Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Csányi és az utánpótlás

2014.10.09. 13:38 Főnix blog

Közeleg a magyar válogatott bukaresti meccse (szerintünk kikapunk, de hátha Dárdai megmutatja), meg amúgy is újra - mint minden évben - előkerült a magyar futball jövőjének kérdése. Egy rövid, ámde annál velősebb posztban mutat rá nekünk draft a mai magyar utánpótlás egyik legkomolyabb problémájára. Át is adjuk neki a szót nyomban.

Valaki mondta, hogy vigyem a Fradiba a nagyobbik fiamat. Ő U10/11-es korosztály, van ilyen a Fradiban is, gondoltam megnézem. Íme a legfrissebb hír róluk:
„A hétvégét fiatal focistáink is a futballpályán töltötték. A 2004/05-ös korosztály a mezőkövesdi kölyökligában játszott. A hétvége hat mérkőzése alapján az aktuális forduló ötödik helyén végeztünk, összesítésben azonban harmadikok lettünk, így együttesünk továbbjutott a döntő fordulóba.

FTC 2004/05: Felföldi (kapus), Mátyus (kapus), Dragóner, Kecskeméti, Tóth A., Csontos, Varga D., Vancsa, Szentandrási, Jónás, Kaján, Blatnyák

Eredmények:
FTC-Loki 0-3
FTC-MTK (2005) 1-2, Gólszerzőnk: Szentandrási
FTC-Ikarus 3-1, Gólszerzőnk: Vancsa (2), Varga
FTC-Plutó Eger 0-0
FTC-Szolnok 1-2, Gólszerzőnk: Csontos
FTC-Csepel 5-0, Gólszerzőnk: Tóth, Vancsa, Kaján, Dragóner, Varga

Az aktuális forduló végeredménye: 1. MTK (2005) 13 pont, 2. Csepel 10 p., 3. Plutó Eger 10 p., 4. Loki 8 p., 5. FTC 7 p., 6. Ikarus 6 p., 7. Szolnok 4 p.

Összesített végeredmény: 1. Plutó Eger 26 pont, 2. MTK (2005.) 25 p., 3. FTC 23 p., 4. Loki 15 p.

Edzői értékelés: A torna folyamán sok mezőnybeli hibával, rossz helyzetkihasználással játszottunk, de a legfontosabb mérkőzésen összeállt a csapat játéka.”

Lássuk az U10-es csapatot:

FTC 2004/05:
Felföldi (kapus) – kívülálló?
Mátyus (kapus) – Mátyus János fia
Dragóner – Dragóner Attila fia
Kecskeméti – kívülálló?
Tóth A. – Tóth Mihály fia?
Csontos – kivülálló?
Varga D. – Varga Zoltán/Varga Bence (jelenleg a BKV Előrében, de előtte az FTC-ben nevelkedő focista): itt is érzek némi családi szálat
Vancsa – vajon van-e köze Vancsa Miklóshoz? Ha nincs, megkövetem.
Szentandrási – az edző fia
Jónás – kívülálló?
Kaján – fogadjunk, hogy köze van Kaján Zsanett (válogatott női labdarúgó, FTC-játékos) családjához
Blatnyák – kívülálló?

(Ehhez azért hozzátennénk, hogy a Tóth és a Varga név is elég gyakori Magyarországon - a szerk.)

Tehát sok értelme nincs ide bárkit is vinni, hiszen az első csapat mintegy fele biztosan bennfentes, ha lenne időm és kedvem tovább kutakodni, akkor biztos még egy vagy kettőről kiderülne, hogy szintén az, csak nem annyira gyorsan található meg az infó.

És ez csak egy csapat, egy korosztályának a kiemelt csapata. Nem a gyerekeket akarom bántani, de speciel érdemes elolvasni a saját edzőjük értékelését: „sok mezőnybeli hibával, rossz helyzetkihasználással játszottunk”. A hangsúly a kiemelésen van. Vajon ezek a gyerekek csak és kizárólag a tehetségük okán vannak az első csapatban vagy van valami más oka is? Persze semmi gond. Lehet, hogy tényleg nincs már más a FTC utánpótlásában csak a bennfentesek gyerekei, unokái, stb. És ebből kell főzni valamit.

Mondom, nem a gyerekeket akarom bántani. Azokat felnőtteket viszont annál inkább, akik elhitetik/elhitették ezekkel a gyerkőcökkel, hogy ez így normális. Nem az a baj, hogy focizik a gyerek. A kontraszelekció abban van, hogy a kiemelt első számú csapatnak minimum 40%-a bennfentes. Mindez az U10/11-es korosztályban.

Mindez különösen érdekes a Csányi Sándor sajtóbeszélgetésén elhangzottak fényében, miszerint meg akarja állítani a belterjességet. Kíváncsi leszek. Különös tekintettel arra, hogy mi lesz azokkal a bennfentes gyerekekkel, unokákkal, akikről kiderül, hogy mégsem olyan aranylábúak, mint azt róluk a szülők, nagyszülők és saját maguk hiszik.

Szerintem ennyit erről. Itt fog megbukni minden újító szándék. Sajnos.


1 komment

Címkék: foci magyarfoci feltámadás vendégposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr556773931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo266 2014.10.10. 11:20:51

Ez most melyik Csányi Sándor?
A színész vagy a gazdag?
süti beállítások módosítása