Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Udvari etikett

2012.03.06. 11:33 mujure

Új törvények jönnek, némelyiket meg is említjük nektek, meg véleményeket formálunk róluk, meg ilyesmik. Szóval, ez is ilyen lesz. Egy ideje már, hogy kocsmákban nem lehet dohányozni (itt igen, ne nyomjátok el!), mostanában meg felfigyeltem arra, hogy az egyetemeken se.

Najó, egész konkrétan az történt, hogy egy ismerősöm rinyálgatott nekem a napokban, hogy az egyetemén nem lehet dohányozni az udvaron. A minap pedig épp vele való találkozásom során be is mentem a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarára, és valóban, az egész udvaron nem lehet cigizni, merthogy egy nemtúlnagy bérház szimpla kis udvaráról beszélünk. A szabályozások szerint pedig "közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben" nem szabad rágyújtani egy spanglira. Szóval a károlisok beszopták, oda a bent dohányzás kellemes melege, irány az utca! Azzal viszont az a gond, hogy a Reviczky utca egy nagyon keskeny, ámde forgalmas utcácska, ott nem nagyon lehet csakúgy, kényelmesen álldogálni.

Na most. Én nem dohányzom, így nyilván nem érdekelnek a dohányosok érdekei, csak az enyémek. Így alapvetően támogatom, hogy a kocsmákban nincs szemet kimaró cigifüst meg másnap büdösruha. És igen, azzal sincs bajom, ha egy kicsi egyetem kicsi udvarán nem pöfékelnek az arcomba (most tekintsünk el attól, az alapvetően személyiségemről árulkodó ténytől, hogy engem ez nem szokott zavarni). Ha ez a törvény, ez a törvény.
Természetesen az egyetem is megfelelően reagált, hiszen betartotta azt és megtiltotta diákjainak a cigit. Ugyanakkor én azt sajnálom ebben az egészben a legjobban, hogy ezzel elvették az egyetem diákéletének központját, hiszen, mivel sokan dohányoznak, mindig sokan is vannak (voltak) ott. Azok is, akik nem cigiznek, de kimennek velük. Amikor ott jártam, bizony nem sokan voltak az udvaron. Kábé senki. Szünetben. Most a diákok beszorulnak az épületbe, vagy inkább kiszorulnak belőle és elmennek kocsmázni. Nyilván nem attól kell félni, hogy nem alakul ki közösség, inkább attól, hogy nincs az egyetemen az Udvar, ahol lehet lenni a Többiekkel. Mivel valaki tuti cigis a társaságból…

no_smoking_cigarattes-2159.jpgUgyanez a problémám a kocsmákkal is. Tényleg tök jó, hogy nem lehet bent dohányozni, de önkéntelen klikkesedést is okoz. Nagyjából úgy félóránként van egy nagyobb hullám, amikor többen kitalálják, hogy irány cigizni. Ekkor csatlakozik a többi cigis is, mivel „úgyis mindjárt mentünk volna”. Ekkor két társaság alakul ki (szociológusok, figyeltek?): a cigisek meg a nemcigisek. És ez kár, mivel kicsit széjjel bontja a társaságot, nem pedig a természetes, dumálás közbeni klikkesedés folyik. Már voltam ilyen szülinapon, ami persze tök jó volt, mert mindenki berúgott, de azért érezhető volt ez a dolog néha.

Mindezek mellett állítom, hogy a szabályozás nem rossz. Sőt, jogos és egyetértek vele. Sok ismerősöm van, akik szintén így gondolkodnak róla (dohányosok is!), meg persze sokan hőbörögnek, így szokott ez lenni ilyen nagy port kavaró törvényeknél.  Ugyanakkor ezzel meg tudunk tanulni együtt élni és megtanuljuk kicsit odakacsintósan (és ötletesen!) kikerülni. Mert ez egy ilyen király kis generáció. Viszont ettől még most kár érte, mert jelen pillanatban nem tudom, hogy a jövő károlisai mit fognak csinálni órák között. Tudom, hogy nem kell ezzel foglalkoznom, mivel úgyis kitalálják majd, ahogy a kocsmázást is kitaláljuk. Most jön a tavasz meg a nyár, a jó idő, ilyenkor amúgy se kocsmákban üldögéljünk, hanem a szabadban, ott meg lehet cigizni. Most még egy bő fél évig nem lesz akkora gond a szabályozásból, őszre (meg főleg majd télre) pedig úgyis kitaláljuk a kocsmázás újfajta lehetőségeit. Mert képesek vagyunk idomulni a törvényekhez, amennyiben azokat helyesnek érezzük és ezzel azért nehéz vitatkozni.
Az első jelentések szerint tehát inkább kellemetlen ez a törvény, nem szolgálja a kellemes társasági életet, de valamit valamiért. A másik pedig, hogy még csak most vezették be, türelem kell az átfutási időhöz. Talán még a károlisok is visszaszoknak majd az udvarukra.


16 komment · 2 trackback

Címkék: kocsma törvény együttélés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr734292266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kocsmamonológok füsttel és anélkül 2012.04.14. 00:14:19

Egy nemdohányos kocsmajáró monológja 2010-ből Kocsmázni jó! Összejövünk a haverokkal és egy korsó sör mellett kitárgyaljuk egymás és a világ dolgait. Lehet sztorizgatni a nyaralási élményekről, a gyerekek aranyköpéseiről vagy éppen kitárgyalni munkahel...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.07. 09:15:04

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

strogg 2012.03.06. 21:53:01

majd mennek e-cigizni. Azt még betiltani sem lehet úgy,h a dohányosok/nemdohnyosok egészségét féltik. Bár az világos hogy az állam lépni fog az ügyben, mert ez neki bevétel kiesés, és mint tudjuk az államnál nagyobb tolvaj nincsen. (lsd: benzinárak.Az sem azért drága, mert olyan drága lenne, hanem mert az állam már pofáltan léptékben lop tőlünk)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.06. 22:06:20

Bóvli kormány, szégyen de bóvli ország!

Az LMP-s Schiffer András nyilvános vitára hívja az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében a Fidesz frakcióvezetőjét Lázárt, az igazi szarjankót.

Az LMP keddi közleménye szerint ha Lázár János nem fogadja el Schiffer András kihívását, azzal azt bizonyítja, hogy ő és a Fidesz is fél. Lázár János „attól fél, hogy hazugságai miatt magyarázkodnia kell, pártja pedig attól, hogy kiderül, az 1990 utáni politikai és gazdasági életet, a párt holdudvarát is kínos módon hálózták be a túlélő állambiztonsági hálózatok".

Nem fog kiállni lázár, mert igazi szarjankó!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.06. 22:08:02

Kevesebb cigaretta elszívása jobb közérzetet eredményez, én ezt tapasztaltam. A másnaposság is enyhébb ha előtte való este nem szívtam el egy doboz cigit hanem csak 2 szálat. De lázadni meg variálni viszont muszáj.

johevi 2012.03.06. 22:17:33

Esetleg benézhetnének a könyvtárba, tornaterembe...

Sákif za morro? 2012.03.06. 22:56:25

Gyönyörű írás. Ezek szerint pl. heroint is legalizálni kellene, mert az milyen jól összehozza az embereket?! Hadd ne sírjam már tele a zsepimet, hogy nem bandáznak az egyetem udvarán a srácok, mert nem lehet cigizni! Ja, és minderről egy böhöm hosszú írás...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.06. 23:19:41

Kocsma füst nélkül mit sem ér:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.06. 23:26:57

igen
a tarsasagi elet bolcseszszakon, csak agyonfustolt helyeken mukodik mattreszegen

0.5 bit 2012.03.06. 23:37:13

"Mert képesek vagyunk idomulni a törvényekhez, amennyiben azokat helyesnek érezzük és ezzel azért nehéz vitatkozni."

Az a baj, hogy ez a törvény nem helyes, mert nem teljesíti mindkét kritériumot: szükséges és elégséges.

Az teljesen rendben van, hogy megfelelő módon kijelölt helyen lehet csak dohányozni. Viszont ez a törvény túllőt a célon, mert valójában a korábban dohányzásra kijelölt helyeket tiltotta be.

Talán jobban megvilágíthatja a törvény problémáját egy másik nézőpont:

Szeptember 11 után szigorítottak a repülés biztonságát érintő szabályokon: nem lehet körömreszelőt, kisollót, üdítőt/ásványvizet átvinni az ellenőrző pontokon.

Helyes volna olyan tövényi szabályozás, amely az ellenőrző pontra belépni csak meztelenül lehetséges, felöltőzni csak a leszállás után lehet?

Mert egy ilyen szabályozás jótékony hatással volna a repülés biztonságára, mert nem igazán lehet észrevétlenül bármilyen veszélyes tártgyat felvinni, de egy ilyen szabályozás is túllőne a célon. Persze ezt is meg lehetne indokolni a repülés biztonságának fontosságával.

Vagy a közlekedés biztonságára hívatkozva, minden gépjárművek sebességét technikailag 20 km/h-ra kell korlátozni. Ezt is meg lehet indokolni a halálos közlekedési balesetekkel, de ez is aránytalan lenne.

A dohányzás tiltásával azokat kell védeni akik nem akarnak föstöt szívni (nem mennek be dohányzásra kijelölt helyre), de nem léphet túl ezen, mert szükségtelenül korlátoz (egyáltalán nem lehet dohányzásra kijelölt hely).

stim 2012.03.07. 00:01:57

12 évig cigiztem és örülök, hogy nem dohányzom. A dohányzás RÁKos az egészségre. Amikor egyetemista vagy azt hiszed az élet, a fiatalság és a tüdőd örökké tart. Faszt.

Ha hülye vagy, hogy megértsd, hogy rossz neked örülj ha valaki segíteni akar.

Hé Ford, a dohányzás már a 80-as években kiment a divatból!

hungarisztan 2012.03.07. 00:44:28

Nem kéne az oviból átugrani az egyetemre, és akkor nem kéne ilyen bornírt marhaságokat írni, hogy ott van élet, ahol bagózás.

Ledobta az agyam az ékszíjat rendesen, baszod.
Ja, hogy kommentgenerátornak készült? Annak szuper. Kinn is van a blogketrecben, gratula.

Ja, és véletlenül sem bagós – nembagós tengely képez két csoportot, hanem a törvény. Medve anyám...

valerio 2012.03.07. 03:11:54

...Pedig tényleg ott van élet, ahol bagózás van. Persze egy olyan országban, ahol a békés alattvalók kirablása mellett az állandó vegzálás a cél, lehet mást is szívni :((((

Bejgli 2012.03.07. 03:18:58

Én is bírom, hogy nem büdösödik be a ruhám a kocsmában és azt is, hogy nem egy dobozt füstölök el, "csak" négy szálat egy este.Nem mindig kényelmes, de ez van. Ja, épp dohányzom, jó ötletnek tűnt, no

a_tom 2012.03.07. 07:55:52

"Ekkor két társaság alakul ki (szociológusok, figyeltek?): a cigisek meg a nemcigisek."

Ez edig három társaság volt;
- a cigisek
- a nem cigis passzív dohányzók
- a nem cigisek akik nem voltak képesek vagy nem akartak megmaradni az ilyen helyeken

Klikkek eddig is voltak, de míg a régi állapot igen jelentős károkat okozott a 3-ból két társaságnak(vagy mindháromnak, de a cigis élvezi is), az újabb csak egy kis kényelmetlenség.

Egyébként lehet beszélgetni az udvaron cigizés nélkül is, azt ugyanis nem a cigiddel csinálod hanem a száddal...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.07. 08:29:12

@strogg: "majd mennek e-cigizni. Azt még betiltani sem lehet"

nem kell betiltani, mert az e-cigi mar most is illegalis hivatalosan...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.07. 08:31:35

@hungarisztan: "Ledobta az agyam az ékszíjat rendesen, baszod."

akkor a baj a te agyadban van, ha felkurod magad masok velemenyen...
kifejezetten proli szokas.

Kutchek (törölt) 2012.03.07. 08:36:05

Ahogy házibuliban is a konyha a "frekventált" hely, úgy van ez a dohányzással is. Munkahelyen is kávé+cigi mellett terjednek az infók.
süti beállítások módosítása