Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Nincs itt semmi látnivaló

2014.10.13. 15:25 mujure

Vége. Jön a boldogan éltek, míg meg nem haltak rész, legalábbis három és fél évig, hogy utána meghalnak-e…az már más kérdés, ráadásul ennyire előre megjósolhatatlan. A lényeg az, hogy véget ért a 2014-es év, ami kétségtelenül a Három Választás Éveként fog bevonulni a történelembe (meg persze ne felejtkezzünk el a német VB-aranyról sem). A Fidesz ismét tarolt, a baloldal ismét bukott, a Jobbik ismét megpróbálta, az LMP meg elempéskedett. Nincs itt semmi látnivaló.

II. kerület

Miután két hete írtam legszűkebb hazánk, a II. kerület viszonyairól és az előzetes kerületi várakozásokról, logikus, hogy itt kezdjük ezt a posztot is. Nem történt meglepetés, egyszer volt Budán baloldali kutyavásár, Láng Zsolt könnyedén lett újra polgármester és kezdheti meg harmadik ciklusát a „legzöldebb” kerületben. 52 %-kal zárt, több mint 18 ezren szavaztak rá, a második az MSZP-s Horváth Csaba lett 23,5%-kal. Az Együtt-PM-es Hajdu Nóra lett a harmadik 8,5%-kal, amúgy a helyi Együtt egész erős, ezt már Szelényi is bizonyította tavasszal. Nem győzöm hangsúlyozni a kerületi Jobbik hihetetlen buktáját, még a DK-s Schiffer János is rávert 172 szavazatot Bodorra, aki így csak a liberálisok jelöltjét, Szabadai Viktort előzte meg.  A korrektség kedvéért megjegyzem, hogy volt LMP-s jelölt is, Dárdai Zsuzsanna biztos büszke a 4. helyére, lelke rajta.

Egy tipp azonban nem jött be, némi meglepetésre a Fidesz nem hozta el mind a 14 választókörzetet, egyet ugyanis elbukott. A hatodik választókörzetben (itt lakik a nagymamám, innen is puszi!), Pálvölgy és Zöldmál területén Varga Előd Bendegúz az MSZP-DK-PM színeiben megverte a jó nevű Varga-Bajusz Veronikát. Nem sokkal, konkrétan 73 szavazattal, de ez akkor is meglepő eredmény. A többi körzetet nagyon simán hozta el a Fidesz, megemlítjük a legtöbb szavazatot kapó jelöltet is: Lánszki Regő 1464 szavazatot kapott Vérhalom és Rézmál területén, ezzel 9 szavazatot rávert a Hűvösvölgyben induló Dankó Virág alpolgármesterre is.

A 20 fős képviselő-testületben így lesz 13 Fideszes (plusz ugye Láng Zsolt), kompenzációról nem is került be egy sem. Lesz négy MSZP-DK-PM-es, akik közül kettő MSZP-s és egy-egy DK-s és PM-es van, legalábbis amennyire én ezt ki tudtam bogarászni. Bejutott Hajdu Nóra Együtt-PM-es polgármester-jelölt is, úgymond az Együtt színeiben került be, szintén listáról. Lesz egy-egy jobbikos és LMP-s is, Bodor Zoltán a bűn rossz munkája dicséreteként öt évig fix állást kapott a kerületi önkormányzatban, gratulálunk hozzá… Ellenben Ungár Péter LMP-s képviselőnek személy szerint örülök, találkoztam vele többször is a Moszkva téren és tök jó fej. Komolyan.

Köszöntem, szevasztok!

Budapest

Az, hogy Tarlós úgy tudott nyerni, hogy kevesebb szavazatot kapott, mint 2006-ban, amikor vesztett, sok mindent elárul. Nagyon alacsony volt a részvétel, ráadásul nem volt baloldali jelölt, aki meg volt, az is a Bokros Lajos. Nem akarnám ezt hosszasan elemezni, Tarlós győzelméhez nem fért kétség már fél éve sem, nemhogy tegnap. Ami a meglepőbb, hogy a baloldal még Budapesten is megbukott, nemcsak az országban.

Összesen ugye 6 kerületben nem fideszes a polgármester, és ezeken felül csak a VII. kerületben nincs meg a többségük a testületekben. Ezt nem kell magyarázni, ez győzelem, még a tavaszinál is jobb eredmény. A XIII. kerületi Tóth József és a kispesti Gajda Péter eleve tuti győzelem volt, a soroksári Geiger Ferenc is ezer éve vezeti a kerületét, ezek nem sikerek a baloldalnak, hanem hozták a kötelezőt. És akkor ott van még Karácsony Gergely a zuglói és Hajdu László a XV. kerületi győzelmükkel, egyikőjüknek sincs meg a többség a testületükben.

A baloldal mellett az LMP bukott még nagyot, elvesztettek egy csomó budapesti szavazót, cserébe nem nyertek semennyit vidéken, a Jobbik is előzi őket a fővárosban. Ez persze nem feltétlenül a Jobbik dicsérete, de tény, hogy több helyen is előrébb zártak, mint 4 éve. A fontolva haladás politikája még be is jöhet, most van újabb 3-5 évük Vonáéknak, hogy átvegyék a hatalmat az országban. Nem fogják.

Az ország

Azt remélem senki sem gondolja, hogy a megyei közgyűléseknek van bármi értelme is azon kívül, hogy egyfajta vidéki közvélemény-kutatásnak megfelel. Az tény, hogy mindenhol megvan a fideszes többség, Csongrád kivételével pedig mindenhol második a Jobbik (van ahol holtversenyben, de akkor is). Ez jelzi, hogy ki lehet a második erő, de a magam részéről még mindig fenntartásokkal kezelem ezt a jobbikos dumát. Ha lenne egy erős, baloldali párt, az még mindig leverné őket, de mivel nincs, így akár érvényesnek is tekinthető a megállapítás. És ha nincs, hát nem is lesz ilyen baloldali párt, jól egymásnak szaladtak az okos fiúkák, eddig sem csináltak semmi értelmeset önmaguk lealázásán kívül, és a kiút sem látszik innen. Ez nem is baj, teszem hozzá, engem ugyan nem zavar.

Ami viszont valóban meglepő, hogy Salgótarjánon és Szegeden kívül nem hoztak a baloldali pártok egy megyei jogú várost sem. Kiegészülve Békéscsabával, elmondható, hogy itt is kevesebb a Fideszes polgármester (ahogy a fővárosban is), de olyan eredményt, mint négy éve, remélem ők sem vártak. Sok újdonságot tehát nem hozott ez a választás, a Fidesz hülyére nyerte magát, az önkormányzatoknak pedig egyre csak csökken a fontosságuk, megyei szinten már tényleg semmi hasznuk nincs. Ez alapvetően baj, mert mit itt a Főnixben hiszünk abban, hogy a helyi politikának sokkal hangsúlyosabbnak kéne lennie, nem pedig elvenni tőlük gyakorlatilag minden fontos hatáskört. Ez azonban nem új keletű vita, és ki is fogjuk fejteni bővebben, de itt és most csak az eredmény számít: Románia-Magyarország 1-1 Fidesz-többiek 3-0.


4 komment

Címkék: politika szavazás demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr776787237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2014.10.14. 09:39:38

Jé, egy blog, amelyik nem azt óbégatja, hogy a fidesznek bizonyos obskurus matematikai megfontolások miatt akkor is veszítenie kellene, ha mindenki rá szavazna.

2014.10.14. 10:00:39

De hiszen a baloldal nyert az egész országban ismét. OV programját még Kádár is megsüvegelné. Tőle balra már csak a szélsőbal van. Nem véletlenül szavaznák rá a nyugdíjasok, Kádárt látják fiatalon.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.14. 10:16:38

És a forint az utolsó (kampányhetek, hajrá, húzzunk bele) szárnyalása után ismét szép lassan bukóágra kerül. Ahogy az várható volt. Tapsolj birka fideszkomcsi, menetelj, örülj... és éhezz. Mert az következik, amit lehetett az államtól már elloptak a komcsi fideszesek, most te jössz birka, készítsd a bukszád, kiürítik.

Szúnyog 2014.10.14. 12:21:37

@cenzuratroll bosszanto: legalább annyi örömöd maradt, hogy irkálhatsz ilyeneket.
süti beállítások módosítása