Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Beszélgetés Navracsics Tiborral

2011.10.30. 19:42 Csendesebben, a gyerek alszik

 A minap gondoltam, hogy beugrom az egyik kedvenc helyemre meginni egy sört, mielőtt végképp elindulnék hazafelé. Nem tudtam nem észrevenni, hogy egy régebbi munkatársam, Dr. Navracsics Tibor jelenlegi közigazgatási és igazságügyi miniszter, illetve miniszterelnök-helyettes is épp ott tartózkodott egy félreeső sarokban újságot olvasgatva. Felülkerekedett bennem riporteri személyiségem, és megkértem a miniszter urat, hogy baráti keretek között válaszoljon pár kérdésemre.


Cs.a.gy.a.: Szervusz, kedves Tibor, vágjunk is bele egyből a lecsóba. Egy fontos probléma vetődött fel szerkesztőségünkben, és mivel igen közel állunk a magyar közemberekhez, hiszem, hogy ők is mind érzik ezt. Egészen pontosan a szemetelésre gondolok. Már a barátok is szemetelnek egymás otthonában, nem alakult ki kulturális konszenzus a tisztaságról, illetve ami régebben létezett, eltűnt. Várhatunk bármilyen kormányrendeletet az elfogadható tisztaságra nézve a következő hónapokban? 

 

Navracsics Tibor: Azért nehéz a kérdés, mert amikor tavaly, május-június fordulóján megalakult a kormány, akkor pontosan tudtuk, hogy mit akarunk tenni, de nem egyéves bontásban dolgoztunk. Ugye az akkori terveink is úgy szóltak már, amit a miniszterelnök egyébként aztán októberben el is mondott, hogy 2011 végéig kell elindítani az alapvető változásokat, hiszen abban konszenzus volt nagyjából a választási kampányban is más, és a választások után is, hogy Magyarország alapvető változtatásokra szorul. Elsősorban azokon a területeken, ahol az elmúlt 20 évben vagy felhalmozódtak a feszültségek, vagy pedig meghaladta az idő a 20 évvel ezelőtti megoldásokat.

 

Cs.a.gy.a.: Teljesen érthető. Akkor ezek szerint az év közepéig nem várhatunk előrelépésre ebben az ügyben? Vagy történt már valami a témában?

 

Navracsics Tibor: Hát ebben az értelemben, ugye most év közepén vagyunk, de azt mondom, hogy időarányosan jól teljesített a kormány, persze az öndicséret, az sohasem szép dolog, de hogyha visszatekintünk erre az egy évre, akkor azt mondhatjuk, hogy két területen határozott lépések történtek már a megoldás irányába. Ez a közigazgatás reformja, az állam reformja, a korszerű államigazgatás kiépítése, illetve a gazdaságpolitika, az adó, adózás, adózási politika átalakítása, és a vállalkozás élénkítés, és van egy, amibe belevágtunk, aminek nyilván a mai műsorban is több szó lesz róla, amelynek még az elején vagyunk, de elkezdtük. Ez pedig a társadalompolitika, társadalompolitikai juttatási rendszerek, illetve ahogy mi szoktuk nevezni a munkán alapuló gazdaság megteremtésének a lépéssorozata.

 

Cs.a.gy.a.: Ez nagyon bíztatóan hangzik, de ha nagyon alapszinten szeretnénk fogalmazni, mit mondanánk? Mi módon láthatjuk viszont mondjuk a köztéri higiéniára vonatkozó törvényeket az új alkotmányban? Lesz idő és tér arra, hogy a parlamentben a tisztasággal is foglalkozzanak?

 

Navracsics Tibor: Összességében úgy gondoljuk, hogy több mint 30 kétharmados törvényt kell vagy megalkotni, vagy pedig az új alaptörvényhez igazítani. Hiszen az új alaptörvény névleg módosít szinte mindegyik sarkalatos törvénynek a jogszabályi környezetén. Ilyen értelemben aztán vannak viszonylag kisebb feladatok, amelyek egy-két fogalmi módosítást igényelnek csak, és vannak új törvény megalkotását szükségessé tevő javaslatok is.

Cs.a.gy.a.: Ez igazán lenyűgözően hangzik.

 

Navracsics Tibor: Köszönöm szépen!

 

Cs.a.gy.a.: Nincs mit, de mondd csak, mennyire figyelt föl Európa és a Velencei Bizottság az emberek higiéniai moralitásáról szóló törvénycikkekre? Nem aggódtatok, hogy esetleg fasisztának kiáltanak ki titeket, mert az emberek magánéletébe avatkoztok? Végül is ez szokta leginkább az európai közéletet megmozgatni.

 

Navracsics Tibor: Én aggodalmat nem, vagy nyugtalanságot és aggodalmat nem éreztem, hanem kíváncsiságot éreztem. Hiszen az valóban önmagában érdeklődésre méltó dolog, hogy egy ország új Alkotmányt fogad el, és az új Alkotmányt alátámasztó törvényeket. Nem egyedi ebből a szempontból a Velencei Bizottság érdeklődése. Azt is mondhatnám, hogy minden olyan ország esetében, amely új Alkotmányt fogad el, vagy pedig jelentősebb Alkotmány módosításra sor kerül, a Velencei Bizottság készít egy jelentést. Ilyen értelemben megnyugtatni nem kellett őket. Tájékoztattam őket az időzítéséről, hogyan fogadják el ezeket a törvényeket, vagy, hogy milyen ütemezésben fogadjuk el és várhatóan mik a főbb tartalmi elemek.

 

Cs.a.gy.a.: Hallottam, hogy minden megbeszélés ellenére a V.B. belekötött bizonyos használt papír zsebkendő feldolgozási, és megsemmisítési törvénycikkelyekbe. E mellett kérdés tárgyává vált (bár lényegesen komolytalanabb a téma) a médiatörvény is.

 

Navracsics Tibor: Hát nyilván sok olyan kérdés van, vagy sok olyan részterület van, amit másként kellett volna kezelnünk. Azért fontos hozzátenni, hogy az Európai Bizottság végül olyan kérdésekben, olyan területeken kérte a módosítást, amelyek szinte kizárólag jogharmonizációs jellegűek, illetve számukra az európai jog szempontjából egyértelműbbé tenne dolgokat. Alapjogi sérelem, illetve demokrácia sérelme, amiről általában a médiatörvényt kritizálók sokszor a törvény elolvasása nélkül vádoltak minket. Ez szóba sem került. Ami kétségtelen, hogy a médiatörvény egy olyan érzékeny terület, amelynek a kommunikációjánál bizonyára jobban felkészülhettünk volna az érvekre, de én azt láttam végül is miután már ez a vihar elülni látszik, hogy nem az észérvek voltak a döntők a médiatörvény elleni támadássorozatban. Nyilván sokan vannak, akik érdekeltek abban, hogy Magyarországnak ne legyen túl jó híre, mások pedig talán némi beképzelt félelmet is beleláttak a médiatörvénybe. Az elmúlt 5 hónap mindenesetre azt bizonyította, hogy ezek a félelmek túlzók voltak és alaptalanok.

 

Cs.a.gy.a.: Orbán Viktor miniszterelnök hozzáfűznivalója csak annyi volt, hogy a zsebkendőtörvényt és a médiatörvény célszerű egyben kezelni, főleg mert egymást kiváltó problémákat tartalmaznak.

 

Navracsics Tibor: Fogalmazhatunk így is, hogyha mindenképpen azt akarjuk, hogy egyébként nemzeti kérdésekben is teljes egészében megfeleljünk az úgynevezett európai közvéleménynek, amelyet azért meglehetősen nehéz definiálni. Én azt mondom, hogy azon országok, amelyek rendkívül hangosan bírálták a médiatörvényt, vagy amelyik ország újságírói és politikusai rendkívül hangosan bírálták a médiatörvényt esetleg körülnézhetnének a saját házuk táján az ő médiatörvényük tényleg olyan tökéletes-e?

 

Cs.a.gy.a.: Illetve rendelkeztek-e papír zsebkendőtörvénnyel. Hiszen még Barack Obama is megemlítette egyszer a magyar zsebkendőtörvényt, mint elérendő célt.

 

Navracsics Tibor: Igen, de hát…

 

Cs.a.gy.a.: Azért arra még rákérdeznék, mielőtt végzünk, hogy mégis mit fűzne hozzá a főnix-blog  újságíróinak lobbijára a zsebkendőtörvény mellett?

 

Navracsics Tibor: Ezek az újságírók voltak azok, akik bő fél évvel ezelőtt leírták azt, hogy mi most már biztos, hogy elvesztünk és semmi remény nincsen. Úgyhogy kicsit a túlzásokra mindig hajlamosak ezek az újságírók. Mindenesetre jó jel, én azt látom, hogy talán a külföldi befektetők tapasztalatai is abba az irányba hatnak, hogy meggyőződjenek a külföldi újságírók és a külföldi pénzügyi elemzők is arról, hogy Magyarország egy növekedőképes, erős gazdaságot fog felépíteni.

 

Cs.a.gy.a.: Azért… kicsit fogd vissza magad, én végig jófej voltam. Na, de akkor azt mondd meg nekem, hogy mi lesz a külföldi ellenkampány miatt még be NEM vezetett zsebkendőtörvénnyel.

 

Navracsics Tibor: Ez egy vita kérdése, de folyik a vita. Nyilvánvalóan nem csak az vita kérdése, hogy lesz vagy nem lesz, hanem az is vita kérdés, hogy technikailag ezt hogyan lehet megoldani. Listás szavazással, vagy nem? Külön lista, vagy nem? Ez számos olyan kérdés, amelyet végig kell vitatni párton belül is és a pártok között is, és a közvéleményben is. S talán ezért is jó az, hogyha ez már csak ősszel kerül napirendre.

 

Cs.a.gy.a.: Nos… a jövő ősz még nagyon messze van. Személyesen kicsit kétségbeejtőnek találom azt, hogy inkább halogatja a kormány a legalapvetőbb, és legégetőbb problémák egyikét megtárgyalni, de valahogy meg is értelek. Nem könnyű dolog a kormányzás. Mindenesetre köszönöm a válaszokat egész szerkesztőségünk nevében.További kellemes napot kívánok!

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet kult kocsma

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr623340929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása