Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A görögök majdnem legyőzték a gimis hierarchiát

2015.07.11. 15:11 szkr

Úgy tűnik, Görögországban nem csak akkor telik gyorsan el egy hét, ha nyaralni megy az ember, a fordulatos kalandok a hétköznapok részeivé váltak. Kár, hogy a Demokrácia Bölcsője, az Európai Kultúra Anyja és mostanában a Civilizált Világ Che Guevarája nagyjából egy hét leforgása alatt akkora faszt növesztett, hogy végül képes lett seggbe kúrni saját magát.

Őszintén szólva a Nagy Görög Blöff előtt a Sziriza engem különösebben nem érdekelt azon túl, hogy vadbaloldali és marha szimpatikus dolgokat mond. Részemről a nagy hype miatt úgy voltam velük, nehogy úgy járjunk, mint például az új Terminátorral, ami belengette az újrakezdés lehetőségét, de végül csak földbe döngölte az amúgy is elkurvult hagyományokat. Aztán persze igazam is lett, ahogy az új Terminátort két Schwarzenegger sem menthette meg, úgy Görögország is megijedt a ténytől, hogy hirtelen tökalsóból az osztály legmenőbb csávója lett.

Az évszázad blöffje

Pedig eleinte egyáltalán nem tűnt úgy, hogy feladják, sőt, heteken keresztül bírták pislogás nélkül a farkasszemezést. Politikailag zseniális húzások sorát tolták le Cipraszék, aminek a lényege annyi volt: kapja be az EU, kapja be a pénz diktálta demokrácia és főleg kapja be a Nyugati Elit, akik a szegények sarcolásából tartják fent a status quo-t, miközben igen jól is keresnek mellé.

Kezdődött azzal, hogy tettek egy nagyon is visszautasítható ajánlatot a hitelezőknek, mondván: figyu, alapból ez ellen kampányoltunk, úgyhogy ez szigorúan technikai szempontból végül is kompromisszum, tessék, itt egy reformtervezet. Orbánpofozó Juncker, a Magyar Liberálisok Védőszentje természetesen nem volt elragadtatva, szinte sértődötten nyilatkozott, kábé mintha most nevezték volna diktátornak és pofozták volna fel nagy plénum előtt. A görögök viszont vérszemet kaptak és úgy döntöttek, ha más nem, hát ők lesznek azok, akik kiállnak a kicsiket basztató nagyok ellen. Miközben minden kiscsávó a suliban a padok alá bújva nekik szurkolt, fogták magukat és sorozatos ütésekkel támadták a felsősöket, különös tekintettel Varufakiszra, az osztály legjobb (és egyetlen faktos) matekosára, aki egy adott ponton odáig ment, hogy leterroristázta azokat, akik megpróbálják elvenni a gyengébbek ebédpénzét.


valódi görög kormányzati plakát a múlt hétről

A trojka (avagy: az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) persze nem volt elragadtatva attól, hogy valaki, akitől rengeteg lóvét akarnak még elvenni, hirtelen tököt növesztett és visszaugat, úgyhogy visszadobták a görögök csomagját azzal, hogy ez még kevés, sőt, voltak olyan kedvesek, hogy még segítettek is nekik és adtak egy új, jobb, igazán felturbózott megszorítástervet. Hiába, ha valaki, hát ők értenek hozzá, hogyan kell egy ilyet összerakni. És Cipraszék ekkor meghúzták azt, amiről minden elnyomott középiskolás csak álmodozik: nem mentek árulkodni, nem húzták be fülüket-farkukat, hanem megszervezték minden idők legnagyobb felsős-verését, ahol az amúgy vonakodó többiek feladata pusztán annyi volt, hogy jelen legyenek, csinálni, mondták, nem kell majd semmit, csak gyertek a nagyszünetben a focipálya mögé, a többit mi elintézzük. És a többiek jöttek, a felsősök pedig sokkolva látták, hogy a csávó, akit eddig kényükre-kedvükre szopattak, hirtelen a suli legmenőbb diákjává avanzsált – és ez ellen nem tudnak tenni semmit, mert már késő.

Az erősebb kutya baszik

Az EU-s megszorító csomagról tartott népszavazás önmagában elég volt ahhoz, hogy lesokkolja az egész világot: egy hosszúra nyúlt pillanatig úgy tűnt, tényleg lehet szabadságharcot vívni az EU ellen, nem à la Orbán, hanem valami titkos, csípős mediterrán recepttel. A gépezet persze beindult, a népszavazás belengetése már elég volt ahhoz, hogy jöjjön a zsaroláshullám: ha tárgyalni akar Görögország, akkor a tudálékos fasz Varufakisznak mennie kell, a mainstream sajtó zengett attól, hogy szoros eredmény lesz, mindenki arról cikkezett, hogy nem lesz euró, jön a drachma vagy az államcsőd.

Végül csak Varufakisz mondott le, ő is csak azért, mert győztek. Ahogy azt várni lehetett, a sajtó minden erőfeszítése ellenére a Nem elsöprő győzelmet aratott, az EU pedig egy pillanatig elhitte, hogy a görögök képesek és újra megteremtik a demokráciát, miközben az elitnek olyan kényelmes lett a szék, hogy ha rájuk gyújtják a házat, akkor tuti nem tudnak kimenekülni időben. A harc persze ezzel még nem ért véget, a pénzesek elindították a zsaroláshullám második fázisát: ezúttal már félelmet gerjesztettek mindenkiben, aki Görögország felé venné az utat.

Az euró lassan fogyott és hiába volt az ellenkezője igaz, a világsajtó zengett attól, hogy ha valaki görög nyaralásra gondolt, az inkább most mondja le. A görögök pedig valamiért megijedtek.

Semmi se mutatja jobban az erőviszonyokat, mint ez az apróság a nyaralókkal: a hét elején még arról cikkezett mindenki, hogy

"Pár hét, és nem lesz kaja a szállodákban"

Két nappal később, mikor a görög parlament szembemenve a népszavazással és a saját érdekükkel egy megszorító csomagot tárgyalt (amit néhány órával később elsöprő többséggel meg is szavaztak), hirtelen kiderült, hogy

"A görögországi nyaralóknál minden rendben"

"Nincs titkos tervem"

– mondta Ciprasz, mikor azzal vádolták, hogy végig az volt a szándéka, hogy országa kilépjen az eurózónából. Így utólag talán elmondhatjuk, hogy nem ártott volna egy.

Ha a görögök végig tudják vinni ezt a harcot, az EU végül beadta volna a derekát. Nem azért, mert olyan jóságosak, nem azért, mert öt neves közgazdász (köztük a rossz értelemben vett liberálisból jó értelemben vett szocialistává avanzsáló Jeffrey Sachs is) könyörgött Merkelnek, hogy talán gondolkodjon már el azon mit csinál, még csak nem is azért, mert igazuk van.

Itt és most arról volt szó, hogy az EU egy pusztán pénzalapon működő bürokratikus szervezet vagy valóban az Európai Demokrácia és Együttműködés Ideájának Megvalósítója. Ha az előbbi, akkor a görögök bukták a blöfföt és ezzel a pénzt is, viszont az EU soha többet nem tetszeleghet abban a pozícióban, hogy valójában valamiféle utópia valósul meg itt. Ha az utóbbi, akkor a kicsik, akik amúgy is lázadoznak a terhek ellen sorban bemutatnak, viszont az EU kiteheti az ablakba azt, amit mostanra már senki nem hisz el: hogy valóban egy jobb Európa képe vezérli a sok bizottság munkáját, nem pedig a németek néhány évtizedente szokásos birodalmi törekvései.


31 komment

Címkék: politika közélet gyász forradalom összegzés terminator

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr327618126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2015.07.11. 23:03:12

Nagyon szívesen deportálnám a hazai bal és liberális köcsögöket Görögországba, nézzük meg mire mennek ott...

Mr. Waszabi 2015.07.11. 23:08:02

Nem kell ezt a témát túlbonyolítani. Mindenki pénzből él, ergo, ez vezérli a mechanizmust mindenütt a világon. Az már csak hazudozás kérdése, hogy melyik országban épp ki kit basz át a della megszerzésére. Az USA-ban szélesebb réteget kevésbé, Észak-Koreában meg egy ember milliókat. Putyin szintén nem hozott szégyent sem a SZovjetunióra, sem a cári feudalizmusra - mi meg középmezőnyben vagyunk valahol, de annak is inkább az alján. Kormányunk igyekszik a kádári szocialista államot revizionálni, közben próbálják ennek eleve halálraítélt szerkezeti defektjeit betakarni valami vélt horthysta dumával. A lényeg az, hogy aki dolgozik és eladható dolgokra igyekszik, az megél, fejlődik, aki meg hazudozik, az rábaszik. Sajnos, nálunk még mindig az utóbbi a jellemző. De, sebaj,majd ha Románia is megelőz minket gazdasági teljesítményben, akkor muszáj lesz felébredni, hogy Orbánék hazudtak és kifosztották a magyarokat. De azt is gondolom, hogy egy önmagát előszeretettel ámító népnek valakinek be kell törnie az arcát ahhoz, hogy ráébressze: nem jó úton jár.

Le Orme 2 2015.07.11. 23:51:20

"az Európai Kultúra Anyja"

Ez viccnek is rossz. Az európai kultúra minden, csak nem ókori görög.

A görögök meg fizessék vissza azt a kölcsönt, amit felvettek (közvetve a finn nyugdíjastól, a szlovén tanártól, az ír orvostól, a holland kőművestől és a tót üvegestől). Ne keverjük össze a demokráciával, hogy nem akarják visszafizetni.

nevetőharmadik 2015.07.12. 00:32:41

Bakker, melyik alternatív univerzumban élsz? Ahhoz, hogy így lásd a dolgokat, minimum hegesztőszemüveget kell hordani :D

Fleurs Du Mal 2015.07.12. 07:50:36

Görögország azt tesz amit akar - már amint visszafizette azt a pár billiárd eurót amit kapott.

Magyarországnak is tartoznak a görögök, csak mondom.

tobias2 2015.07.12. 08:13:14

Hol lehet elérni a szerzőt, hogy kérjek kölcsönbe tőle 100 milliót, aztán demokratikusan a felét fizessem vissza neki? Sürgős lenne...

gmihaly 2015.07.12. 08:50:33

@Le Orme 2, @Fleurs Du Mal: Demagógkáim, olvass atok Pogiblogot, majd meglátjátok, hogy a finn nyugdíjas, a szlovén tanár, ír orvos, a holland kőműves és a tót üveges kölcsönadott pénzéből szinte egy kanyi sem a görögöknek jutott, hanem a fritzeknek, akik régi jó szokásuk szerint lenyúlták azt, akárcsak a török elleni harcra beszedett adókat a 16-17. században, amiből a magyar végvári vitézek édes-keveset láttak, lásd: Egri csillagok.

Alick 2015.07.12. 09:51:30

Ha már Farage-ék is megveregetik a görög balosok vállát... :)
www.ukip.org/eu_faces_greek_democracy_in_great_euro_poker_game

Spidy.hu 2015.07.12. 10:30:10

@gmihaly: A Magyar Királyságból attól még a fritzek adóiból verték ki a törököket, a kurucok (törökbarát magyarok) ellenében.
Szerintem az osztrákokkal 'némileg' jobban jártunk, bármit is sulykolnak a különböző korok propagandái, a kommunistáktól kezdve a keleti nyitásig. Ne ülj fel mindig a demagóg propagandának, néha próbálj meg gondolkozni is. Szurkolok, menni fog...

Egyébként pedig a görögök elég jól éltek ebből az állítólag nem létező pénzből. Csak az igazi demagógok mondanak mást.

legeslegujabbkor 2015.07.12. 10:30:33

"akkor a kicsik, akik amúgy is lázadoznak a terhek ellen sorban bemutatnak, viszont az EU kiteheti az ablakba azt, amit mostanra már senki nem hisz el: hogy valóban egy jobb Európa képe vezérli a sok bizottság munkáját, nem pedig a németek néhány évtizedente szokásos birodalmi törekvései."

Eléggé leegyszerűsítetted, tehát a kicsiknek terhei vannak, a németek meg uralkodnak az EU-n.
Az EU-t nagyjából a német adófizetők pénzéből tartják fent valamilyen egységes világpiacon való megjelenés érdekében. Ha a németek úgy fogják látni, hogy egyedül sokkal jobban boldogulnak, mint a csak selejtet termelő és állandóan kisegítésre szoruló államokkal, akkor lesz vége az EU-nak.

STIRLITZ 2015.07.12. 10:33:25

Nagyon kúl duma ez a poszt, kár hogy lufi az egész! Nem egészen stimmel a sok jópofaság. Valójában annak lehettünk tanúi, amint egy harcos politikai kezdő (Ciprasz) elveszti illúzióit és ráébred arra, hogy a szívós munkával tönkremenni hagyott országa számára nincs más alternatíva mint az EU! Egy objektívabb poszt: civilpolitika.blog.hu/2015/07/11/a_gorogok_megis_csak_az_eu_t_valasztottak

lajafix1 2015.07.12. 10:34:24

A posztoló jó anyagot szív...

Aki apogiblogra hivatkozik is el van latva a napi szükséges összeesküvés elmélettel.

Etniez 2015.07.12. 10:48:33

Végig az volt az érzésem, hogy ez egy ironikus cikk. Végén meglepődve láttam, hogy nem. A cikk írója szerint az eu arról szól, hogy a gazdag Németország lemond a jólétről, hogy a görögök tudják folytatni az ipari adócsalást és jobban éljenek, mint ők. Érdekes elképzelés. Görögöket az hozta vissza, hogy észrevették, nem működik a zsarolás. Jöttek a csőddel, aztán népszavaztak, Putyinoztak.. Ennyi. Eu leírta őket, mehettek volna a levesbe.

Le Orme 2 2015.07.12. 11:09:02

@gmihaly: "olvass atok Pogiblogot" Ha ostobaságon és igazi szakmaiatlan önlejárató demagógián akarok szörnyülködni, akkor olvasom Pogátsát. Amit írsz, az teljes képtelenség és mellesleg a 2012-es adósságátrendezés félreértelmezése. Pogi mondta egyébként hétfőn a rádióban pl., hogy a bankzárlat nem okoz gondokat a görög gazdaságnak.

martineden 2015.07.12. 11:21:38

..." a Nem elsöprő győzelmet aratott, az EU pedig egy pillanatig elhitte, hogy a görögök képesek és újra megteremtik a demokráciát,"...szoval aki hazudozik folyamatosan es kolcsont kolcsonre halmoz,kozben baszik dolgozni de a vegen kijelenti ,hogy nem fizet,az demokraciat epit.Aha,mit szivsz iras elott?

asola 2015.07.12. 11:32:37

Totál nonszensz, amiket a posztoló összeirkál. Na nehogy már az EU legyen a hibás, amiért szeretné visszaszerezni a görögöknek kölcsönadott pénzét, amit egyébként részben csalással hazudozással szedtek ki belőle (meghamisított görög államháztartási adatok...stb).

Nehogy már az legyen szabadságharcnak nevezve, hogy a görögök nevetséges mértékű jóléti államot akarnak csinálni, valós gazdasági teljesítmény nélkül, az EU és más hitelezők pénzéből (lásd a befizetésekkel semmilyen arányban nem álló nyugdíjrendszerüket, az elképesztő méretekben űzött adócsalást...stb). A Magyarországi helyzet ehhez képest kispályásnak tűnik, pedig a mi kormányaink se semmik az utóbbi 16 évben.

Ha az EU most nem keményített volna be, akkor mit gondolsz, a többi PIGS ország mit csinált volna? Nyilván azonnal beordítják, hogy na akkor ők sem fizetnek, kezdődjön a szabadságharc.

A szegényebb görögök egy részének nyilván igaza van, hogy a felvett hitelek nagy részét ellopta a saját elitjük, de azért kaptak belőle ők is bőven. Visszafizetniük sajnos javarészt nekik kell, de erről tehetett volna a Ciprasz kormány is (pl.: a felsőbb néprétegeket erősebben terhelő vagyonadóval és ténylegesen működő adóhatósággal.)

Krisz11 2015.07.12. 11:45:01

Én szélsőjobboldaliként is a bloggernek adok igazat. Különösen abban, hogy az EU valójában egy erőszakszervezet, kb mint az SZU. És abban is, hogy Ciprasz elárulta a görög demokráciát, mert nem teljesítette a többség akaratát.
Egyrészt nem ártana tudni, hogy a Görögök azért kapták a hitelt a Németektől, hogy meg tudják venni a német exporttermékeket. Máskülönben a német export görög irányba visszaesett volna, és a hazai piacról kellett volna beszerezni amit tudnak, az ottani GDP-t erősítve. Pl: kevesebb audi fogyott volna, de a használt autó piac jobban pörgött volna, vagy ha kevesebb német gépet tudnak importálni, akkor a hazai karbantartókra, gépszerelőkre, alkatrészgyártókra költenek többet, stb.
A németek tudták, hogy nem lenne szabad egy szint felett hitelt adni, mint ahogy egy bank kockázatelemzési osztálya mindig is látja a valós kockázatokat, és azok bekövetkezésének valószínűségét. De azt is tudták, hogy a hitelből tőlük importált termékek révén ők, a Németek gazdagodnak, de ha ki kell menteni a görögöket az meg össz-európai pénzből fog történni.
Hát ez itt a gixer. A felelőtlen hitelezés.
Azt meg mindenki tudja, hogy egy 160%-os államadósságból csökkenő demográfia mellett soha nem jönnek ki. Talán 5-10 év szenvedés után ismét adósság elengedést kell, hogy kérjenek. Ha bírják addig.

Alick 2015.07.12. 11:53:50

@Krisz11: hát igen, gyarmatnak hitelezni, azután rácsodálkozni a fizetésképtelenségre érdekes színjáték... és ami még érdekesebb, hogy valójában milyen nehezen akarják kiengedni a görögöket az eurozónából.

Krisz11 2015.07.12. 11:54:08

@Le Orme 2:
"Ha ostobaságon és igazi szakmaiatlan önlejárató demagógián akarok szörnyülködni, akkor olvasom Pogátsát"

Vannak baloldali, és mellesleg Nobel díjas közgazdászok, akik kb azt mondják mint pogi, például: Stiglitz, vagy Krugman, stb. Ők is szakmailag önlejáratóak?
Azon minimum el kellene gondolkodni, hogy egy 160%-os adósságot hogy fizet vissza egy átlagos ország? Sehogy? Mert ha sehogy, akkor nincs értelme követelőzni, más megoldásokat kell találni.
És még egy dolog, képzeld magad egy huszonéves görög fiatal helyébe. Nem ö vette fel a hitelt, de ő fizesse vissza? Az ő adója lesz brutálisan magas évtizedekig, hogy kitermelje azok hitelét, akik felvették és felélték. Ez Magyarországra is igaz. Inkább elmennek külföldre, minek fizessenek más bűnéért.

Alick 2015.07.12. 12:08:53

@asola: "Nyilván azonnal beordítják, hogy na akkor ők sem fizetnek, kezdődjön a szabadságharc."

Reális is lenne a kétsebességes EU létrehozása, csak ez valamiért a "kemény magnak" nem annyira tetszik...

Alick 2015.07.12. 12:12:17

@Le Orme 2: "A görögök meg fizessék vissza azt a kölcsönt, amit felvettek (közvetve a finn nyugdíjastól, a szlovén tanártól, az ír orvostól, a holland kőművestől és a tót üvegestől)."

Azért azt meg lehet mondani a finn nyugdíjaséknak is, hogy valamivel kevesebb lesz a hozam... mert ahogy minden befektetében, úgy a Nagy Európai Piramisjátékban is van kockázat... welcome to the real world!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.07.12. 13:43:36

Vicc az egész, nekem kb ott lett végképp elegem az amúgy se túl szimpatikus hacacáréból, amikor az a populista kretén leterroristázta a hitelezőket.
Nagyon kedves, szimpatikus emberek a görögök, ha az ember náluk nyaral, de nekik is rá kell jönniük, hogy ha pénzt kértek kölcsön, azt illik visszafizetni.
Az alkalmi munkából élő nyomorultakat persze mindenki teli pofával röhögte és alázta körbe, amikor plazmatévét vettek áruhitelre, de a görögök bezzek szabadságharcosok...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.07.12. 14:53:58

Ha a görögök azt hiszik, hogy ezután a népszavazás után épeszű ember pénzt visz oda befektetni, vagy kölcsönadni, akkor nagyon hülyék. Bár ezt már a szavazással deklarálták.

Alick 2015.07.12. 15:25:22

@Madnezz: biztos hogy visznek hozzájuk pénzt, csak előtte tisztázzák/beárazzák a kockázatot...

Le Orme 2 2015.07.12. 18:23:21

@Krisz11: "Vannak baloldali, és mellesleg Nobel díjas közgazdászok, akik kb azt mondják mint pogi, például: Stiglitz, vagy Krugman, stb. Ők is szakmailag önlejáratóak?"

Igen. A Nobel díj sem mentesít a hülyeség alól.

Le Orme 2 2015.07.12. 18:30:48

@Alick: Hiába írnák le a görög adósságot. Működtetni is kellene az országot tudni, a jelen reálbérek, reálnyugdíjak mellett ez nem menne nekik. Új hitelre pedig Szomália, Haiti és Afganisztán országkockázatának szintjén számíthanak.

Alick 2015.07.12. 19:05:45

@Le Orme 2: ezért jó gondolat a PIGS országokat kivinni az eurozónából, utána a saját pénz leértékelődésével saját lábon konjunktúrát teremteni. A reálbéreknek, így is, úgy is annyi, de legalább így lenne mozgástér.

Le Orme 2 2015.07.12. 19:20:19

@Alick: Egyetértek, hogy így-is úgy is rossz nekik. De ha kilépnek a PIGS-ek az eurózónából, még rosszabb helyzetbe kerülnek: az országkockázatuk mellett devizakockázatuk is lenne. Euróban kifejezett jövedelmeik még jobban csökkennének, az importtermékek árai növekednének. Az eurózónában kellene maradniuk, és a reálbéreket kellene csökkenteniük a közösségi szektorban, ahogyan nálunk megszüntették a 13-ik havi bért és nyugdíjat.

Alick 2015.07.12. 20:18:52

@Le Orme 2: Ha képesek exportra hajtani - vagy akár a turizmust felpörgeni -, akkor megérheti a saját valuta. Persze a bércsökkentés elkerülhetetlen... de az inflációval a piac lőné be és nem a nehézkes bürokrácia szabályozgatná.

Le Orme 2 2015.07.13. 22:50:46

Pogátsa Zoltán még meddig garázdálkodhat görögügyben a rádióban? Elegem van belőle, hogy egy ilyen elfogult ideológus lázálmait kell hallgatnom!
süti beállítások módosítása