Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Újra lesz Budán kutyavásár!

2014.10.01. 09:16 mujure

Most, hogy visszalépett a Főnix blog rejtett beépített embere, Falus Ferenc, lassan mi is rástartolunk az önkormányzati választásokra. És ha már így teszünk, akkor nem is erről lesz szó a posztban, hanem arról, ami valóban számít egy ilyen szavazásnál: a helyi politikáról. Most konkrétan a II. kerületet mutatjuk be, mert a szerkesztőség túlnyomó többsége itt lakik. Ezt ismerjük, ezt figyeljük a legjobban.

A helyszín

A II. kerület ugyebár Budán van, jó nagy (36,34 km2), ennél csak négy nagyobb létezik, cserébe hat népesebb (88 ezer fő). Ebből már le is vonható a nyilvánvaló következtetés, hogy a nagy területen biza kevesen laknak, a népsűrűsége 2422 fő/km2, ami a többiekhez viszonyítva elenyésző, hogy ne menjünk messzebbre,  a nagyobb területű III. kerület is bőven 3000 fölött van. Sok tehát a zöldterület (egész erdők, ugye) meg a nagy házzal rendelkező rózsadombi milliomos. Ez egy gyönyörű városrész, nem csak a puszta lokálpatriotizmus mondatja velem, hogy messze az egyik legszebb Budapesten. Nagyon leegyszerűsítve három részre lehet bontani: van a belvárosa, ez a „lenti” rész: a rakpart, a Margit körút, a Moszkva tér környéke és a Szilágyi Erzsébet fasor; Pasarét, Rézmál, Rózsadomb – ezek már a dombosabb részek, itt már sok a családi ház, de azért mégis forgalmasabb és lakottabb rész; és végül a város széle: Hűvösvölgy, Pesthidegkút és társai. A kerületben egyébként 14 választókörzet van, de mielőtt megnézzük őket, jöjjön a legfontosabb.

Természetesen van zászlónk is

Polgármester-jelöltek

A választás toronymagas esélyese az eddigi polgármester, Láng Zsolt, a posztnak abból a szempontból gyakorlatilag nincs is értelme, hogy nem nagyon lehet majd megszorongatni. 2006 óta vezeti a kerületet, eddig országgyűlési képviselő is volt, de egyértelművé tette, hogy polgármester akar maradni, el se indult tavasszal. Négy éve a Fidesz halálra nyerte magát a kerületben, behúzta az összes választókörzetet (erre most is bőven van esély), Láng pedig a szavazatok 66,37%-át hozta el, ami azért eléggé meggyőző. Egyébként is egy elég jobboldali kerületről beszélünk, amit minden korábbi választás meg is erősít, kivéve 2002-t, amikor hatalmas meglepetésre Horváth Csaba lett a polgármester, egész pontosan 71 szavazattal nyert a fideszes Bencze György előtt. Aztán 2006-ban már kikapott Lángtól, akkoriban ugyebár a Fidesz jól elverte az MSZP-t az önkormányzatin, ettől még simán lehet, hogy amúgy is nyert volna.

A baloldal érezte is, hogy nincs esély, olyannyira, hogy  a pártok a tárgyalások során egyenesen beletették abba a néhány kerületet tartalmazó listába, ahol meg se próbáltak közös jelöltet találni. Így lehet az, hogy sosem látott demokratikus lehetősége van a II. kerületieknek: hét polgármester közül is választhatunk! Láng Zsolt mellett ha minden igaz (ezt sose tudhatjuk…) elindul Dr. Hajdu Nóra az Együtt-PM, a 2002-es győztes wannabe főpolgármester Horváth Csaba az MSZP, Bodor Zoltán a Jobbik, Szabadai Viktor az MLP, Dárdai Zsuzsanna az LMP és Dr. Schiffer János a DK színeiben. Tehát minden baloldali párt ott van, Horváth egyenesen egy nagyágyú, aki egy tuti vereségig süllyedt le onnan, hogy Tarlós fő kihívójának tartotta magát. Pechére más nem.

Amúgy összességében mindenki ugyanazzal kampányol: mivel sok család él a kerületben, ezért mindenki több óvodai férőhelyet akar, Pesthidegkútra kéne egy uszoda, meg kell védeni a zöld területeket, legyenek térfigyelő kamerák mindenfelé és kezdeni kéne valamit a Kapás utcai rendelővel, nem is beszélve a János kórházról. Igen, ez utóbbi speciel a XII. kerületben van, de ettől még a második kerületieket is ellátja. Ez így nagyjából mindenkinél jelen van, a kerületi lap választási különszámában nincs is nagy acsarkodás egymás ellen, ami a békés kerületi lakosoknak is biztosan az ínyére válik. Egyébként a jobbikos Bodor és az LMP-s Dárdai indultak tavasszal is, ők biztos helyi nagymenők a pártjaikban, a DK-s Schiffer viszont bemutatkozásában saját fényezése mellett gyakorlatilag csak pártja Budapest-programjáról ír, van benne egy igazi gyöngyszem is: „Budapest és benne a II. kerület alapvetően konzervatív-liberális és szociális, baloldali.” Érzitek a Pestről jött II. kerületi hamisíthatatlan próbálkozását a baloldal betörésére? Azt már meg sem említjük, hogy ő is és a liberális Szabadai Viktor is ugyanazzal a szlogennel kampányol: „legyen a második az első!” Áúcs.

Mi más is lehetne a címerünkben, mint néhány szép fa?

A körzetek

Azoknak, akiknek a polgármesteri harc nem elég, most jön az igazi csemege! Végignéztem ugyanis a 14 körzet egyéni jelöltjeit is. Nyilván nem fogom egyesével bemutatni az összeset, de egy-két érdekességre felhívnám a figyelmet. A Fidesz és az MSZP-DK-PM mindenhol állított jelöltet, nem is ez a meglepetés, hanem az utóbbi formáció elnevezése. Igen, az Együtt teljesen külön indítja a jelöltjeit, a másik három baloldali párt viszont megegyezett. Fogalmunk sincs mi az oka a helyi Együtt-PM szakadásnak, nem is nagyon találkoztunk még velük a kampány során, pedig megkérdeznénk tőlük. Amúgy Dr. Hajdu Nóra polgármester-jelöltet az Együtt-PM indítja, ami külön furcsává teszi ezt az egész katyvaszt. Ha már itt tartunk, az Együtt egyedül (muhaha) csak két körzetben nem tudta összeszedni az ajánlásokat, ami a szakadáshoz képest egész jó. Amúgy ez a két körzet a fenti hármas felosztásból a másodikba tartoznak, a Rózsadombon és Pasaréten (plusz a szomszédos Törökvész) nem túl erős a párt. Vagy csak bénák voltak a jelöltek.

Hasonló eredménnyel büszkélkedhet az LMP is, szintén két kimaradt körzettel. Külön felhívnám a figyelmet a 11-es választókerületre, ahol meglepően kevés jelölt van, azok is vagy baloldaliak vagy fideszesek, tehát annak, aki nem a tavaszi összefogásra vagy a kormánypártra akar szavazni, sok lehetősége nincs. Itt lakik amúgy a bátyám, akinek innen is sok szerencsét a bő választékhoz. Az LMP tehát relatíve sikeres a kerületben, még a 4K!-val sem álltak össze, bár lehet, hogy pont azt a kettőt feltöltötte volna a rendszerkritikus kispárt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán is holtverseny van, de ez már nagy meglepetés. Két párt állított ugyanis 10-10 jelöltet (amivel még mindig megvan a kompenzációs lista lehetősége), ez pedig a Magyar Liberális Párt és a Jobbik. Ez a két párt messze áll egymástól, mint egyszeri választó a zsíros állami megrendelésektől, a meglepetés ténye és a fenti szám mégis összeköti őket. Fodor Gábor „egyszemélyes” pártja talán mégsem olyan egy személyes, mindenhol stabilan ott vannak, igaz, Budapesten kívül még gyengék, mint kiselsős a focipályán. Az is tény, hogy a második kerületben van némi liberális felhang, valaha még Kóka János is itt indult a választásokon és ugye Horváth sem véletlenül nyert 2002-ben (na jó, lehet, de ez most mindegy). Ráadásul a polgármester-jelöltjük az én körzetemben, a kettesben indul! Ettől még nem fogok rá szavazni, de gondoltam ezt elmesélem. A Jobbik viszont valamit nagyon elkúrt, a Bodor Zoltán vezette kerületi radikálisoknak nagyon nem sikerült ez a jelöltállítás, Budapesten csak itt van olyan választókerület, ahol a Jobbiknak nincs indulója, ráadásul mindjárt négy is! Ez azért eléggé beszédes adat, és ha hozzávesszük, hogy ez egy jobboldali kerület és anno még a MIÉP-re is rendre tök sokan szavaztak, elmondhatjuk, hogy Bodor Zoltán nem végzi jól a munkáját. Ez persze nem az én bajom, csak gondoltam szólok nekik, ha ők nem tudnák.

Amikor először olvastam, megörültem, hogy van egy darab független jelölt is (tényleg, az egész kerületben egy!), méghozzá a Rózsadombon induló Takács Beáta, de aztán megtudtam, hogy hosszú évekig volt MSZP-SZDSZ-es kerületi képviselő. Őt gondolom valamiért egyik jelenlegi baloldali szervezet sem akarta támogatni, pedig például az Együtt beállhatott volna mögé, máris eggyel több körzetben lenne jelöltjük, ott ugyanis pont nem indulnak. A legnagyobb büszkeség az elmúlt napok eseménye után persze az, hogy a konzervatív-liberális, baloldali közös jelölt Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország  4 jelöltet is számlál a kerületünkben. Sajnos az én körzetem nincs köztük, így esély sincs elcsábulni.

Nyilvánvaló, hogy nem a II. kerületben lesz a legnagyobb csata, nem erről a városrészről szólnak majd a hírek október 12-én, engem mégis ez a kerület érdekel a legjobban, mert itt lakom, ide köt az egész életem, itt lakik a fél családom és egy csomó barátom is.  Meg ha 2002-ből indulunk ki, akkor végül is van rá remény, hogy történhet egy csoda, ami ismét felteszi a politika térképére a II. kerületet.


2 komment

Címkék: budapest politika szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr1006748123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.02. 00:39:36

Én is kerületi vagyok - ráadásul rendszeresen szoktam szavazatot számolni is -, úgyhogy nagy érdeklődéssel olvastam a posztot.:) Horváth Csaba csak azért nyerhetett, mert Bencze B. György annyira elszúrta, hogy az már legendaszámba megy. A kerület már a két világháború között stabilan jobboldali volt, és ez gyakorlatilag máig is érvényes, úgyhogy ahhoz ismételten egy nagyon béna és kártékony polgármesternek- illetve egy egységesen támogatott baloldali jelöltnek - kéne lennie, hogy itt földindulás legyen. Láng Zsolt regnálása alatt meg erre kb. nulla az esély.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.02. 20:45:23

A kerület mindig is jobboldali volt, csak az a baj, hogy a most jobboldalinak mondott pártok sok mindenben nem azok. És, ha a kerületben sokakban rossz érzéseket kelt bármiféle államosítás, sokféle kísérlet a jövedelmek újra elosztására, akkor az itteni értelmiség kötődése könnyen lehet, hogy inkább elvekhez és nem pártokhoz fog kötődni. Ebből pedig bármikor lehet protest szavazat.
süti beállítások módosítása