Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A troll-etika három törvénye

2012.05.14. 15:46 szkr

Holnap lesz két hónapja, hogy egy csodálatos tavaszi napon megszületett egy bejegyzésem, amiben az 1848. március 15-i eseményeket meséltem el a saját nézőpontomból. Fasza kis poszt lett, érdemes elolvasni, ha még valaki nem tette volna, jöttek sokan, akik közül többen megtiszteltek azzal, hogy észrevételeikkel segítették a beszélgetés kialakulását és fenntartását. Ezek között a kommentek között volt egy, amit különösen megkapónak tartok azóta is, olyannyira, hogy komolyan elgondolkodtam a mögöttes tartalmáról.

Neeel Armstrong egyébként előtte is, utána is megtisztelt minket további magvas gondolatokkal, azokra máskor sem fogok kitérni, ez az egy viszont álljon itt demonstratív céllal:

"@Frizuravarjú: Bazz... aszittem ma rajtam a zsidózás sora. Mi van téged is kibasztak a zsinagóga melegedőjéből, most dühös vagy? Hogy anyád nem harapta le apád metélt farkát még időben! :-(("

Most az, hogy mire reagált majdnem mindegy, Frizuravarjú nevű vendégünk (aki amúgy rendesen fogyasztott, sőt, még némi borravalót is hagyott) arról beszélt, hogy a cionisták elintézték a világrendet és hogy hamarosan kitör a harmadik világháború, melynek során "leradírozzák az Államokat és izraelt a térképről", majd feltette a kérdést, hogy vajon probléma-e, hogy eközben pármilliárd embert is megölnek majd. A lényeg most tényleg nem ez, bár valószínűleg megérne egy bejegyzést egy ilyen felvetés is, most azonban térjünk vissza Neeel válaszához, aki egyből nekiugrott Frizuravarjúnak és megállapította, hogy jajafenébe, azt hittem, hogy ma én zsidózok, de mindegy, akkor csináld te, bár te is csak egy zsidó vagy.

A trollokról sokan sokfélét mondtak már, mi online kocsma lévén gyakorlatilag belőlük élünk, ráadásul rendkívül jókat szoktunk szórakozni, miközben a hozzászólásaikat hallgatjuk. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy van egy etikett, ami szerint eljárnak.

Amint az a fenti idézetből is kiderül bárki számára, aki nyitott szemekkel-fülekkel sétál a világban, a trollok között egyfajta testvériség alakult ki. Ahogy mi is, ők is nagyon jól tudják, hogy milyen panelekből építhetik hozzászólásaikat. Ez általában kimerül a zsidózásban és/vagy cigányozásban, de vannak, akik inkább buzizni szeretnek. Csak néhányan akadnak köztük, akik valóban tanúságot tesznek a magyar nyelv szépségéről és olyan szövegeket szülnek, amik bármikor érdemére válnának szerkesztőségünk bármely tagjának. Azt viszont, hogy tüzetesen végignézi az összes troll az összes hozzászólást, csak azért, hogy lássa, ma melyik szerepet kell vállalnia... Hát atyaégésmindenszentszűzmáriávalazélen, erre nem számítottam. Az első szabály tehát:

A trollnak nem szabad szó nélkül hagynia egyetlen posztot sem vagy tétlenül tűrnie, hogy a Szentháromság (zsidózás-cigányozás-buzizás) alapos kiélése nélkül maradjon egy bejegyzés.

Neeel ráadásul komolyan csalódhatott szegény, hiszen azzal az őszinte örömmel lépett be a kocsmába, hogy most akkor zsidózhat egy rendeset, erre azzal kellett szembesülnie, hogy valaki más megtette helyette. A troll etikett azonban itt nem áll meg, hiszen, amint az idézett kommentből is kiviláglik, például vett trollunk nem tartotta megfelelőnek az őt megelőző eljárást, így a szoftvere úgy érzékelte, hogy életbe kell léptetni a második szabályt:

A troll hanyagolni köteles a Szentháromság tagjait kommentjéből, kivéve, ha ez a hanyagolás az első törvény előírásaiba ütközik.

Persze a viták során további gyűlölködés is szítható, sőt, ez náluk valószínűleg egyfajta nulladik szabály, azonban a túlzott ugatás gyakran a troll életébe kerülhet. Bár az a pár kattintás, amivel egy új regisztráció jár nyilván megéri ennek a fajtának azért a felszabadult gyűlölködésért, ami az új felhasználó életével elkezdődik, fontos, hogy vigyázzanak magukra. A túlélés egyfajta vállalati filozófia náluk, azzal a különbséggel, hogy abban a mocskolódásban, amit csapnak, vállalati kommunikáció nem nagyon van, filozófia meg még annyira se. A krónika kedvéért tehát a harmadik szabály:

A troll tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és a második törvény előírásaiba.

Kutatásaim során, melyeket a trollok lelkének megértése érdekében végeztem, többször is ellenállhatatlan vágy fogott el, hogy baltával verjem szét valakinek a pofáját, azonban megfelelő mennyiségű Xanax intravénás adagolásával végül sikeresen az út végére tudtam érni. A troll etikett három törvénye örökérvényű, így viszonylag kiszámítható. Nem tér ki azonban azokra az esetekre, amikor egy ízes, valóban bő szókincsről tanúskodó hozzászólással egyből lefedi valaki a trollkodás komplett univerzumát. Még szerencse, hogy ez maximum véletlenül fordulhat elő, a billentyűk leütésének egy olyan, már-már valószerűtlen egymásutániságából, amit aztán a legtöbb troll-modell képtelen megismételni.

 

note: idén április 6-án volt húsz éve, hogy Asimov eltávozott közülünk, hogy egy másik bolygón átültesse gyakorlatba azt, amit itt tévesen ponyvairodalomként fogtak fel konkrét társadalomtudományi tanulmányok sora helyett.


6 komment

Címkék: illem zsidók idióták buzik cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr1004507945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkr 2012.05.14. 16:31:34

@naisa: volt valamikor valami olyasmi, hogy a gyűlölködés apokaliptikus lovasai vagyunk vagy mi, de igazad van, minek túlbonyolítani a dolgokat.

abuga 2012.05.14. 17:11:55

Mégis mennyi narkót fogyasztotok, ti buzizsidócigányok, hogy a szinesztézia oly magas szintjére jutottatok, hogy a hozzászólásokat nem látjátok, hanem halljátok ??! Trolling accomplished!

szkr 2012.05.14. 19:45:52

@abuga: mondom, Xanax intravénásan. csodákra képes.

naisa 2012.05.15. 09:32:05

vodkaban oldva, ugy a metal.

ezanicknevem 2012.05.22. 02:49:24

Valami komolyabbra számítottam. Az Asimov-analógia ötletes, de a téma sokkal érdekesebb és szerteágazóbb annál, hogy egy vicceskedő poszttal le lehetne tudni. Talán egy alapos és komoly poszt sem elég rá.

Ez a poszt eleve hibásan indít. A trollokat nem szabad a rasszistákkal és homofóbokkal azonosítani. Két okból sem:

- a troll inkább egy rögeszme megszemélyesítője, a rugalmatlan gondolkodásé. Volt már szerencsétlenségem olyan trollhoz, aki épeszű emberek között is előremutatónak számító célt akart szolgálni, de a butasága trollá tette. Az ilyen buta embert hívhatjuk droidnak. De nem minden troll buta, sokan csak élvezik mások idegesítését, ez a telefonbetyár-típus. Meg állítólag léteznek bérkommentelők, amire nincs bizonyíték, de ha igaz, akkor ők a zsoldosok. És persze előfordulhatnak hibridek - az ország legrangosabb trollja, aki talán most magasztosul szóvivőből államtitkárrá (mehet-e szebben nyugdíjba egy troll?), egyszerre droid és zsoldos. Csak ő nem a neten növeli mások vérnyomását, hanem a tömegtájékoztatáson keresztül.

A trollra a gumicsontja jellemző. Ez valami hülyeség, amiről nem tud leakadni, és mindenről az jut eszébe. Ez lehet rasszizmus stb., de (konkrét példa) akár az eladósodás káros voltának hangoztatása is.

- Másrészt aki rasszista vagy homofób, az eleve hibás gondolkodással indul, de ettől még véletlenül előfordulhat, hogy igaza van. Nem azért, mert a rasszizmus és a homofóbia jó vagy okos dolog; nem az. Hanem egyszerűen azért, mert a világ bonyolult. Ha kapásból negligálod a trollokat, azzal magadat silányítod ellenérdekű trollá, akinek a rögeszméje a "nem tárgyalunk terroristákkal" lesz.
süti beállítások módosítása