Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A magyar foci reménysége

2013.12.16. 18:58 mujure

Van az interneten egy közösség, amiről már régóta szót akarok ejteni, és most, egy kezdődő sorozat (vagy ami kisül belőle) első részeként velük kezdjük. Tulajdonképpen a magyar fociról lesz szó, ami mindig aktuális, hiszen mint az köztudomású, 10 millió szövetségi kapitány országa vagyunk, ami azért külön vicces, mert pont az az egy hiányzik, akinek ez az állása lenne. Szóval, a végső cél az, hogy mindent összevetve próbáljunk meg valamiféle konklúzióra jutni, és ezt a jelenkor legfaszább magyar focival foglalkozó oldalával, a TrollFocival kezdjük.

Minden valahol ott kezdődött, hogy megjelent ez az Y generáció nevezetű istenátka. A fogalom a 1980-2000 között született generációt takarja, számunkra evidensek az olyan dolgok, mint internet, okostelefon, Facebook és társai, tudjuk használni ezeket a csatornákat, a mindennapjaink szerves részeivé váltak. Egészen máshogy gondolkodunk, mint az idősebbek, pláne itthon, ahol ehhez még hozzájött a rendszerváltás után ránk szabaduló Nyugat is, mekivel, kapitalizmussal, szabad választásokkal. Mi ebben nőttünk fel, és bizony, már eléggé idősek vagyunk, aki 1995-ben született, már az is nagykorú!

Ez bizony hatással van a magyar focira is, azon túl, hogy minket már nehéz becsapni, hiszen mi tényleg nem láttuk a válogatottunkat világversenyen (BL-ben bezzeg már kétszer is volt csapatunk!), megjelent a Facebook, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy közösséget építsünk. A TrollFoci egy ilyen közösség, 2012. szeptember 6-án egy baráti társaság hozta létre, hogy magukat szórakoztassák olyan mémekkel (sic!), amiket kizárólag a magyar foci eseményei ihletnek. A siker elsöprő lett: mára 116 ezer fölé nőtt a lájkolóik száma, az általuk megosztott képek, videók hatalmas népszerűséget szereztek nekik. Természetesen vannak igazi klasszikusok, a Bödejön, Tippszmiksz Csabi, vagy éppen a tragikus válogatott-formát mutató védőpáros, Lipták és Devecseri kárára elejtett poénok mind ilyenek. Gyakorlatilag nem történhet a magyar futball háza táján olyan esemény, amire ne reagálna a TrollFoci. Bárki küldhet nekik képet, ha jó, kiteszik, ha nem jó, nagy eséllyel akkor is. A TrollFoci tehát siker, és ebből a magyar focinak kötelessége lenne hasznot húzni.

A sportsajtó sem tudja megkerülni a TrollFocit, sőt, egy-egy újságíró, játékos, edző és sportvezető is megszólal az oldal kapcsán, a héten sorra kerülő gálájukra pedig nem egy focista jelezte részvételét. A TrollFoci egy társadalmi jelenség, tökéletesen megmutatja az egyszerű szurkoló hozzáállását. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a biszem-baszom (értsd: topfutball Angliától Olaszországig) ligák teljesen más színvonalat képviselnek, mint a Mennyei Bajnokság, mi mégis ezt nézzük, ezt szeretjük és ezt (is) követjük. Viccelődünk rajta, mert ott sírtunk Bukarestben, amikor Lipták képtelen volt megfordulni, és szívünk szerint kikapcsoltuk volna a tévét Devecseri öngóljánál (és ezek csak az elmúlt 3 hónap eseményei!). Így könnyebb elviselni, továbbá, ha szórakoztatóvá teszel valamit, többen fogják követni is. Ha csinálsz egy fasza képet, azt több mint százezren fogják látni, és igen, ez már önmagában is megfelelő motiváció lehet sok fiatalnak, hogy leüljön egy Pápa-Siófok elé. És ha leül, megnézi, és ha megnézi, nagyobb eséllyel fog kimenni rá, és azt talán nem kell magyaráznom, hogy ez miért jó a magyar futball egészének.

Hangulatkeltés magas fokon

Van persze hibája is: az elképesztő mennyiségű képpel együtt jár, hogy sok poén már nagyon unalmassá válik, meg persze sok köztük a gyenge is, de a 9gag-et sem tudod úgy végigpörgetni, hogy ne találj az első oldalon rengeteg szar képet. A TrollFoci sem a spanyol viaszt találta fel, létezett már a SoccerMeme, meg egy csomó hasonszőrű Facebook-oldal, ők pusztán annyit tettek, hogy mindezt a magyar focira húzták rá, ezzel tulajdonképpen menővé téve a sport hazai reprezentánsait. Menő lett elmenni magyar bajnokikra, sőt, megyei mérkőzésekre, képek százait találni az oldalon arról, hogy éppen ki, milyen lehetetlen megyei harmadosztályú meccsen van kinn az ország bármely részén. A magyar foci népszerűségét növeli a TrollFoci, és akik ezt nem látják be, azok nem a XXI. században élnek.

Sajnos ez pont a sportunk vezetőiről mondható el, jellemző, hogy Random Magyar Edző szerint megbántották az ő drága védőjét, amikor viccelődtek azon, hogy képes volt egy sima beadást gond nélkül, minden zavaró tényező hiányában is a saját kapujába fejelni. Aki a viccen megsértődik, az nem is érdemel mást, mint még több viccet az ő kárára, hadd tanuljon. Van persze a másik oldalról is bőven példa: Böde, Lipták, Torghelle és sokan nem megsértődnek, hanem értékelik ezeket a dolgokat. A TrollFoci lényege ugyanis pont nem az, hogy viccet csinál a magyar fociból, hanem az, hogy emészthetővé teszi azt. Nem dühöngeni fogunk rajta, hanem maximum nevetni, de mindenekelőtt és legfőképpen szurkolni, legyen az falábú védő, tehetségtelen csatár, vagy éppen egy cselgép szélső. 


Szólj hozzá!

Címkék: humor magyarfoci facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr685695430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása