsem olyan menő magyarnak lenni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 14:41:52

Már megijedtem, hogy ez a 20. cikk, mely elmagyarázza, hogy a rohadt cigány tolvaj antiszemita Orbán a gátakon lassította a mentési munkálatokat, mert ezzel is építi fasiszta azeri baltás diktatúráját.

Terézágyú 2013.06.13. 15:05:08

"csak annyit szerettem volna mondani, hogy Magyar Emberek voltak ott. Származásilag és érzelmileg is magyarok. Cigánnyal, zsidóval, pirézzel, afroamerikaival és indiánnal (legalábbis akik külső jegyekből számomra, mint laikus számára felismerhető) nem találkozunk.
Ők biztosan máshol lapátoltak. "

Persze, ők a Jó Magyar Emberek sírját ásták.
Hiszen mindig ezt csinálják.
Bisztoss mostis.

Terézágyú 2013.06.13. 15:07:18

"most pedig Orbánt gúnyolja mindenki azért, mert kicsit talán túljátszotta a szerepét, de erre meg azt mondom, hogy kapja be mindenki, aki ezzel foglalkozik ahelyett, hogy meglátná a lényeget..."

Abban, hogy az emberek összefogtak EZ a lényeg.
Abban viszont, hogy a zorbán fényezi magát (és hajóval megy, mikor tilos hajózni), abban meg ez: hogy a zorbán fényezi magát és mindent ennek rendel alá.

nyanyus 2013.06.14. 08:52:32

@háténimmár:
Örülök, hogy a cigányt, zsidót és afroamerikait így meg tudod különböztetni. Képzeld csak el, hogy vannak olyan cigányok, akiken nem látszik és vannak olyan zsidók, akiknek nincs nagy orruk és szőkék. Biztos lehetsz abban, hogy ezek is lapátoltak valahol.
SZörnyű, hogy egy teljesen örömteli cikkhez kell valakinek- mégha burkoltam is mindenféleképpen egy kis nacionalizmus, na meg egy kis cigányozás, zsidózás.
süti beállítások módosítása