Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Kész cirkusz

2015.02.23. 17:06 mujure

Oda a kétharmad. Tegnap este óta ezt szajkózza mindenki, akit kicsit is érdekel a politika, mindenki Kész Zoltánt dicséri, vagy éppen a hibákat próbálja elemezni, még Orbán is megszólalt a fácsén. Tavaly eleve épphogy lett meg a kétharmad, amit már az első adandó alkalommal el is bukott a Fidesz, a következő, tapolcai választás már abszolút tét nélküli (így nyilván nem is lesz olyan nagy visszhangja). Mi azért megpróbáljuk a fenti tényt kissé árnyalni, leginkább arra keressük a választ, hogy van-e egyetlen olyan szereplő, aki büszke lehet magára?

Illik a győztessel kezdeni, meg amúgy is mostanra már kész szabadságharcos lett Kész Zoltán, akinek már a neve is olyan vicces, hogy igyekszem nem ellőni egy fárasztó poént sem (a cím volt a kivétel). Függetlenként jelöltette magát, majd függetlenként is indult, függetlenként nyert és független is marad, mert nem lép be egy frakcióba sem – ez a duma legalábbis, az egészet azért árnyalja az, hogy a komplett baloldali vonalvezetés beállt mögé, mert maguk közül már tényleg nem tudnak kitermelni egy vállalható jelöltet sem. Szóval ez azért a baloldali pártok sikere elsősorban, de azt sem szabad elfelejteni, hogy maga Kész ettől még nem lett párttag sehol sem. Ez szép és jó, a Főnixben mi nagyon szeretjük az olyan független jelölteket, akik a választókörzetüket (aka az embereket) akarják képviselni, csak ezt én személy szerint nem látom Kész Zoltánban. A beszédét is arra húzta fel, hogy „hurrá, oda a kétharmad”, a pártok is mind ezt hangsúlyozták, a sajtóról nem is beszélve. Ráadásul a magát radikálisnak valló, de közben össze-vissza beszélő politikus nem átallott beleállni egy olyan undorító kampányba, ami az LMP-vel való tegnapi csörtéjében csúcsosodott ki. Szóval maradt a nagypolitika és a negatív kampány elsőbbsége, amiben persze semmi meglepő nincs, de akkor is szomorú.

Ő persze örül

Az ellenzék erősödik, ez kétségtelen, több részsikert könyvelhetett el már a Jobbik is, most pedig a baloldaliak álltak be jó jelölt mögé. Jogos ugyanakkor a felvetés, amit főleg a jobbikosok hangsúlyoztak, hogy inkább a Fidesz veszít, semmint bárki nyer, ezt persze ha Varga-Damm Andrea nyert volna, nem így gondolnák. Én viszont igen, kétségtelen, hogy az elmúlt hónapok eseményei (tüntetések, Simicska, Putyin) mind efelé mutattak, bukott is a Fidesz, amelyben egyre inkább láthatóvá válnak a belső konfliktusok, és most nem is feltétlenül Simicska gecizésére gondolok. Kicsit úgy fest, mintha Orbánék kissé megfáradtak volna, megszokták a győzelem édes ízét és most nehéz volt újra felpörögni, ami simán maga után vonhatja még a tapolcai körzet elbukását is. A kétharmadot elveszítették, de amíg ez az egyetlen öröme az ellenzéknek, addig a Fidesz nagy bajban nincsen. Tavaly az volt a tét, hogy meglesz-e újra, de nyilvánvaló volt, hogy van terv arra az esetre, ha nem jönne össze, akkor még neccesen meglett, hát most elő lehet venni azt a forgatókönyvet. A politikában általában nem a kétharmad az elsődleges kérdés, hanem a biztos kormányzási többség, csak nálunk most az utóbbi öt évben a rettenet sok balfaszkodás miatt kicsit más lett a politikai kultúra. Nem azt akarom mondani, hogy a kétharmad elvesztése ne lenne önmagában jelentős esemény, hiszen ez szimbolizálta a NER-t az elmúlt majdnem öt évben, hanem azt, hogy azok emberek, akik most fejvesztve ugrálnak örömükben, talán elgondolkodhatnának azon, hogy ők hány embert is adnak a Parlamentbe, miért csak annyit, és hogy mit akarnak csinálni velük.

A Jobbik ismét csalódást keltő eredményt hozott, már persze az ő szemszögükből, így rájuk sem lehet mondani, hogy különösebben büszkék lehetnek magukra. Újpesten is hatalmasat bukott Urbán Flóri, most pedig a „devizahitelesek Jeanne d’Arcja” szerepelt le simán a veszprémiek körében. Vona csak Ózdon talált olyan embert az elmúlt fél évben, aki tudott látványosat robbantani, de ez nem törte meg a pártot, ők a fontolva haladás politikáját folytatják továbbra is. Ez persze nem jelenti azt, hogy már most ne a tapolcai győzelemről beszélnének, ami elsőre elrugaszkodottnak tűnik, de ők tudják. A Jobbiknál egyértelműen az a kérdés, hogy fel tudják-e építeni magukat 2018-ra, az eddigi tendenciák azt mutatják, hogy igen, de erre a folyamatra még ráment ez a választás.

Oda a kétharmad. Ezt lehet ízlelgetni, a szimbolikus jelentősége tényleg nagy, elvesztettünk egy olyan politikai kifejezést, amit az elmúlt fél évtizedben úton-útfélen emlegettünk. Ugyanakkor ennek a valódi jelentősége politikai értelemben kicsi, az erőviszonyok még nem alakultak át teljesen, pusztán egy választókörzetben döntöttek máshogy, mint tavaly. Hogy ez tendencia-e vagy a hisztéria és a kormánypárt törvényszerű visszaesésének egyvelege, azt majd meglátjuk. Addig is gratulálunk Késznek ahhoz a rengeteg pénzhez, amit most keresni fog.


2 komment · 1 trackback

Címkék: politika szavazás feltámadás

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr357209083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.23. 17:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása