Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Nácik vs. hazafik

2012.03.25. 16:31 Csendesebben, a gyerek alszik

Nacionalizmus, patriotizmus, fasizmus, hitlerizmus,mussolinizmus, szálasizmus, vonizmus, orbánizmus, csurkizmus, eceterá. Mi történik a magyar jobboldalon?


Nahát… Még gyakorlatilag ki sem látunk a régi baloldal mocskából, és jön a pofon jobb oldalról. Amikor azt hittük, hogy a szar ellentéte a virág, kiderült, hogy inkább a légy. Persze ne ássuk el az identitásunkat, a nemzeti értékek mégis fontosabbak, mint egy Türmer Gyuszi, de mégis mitől lesz valaki hazafi, és mitől válik nácivá? Hol a határ? ─ Kérdezhetnénk lényegre törőbben. (attól eltekintve, hogy minden náci zsidó, meg hogy -ahogy a kép is bizonyítja- Hitler is zsidó volt, meg hogy az egyetlen kiút a liberális nacionálkommunizmus)

Először is ki kell jelentenem, hogy én nemzeti érzelmű ember vagyok, és valójában szerintem a legtöbb ember természetéből adódóan az. A saját családját ugyanis jobban szereti mindenki, mint egy általa nem ismert kínai családot, jogosnak érzem, hogy az anyaország legalábbis emocionális előnyt élvezzen az ember életében. Vajon azt jelenti ez, hogy azt a másik családot utálom?  A náci szóhoz már hozzátartozik az a jelentés, hogy bizonyos emberi, vagy társadalmi régeteket gyűlöl az ember, ellentétben egy másikat vakon szeret. (csak nekem fura, hogy egy hívő embert nem lehet azért nácinak hívni, mert utálja a muzulmánokat, vagy éppen fordítva? ─ jó persze nem nációkról beszélünk abban az esetben, a meghatározás viszont pont ugyan az) Ha viszont a saját népemet szeretem, a másikat meg leszarom, akkor is diszkriminatív vagyok, tehát náci. Hát akkor most hogy van ez, nem lehet valamit jobban szeretni a többinél?

Személy szerint én abban látom a problémát, hogy olyan sok negatív példa volt már, hogy az ember alapvetően irtózik a nemzeti oldal szélsőségétől. Senkinek nem kell még egy vérfürdő, meg egyébként is jobb a békesség, meg a sör. Ha már sör, akkor miért van az, hogy inkább német sört iszik az ember, mint ukránt? Ez fasizmus! (A szó szoros értelmében nem lehet fasizmus, mert ez a kifejezés kizárólag az olasz nacionalista mozgalmat jellemezte a 20. században, de mivel a kifejezés erősen összemosódott a nácizmussal, ezért most már szinonimaként használjuk.) Egyébként a világ legjobb dolga azzal játszani, hogy mindenkire fasisztát kiáltunk, mert ezt mindenkire lehet. Ha valaki kifejti, hogy mennyire szereti az Alföldi fémjelezte színházi tevékenységet, akkor rá tudjuk sütni, hogy mekkora kirekesztő geci már, merthogy a Dörnerékkel akkor mi lesz, ők is művészek, blabla. Pedig ugye sokkal libóbb hozzáállású művészt nehezen lehet találni Alföldinél. (Ami egyáltalán nem szemrehányás.)

Vegyünk inkább egy életszerűbb példát. Itt vannak ezek a hagyományőrzők, szerintem tök faszipántos tevékenységet végeznek, és általában még történelmileg is alátámasztott, és előadás szintjén is látványos dolgokat mondanak/készítenek/adnak elő, ami tök menő. Én kiskoromtól szerettem kardozni, nyilazni, páncélba bújni, és hogy ráadásul ezek az emberek ezt profin, autentikusan csinálják, szerintem az nagyon király. A probléma megint a gyanús elemekkel van, akik valamilyen szinten együtt csinálják a hagyományőrzést a többiekkel, de egy-egy rendezvényen halál részegen elkezdenek a Mein kampfból idézni, meg horogkereszteket rajzolnak az arra járó, ártatlan, szőke kisfiúk homlokára. Hát az nem menő.

Én azt mondom, hogy az erőszak nem old meg semmit, de néha jól esik. Vannak idióták, akiket jó lenne lecsapni a picsába. Persze meg kell engedni, hogy ők is vissza tudjanak ütni, mert egy férfi nem bánt olyan embert, aki védtelen. De mondjuk van pár horogkeresztes forma, akiket szívesen megcsapnék valami karhatalmi viperával. Ők teszik tönkre azt, ami mondjuk az USÁban, vagy Franciaországban gyönyörűen működik. Ott nem nevezik amerikaiaskodónak azt, aki zászlót tűz a házára, sőt elvárják. Gáznak érzem, hogy nálunk létezik az a szó, hogy magyarkodó. Kösz Ady, jófej voltál.  A probléma azokkal van, akik gerjesztik a feszültséget, sokszor sajnos tudatosan. Egyrészt azokkal a buzikkal, akik mindenki pofájába tolják, hogy ők bizony más férfi popójába dugják a kukijukat, meg azokkal a szélsőjobbosokkal, akik kiirtanák az összes zsidót. Kétszer. Semelyiknek sem látom értelmét, egyik sem produktív.

Erre mondja a főnix azt, hogy felejtsd már el a sok értelmetlen veszekedést! Alap, hogy elviseljük, hogy valakinek más tetszik, és maximum viccelődünk rajta. Saját magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, ha buzikat dobálsz, vagy nácikat versz. A legjobb fegyver a szarkazmus, a legjobb páncél az intelligencia, és a legjobb megoldás az új forradalom, ami nem elvtársakra, nem polgártársakra, nem testvériségre, nem hívekre épül, hanem szimplán értelmes emberekre, akik nyugisan, fröccsözgetve összeülnek, és egy kellemes tavaszi napon megváltoztatnak egy országot. 


86 komment · 4 trackback

Címkék: politika kult forradalom idióták együttélés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr394338627

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Volt néhány szép napunk - felszívódik vagy végre kitalálja magát a Milla? 2012.03.26. 10:24:15

Ahhoz, hogy bármilyen szerveződés súllyal lehessen jelen a magyar politikában, ne adj' Isten, ez a súly még arra is elegendő legyen, hogy változásokat indítson el, bizony kevés a rendszer hibáinak felismerése és néhány lelkes programszervező. Koncepció...

Trackback: Jelentés az atlantiszi tojáspiacról 2012.03.26. 10:03:57

Ránk zárult az Uniós tyúkketrec – írta az index.hu nemrég, és milyen igaza volt. Megváltoztak ugyanis Európában a tojástermelő szakmunkások kínzásának szabályai, és ez azt eredményezte, hogy büszke, szabad hazánkban (vö. „Foglalod a kurvanyádat” by Pet...

Trackback: Hogyan próbált meg beszervezni a titkosszolgálat 2012.03.26. 08:45:51

Valamikor jó régen, amikor még csak nem is álmodtunk rendszerváltásról, vadkapitalizmusról meg pláne nem, egyszóval az „átkosban”, megpróbáltak beszervezni. Nemet mondtam, aminek megvoltak a súlyos, de azért elviselhető következményei. Nem szoktam ezze...

Trackback: Antirasszista-díjátadó - szerencsétlen mondatok 2012.03.25. 21:31:47

Az ATV beszámolt egy antirasszista-díjátadóról, ahol díjazott volt többek között Czeizel Endre is. A helyszínen rögtönöztek is egy pár mondatos interjút a híres-neves orvos-genetikussal: "A zsidóságnak nincsenek jobb génjei, mégis, ugye azért a m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

insert random 2012.03.25. 21:27:24

Előre látható, hogy az lesz a vége, hogy elindul a vita, hol húzódik a nácik és a hazafiak határa. Lesz, akinek majd a Szálasi-tetkós betyár se számít majd nácinak, meg akinek a Pokorni is gyanús lesz és megint nem jutunk előbbre.

csevely 2012.03.25. 21:43:10

Ha ennyi ment át Ady műveiből , akkor értem az összes előző ostobaságot .
Éa eltűnődöm te ki vagy . újmagyar , jöttmagyar , lettmagyar . . .

bertrollnok 2012.03.25. 21:52:08

"Patrióta, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért. A sovinizmus pedig a nemzeti tudat hiánya."

bertrollnok 2012.03.25. 21:54:03

Elfelejtettem hozzátenni: te is hazafi (azaz patrióta) vagy, csak nem találtad meg a tudatodra illő szót.

flamer 2012.03.25. 22:13:24

@poszt: "Ott nem nevezik amerikaiaskodónak azt, aki zászlót tűz a házára, sőt elvárják."

Ez valamiféle kiírthatatlan legenda mifelénk.
Ezzel ellentétben az van, hogy az USA kurva nagy ország rengetegféle emberrel, ahol a "flag-waving" létező pejoratív melléknév, az árpádsávos zászló ottani megfelelője meg kb. a konföderációs zászló.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.03.25. 22:18:38

Szerintem magyarkodó az, aki többre tartja magát más embereknél pusztán azzal az indokkal, hogy ő magyar. Ennek egy fokkal súlyosabb esete az, amikor a honfitársai közül egyes csoportokat (vagy éppen azt az egy embert, aki éppen vitatkozik vele valamiről) önkényesen kizár a - szerinte - magyarok közül.
Én igazából még azt is problémásnak érzem kissé, amikor valaki kijelenti, hogy ő büszke arra, hogy ő magyar. Nem azért, amit ez jelentene egyébként, hanem azért, mert emögött a háttérben nálunk a legtöbbször valami túlkompenzált kisebbrendűségi érzés van. Mindenáron bizonygatni akarjuk, hogy de igenis mi magyarok is érünk annyit, mint a Föld más nemzetei, és ez sokszor aztán oda fut ki, hogy tulajdonképpen mi mindenkinél okosabbak, tehetségesebbek vagyunk, csak hát a balsors...
Pedig valójában nem nekünk kellene büszkének lennünk arra, hogy magyarok vagyunk, hanem úgy kellene élnünk, hogy azok az ősök, akik jelentős, jó dolgokat tettek, büszkék lehessenek ránk (képletesen persze). Ők, miránk.
Büszke az ember arra lehet, amit maga tett, amit elért. Az ősökhöz, azok tetteihez, a magayrságunkhoz meg méltónak kellene lenni.

Tahó Sandokan 2012.03.25. 22:25:01

Szeretni az országodat szép és normális dolog. Gyűlölni másokét már nem. Szerintem ennyire egyszerű.

Demszky 2012.03.25. 22:39:51

@Patreides: Viszont a kisebbségnek kötelező büszkének lenni rá, ez rájuk nézve dicsőség. Lásd: www.facebook.com/profile.php?id=100001485587816 vagy a buzik felvonulása. Ellenben, ha magyarként büszke vagy, akkor az nacionalizmus, melyet üldözni kell.

KLMS 2012.03.25. 22:41:19

Érdekes írás. (És ez a maximum, amit itt és ma a véleményemből ki szabad mondanom.)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.25. 22:41:32

Korben szívem! Mi volt ez?
Szar!

Komolyra fordítva a szót, ennek semmi értelme.

1. Aki diszkriminatív, rasszista az nem egyenlő a nácival, mivel a nácik alatt a Hitler pártját értjük.

2. Nacionalizmus egy erőteljesen jogfosztó ideológia, amelyik szót te keresed az a patriotizmus, USA-ban is ezt használják.

3. A fasizmus alatt nem az Olasz "nácikat" értjük, és nem szinonimája a nácinak. A fasizmus egy ideológia, melyet Németországban Hitlerék, Olaszországban Mussoliniék, Magyarországon Szálasiék stb. valósítottak meg.

Alapvetően nem ismerik az emberek az ideológiai alapfogalmakat, pedig elméletben tanulni kellene töri órán. Ezért fordulhat elő, hogy magát jobboldalinak nevező ember szocialista ideológiákat éltet. Minden esetre tökéletesen ezen a poszton látszok, hogy az alapvető probléma ami miatt a viták átalakulnak veszekedésbe, az alapvető ismeretek hiánya miatt alakul ki.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.25. 22:47:54

@vladys73:
Kimaradt:

A magyarkodó meg túl sokszor, teljesen feleslegesen, oda nem illően, használja a jelképeinket, miközben semmi alapvető tudása nincs, csak amit pártkörlevélben olvas. Ezért követelik a Trianon békeszerződés újratárgyalását, hogy visszakapjuk az elvesztett területeinket.

fikanick 2012.03.25. 22:49:08

Kurva nagy! Ket vegletnek latni egy homokost (aki aztan tenyleg senkinek sem art) es egy nacit (aki embereket irtana ki, ha alkalma lenne) egeszen uj melyseg, ujszeru neoprimitivizmus, affele ujbalkani egyensuly, ahol a liberalizmus ordas eszmekent van felfestve.

A szeljobbos csocselek normait beemelve valamifajta mu-konszenzuskeresesbe, sot hat igazabol (mar csak azert is, mert a nacik mar csak ilyen stabil es hajthatatlan fajtak es hat megallapodni veluk nem nagyon lehet barmilyen masik terepen) az o normaik altalanossa tetele.

Nekem majdnem mindegy (marmint hogy te mennyire vagy hulye vagy sem), de lasd annak, ami: Egy szepelgo, felhulye, de teljesen intolerans totalitarius vilagnezeti allaspont.

Ilyen modon pedig nincs vele vitatkoznivalo, leven o maga sem vitatkozni, hanem diktalni probal. Nem lenne lelkiismeretfurdalasom belelepni mindazok arcaba, akik ugy erzik, hogy joguk lenne az enyembe, pusztan a politikai meggyozodeseim miatt, amikkel pedig onmagaban nem provokalok senkit es minden jogom megvan hozzajuk.

Liberalisnak lenni nem azt jelenti, hogy megadjuk magunkat egy csoport eroszakos, hozongo, sertett es muveletlen voroslofeju prolinak.

marosy 2012.03.25. 22:50:48

Ady egy szifiliszes lator volt. Házas zsidó nőket kurogatott.

takács bálint (törölt) 2012.03.25. 22:58:34

magyarországon a patrióták, a nemzeti liberálisok (eg. bocskai, rákóczi, kossuth) azt akarják elérni, hogy nemzetiségeknek egyenlő jogai legyenek. koronként eltérően de mindannyian liberális demokráciát akartak.

a nácik célja ezzel szemben az volt, hogy a mindenkori többség uralkodjon a kisebbség felett. jelzem a bolsevikok célja is ez volt. csak ők a munkásosztály (nem létező) nemzetközi győzelmére hivatkoztak, a nácik meg a parasztok (nem létező) alkotmányos többségére. a komcsik egy totalitárius munkásállamot akartak, a nácik egy totalitárius parasztállamot. a liberálisok pedig demokráciát, ahol egyetlen személy sem rendelkezik teljhatalom. akkor sem ha a többség átmeneti bizalmát élvezi. akkor meg különösen nem ha ezt a bizalmat elvesztette.

a nácik az utolsókig kitartanak a führer mellett. egy részük meggyőződésből, más részük érdekből.

a patrióták célja azt, hogy az egy nyelven beszélők politikai közösséget alkothassanak. de úgy, hogy mellette törekedni kell az uniós jogegységre. a patriotizmusban ott vannak a szuprancionális törekvések. a nácik birodalmi nemzetállamban gondolkodnak, a patrióták egy minél tökéletesebb politikai unióban.

a náci politikusok valójában magasról tojnak a nemzeti érdekekre. az érdekli őket, hogy minél nagyobb tömegnek minél nagyobbat hazudjanak. és ehhez számtalan nímandot szerződtetnek.

ezek után döntse el mindenki, hogy orbán patrióta vagy náci. mindenki döntse el, hogy vona patrióta, vagy szalonnáci.

a patrióta az européer nacionalista.

Muad\\\'Dib 2012.03.25. 23:10:13

@vladys73:
Értem én, hogy nehéz egy könyvet a kezedbe venni és művelődni egy kicsit, de mivel ez nagyszerű kor ellátott minket olyannal, mint internet, egy kicsit azért mégis szégyen ilyen fokú tudatlanság.
De, hogy lásd nem vagyok egy gonosz ember segítek neked egy picit.
"...Nacionalizmus egy erőteljesen jogfosztó ideológia, amelyik szót te keresed az a patriotizmus, USA-ban is ezt használják..."
Ahelyett, hogy ezt a hülyeséget terjeszted esetleg esetleg körülnézhetnél errefelé:
www.britannica.com/bps/search?query=nationalism
vagy erre:
en.wikipedia.org/wiki/Nationalism
"...A fasizmus egy ideológia, melyet Németországban Hitlerék, Olaszországban Mussoliniék, Magyarországon Szálasiék stb. valósítottak meg..."
Szálasinak nem sok köze volt a fasizmushoz, vagy nácizmushoz a nézeteit tekintve, legfeljebb bizonyos vonásokat vett át tőlük:
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1lasi_Ferenc

2012.03.25. 23:11:42

@vladys73: Mielőtt fogalmakat kreálsz, el kéne olvasnod az idegen szavak szótárában, hogy más emberek (úgy értem, rajtad kívül) mit értenek ezen fogalmak alatt. Aztán lehet kioktatni.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.25. 23:13:11

@takács bálint:
"a náci politikusok valójában magasról tojnak a nemzeti érdekekre. az érdekli őket, hogy minél nagyobb tömegnek minél nagyobbat hazudjanak. és ehhez számtalan nímandot szerződtetnek. "

Sajnos ez így nem igaz. A szélsőségesekre, főleg a jobboldaliakra jellemző az a gondolkodás, miszerint őket egy felsőbb hatalom céllal küldött a földre. Ezért a célért bármit megtehetnek, és bármit feláldozhatnak. Sajnos az ilyen küldetéstudatos emberek sok kárt tudnak okozni, hiszen nem látják, hogy hibáztak mivel őket egy nagyobb hatalom irányítja, aki tévedhetetlen.

Vona szvsz fasiszta, nem hinném, hogy No. felsőbbrendűségért küzd.
Viktor meg vagy komcsi, vagy kicsivel mérsékeltebb szocialista, drága Ficó barátjához hasonlóan. Az áljobboldaliság érdekes téma vele kapcsolatban, valószínűleg látta, hogy nagy riválisát jobban meg tudja szorongatni, ha ezen a téren is szembe tud kerülni vele. Persze a mondandója még ugyan úgy baloldali.

2012.03.25. 23:14:10

@fikanick: Tetszett! Különösen a liberális meghatározása.

Dekatlon 2012.03.25. 23:14:42

A nacionalista hazafit jelentett, amig náci barátaink túlzásba nem estek, és felsőbbrendűnek kezdték hírdetni magukat. Azóta a szó bemocskolódott.
Ugyanígy járt nálunk a liberális. Régen azt jelentette, hogy valaki, akinek fontos a szabadság (szabad döntés, szabad verseny, szabad piac, szabad élet), aztán szdsz picit elkoptatta a kifejezést, ma szitokszó.
A témához visszatérve: nem az a baj a turultetkós hülyegyerekkel, hogy szereti a hazáját, hanem, hogy engem nem, pedig magyar vagyok, mint ő, elvileg szeretnie kéne.
Csak ő ugye cselesen megválogatja (Adytól függetlenül), hogy magyar márpediglen csak az, akire ő rámondja. Na, ez a gond.

takács bálint (törölt) 2012.03.25. 23:16:20

@Muad\\\'Dib:
az nsdap tagjai birodalmi nemzetállamban hittek konkrétan. a birodalmi gondolkodást kötötték össze a nemzetállamisággal.

2012.03.25. 23:17:01

@takács bálint: Miért keverik a náci és nacionalista fogalmakat az emberek? Mert a hitleri párt neve nemzeti szocialista volt? Alapvető félreértés.

2012.03.25. 23:19:04

@Dekatlon: Igazad van, ez is csak az emberi butaság egyik szintje: összekeverni a nacionalizmust a nácizmussal, a liberálist a szadesszel.

inebhedj - szerintem 2012.03.25. 23:20:12

@vladys73:
"Alapvetően nem ismerik az emberek az ideológiai alapfogalmakat."

Igen, erre jó példa a fenti mondatot megelőző 3 meghatározás. :)

Tehát:

1. A _nácik_ alatt nem Hitler pártját értjük (az a náci párt), inkább Hitler (illetve pártja) ideológiájának híveit.

2. A nacionalizmus nem jogfosztó ideológia - maximum az antinacionalistákat fosztja meg a nacionalisták jogfosztásának jogától. Erősen.

3. A fasizmus ideológiáját még csak nem is próbálták megvalósítani Hitlerék Németországban, őket ugyanis elfoglalta a nemzetiszocializmus megvalósítása, Szálasiék sem Magyarországon, mivel a hungarizmus kötötte le őket. Az általad említett meghatározás Sztálin elvtárstól ered, tehát ennyi erővel azt az ideológiát, amit te fasizmusnak neveztél, Sztálin elvtárs valósította meg az egész világon.

A többivel viszont egyet kell, hogy értsek, Magyarországon - legalábbis - kifejezetten jellemző, hogy a magukat baloldaliként meghatározó pártok és emberek egyértelműen jobboldali elképzeléseket, míg a jobboldali pártok és támogatóik baloldali elképzeléseket hirdetnek.

Ez azonban a múlt. A mai nacionalista illetve konacionalista irányzatok, a mai liberalizmus, konzervativizmus, stb. jelentősen túlhaladta a köztudatban - médiában forgó jelentéseket és tartalmakat, így a nácizásnak, kommunistázásnak igazából nincs jelentősége, ezek az anyázás szinonímái, semmiféle politikai, gazdasági vagy történelmi vonzatuk nincs. Az MSZP/DK nem baloldali, nem kommunista és nem szociáldemokrata párt, a Jobbik pedig nem nemzetiszocialista, nem fasiszta, és nem hungarista, stb.

finalNmbr 2012.03.25. 23:26:40

@vladys73: Gondolom a nemzetiszocializmusról nem hallottál még?

2012.03.25. 23:28:14

@inebhedj - szerintem:" Az olasz fasizmus (olaszul: Fascismo) egy tekintélyelvű politikai ideológia, amely az Olasz Királyságban 1922-től 1943-ig, illetve a salòi Olasz Szociális Köztársaságban jutott uralomra Benito Mussolini vezetése alatt;
A fasizmus a baloldali politikában gyűjtőneve lett a 20. századi jobboldali tekintélyelvű ideológiáknak, tehát fasiszta lett ebben a szóhasználatban nemcsak az eredeti olasz fasiszta, de a hitleri német "

Nocsak, Sztalin tudott olaszul???

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.03.25. 23:28:45

a konzervatív, keresztény, liberális, szocialista Magyarországon szitokszó, attól függően, hogy emberünk hova álmodja magát a politikai palettán. ez azért vicces, mert az ezekkel a szavakkal dobálózó emberek többsége kommunista, csak olyan buta, hogy ezt nem ismeri fel.

finalNmbr 2012.03.25. 23:31:27

@fikanick: Nem vagy valami okos.. sajnos :(

takács bálint (törölt) 2012.03.25. 23:32:55

@vladys73:
ezek az emberek a saját érdekeiket a nemzeti érdekekkel azonosítják.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.25. 23:41:18

@Muad\\\'Dib:
1. Nacionalizmus:
Nacionalizmusnak és a patriotizmusnak ugyan az az alapja, azonban a nacionalista rendszerekre jellemző, a kisebbségek kizárása, a plutokrácia mellőzés, vallás szabadság korlátozása és hasonlók.
Intelligens körökbe nem véletlenül használják a patrióta szót nacionalista szó helyett.

2. Fasizmus:
"A fasiszta állam lényegében egy tekintélyuralmi rendszer, ami mindig valamilyen "szép új világ" felépítését tűzi ki célul, és ahol a cél elérése érdekében végrehajtott központosítás révén mindent egyetlen központi akarat alá rendelnek. A fasizmus a nemzet egységére, hősiességére, a szorgalmas honépítésre alapoz." Másfelől a nyilasokat mindenki fasisztának tartja.

@Könnyen elkaptuk, uram!: Elnézést, kimaradt az szvsz, bocsánat.

inebhedj - szerintem 2012.03.25. 23:41:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A fasizmus a baloldali politikában (...)"

Mivel Hitler nemzetiszocializmusnak nevezte el ideológiáját, ez pedig Sztálin elvtárs számára a szó ellopását jelentette a kommunista szellemű haladó munkásmozgalomtól (amely munkásmozgalom egyébként Lenin elvtárs tevékenysége során lopta el ugyanezt a szót a szociáldemokráciától), ezért a Kommunista Internacionáléval gyakorlatilag betiltatta a nemzetiszocialista szót használatát, és az ellenségeit egy füst alatt fasisztának kezdte hívatni (erre a szóra ugyanis a kommunizmus nem tartott igényt).

Ezt a jó szokását később is megtartotta, az imperialista szitokszót a II. vh. után felváltotta a fasiszta kifejezés a Szovjetunió és a testvéri országok nyugati ellenségeinek megnevezésére, sőt a láncos kutya Jugoszlávia is a fasizmus útjára tévedt a szocializmuséról.

Ha úgy érzed, hogy ez feltételezi Sztálin elvtárs olasz nyelvbeli tudását, nem tudom cáfolni. Lenin állítólag 200 nyelven írt, 400 nyelven olvasott, 700 nyelven beszélt, és 1300 nyelven értett. (A pontos számokra nem emlékszem, de sokat tanultunk a zsenialitásáról ugye.) Lehet, hogy a végrendeletében Sztálinra hagyta az olaszt.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.25. 23:49:01

@inebhedj - szerintem: 1. Jogos, rossz megfogalmazás. 2,3 válaszoltam fentebb.

@nmy: Szerintem közelebb vannak a komcsikhoz mint a nácikhoz.

marcipán2 2012.03.26. 00:06:46

@csevely: Pont ez volt az első, ami fölmerült bennem: Hogy a francba jön ide Ady?

komplikato 2012.03.26. 00:07:55

"csak nekem fura, hogy egy hívő embert nem lehet azért nácinak hívni, mert utálja a muzulmánokat, vagy éppen fordítva"

Ne keverjük össze a hívőket azokkal akik a vallással takaróznak, adott esetben pont a mások utálatát fogják rá. Ha valaki látott már értelmes vallásos embert beszélni, cselekedni, tök mindegy muszlim, buddhista, keresztény, akkor érti miről regélek.

trhd 2012.03.26. 00:18:33

A posztolónak is ugyanaz a problémája, ami szerintem Magyarországon a legnagyobb bajt jelenti az emberek fejében; a demokrácia és tolerancia szavak valódi értelmezésének hiánya, illetve a "dögöljön a szomszéd tehene" mentalitás.

IIsten 2012.03.26. 00:24:10

@flamer:

ez nagyon nem igaz. az amerikaiak tényleg kitűzik az amerikai zászlókat a házakra. ezt most kérdeztem meg a barátnőmtől, aki kint élt 1 évet. és nem csak a házra tűzik ki: bögrék, pólók, törülközők, stb, rengeteg amerikai zászlós cuccuk van.
nem mellesleg a függetlenség napja óriás-gigantikus dzsembori, totál odavannak a zászlójukért meg a hazájukért...

djangyu 2012.03.26. 00:57:39

@Mária: hölgyem, Öntől, mint a cosmo-blogok öregnénje, ez elég alpári, és szűkszavú.

pedig ha másiknak nem, Önnek tudni kell: a barna nem csak barnában jáccik, a barna felett csíkos ing is lehet!

cukorrépa 2012.03.26. 01:00:07

@flamer:

az igaz, hogy az USA nagy ország, sokféle emberrel, de egy jó nagy % tényleg imádja az USA zászlót és mocsok büszke a hazájára.

a helyzet az, hogy ott is azok NEM büszkék a hazára, akiknek eleve máshová húz a szíve: valahonnan emigráltak az USÁ-ba, és visszavágynak, vagy több generáció óta ott él a család, de olyan erős identitástudat köti őket például Izraelhez, mint Magyarországon viszonylag keveseket.

az összkép vegyes, de Amerikában senki nem ütközik meg azon, ha valaki büszkén sorolja az országa szépségét, erejét, csodás történelmét, teljesítményét a világban. hazugság / butaság azt mondani, hogy ettől ezek a büszke emberek nácik lennének.

bigthereal 2012.03.26. 01:02:05

"Gáznak érzem, hogy nálunk létezik az a szó, hogy magyarkodó."

szerintem is nagy probléma, hogy van ilyen kifejezés, nem hiszem, hogy akár szlovákiában, akár romániában lenne hasonló... és ez nagyon elszomorító.

romániában még a kommunizmus is nacionalista volt, nálunk meg annyira internacionalista, hogy március 15-én nem lehetett felvonulni.
a birka nép megszokta, hogy a a magyarságot szégyellni kell, hogy bűnös nemzet stb., ezt tanították az iskolákban, és lassan beivódott a köztudatba, ahogy az látszik itt is sajnos....

ennyi buta, okoskodó, tájékozatlan hsz-t nem sok helyen lehet olvasni.
igenis, aki magyar, az legyen nacionalista!
a hazaszeretet olyan, mintha magad szeretnéd, ha nincs benned hazaszeretet, mintha magad gyűlölnéd.

sok ilyen skizofrén agyhalott van, sajnos...

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.26. 01:27:55

@cukorrépa: Én Magyarországon se találkoztam a nagyon hülyéken kívül olyanokkal akiket zavarna, ha valaki büszke egyes magyar dolgokra. Ámi általában ki szokta akasztani az embereket az ehhez hasonló agymenések:
www.youtube.com/watch?v=V5aK_cYPcow

Ahogy USA-ban is vannak "tiszta" amerikaik akik utálják az USA-t, úgy nálunk is, és más nemzeteknél is.

@bigthereal:
"március 15-én nem lehetett felvonulni. "
Kit nem engedtek?

"a birka nép megszokta, hogy a a magyarságot szégyellni kell, hogy bűnös nemzet stb., ezt tanították az iskolákban..."
Lehet én jártam jó iskolákba, de nálunk ilyen nem volt.

"igenis, aki magyar, az legyen nacionalista!"
A nacionalizmus körül burjánzanak az ilyen hülyeségek, pont ezért neveztem jogfosztónak.
Én maradok patrióta, ha nem bánod, azt még nem járattátok le.

StormChild 2012.03.26. 02:03:39

@Tahó Sandokan: így van, a legrövidebben talán így lehetne kifejezni!

+ @Patreides: egyetértek Veled is.

Joe84 2012.03.26. 02:59:50

Náci=német nemzetiszocialista. Szerintem ez a leginkább félreértelmezett és legrosszabbul használt szó a világon. Divat mindenkit nácizni, aki elutasítja a baloldali, meg liberális dolgokat, de ezek csak rosszindulatú összemosások. A kart lengető skinheadek a koncerten sem nevezhetők nácinak. Többségük nem nemzetiszocialista és főleg nem német.

Kikiáltották a nácizmust a világ leggonoszabb ideológiájának, pedig azért voltak rosszabbak és elkezdték sulykolni. Miután elfogadottá vált, hogy ez a legrosszabb dolog a világon rásütik fűre-fára, aki nem tetszik nekik.

Vizslah 2012.03.26. 03:24:08

Azt hiszem még soha életemben nem olvastam ennél a posztnál összefüggéstelenebb karakterhalmazt. :)

@bigthereal

Ember vagyok. Európai vagyok. Magyar vagyok. Budapesti vagyok. Erzsébetvárosi vagyok.

Le tudnád vezetni nekem, hogy a fentiek közül miért éppen az ország olyan rettentően fontos? Miért nem a tágabb, vagy a szűkebb földrajzi-történelmi hovatartozást kiáltod ki egyedüli normális identitásképzőnek? Vagy bármi egyebet?

Ebbe a nemzetállam-központú narratívába születtünk bele mindannyian, de ez nem jelenti azt, hogy semmi más nem is képzelhető el, vagy hogy ez erkölcsösebb lenne, mint más felfogások.

Az egészséges patriotizmusnak pedig rengeteg féle megnyilvánulási formája van, nem kell ahhoz focidrukker módjára verni a mellünket, és lefejelni mindenkit aki kritizálni merészel. A probléma ott kezdődik, hogy a focidrukker-jellegű patrióták az önkritikus, mérlegelő patriótákat előszeretettel hazaárulózzák le.

Vizslah 2012.03.26. 03:39:36

@Joe84: Teljesen értelmetlen szavakon rugózni. Ahogy a cigányok problémáin sem segített, amikor elkezdték nyomatni hogy csak a roma szó elfogadható, ugyanúgy hidegen hagy, amikor azon kell vitatkozni, hogy elég pontos kifejezés-e a náci, amikor a rasszista vadmagyarokról beszélünk.

Ennél már csak az lenne szánalmasabb, ha belemennénk, hogy a balos népírtás rosszabb-e a jobbos népírtásnál. Tényleg nem tudom, mi szükség van erre a bohóckodásra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.26. 07:11:42

"Gáznak érzem, hogy nálunk létezik az a szó, hogy magyarkodó."
Nincs ezzel baj.
Ha kinyitod az értelmező szótárt, akkor azt írja, hogy a magyar mivolttal való kérkedés.
Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem szégyelli, hogy magyar, hanem azt, hogy azt hiszi, hogy ettől különb és neki járnak dolgok.
(van amerikai megfelelője: a flagwaver)

Az USA és a francia nacionalizmus pedig abban különbözik a magyartól, hogy az első kettő nemzetben gondolkodik, a harmadik hajlamos sokkal inkább népben. A legtöbb magát "nemzetinek" nevező valójában etnocentrikusan értelmezi a nemzetet és a nemzet szót annak második (pongyola) értelmében az használja (azaz nép, volk értelemben).

"azokkal a buzikkal, akik mindenki pofájába tolják"
Vannak emberek, akiknek nem lehet nem a "pofájába tolni" a dolgokat, mert a puszta puszta nembujkálást is annak tekintik.

kutya vacsorája 2012.03.26. 07:20:56

zavaros, és akkor szolid voltam.

- én nemzeti érzelmű ember vagyok, és valójában szerintem a legtöbb ember természetéből adódóan az
nem. miért is? engem pl. semmi sem köt érzelmileg az útlevelemhez. sőt, egyre több ország tűnik olyannak, ahol kellemesebb az élet, mint itt. anyagilag és lelkileg egyaránt. a klímáról nem is beszélve:)
- egy férfi nem bánt olyan embert, aki védtelen
a "férfi" miért egyenlő a "bátor, egyenes" stb. pozitív fogalmakkal? téged az apád szült?
- Gáznak érzem, hogy nálunk létezik az a szó, hogy magyarkodó.
nem a "szó" létezik, a szó csak a magatartás elnevezése (ilyenek a szavak:) magyarkodás pl. a fölfújható plasztikkorona úsztatása a dunán. gáz, hogy létezik, igen.
- azokkal a buzikkal, akik mindenki pofájába tolják, hogy ők bizony más férfi popójába dugják a kukijukat, meg azokkal a szélsőjobbosokkal, akik kiirtanák az összes zsidót.
na ez már maga a nácizmus, azt gondolom.
1. összemosni kettő nem összemostható dolgot: az egyik egy szexuális szokás, a kívülállók számára veszélytelen, a másik pedig faji alapú tömegmészárlás.
2. az elfogultság látszik, hogy az egyikre a sértő kifejezést használja (buzi a meleg/homoszexuális helyett), míg a másikára a szakszerű, neutrálist (szélsőjobbos a náci helyett).

- Még gyakorlatilag ki sem látunk a régi baloldal mocskából,
fals. nem azért nem vagyok náci, ha nem vagyok, mert szeretem hagyó miklóst. amúgy miféle mocskából? egyelőre csak azt látni, hogy budai gyula izzad és nem talál semmit. az egyetlen elítélt balos cuslag. az előző kormányzat idején kezdődött büntetőügyben. egy darab megyei pártelnök 50 millára. piha. miközben napi sokcsilliárdot kap simicska haverjainak közgépje. már ha a korrupcióra gondoltál. ha a lelki egészségre, effélére, akkor emlékeztetlek, hogy most van olyan rezsim, amelyik félős, hogy kiléptet bennünket az eu-ból, amelyik kötelezővé teszi a hitoktatást, röghöz köti az egyetemistákat, bedönti a forintot, ahol nyugdíjazzák a bírákat, hogy hűséges pártifjak ítélkezhessenek végre stb és stb. ettől nem kezd valaki ragaszkodni az országához. magyarán ezek - bármi is a píár - hazafiatlan lépések.
kettes, fiam, ülj le.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.03.26. 07:36:25

"Patrióta, aki jogot véd, nacionalista, aki jogot sért", így definiálta a dolgot Illyés Gyula az átkosban egy rádióinterjún és nagyban igaza volt, alapvetően megkülönböztethető a helyi jellegzetességek megőrzésére irányuló, mégis befogadó jellegű hazafiság és a szinte túlzott ösztönöktől dagadó, gyűlölet alapú nacionalizmus.

kutya vacsorája 2012.03.26. 07:36:37

még mondok.
akadnak, akik hajlamosak azt hinni, hogy aki lassabban hajt, mint ők, az föltartja és akadályozza a forgalmat, aki ellenben gyorsabban, az pontenciális gyilkos, közveszélyes száguldozó. vagy u.ez piában: aki kevesebbet vedel, az papírkutya, aki többet, az alkoholbeteg.
úgy látszik, ez igaz a hazafiságra is. aki kevésbé izgul a magyarságára, vagy mijére, mint a poszterkoma, az kozmopolita nemzetvesztő, aki jobban, na az a viperázandó náci.
kicsit árnyaltabb az élet ennél, azt gondolom. bár az internet nagy, sokat elbír.

2012.03.26. 07:54:28

@vladys73: Halál buta vagy, de osztod az észt...
Nézzél már utána dolgoknak, mielőtt írsz róluk. Kezdetnek elég lesz az olasz fasizmusnak utánanézned valamelyik középiskolás törikönyvben.

2012.03.26. 07:55:52

@kutya vacsorája: "engem pl. semmi sem köt érzelmileg az útlevelemhez."

Hazátlan senki vagy. Egyes fiam, ülj le.

Mária 2012.03.26. 08:41:23

@djangyu:

Ezt úgy értsem, hogy szerinted a poszt szar?

Vagy úgy értsem, hogy nem lett meg neked egy Cosmo-lány, mert nem bírta a farkad?

Szerintem egyik sem. Arról van szó, hogy egy tökfej vagy :)

Mária 2012.03.26. 08:44:18

@Patreides:

"Szerintem magyarkodó az, aki többre tartja magát más embereknél pusztán azzal az indokkal, hogy ő magyar."

Szerintem meg magyarkodó az, aki nem szívből, hanem érdekből magyar.

Bájerzsótira, bencsikandrisra, meg az effélékre gondolok.

2012.03.26. 08:47:11

@inebhedj - szerintem:" Ha úgy érzed, hogy ez feltételezi Sztálin elvtárs olasz nyelvbeli tudását, nem tudom cáfolni."

A fascismo/fasizmus olasz szó. Nem Sztalin találta ki, ahogy állítottad. Pusztán ennyi. Ja, hogy Hitler és a nemzetiszocializmus hogyan került bele, az meg zavaros. Sztalin haragudott a nemzetiszocializmus miatt, ezért nem a náci, hanem a fasiszta szót használta?????

Mária 2012.03.26. 08:51:10

@takács bálint:

Az idióta sültparaszt Navracsics szerint a demokrácia nem más, mint a középosztály URALMA:

www.hirado.hu/Hirek/2012/03/11/08/Navracsics_Tibor_a_demokracia_a_kozeposztaly_uralma.aspx

Ezt a kijelentését hogyan helyeznéd el a náci - komenyista tengelyen?

csárli hárper 2012.03.26. 08:56:00

kezd elegem lenni abból hogy mindenféle senkiházi jöttmentek akarják megmondani hogy ki a magyar és ki nem az...

djangyu 2012.03.26. 08:59:09

@Mária: valóban, egyik sem.

a poszt maga érdektelen, a Cosmo-lányok már nem érdekelnek, a tökfej címkét meg nem veszem meg egy nagyfejű nénitől. ;)

bgp 2012.03.26. 09:03:51

Nácinak én azt tekintem, aki már a saját fajtáját is utálja, kiirtaná, ha azokat nem látja egészen a "saját fajtájának".

A nemzeti érzelem normális, és szükséges. Csak amikor röhejes külsőségekkel dúsítják, illetve fedik el a valóságos és nem is annyira nemzeti célokat, akkor van vele gond.

Golgotai 2012.03.26. 09:04:49

A nállunk élő zsidóság, ami felháborító módon jelenleg az ÖSSZES polítikai, gazdasági, közigazgatási pozíciót birtokolja nagyon káros a magyarságra, az én népemre. Most nem azért, mert a zsidók rosz emberek, hanem pusztán azért, mert nem magyarok, tehát magasról tesznek rá, hogy mi van a magyarral. Mint ahogy egy angol, vagy francia hármas elit is tenne rá magasról. A magyar ebmberel csak egy színmagyar hatalmi hármas tud törődni, mert a szívéből jön a törődés. És ebből már egyenes arányban jön, hogy az igazi magyar hazafi az nem akar mást nagyon helyesen, mint kizárólag magyarokat a vezető pozíciókban látni. Erre persze már rá is van sütve a "náci" bélyeg. Holott az ilyen ember van itthon, és neki vsítják a kakukk fiókák, hogy menjen haza? Hová, mi itthon vagyunk! Várom az értelmes hozzászólásokat, amikben bárki is megpróbálja bebizonyítani, hogy a magyarnak jobb bármi is a színmagyar hármas elitnél.

A nép fia 2012.03.26. 09:07:39

Hívő ember vagyok, templomba járó, de mégsem utálom a muzulmánokat. Velem van a baj?!

Muad\\\'Dib 2012.03.26. 09:10:10

@vladys73:
Mond, te elolvastad, amit belinkeltem, vagy csak ismételgeted a saját mantráidat?

nyelv-ész 2012.03.26. 09:11:17

Nekem különösen a vége tetszett. Elképzeltem, ahogy vasárnap ebéd után fröccs mellett jól megbeszéljük, hogy mostantól majd másképp lesz minden, és hétfőn arra ébredünk, hogy láss csudát, minden jóra fordult.

kerecsen2010 2012.03.26. 09:12:02

Kösz, Ady, tényleg jófej voltál. Az egyetlen probléma, hogy aktuálisabb nem is lehetnél. Eltelt száz év, de ez az ország ugyanúgy a múltba réved, onnan próbálja kompenzálni a jelen nyomorúságos, siralmas, kilátástalan - pontosabban kizárólag a legsötétetbb kilátásokkal kecsegtető - világát. E múltba révedezés nyilvánosság előtti megmutatkozása a magyarkodás. Politikus esetében különösen adekvát, mivel kizárólag külsőséről van szó, amelynek célja a népszerűség növelése bizonyos rétegek szemében. Magyarkodás tehát van, igazi hungarikum. Létét az is bizonyítja, hogy egy szó nem jön létre, ha nincs mögötte tartalom.

Valandil 2012.03.26. 09:12:12

@Vizslah: Az anyanyelv - ami meghatározza a gondolkodást, ill. emiatt a kultúrát is - az egyik legerősebb összetartó erő.
Nincs budapesti nyelv, ahogy nincs európai sem. Lehet, hogy majd lesz egy pidginhez hasonló valami, ami betölti a világnyelv szerepét, és emiatt esetleg a helyi nyelvek megszűnnek, bár ez még a jövő. Viszont ha ez bekövetkezik, akkor az anyanyelv mint rendezőelv (összetartó erő) megszűnése fel fogja számolni a nemzeteket.

Mária 2012.03.26. 09:22:05

@djangyu:

"a Cosmo-lányok már nem érdekelnek"

Nem csodálom, ha ezzel a megkeseredett, gonosz kis lélekkel, amit neked osztott a sors, merevedési zavaraid is vannak :)

thwarter 2012.03.26. 09:38:13

Tokelesen szanalmas, ostoba iras. Az illeto szamara a homoszexualitas olyan, mint a nacizmus, semmi gond addig amig nem nyiltan csinaljak. Hat nem, mindenkinek joga van az eletet ugy elni, ahogy neki tetsizk mindaddig amig nem bant masokat. Ha nem tetszik neki, hogy egyesek azonos nemuekkel halnak, hat nem kell odanezni, de ha valaki ezert vagy barmi masert masok gyuloletere uszit, azt teljes mertekben el kell itelni. Mar megint valaki aki teljesen felreertette a liberalizmus szo jelenteset!

csevely 2012.03.26. 09:45:12

@kerecsen2010:
Létét az is bizonyítja, hogy egy szó nem jön létre, ha nincs mögötte tartalom.

Ha igaz a gondolatmenet , akkor sok új szónak is van mögöttes tartalma :
judeoplutokrácia
Ezt még Ady sem ismerte :)

MEDVE1978 2012.03.26. 09:57:58

Bocs, tele vagyunk a dologgal kapcsolatosan téveszmékkel. Anno a 90-es években egy - anno MDF-es - angoltanárommal beszélgettem a nácizmus és fasizmus kettősről. Két különböző dologról van szó, egyszerűen a nácizmus kifejezést hanyagolta inkább az elmúlt 40 év elitje, hiszen az "nemzeti szocializmus". Az egyszerű polgárnak pedig zavaró lehet, hogy a szocializmust építjük, míg annak nemzeti válfaja pedig egy gonosz dolog.

A fasizmusnak több azonosítható vonása van:
1. A nacionalizmus (nemzeti orientáltság) egyik fajtája
2. A politikai erőszakot megoldásként alkalmazza (ez egyfajta tendenciaként is felfogható: a spektrum a kompromisszumkeresőtől terjed az erőszakosig. Az erőszaknak sokféle megnyilvánulása van, a nyílt erőszakon kívül).
3. Az állam összes eszközét, így a törvényes rendet, a jogviszonyokat, a gazdaságpolitikát is a nemzet szolgálatába állítja, de erőszakos módon. Pl: az egyén jogait a nemzet, mint közösség alá rendeli, a nemzeti szervezetek dominanciáját biztosítja mindenhol, olyan gazdaságpolitikát, társadalompolitikát folytat, amelynek egyetlen elve a nemzeti érvényesülés - nem pedig pl: a szolidaritás.
4. Autokrata rezsim, a tekintély tiszteletén alapszik, elsősorban a nemzetet képviselő egyéneket és nemzeti eszméket kell tisztelni.
5. Fontos, hogy az ellenségek, az ellenségkép inkább külső és a nemzeten belül nincs ellenség.

A náci ideológia ennek kibővítése és némileg más is:
1. Itt van belső ellenség, a nemzeten belül is. Mindenki ellenség, aki nem osztja a fő irányvonalat (esetleg a vezér véleményét).
2. A fő különbség, hogy rassz alapú megkülönböztetés van, a zsidó, a cigány, a szláv akkor is másodrendű, ha egyébként jó hazafi lenne, már származása miatt is.
3. Fokozottabban modernista, mint a fasiszta ideológia. Mindkettőben a nemzet nagysága dominál, de míg a fasizmusnál nem kulcs az archaikus társadalmi struktúrák (pl: arisztokrácia, királyság stb.) lebontása, addig a nácik megvetik az ilyeneket.

A különbségtétel azért fontos, mert a fasizmus, illetve fasiszta tendenciák ma is nagyon sokfelé előfordulnak. A mostani kormányunknak is vannak fasiszta tendenciái.

MEDVE1978 2012.03.26. 10:18:29

Szerintem a "magyarkodó" vagy a "magyarkodás" létező fogalmak. A magyar társadalom ma - minimum - ketté van szakadva. Ha a régi törésvonalat nézzük, akkor két oldalt meg tudunk különböztetni: a balliberálist és a nemzetit. Előbbi fő ideológiája az európaiság, a szolidaritás, a jogok egyenlősége, míg utóbbié a nemzetiség, a munka és a kötelességek egyenlősége. Persze ez így elnagyolt, de kb. erről van szó, ha értékpreferenciákat kérdezünk.
A két ideológiai oldal vezetői nagyban keresik már 20 éve azt, hogy miben "különbek" a másiknál. A balnál ez a "mi igazi, művelt, fejlett európaiak vagyunk, míg ti buta, bugris parasztok vagytok, akiknek fogalma sincs, hogyan megy ez Európában, pedig azt kell követni", a másiknak pedig, hogy "ti idegenszívű, külföldi érdekeknek kedvező, hazaárulók vagytok, míg mi vagyunk az igaz magyarok és ezt mutatjuk is".

A magyarkodás számomra nem a nemzeti értékek tisztelete, hanem egy viszonyulás azokhoz. A magyarkodó ember nem csak március 15-én tűzi ki a kokárdát, hanem máskor is, Wass Albertet olvas orrba szájba, míg Jókai, Ady nem túl ismert neki, az autóján Trianon matrica van, holott Erdélyből maximum annyit fog fel, hogy a sok gonosz román elnyomja a magyarokat (ha egyáltalán járt ott). Az Erdélyország tündérország és az Áll a honvéd a Hargitán csodálatos képét könnyezi meg, míg nem veszi észre, hogy ezek már csak megfakult emlékképek - amelyek létrejöttükkor is politikai indokú giccsek voltak.
A magyarkodó ember nemzete tehát valami elvont boldog kép, egyfajta halott mennyország. A nemzet viszont élő dolog és a kérdései és élők, amelyek nem arról szólnak, hogy áll-e a honvéd a Hargitán, hanem arról, hogy a csíkszeredai magyar kap-e állást vagy át kell-e települnie Debrecenbe.
A magyarkodó ezt a kérdéskört (hol boldoguljon a határontúli magyarság, már nem tudja felfogni) pont azért, mert a nemzet szemében egy giccses, statikus kép.

Anyád a baráthal 2012.03.26. 10:31:16

Röhejes, és szánalmas, hogy a sokk hozzászóló egymás mellett beszél el (képletesen). Ennek oka, hogy teljesen más értelmezésben használjátok ugyan azokat a szavakat. - Most persze sarkítottam.

Addig nem lesz ebben a kérdésben párbeszéd - mert én ezt nem tekintem annak -, amíg nem próbáljátok megérteni a másikat. Ne az egyes szóhasználatokon lovagoljatok. A szavak jelentései folyamatosan torzulnak. Egyik oka az un. PC megfogalmazás, melynek keretében nem lehet bizonyos problémaköröket kibeszélni.

A cigány szó vulgarizálódásáért is a PC törekvés felelős. Mit fognak csinálni, ha a roma egyenértékűvé válik vele?

Lehetett volna szerencsésebben fogalmazni, de a post mögötti gondolatok valós problémát feszegetnek.

Mitzimackó 2012.03.26. 10:39:54

" a másikat meg leszarom, akkor is diszkriminatív vagyok,"
nem vagy te se náci, se hazafi, csak egy zavarosfejű megtévesztett.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.26. 10:54:26

@Golgotai: Te kevered a zsidókat a kommunistákkal. :D

Nem tudom honnan veszed, hogy zsidók irányítják Magyarországot, mert a legtöbb baromságot magyarok követik el magyarok ellen. Itt lenne az ideje megtanulni, hogy nem másra kell mutogatni, hanem elfogadni na hibáinkat és kijavítani.

"Várom az értelmes hozzászólásokat, amikben bárki is megpróbálja bebizonyítani, hogy a magyarnak jobb bármi is a színmagyar hármas elitnél. " Remélem azért október 6-án elszégyelled magad az ilyen kijelentések miatt.

@Muad\\\'Dib:
"Nacionalizmus egy erőteljesen jogfosztó ideológia"
"1. Nacionalizmus:
Nacionalizmusnak és a patriotizmusnak ugyan az az alapja, azonban a nacionalista rendszerekre jellemző, a kisebbségek kizárása, a plutokrácia mellőzés, vallás szabadság korlátozása és hasonlók.
Intelligens körökbe nem véletlenül használják a patrióta szót nacionalista szó helyett."

Leírtam valamit, ami szerinted nem igaz, utána meg válaszoltam szerintem miért az. Nem tudom ez mióta számít ismétlésnek.
Te elolvastad amit írtam, vagy csak kötekedsz?
Máskor meg kérlek EB-s linket hanyagold. Jó az angol wiki is, meg a magyar is.

A nacionalizmusnak nincs egy egyszerű definíciója, mint a Pitagorasz-tételnek, ezért sokan másként értelmezik, hogy mint jelent, én pedig leírtam mit értek alatt.
Örülnék, ha arra reagálnál amit írtam, nem vagyok kíváncsi miért vagyok buta, műveletlen és egyéb dolgokra.

@zulu: Bocsánat, hogy megsértettem Szálasit, Isten kiválasztott vezérét, a magyarok hősét.
Na menjél inkább legózni.

Squid 2012.03.26. 10:54:43

Le kéne kattanni a "régen mit jelentett X,Y politikai nézet" vonulatról végre emberek, régen rég volt most pedig most van.

A múlt csodái/borzalmai ma már maximum tanulságnak jók, fel kéne fogni ezt és nem hátrafelé nézve vezetni az autópályán! Igen régen minden csodás volt/szar volt, de elmúlt megváltoztatni nem lehet slussz passz...

A cikkben említett címkék közül a "Hazafi"-ra reflektálnék csupán, mert attól eltekintve egy kalap buggyant dingókutyavesét nem ér az egész!

A "Hazafi" az az egyén lenne a mostani helyzetben, aki befizeti az adóját és nem hagyja, hogy a parlamentben ülő opportunista szabadrablók kisajátítsák nemzeti ünnepeit, nemzeti motívumait stb stb aktuális politikai érdekeknek megfelelően.

Ha ezzel meglennénk akkor ínyenceknek ajánlom a gondolkodást arról, hogy mi milyen hazafiak vagyunk a 3-4 millió adócsaló országában, ahol 20+ év alatt hagytuk magunkat mélyen megosztani politikai érdekek mentén!!

gratulalok11 2012.03.26. 11:03:38

@vladys73:
A nacionalizmus értelmezésével pont azért van probléma, mert nekifutásból ragasztanak hozzá jelentéseket, szinonimaként használják a sovinizmus helyett, stb. Egyébként sajnos ez a folyamat a baloldali mozgalmaktól indult ki, ők voltak azok, akik sikeresen kezdték el összemosni a fogalmakat, hogy utána bunkósbotként használhassák a nacionalista jelzőt olyan hagyományos szerveződésekkel szemben, melyek deklaráltan nacionalisták voltak.
Ezek után persze a soviniszta mozgalmak is előszeretettel használták magukra a nacionalista jelzőt, így próbálva több területhez jutni.
De ez még nem változtatja meg a nacionalizmus jelentését, kialakulásának történetét, vagy épp azon személyiségek sorát, akik nacionalistaként ismertek voltak.

Muad\\\'Dib 2012.03.26. 11:14:27

@vladys73:
Lásd gratulalok11 kommentet. Elfelejtettem visszalépni erre a felhasználóra. Sajnos egy másik blogban is szerettem volna írni, de ez a felhasználóm egy kissé elfajult vita után tiltásra került...

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.26. 11:15:04

@gratulalok11: Amit itt ti nacionalizmusnak hívtok én azt patriotizmusnak. Sajnos nálam a nacionalizmus nem egy követendő, barátságos nézet. A sovinisztára én egészen más jelzőket használnék, azonban egyetértek elég erős a kettő összemosása.

A kommunista ideológiát is le lehet szépen írni:
"A kommunista ideológia kulcsszavai ugyanúgy a szabadság, egyenlőség, testvériség, mint a liberalizmusnak, de szabadságeszménye nem individualista. Az elnyomástól, a nélkülözéstől, a kizsákmányolástól mentesítő, de az értelmes munkát lehetővé tevő szabadságot mindenki számára biztosítani kell. Az ehhez vezető út a fennálló burzsoá struktúrák, intézmények megszüntetése, lerombolása, melyek gátolják sokak szabadságát és védelmezik kevesek kiváltságait. A kommunizmusban az egyén szabadsága nem kerülhet szembe a közösség szabadságával, egyik sem előbbre való a másiknál, mert egybeesik mindkettő érdeke. A szabadság egyaránt a közösség és az egyes ember jellemzője. Ahogy Bakunyin fogalmazott: „az én szabadságomhoz nélkülözhetetlen mindenki szabadsága”.

A termelési eszközök, tehát az emberiség létfeltételeinek köztulajdonba vételével a kommunizmusban megszűnik a tőkének a munka feletti uralma, a kapitalista munkamegosztás, eltűnik a bérmunka, vagyis az emberi alkotó tevékenységre külső kényszerként ható minden tényező. A munka felszabadításával a kommunizmus hívei szerint nem csökken, sőt, minőségben és mennyiségben is olyan mértékben növekszik a társadalom gazdasági produktivitása, hogy lehetővé válik a szükségletek teljes kielégítése.

A kommunizmus célja világrendszer kialakítása, elméleti nézeteiben univerzális és internacionalista-kozmopolita (ugyanakkor a kelet-európai kommunista blokk egyes államai politikájában a nacionalizmus szélsőséges formáin alapuló intézkedések is megjelentek)."

Mégsem fogom egy jó eszmének tartani.

Azt érdekesnek tartom, hogy a liberalizmus vagy a szocializmus rossz értelmezése ellen soha nem látok ekkora tömegeket felszólalni.

kifordított nagyanyó 2012.03.26. 11:23:30

Az egész ott kezdődne,hogy nem szóljuk le alapból azt aki valamelyik pártra szavaz.(na jó fideszbirkázni szabad:)) ).
Nem azért szavaz valaki a szocikra,mert komcsi.
Nem azért az elempére,mert buzi.
És én sem azért szavazok a jobbikra ,mert náczi vagyok.

djangyu 2012.03.26. 12:02:11

@Mária: vicces azért, hogy csak farokról tudsz írni,
ez hiányra utalhat.

de ha senki sem akarja betolni neked, akkor még műfasszal is segíthetsz magadon - hiszen a dagadt és csúnya nőknek is joguk van a kielégüléshez.

:)

Golgotai 2012.03.26. 15:26:32

@vladys73: Tényleg? Ma a polítikai pártok 90% a zsidó párt, a vállalkozók, milliomosok 95% a zsidó, az állami vezetők 100% ZSIDÓ. Tehát zsiókról beszélünk. Nem, október 6 odokán nem szégyenkezem, mert az csak 1 terület a háromból.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.26. 15:56:08

@Golgotai: "Nem, október 6 odokán nem szégyenkezem, mert az csak 1 terület a háromból. "
"A magyar ebmberel csak egy színmagyar hatalmi hármas tud törődni, mert a szívéből jön a törődés. És ebből már egyenes arányban jön, hogy az igazi magyar hazafi az nem akar mást nagyon helyesen, mint kizárólag magyarokat a vezető pozíciókban látni."
1, Nincs szín magyar ember.
2, Te ezzel az aradi vértanúkat fitymálod (meg a többi 48-49-est).
3, A születésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki mit miért tesz. Ne kifelé mutogass, akár mennyire fáj neked, a legtöbb gondot magyarok okozzák. Akár mennyire abban a tévhitben élsz, hogy a magyar genetikusan felsőbbrendű. Minél hamarabb veted el ezeket a nézeteket, annál hamarabb tudunk végre változásokat eszközölni ebben az országban. Amíg másokat hibáztatsz addig itt nem lesz semmi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.26. 15:57:15

@vladys73:
És mindezt úgy, hogy Magyarországon mindössze 100 ezer zsidó van és az egész világon is csak 15 millió.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.03.26. 16:20:09

@Lord_Valdez: Az a baj a nagy zsidózókkal, hogy akikre azt mondják, hogy zsidó azok 90%-nak semmi közük hozzá. Egyszerűen, ha valaki sikeresebb, tehetségesebb, vagy ép nagyobb gazember mint ők akkor máris zsidó lesz az illetőből.

Ez a videó is mutatja menyire elgurult náluk a gyógyszer:
www.youtube.com/watch?v=0ZrLZ8Mu_98

Az iróni az egészben, hogy szidják a zsidókat meg Izraelt. Közben meg Isten kiválasztott népének nevezik magukat, akinél minden másiki nép alsóbbrendű.

Mindenesetre a srác tökéletesen szemlélteti mi a probléma a nacionalista ideológiával.
süti beállítások módosítása