Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Ezért nem érdekel senkit az EP

2014.05.26. 10:10 szkr

Egészen elképesztő, viszont ezzel párhuzamosan tökéletesen példázza is a problémát magát, hogy kutatásokat pénzelnek, amik arra próbálnak rájönni, hogy vajon miért nem érdekel az égvilágon senkit az Európai Parlament megválasztása. Pedig olyan iszonyatosan messze nem kellene menni, hogy ezt a bermuda-háromszögi magasságokba emelkedő rejtélyhálót felfejtse egy önjelölt Indiana Jones, aki azért a kalandokat csak akkor szereti, ha azok megoldhatóak egy hozzá hasonló igazi dolgozatíró-iparművésznek egy control-zével. Minek visszanézni 1979-es vagy 2004-es adatokat, és évekig tanulmányozni őket, hogy aztán egy olyan közhelyet böfögjön fel egy Európai Politológus, ami nagyjából annyira egyértelmű mindenki számára, mint ha a Hatodik érzék után nézné meg alig két évvel később a Más világot?

ööö, izé, spoiler alert?

A probléma az, hogy ezeket a kutatásokat pontosan ugyanaz a teljesen felesleges szervezet pénzeli, mint a megválasztásra készülő képviselőket. A probléma az, hogy mostanra konkrétan az arcunkba van tolva, mennyire leszarja mindenki ezt az egészet. A probléma az, hogy ezek szerint rajtam kívül senki nem nézte meg eddig még a kibaszott kampányvideókat se, pedig azokból aztán pláne egy atomrobbanásnál világosabban a szemünkbe van vágva, hogy ennek a világon semmi köze nincs az Európai Egyesült Államokhoz, sőt, nagyon is nacionalista játszma zajlik.

Orbán Viktor A Fidesz (51.49% - 12 mandátum)

képes volt abból a beiktatási beszédből idézni a miniszterelnököt, amire nagyjából annyira volt szükség, mint egyszeri zsidónak a német legjobb barátra ’39-ben. Ezt még megfejelték a szimplán átragasztott Orbán-plakátokkal és az olvasók szájába adott Brüsszelnek való üzengetéssel, és kész is volt a mindent vivő recept. Ha értelmes ember vagy, akkor maga a látvány elveszi a kedvedet a szavazástól, ha hívő vagy, akkor pedig mindent megkapsz, ami kell: a Vezér arcát mindenhol, aki majd megoldja a problémáidat helyetted úgy, hogy észre se veszed a többit, amit a nagy megoldás közepette okoz.

A Jobbik (14.68% - 3 mandátum)

esetében nem is maga a kampányfilm felháborító, hanem önmagában a videó léte. A film még szórakoztató is a maga nemében, a narancshályogon még el is mosolyodtam, de hogy a picsába jön ahhoz egy úgymond euroszkeptikus úgymond mozgalom, hogy beleálljon egy ilyen versenybe? És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy úgy tudnak csak segíteni, ha bekerülnek oda, mert egyrészt az LMP is bebizonyította, hogy a rendszerbe olvadással a mutyizás is együtt jár, másrészt elég csak Morvai Krisztinára ránézni, hogy a kinti munkásságáról inkább a luxus életmód tökéletesítgetése jusson eszünkbe, mintsem a magyar akác védelme. A legtöbb embernek viszonylag gyorsan megtanítják, hogy széllel szembe hugyozni minimum felelőtlenség. A maradék alkotja a közel 15 százalékát annak a pusztán kábé kétmillió embernek, aki hajlandó volt tegnap a választások miatt kimozdulni.

Gyurcsány Ferenc A DK (9.76% - 2 mandátum)

egészen odáig ment, hogy megalkotta a szimbolikus realizmust, ami kampányműfajként óriási győzelmet hozott nekik egy olyan választáson, ahol csak az igazi ultrák voltak hajlandóak véleményt nyilvánítani. Na most egyrészt természetes, hogy az egyik kedvenc politikusunknak van mozgósítható bázisa, az viszont egészen elképesztő, hogy annyira fanatikusak, hogy közel tíz százalékát kitegyék az amúgy is kevés embernek, aki hajlandó volt egy közepesen napsütéses vasárnap délutánon ezzel a hülyeséggel foglalkozni.

Bajnai Gordon Az Együtt-PM (7.22% - 1 mandátum)

viszont valószínűleg még egy ilyen mezőnyben is a legértelmezhetetlenebb verzióját választotta a kampánynak. Természetesen itt is a pártceleb a főszereplő, de ennyivel csupán egy lenne a kampányvideójuk a sok közül. Nem, Szigetvári Viktor tudja, mitől döglik a légy, úgyhogy kicsit megsózta-borsozta a koncepciót és olyat húzott, amire még egy Baló György-szintet elért nekromanta varázslópolitológus se számított volna soha: az amúgy is kapus Bajnai Gordonnal focis filmet forgattatott. Még ha jótékonyan el is tekintünk az öltönyben öngólt kivédő politikus elképesztően beszédes, mégis kicsit közhelyes képétől, akkor is felvetődik három kérdés. Ez, ez és ez. De most komolyan, miért kampányol egy ellenzéki vezető focival, amikor három stadiont adnak át egy éven belül? És ha ez egy átalagos kampány, akkor, hogy a picsába várjuk el emberektől, hogy foglalkozzanak Európával az EP-vel?

És akkor most szusszanjunk egyet, vessünk egy pillantást a fenti számokra. Szó szerint mindenki csak azért tudott eredményt felmutatni, mert csak Igaz Hívők mentek el szavazni. Ez pedig, a részvételi arány röhejesen alacsony számát látva, valahol reménykedésre ad okot az ország jövőjével kapcsolatban – talán többségében mégsem fanatizált idióták laknak Magyarországon. Ezzel szemben

nemzetközi szinten (43.11%-os részvételi arány egész Európában)

elmondható, hogy a kezdetek óta végre egyszer nem csökkent a részvételi arány, amit valahol valaki egy irodában egy Excel-táblázat felett ülve kurvára értékelt ma reggel, sőt, talán fizetésemelés is jár neki. Ennél viszont sajnos egy fokkal elvontabb ez az egész Európa-projekt, így az átlagember számára csak az jöhetett át, hogy egy elvileg demokratikus országban egy elvileg demokratikus szervezetbe való elvileg demokratikus választásra, ha nem megy el, akkor

a) rákényszerítik;

b) nem szexelhet az ismerősének az ismerőse munka helyett közben.

Hogy a kettő közül melyik, azt nem akarnám senki szájába rágni. Tény, hogy Alice is magától ment a nyúl után Csodaországba, de talán a kérdés nem az, hogyan jutsz el oda, hanem az, hogy ki adta a drogot, ami miatt elhitted, hogy megérkeztél.


1 komment

Címkék: politika szavazás nemszépirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr166210246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.05.26. 15:53:32

Szerintem legfőképpen az ment el szavazni, akiknek elege volt a ballibsi képviselők EP-béli "munkájából".

Videót én amúgy egyet láttam, ez egy általános "menj el" szavazni típusú volt. Nem hiszem, választási videókat olyan rengetegen néznének, de ez nem jelent az égvilágon semmit.

Te sem nézegetsz fogkrém reklámokat, mégis eléggé határozottan választasz. Pedig a fogkrémek között nincsenek akkora különbségek, mint Orbánék és pld. Bajnaiék között.
süti beállítások módosítása