Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Az internetről (és annak megadóztatásáról)

2014.10.30. 08:59 bb_king

Az internet nem más, mint egymással összekapcsolt számítógépes hálózatok, “hálózatok hálózata”, ami alapja a World-Wide Webnek, magyarul a www-nek – ez az, amit “internet”-ként emleget mindenki, de ne menjünk bele a savvy részletekbe.

Az első domaint napra pontosan 45 éve jegyezték be. A web idén ünnepli 25. születésnapját: azt, ahogy egy mindenki számára, mindörökké, szabadon és külön díjak megfizetése nélkül elérhető információs rendszer született. Egy decentralizált, nem hierarchikus, teljesen nyitott, hozzáférhető és szabadon építhető rendszer, ahol bárki bármilyen információhoz hozzáférhet nagyjából ingyen.

Az internet az emberiség második esélye, amiben minden felhasználó egyenlő: nagyjából mindenki ugyanazokat az információkat érheti el, mint bárki más. Egy felület, ahol mindenki tiszta lappal indulhat és azzá formálhatja magát, amivé szeretné. Olyan kapcsolatokat épít és olyan hálózatokban mozog, ahol szeretne. Olyan információhoz jut hozzá, amihez szeretne és akkor, amikor szeretne. Olyan információval bővíti, amilyennel szeretné. Önszerveződő módon, önkéntesen és ingyenesen, például így.

Az internet a tudás és a szabadság. Az elmúlt néhány évtizedben gyakorlatilag az emberiség teljes tudása hozzáférhetővé vált bárki számára.

Mindez az a csoda, amit a feltalálója ingyen adott az emberiségnek, sőt, úgy tartja, mindenkinek joga van ahhoz, hogy elérje a találmányát ingyen.

És ez az, amiért a magyar állam pénzt fog szedni.

Kedves emberiség! Ezzel nem az a baj, hogy fizetni kell. Nem az a baj, hogy mennyit kell érte fizetni. De még csak az sem, hogy mennyi pénze vagy milyen telefonja van annak, aki ezt nem akarja fizetni. Ne adj’ isten ki és miért akarja velünk megfizettetni. Sőt, hogy hogyan néz ki, honnan jött, mit csinál, mit gondol, mit szeret az, aki nem akarja ezt megfizetni.

Az a baj, hogy az internetadó korlátoz (és lesznek nem kevesen akiket elzár) majd attól, amihez alapvető emberi joga bárkinek hozzáférni: az információhoz és a tudáshoz. Olyan ez, mint ha Viktor azt mondaná, hogy holnaptól csak az tanulhat meg az iskolában írni és olvasni, aki fizet. Neki.

Pedig ezt az alapvető jogot az ENSZ évekkel ezelőtt deklarálta, sőt törvénybe foglalták már számos országban északon, délen, keleten, nyugaton, demokratikus, de még poszt-szovjet, és válságtól sújtotta országokban is.

Miközben a világ egyik fele azért küzd, hogy mindenki elérhesse az internetet, a világ másik fele azért küzd, hogy minél inkább korlátozza. Az elérést támogatók azzal érvelnek, hogy az internet lehetőség a fejlődésre, kommunikációra, a demokráciára. Mik lehetnek az internetet korlátozók érvei? Feltehetőleg ugyanezek.


1 komment

Címkék: mélyvíz miért internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr696845485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.10.30. 17:01:21

Kevesen tudják, de egy világméretű információs hálózat ötlete a egy bulgár informatikus, bizonyos Programozov nevéhez fűződik.

Még 1923-ban történt, hogy Programozov és Altemann János magyar matematikus az első számítógép megalkotásán munkálkodott, amikor Programozov ötlete – miszerint az erőforrásokat meg kellene osztani – egy gép itt, egy nyomtató ott, egy szerver háttértárolásra amott – megfogant. Alig telt el pár és 1919. augusztus 1-én bekapcsolták az első két gépet – Szófiában és Moszkvában –, amely az internet magja lett.

A Nyugat meg csak hápogott, nem értette, mi folyik itt, hogyan tud a keleti blokk ilyen gyorsan és hatékonyabban kommunikálni. Nem csoda, hiszen a kezdetleges optikai kábeleken már akkor 1 056 Gigabájt adatforgalom áramolhatott.

Magyarország persze akkor sem tudta, hová kell állnia, a nagy nyugatmajmolásnak köszönhetően belesodródtuk a második világháborúba, ahelyett, hogy a keleti blokk felé vetettük volna tekintetünket.
süti beállítások módosítása