Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Lájkoljál!!

2010.09.10. 14:20 mujure

Van olyan téma, amit nem lehet kikerülni. Egyszerűen muszáj beszélni róla, különben nem társaság a társaság. Ilyen a szex (volt már). Ilyen Orbán Viktor (még(?) nem). Ilyenek a cigányok. De mindenekelőtt és -felett: ilyen a Facebook.

 "- Hallod, voltál ma már a fácsén?
 - Alap, láttam is amit linkeltél, fasza volt, belájkoltam, meg kommenteltem is, zsíír!
 - Ja, jóvan, direkt kiraktam az üzifaladra, hogy mindenképp lásd, majd akkor megnézem mit kommenteltél. De bazdmeg, az a Dóra Takács az állandóan lájkolgat téged, azt honnan ismered?
 - Áhh, évfolyamtársam, jóarc, majd bemutatlak, folyton pokeoljuk egymást, meg ma is visszaböktem. Te, balatoni képeket nézted? Mert betaggeltelek téged is...
 - Igen, néztem, jók lettek, azért van egy-két durva is. Hallod, a Dave olyat szólt hozzá egyikhez, muszáj volt a kommentlájk, haláli volt, majd csekkold!
..."

Bár a fenti beszélgetés nyilván el van túlozva, azért egy kicsit a legtöbben magunkra kell ismerjünk benne. Állandóan feljövő téma mostanság már mindenhol a Facebook, vannak kifejezetten olyan emberek, akikkel a FB-n tartod a kapcsolatot, és az emberek többsége nagyon sok időt tölt el ott.
A Facebook jött, látott és aratott. Az emberek egyszerre tudnak msnezni (chat), smsezni (ráírsz valakinek az adatlapjára) és e-mailezni. A hirtelen jött siker sokakat megdöbbent. De most komolyan, képzeljétek el a fenti beszélgetést akár másfél-két évvel ezelőtt. Az akkori énünk most értetlenül nézne ránk, hogy "te most mi a faszról beszélsz??". Akkor az iwiw volt a menő, ma poénkodunk rajta, és valóban egy régészeti leletnek hat, ha az ember arra jár. Kicsit már sárga, kicsit már savanyú. Nagy kérdés, hogy miért fogunk rajongani 5 év múlva, és hogy csak nosztalgikus emlékeket fog-e bennünk ébreszteni a fácse.

Sokaknak a problémája az adatok kiadásával van. Ez valós gond, de akkor töröld magad mindenhonnan, és ha akarnak, még így is rád fognak találni. Nem kötelező megadni a telefonszámodat vagy a címedet, viszont ha már minden szart kiadsz magadról, legalább nem tedd könnyűvé nekik. Ergo húzz el a lajk.net, cool-likes és társai oldaláról, mert ezek biza adathalász dolgok. Ha ez nem zavar, légyszi akkor is húzz el róla, mert engem idegesít, hogy mindig barom csoportneveket kell látnom! Köszi.

A Facebook új szavakat is hozott a magyar köznyelvbe. A teggelés meg a lájkolás (főleg az utóbbi) mindennapos szóvá vált, hihetetlen gyorsan beépült, a nyelvünk is gyorsabban fejlődik (??) napjaink felgyorsult világában (ezt mindig le akartam írni...). Ott tartunk, hogy szkr-rel halál komolyan elvitáztunk azon, hogy kiteheti-e a "lájk" szót scrabble-ben...

A fácse/faszbúk/fájszebúk/efbé (megfelelőt aláhúzni!) valóban jó arra, hogy az életed valamilyen szinten irányítsa. Szkr mesélte, hogy vidéki barátjának a kisvárosában, ahol lakik 60 fiatal, csak a facebookon kommunikálják le, hogy mikor van buli. És tényleg, programokat beszélsz meg, eseményeket gyártasz, íméleket írsz, hogy akkor szombatestenyolcandersen. Ha felmész azonnal értesülsz a fontosabb dolgokról, mindezt ingyen és bérmentve, a csomaggal együtt kapod. Mellé társul a sok fölösleges, ám időelbaszó kvíz, alkalmazás, játékok és egyéb hülyeség. És mivel a mobilweb szintén ingyen van, tökéletes az unalmas matekórákra is. Élőben, a nap 24 órájában, bármikor elérhető vagy már a FB-n is. És vica versa, a Facebook is mindig ott van, hogy elmesélje, mi történik a barátaiddal. Ettől nem válik a dolog személytelenné, hiszen akkor töröljük el az egész internetet, annak minden fórum- és blogközösségével együtt! Meg kell érteni, hogy ez a jövő, az ember így is részese lehet egy közösségnek, akik jól érzik magukat a neten keresztül, és így a való világba is könnyebb lesz a kilépés. A Facebook él, ellentétben a már halott iwiw-vel. Nem tudom, hogy két év múlva is ez lesz-e a helyzet, nem is érdekel. Hiszen akkor átmegyünk az új helyre és ott érezzük jól magunkat! 

Márpedig ez így jó. Nincs semmi gond azzal, hogy sok időt elbaszol itt, bár jobb lenne többet olvasni, de ha azt akarsz, úgyis lemész a Facebookról, a tanulás alól pedig mindig talál az ember kibúvót, most épp fácsézol, de ha nem lenne, találnál mást. Ha pedig valamire rá vagy kényszerítve, azt úgyis megcsinálod.

És akkor most mindenki nyomja meg az alant látható "Tetszik" gombot.

 


Szólj hozzá!

Címkék: facebook kocsma

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr392286327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása