Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Majka elment lopni

2012.06.17. 16:17 szkr

Nem mondhatnám, hogy bármilyen szinten vonzódom a zene Majka-féle vonulatához, sőt, bár viszonylag hallgathatónak tartom, magamtól csak akkor raknám be, ha pisztolyt szorítanak a fejemhez, az meg ugye csak maximális jóakarattal tehető be a Magamtól halmazba. Tény azonban, hogy mostanában találkoztam egy kimondottan jó számmal, amit az ex-valóvilág hős, Ózd Csodája alkotott és mégis fasza. Ez lenne a Belehalok című örökbecsű, kimondottan fasza klippel, még faszább szöveggel és tökéletesen dudorászható refrénnel. Nyilván lopta baszki.

Persze ez nem újdonság, a Compact Disco például a Backstreet Boys-t koppintotta olyan sikerrel, hogy a fél balkán értünk rajongott utána, de ugye az legalább egy külföldi szám volt, aki nem akarta észrevenni és/vagy nem olvas comment:com-ot (bár a videót már magyar csapattól nyúlta a CD is), az elkerülhette ezt az apró információt. Az viszont, hogy majkapapa nem csak magyar együttestől, hanem ráadásul egy kult számot lopott el, amit tényleg mindenki ismer, minimum vicces. Persze az is lehet, hogy csak főhajtás akar lenni a Bikini előtt, de valljuk be, hogy ez azért eléggé valószínűtlen, már csak azért is, mert ez ugye egy ilyen számvető dalocska akar lenni, ami tök őszintén elmondja, hogy mi nyomja szegény celebünk lelkét. De akkor nézzük is meg, hogy honnan veszem ezt a mindenképpen durva állítást.

A videó tényleg elképesztően fasza, ugye látjuk Majkát, amint már megcsömörlött, meg amúgy is a töke tele van, hogy csúnyákat mondanak rá, meg látjuk a 10 évvel ezelőtti önmagát, de a lényeg a haver, akire vár, hiszen ő (gyéká: Majka) nem változott, nem szállt el, ugyanaz az ember, aki a siker előtt volt és ugyanúgy megmaradt a barátai mellett. Csakhogy.

A refrén gyakorlatilag szó szerint a Bikinitől van nyúlva, a Ki visz haza? felütése szerint már szűk ez a világ, a lírai én nem találja a helyét benne, sőt, felveti, hogy ez a fajta életstílus biztosan a halálához fog vezetni. Ehhez képest Majka a számát úgy indítja, hogy

„Kicsikét szűk a világ nekem, / Keresem benne még a helyem, / Nem látom tisztán a holnapot, / Lehet hogy ebbe én ma még belehalok!”

De itt még nem állunk meg, hiszen ez a bizonyos dallamos rész folytatódik, ahogy a Bikini száma (dalszövegíró: Angyal Tivadar) is: a lírai én belátja, hogy nem tud mit kezdeni magával, ezért valami legyen alapon jól berúg, és reméli, hogy valaki hazaviszi majd, miután mocsokmód leitta magát. Mit mond erre a Belehalok (dalszövegíró: Curtis)? Ezt:

„Félig telt poharak az asztalon, / Ha úgy tartja kedvem, néha beleiszom, / Szólj rám, ha egyszer véletlen, / Összefutnánk, egy másik Életben!”

A szöveg és a videó pedig ugye egyértelműen mutatja, hogy történhet bármi, a barátokra mindig lehet számítani, bezonyám, lesz aki részegen hazavisz, sőt, ha éppen pisálnod kell, akkor odaáll melléd és tart, nehogy eldőlj, miközben könnyítesz magadon. Szép dolog a barátság, szép dolog a szembenézés és összegzés, szép dolog az, ha valaki bármi áron megpróbál önmaga maradni, akármilyen nehéz is legyen az.

Az viszont, hogy Majka végre csinált egy jó és őszintének ható számot, amiről aztán kiderül, hogy lopás, egy hangyafasznyit illúzióromboló. Persze ilyen ez a showbusiness. Mindenki hazudik. Viszont ha már ez a trend, akkor javasoljuk, hogy inkább Majka legyen az Alternatív Köztársasági Elnök, hiszen Dopemannel ellentétben, aki csak énekelte, hogy megyünk lopni, ő effektíve meg is tette.


1 komment

Címkék: zene kritika lopás

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr194594093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása