Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Ezért utáljuk Görögországot

2012.03.01. 16:44 mujure

2012. június 8-án elkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. Új sorozatunkban szépen sorba vesszük a résztvevő országokat, és mindenfajta feltétel nélkül gyűlöljük őket. Mert mi ilyenek vagyunk, minden ország utálatunk tárgya, pláne, ha EB-n is szerepelnek a köcsögök! Mi a padlón lévőbe is szemrebbenés nélkül rúgunk bele, így hát lerántjuk a leplet Görögországról is.

Görögországban már egy ideje válság van: államcsőd, gazdasági visszaesés, tüntetések, új kormány, satöbbi. Namármost, én egyáltalán nem értek a pénzvilághoz, de az a tény, hogy a XXI. században egy európai ország képes csődbe menni, azért sokat elárul a görögök szakmai hozzáértéséről. A korrupció, a problémák szőnyeg alá söprése és társai a világ sok országában okoznak gondot, valahogy mégis ezek a szerencsétlen görögök kerültek csődbe. Amivel még akkora gond nem is lenne, elvégre kit érdekel egy másik ország sorsa (mert minket ugyan nem!!), de hát sajnos ezzel a válságosdival elég komoly hatást gyakoroltak úgy ánblokk egész Európára, amiben többé-kevésbé mi is benne vagyunk, elindítottak egy láncreakciót, aminek ki tudja, hol a vége. Szóval, görögök, köszönjük szépen!
Annak ellenére, hogy szépen magukkal rántják fél Európát a válságba, meg hogy folyton róluk kell olvasni a hírekben, hogy éppen Tudjafaszomosz miniszterelnök mivel próbálja meg feljuttatni országát a béka segge alól, sajnos rém keveset tudunk ezekről a görögökről. De amit igen, az éppen elég.

USA demokrácia.jpgSzerény véleményem szerint még egy valamiért neheztelhetünk ezekre a görögökre. Ehhez jól vissza kell menni a múltba, amire oly büszkék a Dél-Balkánon: az ókorban ők találták ki ugyanis a demokráciát. Sőt, azt a szót is, hogy politika (ez utóbbi nem szerves része a posztnak, csak megemlítettük).
A demokráciát alapvetően félreértik az emberek, a nagyon jó propagandának hála az terjedt el róla, hogy ez a legigazságosabb és legfaszább államberendezkedés. Pedig nem csoda ám, hogy az ókorban virágzó görögség után a rómaiaktól elkezdve hosszú-hosszú évszázadokig senki sem élt ezzel az államformával. Ez bizony nem azért volt, mert hülyék voltak az emberek, vagy mert a királyok/császárok/fejedelmek/diktátorok annyira elnyomták volna a szegény lakosokat, hanem azért, mert ők tökéletesen látták azt, hogy mekkora bukás is ez a demokrácia, semmi értelme, csak megnehezíti a dolgokat. A demokrácia ugyanis a korrupció és a mindenre kiterjedő hazugságok melegágya, a lehető legkönnyebb dolog a tömegeket egy-egy választás előtt manipulálni. Ez utóbbi ugyan egy csodálatos szakma lehet, de sajnos nekünk van igazságérzetünk és nem örülünk annak, ha a szemünkbe hazudnak.

Természetesen hiszünk abban, hogy az embereknek joguk van beleszólni abba, hogyan élnek, de a demokrácia intézménye ezt csak látszatra és elvben teszi lehetővé, a gyakorlat mindenhol az, hogy rohadtul nem mi döntünk arról, hogy mi lesz velünk. Ez már az ókori Görögországban is észrevehető volt, ahol egymást gátlástalanul szavazták ki a városból az athéni polgárok pusztán azért, mert valakinek más véleménye volt (ezt osztrakizmosznak hívták, btw). Nincs nekem bajom azzal, hogy a más véleményen lévőket leszarjuk, hiszen mi is ezt csináljuk ezen a felületen, de akkor talán nem kéne olyan szép eszmeként hirdetni a demokráciát meg az egyenlőséget. Fogadjuk el annak, ami: egy velejéig romlott, nyerészkedésre használt politikai játszma. Egy játék, ahol lehet nagyban hazudni, csalni, de persze akár igazat is mondani vagy jó célokért küzdeni, utóbbiakra nyilván kevés példát látunk. Valahol sokkal igazságtalanabb az, hogy mindenki elmondja a véleményét, aztán az a kisebbség nyer, amelyik egyenként erősebb a többinél, hiszen messze nem a többség akarata érvényesül ebben. Az, hogy egy párt megnyer egy választást, általában nem azt jelenti, hogy a lakosság döntő többsége azzal egyetért, mivel ha összeadjuk a többi párt támogatóit és azokat, akik valamilyen okból nem mentek el szavazni, akkor arra jutunk, hogy a kormánypárt kisebbségben van. Attól, hogy a legnagyobb kisebbség vagy, még kisebbség maradsz.
Az pedig, hogy ez a kacifántos és bonyolultságában teljesen kihasználható, ókori korokba visszavető politikai berendezkedés ekkora sikernek örvend, legnagyobbrészt a görögök hibája. Átok rájuk ezért!

you_shall_not_pass.jpgA görög futballról 2004 előtt senki sem tudott semmit, azóta meg mindenki reméli, hogy valamikor végre el tudja felejteni. Akkor EB-t nyert a semmiből jövő csapat, amely a totális antifutball lelkes híveként árkot ásott a tizenhatosa elé, az elé falat húzott, majd biztos, ami biztos alapon segítségül hívták a légierőt (van ilyen, hogy „görög légierő”?), vudu-papokat és hasonlókat, hogy valahogy megússzák kapott gól nélkül a meccseket, majd találjanak egy gólt. És amilyen elképesztő mázlijuk volt, mindig találtak egyet. Az egész tornán egy olyan meccsük volt, ahol egynél több gólt tudtak lőni, ott is az egyik büntető volt (még a nyitómeccsen verték 2-1-re Portugáliát). Amúgy aprították az ellent és behúzódtak tizenegyen a saját kapujukba, bízván abban a fizikai törvényben, hogy szilárd (labda) a szilárdon (11 nagydarab, izzadt görög férfi) nem tud áthaladni, maximum áttörni, de az meg a labda-ember kombó esetében nem reális.
Azóta egyébként semmi változás nem volt a csapatban, még mindig a 2004-es "hősökre" épül a válogatott, kijutottak egy-két tornára, ahol még csak megközelítőleg sem tudták megismételni azt a teljesen szürreális teljesítményt. Elképesztő mázlijuknak (ami rendre kisegíti őket) köszönhetően idén a csontszar cseh-orosz-lengyel hármassal kerültek össze, ahonnan akár még tovább is juthatnak, de a negyeddöntőnél tovább nem mennek, nincs az az isten!

A sorozat korábbi tagjai itt érhetőek el.


44 komment · 2 trackback

Címkék: politika demokrácia eb

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr34276576

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyes államformákról 2012.03.01. 19:51:16

Korunk legelterjedtebb felfogása az államformák osztályozásáról alapvetően kétpólusú. Ennek értelmében egy politikai rendszer „vagy demokrácia van, vagy diktatúra”. Vajon valóban helyes ez a felosztás? A bevett terminológia az ún. „modern demokrácián”...

Trackback: A demokrácia mint erőszak 2012.03.01. 19:50:27

Korunkban, ha valaki szalonképes politikus, helyesebben szólva demagogos – mert világnézeti gerinccel rendelkező államférfiakról nem beszélhetünk – akar lenni, egy szót, illetve tartalomnélküli szólamot nem szabad retorikai fegyvertárából k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallari 2012.03.01. 19:30:14

Kíváncsi lennék, hogy akkor is ezt írtad volna le, ha mondjuk a magyar válogatott nyert volna EB-t ugyanezzel a taktikával...

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.03.01. 20:21:35

Én értek annyit a focihoz, hogy beképzeltség nélkül le merem írni: egy EB-t nem lehet érdemtelenül és véletlenül megnyerni. Lehet egy meccset kibekkelni, sőt kettőt is a Jóisten segítségével, de egy tornát? Azt lehet írni, hogy a vakok(=európai többiek) közt félszemű(=görögök) a király, de nem kéne egy kontinenst megsérteni.

flippant 2012.03.01. 20:26:10

Ja, meg az ókori görög demokrácia köszönő viszonyban sincs a mai ámokfutásokkal. Az legalább működött. Szavazati joguk például a tücsköknek meg a nőknek nem volt.

gyuvi 2012.03.01. 21:00:07

Azt, hogy a churchilli mondás - mely szerint a sok rossz államforma közül a demokrácia a legkevésbé rossz - mennyire igaz, nehéz eldönteni. Valószínűleg a tömegek túlélése szempontjából tényleg a legjobb. Van orvosa, nyugdíja stb. mindenkinek (egyelőre), és még háború sem tizedeli őket (egyelőre). Az érem másik oldala viszont az, hogy azért szív egy értelmes, ambíciózus kisebbség, hogy senkinek ne essék csorba az alapvető jogain.
Szép kis elitizmus, de ez a véleményem.

amela89 2012.03.01. 21:07:18

Én imádom a görögöket és utálom a jelenlegi Abszurdisztánt. Na, erre kössél masnit.

hóhóhó 2012.03.01. 21:30:16

Nem is tudom mi ez a poszt? Talán feltünni, kitünni? Szerintem az, mert ennyire leirni Görögországot minden téren, másképen nem lehetne.

Pirandellus11 2012.03.01. 21:41:00

De. A görög futballról pl. a magyar szurkolók megtudhattak valamit 1985/86-ban, amikor a magyar válogatott kikapott tőlük tétmeccsen. Ez baj?

Martian (törölt) 2012.03.01. 21:43:05

"a churchilli mondás"

Íme egy másik: "A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."

Pirandellus11 2012.03.01. 21:43:59

Az is érdekes tán, hogy a két legerősebb görög csapatnak (Panathinaikosz és Olympiakos Pireus) 5x annyi nézője van, mint a magyar vitézeknek, mellesleg erősebbek a szörnyű magyar bajnokság bajnokainál.
Baj?

KANADA 2012.03.01. 21:44:02

A görög légierőről annyit, hogy nagyobb, mint Németországé! Nem csoda, hogy csődben vannak!
A focijuk meg valóban utálatos fos, de hihetetlenül mákosak, ami miatt már a gyűlölet kerülget.

Pirandellus11 2012.03.01. 21:47:48

De ha nem pontos a 80-as évekbeli zakó dátuma tétmeccsen a görögök ellen, akkor majd a szakblog-író kikutatja, javítja és kommentálja.

ritmikus csimpifon 2012.03.01. 21:48:55

"éppen Tudjafaszomosz miniszterelnök mivel próbálja meg feljuttatni országát a béka segge alól"

vs.

"...a jelenleg havonta háromszázhetvenezer forintnak megfelelő görög minimálbér ..."

Szerintem meg MI vagyunk a béka segge alatt.

Amúgy a görögök jól csinálták. Összevissza hazudtak, de legalább EDDIG jól éltek. Mi meg szarul éltünk eddig is.

Pirandellus11 2012.03.01. 21:51:34

Tudom, hogy ez a szak-blogíró szakember, és tudom, hogy ma (tegnap is?) a futballszurkoló a gyűlölet apostola. Két hosszabb "fejezetének" is tanulságos a címe (Miért utáljuk a franciákat, és Miért utáljuk a görögöket)... Biztos utálni kell még másokat is, pl. a szlovák futballt, mert ma sokkal jobb a magyarnál. Tévedek?

KANADA 2012.03.01. 21:52:30

@idősebb vitéz Szarfalvay Teréz:
A görög minimálbér kb. 750 euró jelenleg, ami szép summa, de azért nem 370 ezer ft.

Pirandellus11 2012.03.01. 22:00:08

Egyébként a blogvezető "Tudjafaszomosz miniszterelnök" poénja rendkívül szellemes. Ez igen!

Pirandellus11 2012.03.01. 22:01:12

@amela89:
Gondolom, nem érdektelen, hogy van, aki egyetért veled.

Pirandellus11 2012.03.01. 22:09:00

Eddig nem tudtam, hogy a Foenix a gyűlölet önmagát humorosnak és szellemesnek vélő apostola. A gyűlölet madara?

Tóth Ágas 2012.03.01. 22:46:56

jó a bejegyzés, sokunk szájából vetted ki a szót! különösen a demokráciáról írottak nagyon találóak. 5 stars! :)

hopi46 2012.03.01. 22:53:36

Kapaszkodjatok,néhány adat Görögország hadseregéről: kb.100ezer fő, fele sorköteles, kb 2500 harckocsi (TÖBBSÉGE NÉMET GYÁRTMÁNY!), kb 400 !!! harci repülő (sok Mirage is!). Az ország kb 30 %-al nagyobb csak mint Mo és a lakosság kb ugyanannyi, Nem a demokráciával van baj, hanem a szemét módon elhallgatott hadiköltekezésről és az ebben érdekelt országok hadiipari érdekeltségeiről. (A hadseregről a wikin lehet tájékozódni!) A fegyvermaffia akarja megmenten Görögországot! Érdekes módon erről sohasem beszélnek, ha a görög problémák kerülnek szóba.

cassio 2012.03.01. 23:33:25

@Csibefogó: pedig nagyon ugy fest a dolog volt ott valami csalafintasag.Csak megemlitem hogy a donto napja elott a kornyezo epuletekre elore fel voltak teleipitve a relative 'komoly' tuzijatekok. Nos ezeket finanszirizni, telepiteni, a koreografiat megcsinalni..nem lehet egy ora alatt a gyozelem utan. Celszeru elore tudni az eredmenyt... s tudjuk a Blatter/Platini kombo duorol hogy orrupcioert ok se mennek a szomszedba....

cassio 2012.03.01. 23:37:22

@hopi46: csak emlitem mig egy kozepeuropai orszag pl mi vagy a csehek de barmelyik masik, realisan cca 12 mai modern harci gepet kepes hadrendben tartani (kikepzes,logisztika, szerelok, infrastruktura stb.) addig gorogorszagnak -igaz nem az osszes vadi uj- de 320 harci gepe van gyakorlatilag bevetheto, s ehhez jonnek a helikoperek,szemelyzet, tartalek,karbantartas stb... igaz autopalyat keveset epitettek, 2004-ig az orszag foldrajzahoz, nagysagahoz kepest nagyoon keveset...azt sem europai minosegben vagy reszben maganpenzbol...

cassio 2012.03.01. 23:40:00

@KANADA: a gorog minimalber hivatalosan 2010ig 650 euro volt nem 750. Ennyit keresett egy aruhazi minimalberes termekmenedzser aki feltolti a pultokat. A gond az az hogy az orszag GDP-hez es ipari /gazd.teljesitmenyehez ez is boduletesen sok amikor a szomszedos orszagokban ugyanez 150 eur....

2012.03.02. 00:13:46

Te magad írtad:
"sajnos rém keveset tudunk ezekről a görögökről."

Rém keveset? Semmit ! Ez a poszt egy nagy rakás kutyagumi. Csak lököd csípőből nagy Ajrópai liberális , süket ,agyatlan médiadumát és ugyanúgy megetted mint az emberek 90%-a , hogy minden szarért a görögök a felelősek és a hibásak.
Elképesztő, hogy mennyien az orruknál sem látnak tovább. Nemhogy egy kicsit belessenek a függöny mögé.
Azt gondolom, hogy amíg nem csaptak bele a görögök balfék módjára ebbe az egész EU fostengerbe-hasonlóan hozzánk-az összes baromságukkal együtt jól megvoltak és szartak a nyugati világra, mert a nyugatiak akármennyire is hánynak a görögökre a turistáik nyaranta milliárdokat tolnak nekik.Eddig megvoltak ezután is meglesznek enélkül a libsi, bankár pióca ,koszfészek nélkül. Legalább ők nem nyalják a rohadék nyugat valagát és ki mernek állni véleményük mellett. Nem úgy mint az a 10 millió birka aki inkább tűri, hogy halálra szívassa őket a politikai elit . Na nem régóta csak úgy vagy 50 éve.

kukko 2012.03.02. 08:11:03

@darkover: Képzeld el, hogy van pénzed. Kamatoztatni szeretnéd, ezért berakod a bankba. Majd amikor kamatostul (de szemét ember, akit érdekel egyáltalán ez a sátáni dolog, a kamat, mint azok, akik hiteleket nyújtottak), azt mondja a bank, hogy hülye lesz kifizetni.
Görögországnak hatalmas bevételei vannak a turizmusból meg egyebekből. Ők jobban akartak élni. Senki sem kényszerítette őket, hogy hitelt vegyenek fel. Amikor felvették a hitelt, akkor már tudták, hogy kamatot fognak felszámítani rá. Azt is, hogy mennyit.
Persze nagyon antipatikusak a kövér bankárok sok pénzzel, de ideje lenne egy kicsit felnőni, és a "csúnya gonosz bácsik" szintű érvelésen túllépni.

Lucius Flavius Arrianus 2012.03.02. 08:32:58

A görög hadsereg azért akkora, amekkora, mert a török hadsereg még nagyobb. Ja és szintén NATO-tag. Sose mondta senki, hogy az élet egyszerű.

ElKa 2012.03.02. 08:52:10

Nem értek a focihoz, csak azt szerettem volna mondani, hogy a demokráciára vonatkozó résszel maradéktalanul egyetértek. :)

Lacka929 2012.03.02. 09:23:32

@hopi46: Ha egy kicsit is ismernéd Görögország illetve a környék történelmét, nem akadnál fenn a hadseregük méretén. Sőt.

Kutchek (törölt) 2012.03.02. 10:45:22

@hopi46: " kb 2500 harckocsi"

2500 harckocsit beszerezni, hadrendben tartani egy olyan országban ami egyébből sem áll, mint hegyekből, völgyekből, sziklákból meg apró szigetekből kurva racionális.

Nem hiszem, hogy törökökkel bárhol is le tudnának játszani egy kurszki tankcsatát.

tobias2 2012.03.02. 10:58:05

A görögöket azért utáljuk, mert példát mutatnak arra, hogyan lehet lenullázni a nemzeti kisebbségeket. Görögországban hivatalosan egy darab nemzeti kisebbség nem létezik, kisebbségi jogok sem. Ha a törökök, macedónok, stb. megpróbálnak valahol saját kultúrházat, iskolát, miegymást nyitni, az másnapra csodás módon valahogy leég. A rendfenntartó erők a nemzeti napon nyíltan skandálhatják, hogy megnyúzzák a macedónokat és kabátot, lámpaernyőt csinálnak a bőrükből. Macedóniát a megalakulásakor gazdasági blokáddal akarták megfojtani, mert szerintük csak Görögországnak van joga a Macedónia névhez. Mocskos egy társaság, csak jól titkolják. Tessék utána olvasni.

Sparti300 2012.03.02. 11:11:22

Mujure! Gondolom te valamikor a rendszerváltás után végeztél valamelyik jó hírű KISEGÍTŐ iskolában, hogy ennyire jól tudod értelmezni a Demokráciát. Csak az olyan homokos rózsaszín ingkecskéjű köcsögöknek jó az a Demokrácia, amit itt próbálnak sikertelenül meg csinálni 21 éve a fővárosi homokos képviselő barátaid. Sajnos a mai értelmező szótárakban nem lehet megtalálni a Demokrácia értelmezését, ezért ajánlom neked homokos barátom azt, hogy kapd be gyurcsány metszett kukiját a megvilágosodásért. Ne itt Magyarkodjál kis buzi, hanem menj haza izraelbe és szopd le az ottani Demokrácia zsidó istenének a faszát.

Sparti300 2012.03.02. 11:15:20

@tobias2: Gondolom te azt is meg tudnád magyarázni akkor, hogy Magyarország sem létezett soha, csak a nagy Románia a helyén.

tobias2 2012.03.02. 11:19:50

@Sparti300: Hagyd a rizsát, Sprti300! Azt magyarázd meg, miért nem létezik már évtizedek óta hivatalosan egy szem nemzeti kisebbség sem Görögországban! Miért üldözik és büntetik a valójában létező nemzeti kisebbségeket, amikor használni akarják nyelvüket? Ne izraelezzél, romániázzál, hanem maradj a témánál.

Sparti300 2012.03.02. 11:25:44

@tobias2: Azt is gondolom, hogy a barátoddal együtt( mujure) a legnépszerűbb kisebbséghez tartoztok(cigány/zsidó), hogy ilyen jelentős történelmi előadást tartotok ezen poszton. Jelölni foglak benneteket a doktorátuszfaszomuszköcsögusz kitüntetésre.

tobias2 2012.03.02. 11:29:40

Menj az anyád picsájába!

2012.03.02. 11:48:56

@kukko: Ebben lehet, hogy igazad van. Már csak az a kérdés, hogy ezeket a hiteleket a közemberek vették fel és ezért úszik az ország az adósságban vagy mint más (ééérted? más :-)) országokban az "elit" csomagolta nokiásdobozba és vitte haza szuvenírnek.
Mert nem mindegy , hogy kék nyak vagy nyakék:-)

Sparti300 2012.03.02. 11:58:08

@tobias2: Nem értem a kérdésedet! Téged mikor büntettek meg Görögországban azért, mert a cigány vagy épp a héber nyelvet használtad?????? Te éltél már egy hétnél tovább Görögországban, hogy ilyen baromságokról beszélsz itt az olvasóknak? Bár hol az országban úgy beszélhetsz és imádkozhatól ahogy akarsz és ezt tolerálni fogják a Görögök. Persze ehhez azt is hozzá kell tenni amit te félreértesz, hogy egy országban(GR.) ne a külföldi(kisebbség) mondja meg azt, hogyan kell az ŐSLAKOSOKNAK a saját 10ezer éves országukban élniük. Lássuk azt, hogyan értelmezem én a TI DEMOKRÁCIÁTOKAT! Ti úgy gondoljátok nagy foss európaiak, hogy amit tettetek pár 100 éve (Franci, Angol, Spanyol, Portugál, Olasz), elugrunk amcsiba, Afrikába, Indiába, és még sorolhatnám, kiírtogatunk több 100millió embert azért mert nem keresztény( indián, néger, indiai, stb) és elvesszük a kincseiket, az életüket meghagyjuk mert rabszolgának jók lesznek. Szerinted ez a modern kúrva nagy demokáré??? A mai napig is ezt csinálják a nagy hatalmak, csak ti addig láttok max., amíg tart a homokosoknak a farkuk, 5-10cm. Az mégis hogy van amikor itt lehordtok egy népet a sárga földig mert nektek lehet, azzal szemben amikor ezt más teszi veletek, akkor rögtön rasszistának, fasisztának és kirekesztőnek kiáltjátok ki az embert.

Sparti300 2012.03.02. 12:21:21

@kukko: A csúnya gonosz bácsik miatt lett 1. és 2-ik világháború,persze a 3-ik is miattuk lesz nem sokára. Ezek a bizonyos gonoszbácsiskörök, elhintik a szabad piac versenyt, amivel teljesen tönkreteszik az ország iparát és mezőgazdaságát. Utána elveszik az ország önellátóságát, az identitásukat és ezek után jön a kényszer kölcsön, mivel másból nem lehet eltartani a népességet. Le egyszerűsítve erről szól, azon bizonyos pénzügyi körök( nem zsidózok) demokráciája.

tobias2 2012.03.02. 12:44:30

@darkover: A következő források nem bulvármédiából származnak. Kérd meg egy ismerősödet, aki ért angolul, hogy magyarázza el neked, miről szólnak.

www.pollitecon.com/html/life/The_Human_Rights_Situation_of_Macedonians_in_Greece_and_Australia.html

www.historyofmacedonia.org/MacedonianMinorities/HumanRightsWatch.html

say-macedonia.blogspot.com/2008/06/macedonians-of-greece-report-by-human.html

Anti-Macedonian and anti-Albanian chanting of the Greek security forces at last week's military parade in Athens: www.balkaninsight.com/en/article/skopje-shouldn-t-overreact-over-greek-chants

kukko 2012.03.02. 16:10:31

@Sparti300: Én sem állítom, hogy fekete fehér minden. De csak egy pillantás a wikipédia államadósság címszó alatti ábrájára, és már látszik is, hogy azért sokan el tudták kerülni, főleg a mi régiónkban az államadósság csapdáját. De Magyarországon is úgy tűnt 2001-ig, hogy le fogjuk győzni az államadósságot.
Másrészt a hozzánk hasonló módon eladósodott Németország, Franciaország vagy Amerika esetében minimum megmosolyogtató ez a gondolatmenet: "teljesen tönkreteszik az ország iparát és mezőgazdaságát. Utána elveszik az ország önellátóságát, az identitásukat és ezek után jön a kényszer kölcsön, mivel másból nem lehet eltartani a népességet." Mert ezeknek az országoknak van iparuk, mezőgazdaságuk, és önállóságuk, identitásuk.
Sajnos a görögök, mi, meg még pár ország van szarban, jellemzően a korrupció, rövidlátó politikai hatalom, munkakerülő attitűd miatt.

Sparti300 2012.03.02. 19:28:25

Az a baj mindenkivel, hogy csak a kimutatásoknak hisznek és nem a valóságnak.Globálisan kell nézni az összefüggéseket és nem egyénre lebontva.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.03.04. 17:32:31

@cassio:
Amit írsz, az tök komoly összeesküvés-elmélet a javából. Miért is nem lehetne már előző nap megkoreografálni a győzelmi mámort? Én emlékszem, hogy a döntő előtt azt mondta mindenki, hogy a portugál csapat esélyesebb egy paraszthajszállal, de csak azért, mert ők a házigazdák. Semmivel nem volt jobb csapat a görögnél, hiába voltak abban kvázi nagyobb nevek. Azért azt ne felejtsük el, hogy az az Otto Rehhagel volt az edző a helléneknél, aki ezért akkor elég TOP 10-es mester volt, és képes volt csodákra. Én azért hiszek abban, hogy vannak nagy mágusok időnként ki tudják hozni még a sz@r játékoskeretből is a maximumot, ilyen az említett német tréner is, és ilyen eset volt 2004-es EB is.
Még egyszer: véletlenül nem lehet EB-t nyerni.
Említetted a korrupciót és a bundázást. Az mindig is volt/van/lesz a fociban (sőt más egyéb sportágakban is), elég említeni, hogy az argentinok most bevallották, hogy 1978-ban a VB-n peruiak lefeküdtek ellenük, is így kerültek a döntőbe. Nos, akinek szeme volt, az tudta már akkor. Vagy említsük az 1982-es német-osztrák meccset, ahol mind a két csapatnak jó volt az 1-0 (csak Algériának nem!). És akkor a magyar bajnokságot nem is említem.
süti beállítások módosítása