Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Mi az a foci? (1.rész)

2010.10.20. 19:16 mujure

Fociról szóló gigasorozat kezdődik (ami persze megalájk), aminek első részét olvassa a Tisztelt Érdeklődő. Első részünkben teljesen tudományos módon elmondjuk, hogy milyen lehet egy focimeccs.

Mindenki számára más a jó meccs. Egyeseket teljesen kielégít egy igazi, tökös Juve-Milan 0-0, mások számára csak az a foci, ha a Barca hatot rúg a Realnak. Bizonyos embereknek a csúcsformában (azaz semmit és senkit nem tisztelve) becsúszó Gattuso ugyanolyan élmény, mint egy Cannavaro mentés öt éve, vagy egy Messi szóló manapság. Mivel én ez utóbbi csoportba tartozom, tökéletesen alkalmas vagyok arra, hogy tudományosan (azaz mások véleményét magasról leszarva) elmondjam, milyen lehet egy futballmeccs.
Namost. Három kategória van: rossz meccs, jó meccs, A Meccs. Ezek természetesen több alcsoportba oszlanak, amiket bőségesen ki fogunk fejteni. Az alkategóriák, sőt, bizonyos esetekben a főkategóriák között is nagyon halovány az átmenet, különösen a harmadik kategóriáról mondható ez el. A magyarázat során igyekszünk minél több videóval szemléltetni a dolgokat, hogy érthetőbb és szórakoztatóbb legyen.

I. Rossz meccs
1. Unalmas meccs: Az unalmas meccs rossz meccs, mert nem érezzük jól magunkat rajta, mivel unatkozunk. Ez nyilvánvaló. Általában két kilátástalan csapat vergődik mindenféle ötlet nélkül, teljesen random módon vezetve a támadásaikat. Fontos, hogy az unalmas meccsen mind a két csapat rossz legyen, máskülönben lásd a 2. pontot! Ez egyébként nem jelenti azt, hogy feltétlenül két gyenge csapat játssza a meccset, lehet ez egy nagy rangadó is akár, ami annyira megbénítja a játékosokat, hogy nem tudnak mit kezdeni magukkal. Vagy csak nézz meg egy jó kis Paks-Vasas-t…
Gyakori végeredmény: 0-0, 1-0, 1-1, esetleg egy öngóllal terhelt 2-1

2. Sima meccs: Ez azért rossz meccs, mert már a mérkőzés elején pontosan tudod, hogy ki fog nyerni, nagy valószínűséggel azt is megmondod, hogy mennyivel. Általában egy sztárcsapat játszik ilyenkor valami kiesőjelölttel. Ilyenkor az a fontos, hogy ne szurkoljunk egyik csapatnak se, sőt, lehetőség szerint utáljuk a sztárcsapatot. Ilyen esetben csak és kizárólag azért ültünk le meccset nézni, mert hátha bukik a gyűlölt sztárcsapat, és akkor lehet röhögni a nekik szurkoló haverokon. Ha nem bukik, akkor sem történt semmi, mivel eredetileg is ezt vártuk. Jó éjszakát.
Gyakori végeredmény: 3-0, 4-0, esetenként egy két 4-1, vagy 5-0

 

3. Idegesítő meccs: Ez kifejezetten arra érvényes, ha a csapatod kilátástalan játékkal kap ki, ergo 90 percen át triplán szenvedtél, mivel nem csak, hogy kikaptatok, még simán is, és még szarok is voltatok. Ez a létező legrosszabb meccs. Másik fajtája az, amikor a kedvenc csapat egy már megnyert meccset hoz döntetlenre/kap ki.

 

II. Jó meccs
1. Izgalmas meccs (Persze minden jó meccs, izgalmas): Itt nem kell szurkolnod egyik csapatnak se. Mondjuk, hogy szombat délután kapcsolgatsz, és egyszer csak ráakadsz egy Kaiserslautern-Leverkusenre, és ott ragadsz. Ez az egyik legjobb fajta meccs, mivel előtte unatkoztál, nem is fűztél túl nagy reményt az általad nem is túlságosan érdekelt meccshez, mégis remekül szórakozol. Ilyenkor szerencsés vagy!
Gyakori eredmény: bármi, csak sok gól legyen!

 

2. Fontos meccs: Ritka, hogy egy kupadöntő, BL-döntő, bajnoki rangadó tényleg nagyon rossz legyen. Egy Juve-Milanon ott az igazi olaszos taktikázás, egy Chelsea-MU-n biztos lesz piros lap és feszültség, egy Barca-Real meg már két héttel előtte is izgalmas. Itt szurkolsz valakinek, ráadásul általában az ellenlábas ellen játszotok, vagy éppen nagy a tét. Ilyenkor biztos izgulni fogsz, minden támadás előtt imákat rebegsz, hogy gól vagy éppen kirúgás legyen a vége.
Gyakori végeredmény: 0-0, 1-1, 1-0, de mindenképpen kevés gólos szoros meccs.

 

3. Nyer a csapat: ez lehet akármilyen sima, de ha nyer a csapat, akkor az biztos jó meccs volt. Pláne, ha sok góllal.

 

4. Emlékezetes meccs: Itt már majdnem átcsúszunk a harmadik kategóriába, mivel az ilyen meccseken mindig történik valami. Általában az ilyen meccseken nem játszik személyes kedvenc csapatod, de azért valakinek szurkolsz (ha nem, az se baj), legtöbbször ezek fontos meccsek. Tegyük fel, hogy sokáig semmi sem történik, aztán egyszer csak valami olyasmi, ami miatt örökké emlékezni fogsz rá. Aztán mondjuk fél órán át megint semmi. Két videót linkelek, hogy megértsd mindenképp:

III. A Meccs
Ez az a kategória, amit azért nem felejtesz el, mert 1. a te csapatod nyert egy Emlékezetesen (lásd II/4.) 2. a te csapatod bajnokságot/BL-t/VB-t nyert, amit nem felejtesz el 3. valami személyes emlék is fűz az élményhez 4. 90 percig teljesen le vagy kötve, semmi sem tud kizökkenteni. Ezek közül bármelyik érvényesülhet (akár egyszerre is), a lényeg az, hogy eufórikus hangulatba kerülj tőle és őrülj meg. Ezeket a meccseket tényleg évekig emlegeted, és emlékszel rájuk. Ezekért érdemes igazán nézni a focit.

 

„… és Grosso belőtte!”:


1 komment

Címkék: foci

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr42386799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása