Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Mérnökök háborúja

2013.12.14. 15:29 szkr

Nem lehet lenyugodni. Miközben a nyelvoktatásról szóló rendeletről valóságos cikkháború alakult ki a kormányzat és az online oldalak között, október óta a háttérben zajlik egy még komolyabb ütközet. Míg a nyelvoktatásnál vélhetően végül nem lesz igaza a jogosan paranoidoknak (vagy nem úgy), addig viszont a mérnökök között egyre reálisabbnak tűnik, hogy Magyarországon megszűnik a hivatásuk, mint olyan.

Persze az élet eddig se volt habostorta a mérnököknek. Munkájuk gyakorlatilag nincs, ahogy választásuk se nagyon: vagy csatlakoznak egy magyar kkv-hoz és reménykednek, hogy lesz lehetőségük dolgozni, vagy (a kormány tervei szerint legalábbis) csatlakoznak az állami tervezőirodákhoz és dolgoznak röhejesen kevés pénzért, amiért cserébe közepes munkát várnak majd el tőlük.

Ami történik, nagyon egyszerűen: államosítani fogják a 2014-2020-as uniós pénzek felhasználásának megtervezését és ezzel végleg kicsinálják a magyar mérnököket.

Hála a jóságosistennek azért a helyzet ennél egy fokkal bonyolultabb (de tényleg csak eggyel): a kormányzati érvelés szerint ugyanis, ha nem tennék ezt, akkor kénytelenek lennének nemzetközi pályázatot kiírni, amit kénytelenek lennének a kevesebbet kérő külföldinek ítélni, emiatt pedig a magyar mérnökök munka nélkül maradnának. Hogy miért nem lehet végre olyan törvényt hozni, ami előnyben részesíti a magyar vállalkozókat, rejtély. Az EU elleni szabadságharcot már rég megette a fene.

Hol vagytok, mérnökök?

Azzal párhuzamosan, hogy állami tervezőirodák nyílnak majd, ahol a mérnökök közszolgaként tervezhetik meg a különböző beruházásokat, a legtöbb kis- és középvállalkozás lehúzhatja a rolót. Önmagában azzal, hogy van egy állami intézmény, ami összefogja a dolgokat, még nem lenne baj, de mind tudjuk, hogy az ilyesmi jelenleg csak káoszhoz, félig kidolgozott ötletek katasztrofális megvalósításához, végül pedig az államnak a rosszul járó emberek miatt besegítő független szakemberek kihasználásához vezet (helló, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az is egy sikertörténet, nem igaz?).

Anno a rendszerváltás előtt ugyanilyen módon dolgoztak a mérnökök és akkor sem működött. A demokrácia eljövetelével viszont elérkezett a magánvállalkozások ideje is. A folyamatosan fejlődő technológiai elvárások miatt az amúgy is nulláról kezdő kkv-k folyamatosan vissza kellett forgassák a profitjukat, miközben a megbízások száma állandóan csökkent. Mostanra ott tartunk, hogy szigorúan szakmai szempontból még jó is, hogy csak a Közgép nyer az állami beruházásokon, mert annyi munka nincs, hogy egynél több céget ellásson.

A mérnökök persze kiakadtak. Vagy legalábbis azok, akik benne mozognak ebben az egészben, a fiatalok mélyen hallgatnak. A most megjelent Mérnök Újságnak már a címlapja is csodálatos, belül pedig Kovács István írt egy hosszabbat arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban ez a kormányhatározat. Viszont amellett, hogy pontos leírást ad arról, hogy miért faszság, amit a kormány csinál, azt is kiválóan leírja, hogy mi a baj a mérnöktársadalommal.

mernok_ujs.jpgsajnos még a címlap sincs fent a neten, ami meglehetősen amatőr hiba,
ha az ember közfelháborodást akar gerjeszteni

Az, hogy az állam le akarja nyúlni a most még független szakembereket, egy dolog, az viszont egy másik, hogy most derül csak ki, hogy mennyire inkompetens ebből a szempontból. Az állami tervezőirodáknál nincsenek megfelelő számítógépek és programok, nincsenek megfelelően felkészült, tapasztalattal rendelkező szakemberek, de még a szakirodalom is hiányzik (amit ugye a kkv-knak a semmiből kellett összehozniuk maguknak). Mi történt? Az állami tervezőirodánál dolgozó mérnökök a saját költségükön, a volt irodájuk infrastruktúráját kihasználva tudták csak elvégezni a feladatot. Mi lett ennek a következménye? Az állam sikertörténetként könyvelte el a dolgot anélkül, hogy akár csak tervbe vette volna a megfelelő irodai struktúra kialakítását.

Ez persze nem új, az állam, amit lehet, úgyis elbasz, minden projektje olyan, mint a köztévé: lehet, hogy jó az ötlet, de a megvalósítás minimum katasztrofális. A kérdés inkább az, hogy eközben hol vannak a fiatalok? Annak idején az orvosi szakma azért ment át a közbeszédbe, mert a rezidensek és orvostanhallgatók kiálltak és tiltakoztak. Másra nyilván még nem jók, viszont ez az egyik legfontosabb munka, amit egy ilyen válság idején el kell végezni. Lehet valaki a világ legtapasztaltabb, legjobb kapcsolatokkal rendelkező embere egy témában, de ha képtelen arra, hogy átvigye a közvéleményt alakító újságok/csatornák/rádiók ingerküszöbét, akkor szinte mindegy, hogy kivel tud egyezkedni. Itt kéne, hogy bejöjjenek a képbe a fiatalok, akiktől senki nem várja, hogy legyen öt éves gyakorlati tapasztalatuk, azt viszont igen, hogy szívükön viseljék a szakmájuk sorsát.

Lesz-e még, aki trombitál?

Addig viszont marad a kétségbeesett tiltakozás és a remény, hogy senki nem fogja vállalni a munkát és ezzel az árulást. Viszont sajnos az embernek gyerekei vannak és/vagy egzisztenciája, amit fenntartana vagy létrehozna végre. Felszólíthatjuk a mérnököket arra, hogy ne vállalják a feladatot, de azért ideje lenne elgondolkozni a mozgósításon is. Tudom én, hogy a BME-n illik lenézni a bölcsészeket, de ha már van ott is kommunikációs képzés, akkor illene kihasználni az ő tudásbázisukat is.

Ha viszont erre nem képesek a mérnökök, akkor javaslom, hogy ha minden törekvésük ellenére átültetik a gyakorlatba ezt a határozatot, akkor a Mérnök Újság a címlap kivételével teljesen üresen jelenjen meg. És talán nem ártana elküldeni néhány újságírónak is egy rövid leírással, hogy tudják, mi történik.


337 komment

Címkék: politika közélet kocsma

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr375690997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2013.12.15. 09:53:58

Mérnök alatt gondolom építészmérnököt értesz.

lüke 2013.12.15. 10:01:33

"kicsinálják a mérnököket" is
majd ök is elmehetnek..............

lüke 2013.12.15. 10:03:36

@lüke:
bár pénzeket eddig is államosították :cca 1/3- t elveszik, ÀFA címén

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:08:01

@midnight coder:
Azon belül is egy réteget. Viszont a szerencsejáték mutyi, trafik mutyi, nyelviskola mutyi, a hamarosan induló patika mutyi után valójában egyetlen szakma sem érezheti magát biztonságban, előbb-utóbb mindenre rá akarja tenni a kezét a narancskommunista hatalom. Persze a magyar embernek ez a jó, mert a többség jobban jár, ha nem a rátermettség, hanem a lojalitás kell az érvényesüléshez, ezért a sok birka hozzád hasonlóan még 2018-ban is ezekre fog szavazni.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:11:28

Másképp fogalmazva a hasznot az adófizetők fölözik le és nem a mérnökiroda tulaja.

A mérnöknek pedig mindegy ki a tulaj.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:12:28

@Narancskommunista: Az MSZP-SZDSZ mutyit sem vette volna észre senki, ha közben nem vitték volna csődbe az országot.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2013.12.15. 10:14:26

@midnight coder: Bennem is ez a kérdés merült fel olvasás közben.

Netuddki. 2013.12.15. 10:14:55

@♔bаtyu♔: Olyan sötétek vagytok mint az orbánotok segge luka éjjel, leoltott villanynál! Nem magyarázom mért, fölösleges.

Rókakígyó 2013.12.15. 10:17:01

ennek sokféle kimenete lehet: valszeg az lesz, hogy az eu a botrányos pályáztatási rendszer miatt megint leállítja 1-2 évre a támogatások kifizetését. Ettől persze sosem ijedünk meg, így aztán kevesebb pénz lesz, amiből kevesebbet lehet ellopni, a különbözetet meg majd beszedik tőlünk.

bambanő (törölt) 2013.12.15. 10:18:17

@lüke: az AFA-t, amit eleve beepit az arba... leven a mernokot nem szamla nelkul, okosba szokas fizetni, de utobbi esetben se merulne fel az AFA problema

" Hogy miért nem lehet végre
olyan törvényt hozni, ami előnyben részesíti
a magyar vállalkozókat, rejtély. Az EU elleni
szabadságharcot már rég megette a fene. "

ezt nem ertem: kopjek szembe az unio elveit, protekcioban reszesitsek a magyar mernokot, akinek majd EU-s programok, penzek ugyeben kell majd tervezgetni
erre az unio nyilvan nem fogja befagyasztani az osszes forrast... problema megoldva: nincs unios penz, nincs melo...

azt nem tudom mit remeltek a mernokkok, hogy majd oket kikeruli a NER gozhenger?
az kerem mindent maga ala gyur

amugy mely mernokokrol van szo?
agrar, kertesz, villamos, gepesz, informatikus, epitesz?

xvxvxv 2013.12.15. 10:19:35

@♔bаtyu♔: mit vittek csődbe, te nyomor
ult bolsevik? ja, hogy pavlov-kutyájaként el kezd bizseregni az ánuszod, amikor kimondod a fogad kerítése közt: "ha nem vittek volna csődbe..."

egy kalap szarok voltak, akiknél még a tehetségtelen fideszbolsi fajtád is képes szarabb teljesítményt produkálni.

Rókakígyó 2013.12.15. 10:20:16

@♔bаtyu♔: te isten barma, te ebből élsz?

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:24:16

Na a két köcsög komcsi már itt is okosabb mindenkinél. (Kovi 1970 és xvxvxv)

A szokásos mocskos alpári stílusukban "vitatkozik" is a két gyökér

Az uccsó ráadásul még látens buzi is.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:25:21

@Rókakígyó: Nem b+, majd épp tőled kérdezem meg mikor írhatok ide.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:26:33

@bambanő: Ja, vége náluk az ÁFA nélküli világnak. Ami állami elosztású pénzeknél különösen fájó (volt) az adófizetőknek.

Mérges 1234 2013.12.15. 10:31:54

Ezt a mérnöközést tegük már tisztába, én villamosmérnök vagyok, bár informatikai területen dolgozom. Minket senki nem fog bedarálni.

Jó lett volna tisztázni, mi a faszrról is van szó......

Mert van egy csomó magánberuházás is, ott is fognak építész és építő mérnőköket alkalmazni.

Most ténleg kiről. miről van szó??

Büdös picsába nem lehet egy posztot úgy megírni, hogy egyértelmű legyen.

Viktor egyébkén tleszophat egy vizilovat...

Exploiter 2013.12.15. 10:33:23

@♔bаtyu♔:

Ne lepődj meg, hogy mindenki beléd rúg, tetvedék, a komcsikat nem szereti a magyar, túl sok kárt okoztatok már eddig is.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:35:46

Mi van komcsik, nagy a nyüzsi. Orbán ezek szerint az elevenetekre tapintott. Ideje volt:)

A komcsikat tényleg nem szereti a magyar, nézz a kedvenceidre, hol állnak.

Exploiter 2013.12.15. 10:39:07

@♔bаtyu♔:

A baloldalinak csúfolt köcsögök már rég nem számottevő tényezők, a fidesz átvette a komcsi szerepet, betöltendő az űrt.

Neked meg inkább a régi rendszerben kellett volna élned, szervilis féreg, jobban érezted volna magad ott.

Mérges 1234 2013.12.15. 10:40:46

@♔bаtyu♔:

Kár, hogy a Fidesz teli van komcsikkal, és a házelnöknek is egy ekte MSZMP-s faszt tettek oda, de még a köztársasági elnöknek is mszmp-s férget tettek oda Pali személyében.

Normális ember gyűlöli az MSZP-t, de mostmár a Fideszt is egyre inkább.

Ügynök törvénnyel mi is lett??????

Gera 2013.12.15. 10:42:41

Van itt egy kétoldalas írás és egy kurva szót nem értek belőle. Szerintem nem bennem van a hiba, mert ritkán fordul elő ilyesmi :)

jet set 2013.12.15. 10:45:16

Csak eu-s projekteken dolgozhat mérnök?

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:46:37

@♔bаtyu♔:
"A mérnöknek pedig mindegy ki a tulaj. "

Kivéve ha neki van irodája és elvtárasaid veszik át a bizniszét.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:47:54

@♔bаtyu♔:
Attól, hogy az MSZP-SZDSZ nagy 0 volt kormányzás terén, hosszútávon a Fideszes kommunista politika nagyobb kárt fog okozni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.15. 10:49:11

Felesleges felszólítani a mérnököket. Az állami fizetések nem vonzóak, oda max. csak az megy, aki tényleg sehol nem talált munkát.

@♔bаtyu♔:
Vezetnek és minden bizonnyal 2014-ben is nyerni fognak.

ursus artos 2013.12.15. 10:49:16

@xvxvxv: "egy kalap szarok voltak, akiknél még a tehetségtelen fideszbolsi fajtád is képes szarabb teljesítményt produkálni."

Ettől a tény, még tény marad: a demokraták alatt 30%ponttal nőtt az államadósság, miközben kábé 2006-táján az Indexen volt egy olyan főcím, hogy "Ömlik a pénz a régióba", ám eközben a demokraták összehoztak vagy másfél százalékos GDP növekedést.
Először ezeket kellene tisztán látni, mitöbb elfogadni, aztán lehet nyomni az idézetben lévőt...

Gera 2013.12.15. 10:49:27

@♔bаtyu♔: Azt ugyan továbbra se értem, miről szól a poszt, de erre a hülyeségre reflektálnék:

Ez az, legyen minden állami, hogy az adófizetők fölözhessék le a hasznot. Mindig is mondtam, hogy büdös kommunisták vagytok, a baj az, hogy jobboldalinak hiszitek magatokat...

Link elek 2013.12.15. 10:50:13

Mernokkent krva konnyu allast talalni akarhol a vilagban. Helyi nyelvtudas nem is igazan fontos, eleg az angol.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:50:26

@♔bаtyu♔:
Te milyen komcsikról beszélsz? Azok épp most vannak hatalmon.

Mindfield 2013.12.15. 10:50:56

@♔bаtyu♔:

"Másképp fogalmazva a hasznot az adófizetők fölözik le és nem a mérnökiroda tulaja. "

Volt itt nem is olyan rég egy rendszer, amiben minden munka hasznát az adófizetők fölözték le. Most éppen nincs olyan. Lesz megint? De akkor miért kellett az előzőt megszüntetni?

pizzaboy 2013.12.15. 10:51:48

Országunknak semmi szüksége mérnökökre! Legyen mindenki befektetési tanácsadó!

ursus artos 2013.12.15. 10:52:35

@♔bаtyu♔: "Az uccsó ráadásul még látens buzi is. "
Nem látens: konkrét.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:53:31

@Exploiter: Szerencsére és remélem végük is.

Én pedig inkább jobbik szimpatizáns vagyok haver, de elmondanám, ha Gyurcsányék sikeresek lettek volna, akkor 2010-ben rájuk szavaztam volna.

Én ugyanis nem szervilis vagyok, hanem egy önző geci, az ország érdekeit is csak azért nézem, mert az én érdekeimmel egyezik.

Szerintem pedig épp a nem normális ember gyűlöli a fideszt. Akik nem képesek maguktól érvényesülni és egy párttól várják el ezt. Nincs olyan párt akik mindenkinek kedveznének és elmondanám, hogy 80%-os államadósság mellett nem is lesz.

A normális ember azt nézi, mi fejlődött, mennyi az államháztartás hiánya, merre megy a gazdaság, hogy sikerül menedzselni az adósságállományt, ilyesmik.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:53:39

@Gera:
Egyébként szerintem batyu meg a hozzá hasonlók maszoposok, csak azért nyomják Fideszesként, hogy lejárassák a Fideszt. Tudom, mert tettem egy próbát ezzel a nickkel, egy hétig Fideszes voltam, és annak ellenére, hogy csak a legbutább mantrákat hirdettem, mindenki el is hitte.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.15. 10:55:00

@♔bаtyu♔: Mindenki adófizető ám. A néhai kisbolttulajdonos, a nyelviskola tulajdonosa, meg a mérnök is. Ez tudatosult már benned? Az pedig, hogy az államon keresztül az "adófizetők" fölözik le a hasznot 1990 előtt volt így. Láttuk is az eredményt. Te kommunista vagy?

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 10:57:08

@♔bаtyu♔:
"Szerintem pedig épp a nem normális ember gyűlöli a fideszt. Akik nem képesek maguktól érvényesülni és egy párttól várják el ezt. Nincs olyan párt akik mindenkinek kedveznének és elmondanám, hogy 80%-os államadósság mellett nem is lesz."

Ezt komolyan képes vagy leírni? Egy olyan pártot, amely gyűlöli a piaci versenyt, ami ugye éppen a rátermettebbeknek jó, pont a rátermettebbek ne gyűlölnének. Akik trafikot vagy kaszinót kaptak haveri alapon, szerinted azok nem pont a párttól várták el a megélhetést, nem a párttól függenek?

"A normális ember azt nézi, mi fejlődött, mennyi az államháztartás hiánya, merre megy a gazdaság, hogy sikerül menedzselni az adósságállományt, ilyesmik. "

És te komolyan elhiszed, hogy a Fidesznek sikerült és fenntartható pálya, amit csinálnak?

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 10:57:50

@Mindfield: Rövidre zárom. Ha a vállalkozásom egy forrásból komoly pénzeket kap, amelyekről természetesen el kell számolnom, én is úgy csökkentem a rezsimet, hogy amit lehet házon belül megoldok, azaz én ellenőrzésem alatt áll.

Ennyi, nem kell ezt túldimenzionálni. Mérnökre ezután is szükség lesz, sőt ugyanannyira lesz szükség.

Mindfield 2013.12.15. 10:59:12

@♔bаtyu♔: "A normális ember azt nézi, mi fejlődött, mennyi az államháztartás hiánya, merre megy a gazdaság, hogy sikerül menedzselni az adósságállományt, ilyesmik. "

301 forint az Euró, 246 a CHF. És ennek már örülni lehet. Ez jó eredmény?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.15. 11:00:13

@♔bаtyu♔: Nem. A kérdés az, hogy minek jársz ide. Megmondom, két opció van:

1.: utolsó aljadék mocskos kis provokatőr vagy, akit a fidesz fizet. Persze már a fidesz házi dalnoka is megmondta, hogy "a csatornában végzed provokatőr". Persze ez sem gond, nem a te hibád. A környezeted produktuma vagy. Az, hogy ilyen mebereket tart, mindent elmond a politikai elitről.
2.: kis komplexusos beszari majom vagy, aki a való életben mindig meghunyászkodik, ezért van kissebbségi komplexusa, és azért ugat az internet homályából, mert így azt hiszi, hogy nem lehet tudni, hogy ki is ő valójában.

Melyik?

feketeesfeher 2013.12.15. 11:01:56

@Gera:
"A  nagy infrastrukturális projektek, valamint az  állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a  tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg."

Ennyi a tervezet mérnökökre vonatkozó része.
Ez nagyjából a tervezőmérnöki tevékenység államosítását jelenti.

Gera 2013.12.15. 11:02:55

@Narancskommunista: Azért nem igaz ez, mert Orbán nem passzióból nyomja az idióta szövegeit, hanem mert a kretének, akiknek szól, itt járnak köztünk milliószám.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.12.15. 11:02:58

@bambanő: @♔bаtyu♔:

Az anyátok picsáját, már bocsánat.

Épitészmérnök vagyok, talán cáfolhatom érdemben az Áfa dolgot.
Már 15 évvel ezelőtt is előfordult, hogy az APEH fogta magát, és lekérte az épitéshatóságoktól a kiadott épitési engedélyeket, és összevetette a tervező által kiadott számlákat (vagy azok hiányát) az engedélyekkel.
A legnagyobb hülye, aki totálisan számla nélkül tervez.

Annyira van fél-számlázás, mint az összes többi területen is. De totálisan számla nélküliség nincsen.

Versenycsiga 2013.12.15. 11:05:03

Majd a mérnökök is azt fogják csinálni, mint az orvosok: lelépnek. Aztán majd lesz ajvék. Használható villamosmérnököt már most sem találsz, csak olyat, amelyik Engineer-Manager Intergalactic Submagister Universitas Ejaculatis Precox akar lenni egy multicégnél, pps-t gyártani azzal a mottóval, hogy amit 2 oldalban el lehet mondani, azt el lehet 20 oldalban is, mindezt a harmadik világbeli országok éves összköltségvetésével megegyező fizetésért.
Aki tud áramkört tervezni, azt lasszóval se.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:05:03

@Narancskommunista: hagyjuk már azt, az MSZP-SZDSZ éppúgy kedvezett saját holdudvarának mint Orbánék. Ez olyan mint almában a kukac, sajnos csak kukacos alma van, ezzel kell együttélned, nyilván azt kell nézni, ki hagy neked több ehető almát.

Mellesleg Gyurcsányékat, Bajnaiékat sem gyűlölöm, egyszerűen tehetségtelennek tartom, azt gondolom, hogy a volt komcsik kiválasztási mechanizmusa szar és most ne menjünk bele miért, nem is érdekel. (Tippjeim term. vannak).

Valójában amiért nem hiszem, annak oka az, hogy 80%-os államadósságot szerintem nem lehet már kezelni. Orbánék unortodox gazdaságpolitikája számomra érdekes, és talán mégis.... Nem tudom, de jelenleg jobbnak tűnik, mint Gyurcsányéké, akik a 54%-kezelhető adósságból 83-at csináltak és csak az IMF mentette meg őket a csődtől.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:05:57

@Kőmíves Kelemen: A te anyádét. ha nincs ez a bevezető, talán a többit is elolvastam volna.

Gera 2013.12.15. 11:06:06

@♔bаtyu♔: És az nem baj, hogy Magyarországon az állami tulajdon a lopás és a pocsék hatékonyság szinonimája?

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:06:40

@Versenycsiga: Egyszerű. Drága lesz a mérnök is visszajönnek.

M_R 2013.12.15. 11:06:50

Szerencsére a hanyatló nyugaton elég nagy a kereslet a jó szakemberre - legyen az akár mérnök (bármilyen is) vagy szakmájához értő szakmunkás..

A sok magyarisztáni lúzer meg mehet kéthavonta birkamentelni (nosztalgiával gondolva a szép május elsejei meg november hetedikei felvonulásokra...)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.12.15. 11:07:39

@Lord_Valdez:
"Az állami fizetések nem vonzóak, oda max. csak az megy, aki tényleg sehol nem talált munkát."

Sajnos az utóbbi pár évben 10ből 5 mérnök mégis csak elment állami céghez dolgozni, mert egyszerűen enni kell adni a családnak.
Nem egy olyan épitészirodát ismerek, ahol a korábbi 5-10 fős létszámból mára már csak az irodavezető maradt, épphogy eltartva magát.

Ez azért nem csak a megrendelések visszaesése miatt van igy, egyszerűen sokan vagyunk mérnökök (legalábbis épitészek), és mindenki saját lábán próbál megállni.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:07:50

@Gera: Miért lenne az? A MOL, Rába nyereséges cégek. Menedzsment kérdése. ne a BKV-al gyere, 20 évig vették ki belőle a pénzt.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:10:16

"az uniós források felhasználásához kapcsolódó
feladatok ellátása során felszámolja a  korábban kiszervezett tevékenységeket. Ezen feladatokat a  jövőben az  állam, a  meglévő belső erőforrásaira építve, azokat kibővítve kívánja megvalósítani"

Az államnak minimálisak a most meglévő belső erőforrásai az ilyen feladatok végrehajtására.
És ha van valami, ami orbitális ökörség, az ezeknek a kiszervezéseknek a megszüntetése.
Hatékonysági szempontból is hülyeség, innováció szempontjából is hülyeség, és társadalompolitikai szempontból is hülyeség.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:11:07

@Kőmíves Kelemen: Az én cégemtől annak idején a komplett fejlesztési osztályt egyben kidobták, 10 mérnök. Mellesleg MSZP-SZDSZ-ék.

Most akkor ők a hibásak?

Mellesleg a jelenség nem csak mérnököket érint, legfeljebb a mérnökök most találkoznak azzal tömegesebben, amikkel mások már korábban.

Az természetes, hogy Orbánék a lehető legnagyobb hasznot akarják, ez fizetődik ki nekik, ez egy állandó, amivel jobb mindig kalkulálni.

Versenycsiga 2013.12.15. 11:11:09

@♔bаtyu♔:
Ezt fejtsd ki, mert első ránézésre semmi értelme.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 11:12:56

@♔bаtyu♔:
"hagyjuk már azt, az MSZP-SZDSZ éppúgy kedvezett saját holdudvarának mint Orbánék. Ez olyan mint almában a kukac, sajnos csak kukacos alma van, ezzel kell együttélned, nyilván azt kell nézni, ki hagy neked több ehető almát. "

Igen, a különbség, hogy a Fidesz nem csak az állami megrendeléseknél és az állami szférában kedvez a holdudvarának, hanem a versenyszféra eddig piaci elven működő területeiből is egyre többet hasít ki, hogy állami vagy haveri kézbe vegye. Ennek a kommunista-államkapitalista politikának meg lesz a böjtje, csak sajnos nem az elvtársaid fognak böjtölni, hanem az egész ország miattuk és a hozzád hasonló ostobák miatt.

tobeor 2013.12.15. 11:13:26

@♔bаtyu♔:
Hazudsz.
Az előző kormány ugyanúgy nem vitte csődbe az országot ahogy a mosatni sem.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:17:48

@Versenycsiga: Szeretnék (jól) megnyerni a választást. Ehhez pozitív számok kellenek. Csökkenő államadósság, a lehető legmagasabb GDP növekmény, exportnövekmény ráadásul úgy, hogy egyes csoportok kapjanak is. (nyugdíjasok, közmunkások, stb). Adót sem emelhetnek, marad az állami "vállalkozás", a terhek szétterítése és az állami forrásokat használó kiszervezések felszámolása, ahol lehet.

Mellesleg azzal együtt én ezt nem minősítem, mert választóként engem az eredmények érdekelnek, nem pedig az, hogyan jut el oda. Azonban azt gondolom, ez a "mai világban" jónak tűnik.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.15. 11:17:48

@♔bаtyu♔: "Az én cégemtől annak idején a komplett fejlesztési osztályt egyben kidobták, 10 mérnök. Mellesleg MSZP-SZDSZ-ék. "

LOL. :DDDD

Hadd találgassak, felsővezető vagy egyébként a luxusiparban, mint az a gyagyás a mandineren. Ezért téged nem érintett a válság... stb, stb...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.12.15. 11:18:18

@♔bаtyu♔:
Én azt látom, hogy azért akarják az EU-s forrásokat állami tervezőcégekhez irányitani, mert igy a lehetetlen határidőket is lehet (papiron) teljesiteni.
Egy komoly tervezőiroda nem vállal be olyan határidőt (állami beruházásnál), amit nem tud teljesiteni, valamint nem terveznek be olyasmit, amit lehetetlen megcsinálni.

Egy pártirányitású tervezőirodánál nem lesz ilyen. Leszólnak fentről, és meg kell csinálni, még ha lehetetlen is.
Erre számos kínai példát tudok mutatni/mondani, ahol néha komplett toronyházak dőlnek ki "gyökerestől" a földből a szar tervezés és/vagy kivitelezés miatt.

Az fáj a Fidesznek, hogy egy komolyabb projectet igenis megelőz 2-3 ÉV tervezési munka. Ami azt jelenti, hogy ciklusokon átnyúlik mindenképpen, nem lehet nagy csinnadrattával pár év alatt átadni.

Gera 2013.12.15. 11:21:02

@♔bаtyu♔: Mikor lett állami tulajdon a MOL? A Rábát még szinte most vették meg, még van idő tönkretenni.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:21:41

@Narancskommunista: Megvannak azok a mutatók, amelyek ideológiától függetlenül mind a ketten nézünk és minketten tudjuk is, hogy ez az ami számít.

Ismétlem, nem vagyok abban biztos, hogy lehet kezelni 80%-os adósságállományt. Abban viszont biztos vagyok, hogy a balliberális oldalon nincs olyan személyiség, erő, akinek ez menne. Orbánéknál 2011-ben azt gondoltam, nekik sem fog, most már azt gondolom, talán.

vasgyuszi 2013.12.15. 11:23:25

@ursus artos: mé', te vagy a köcsögje neki? :)))

vitalis06 2013.12.15. 11:23:36

Jó lenne, ha a posztoló értené amiről írni akar.
először is a tervező és elsősőrban az építész mérnök az akiről az idézett cikk szól, nem "a mérnök" (az már egy más kérdés, hogy az építészek hajlamosak a mérnök fogalmat kicsit leszűkítve értelmezni)
Építészből pedig sajnos túl sok van, bizony a fele elég lenne.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:24:52

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: nem az vagyok és érintett a válság, ahogy szinte mindenkit. Szerencsére persze nem annyira, nyilván mázlim (is) volt.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:25:57

@♔bаtyu♔:
"Azonban azt gondolom, ez a "mai világban" jónak tűnik."

Rosszul gondolod.
Pártízmilliárdos tervezési díj megspórolása várhatóan párszázmilliárdos veszteséget fog eredményezni.

Nem mellesleg pedig társadalmi szinten a független, önálló, vállalkozó középosztály zsugorodását, ami minden normális országban a fejlődés motorja.
Na, ezt zsugorítja pármilliárdos virtuális haszonért az állam.
De itt valószínűleg nem is a forintok a lényegesek, hanem az önálló vállalkozások megtörése, és állami igába terelése.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:26:50

@Kőmíves Kelemen: Annak idején a BKK-t az a vád érte, hogy egy cég, amelynek feladata a pénzek kiszervezése lesz. Most pedig szinte dicsérik indexék.

Feltételezni bármit lehet.

Pszt! 2013.12.15. 11:27:10

Műszaki mérnöknek kell menni, az Audi tárt karokkal várja őket!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.12.15. 11:28:58

@vitalis06: eloszor azt hittem, utobbirol van szo (minden mernok epitesz, legalabbis az epitesz szerint), de ebbe a blogba belelapozgatva inkabb arrol van szo, amit irsz: a poszter elovasott valamit egy epitesztol, es elhitte, hogy az tenyleg a mernokokrol beszel. pedig nem.

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 11:29:48

@feketeesfeher: Persze, fel lehet fogni úgy is, hogy a mérnökképzés stabilizálása, inkubátor, afféle mérnöki közmunkaprogram. Nem biztos, hogy a mérnökök számára a jelenlegi rendszer olyan kurvajó.

Azzal együtt, hogy a mérnökirodák nyilván nem halnak ki, legfeljebb csökken a számuk.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:30:17

@vitalis06:
"és elsősőrban az építész mérnök"

Infrastrukturális beruházások esetében nem az építészmérnök a hangsúlyos elem.
Ez az amúgy rendkívül ostoba tervezet egy komplett szakma több generációját végezné ki rövid úton, és terelné be őket egy totálisan hatékonytalan állami iga alá, ölné meg a piaci versenyhelyzetből fakadó innovációs kényszert, és dobná vissza az egész szakmacsoportot a XX. század közepének technológiai-innovációs szintjére.

Magyarország öntökönszúrásban jobban teljesít.

Pszt! 2013.12.15. 11:31:04

@♔bаtyu♔: A Rába csak papíron nyereséges. Pangás van, nincs meló, december elején több mint 100 embert tettek utcára.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.12.15. 11:31:48

@♔bаtyu♔:
Én még emlékszem egy IKV nevezetű állami cégre. Nem egy kollégám ottani állami alkalmazottként harácsolt össze annyi pénzt, hogy kocsi+lakás lazán meglett pár év alatt.

De nézd meg az Ócsai-gettót, hogy mi lett az állami erőszakoskodásból.

Továbbra is azt állitom, hogy az egész arról szól, hogy a rendes, évekig tartó előkészitő tervezési munkákat leröviditsék, hogy minél előbb bele lehessen markolni az EU-s pénzekbe.
Ami alapvetően nem rossz dolog (lenne), csak éppen a tervezésen hülyeség spórolni, mert egy normális, jó tervezéssel a sokszorosát meg lehet spórolni, mint amennyibe belekerült.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:32:58

@♔bаtyu♔:
"Nem biztos, hogy a mérnökök számára a jelenlegi rendszer olyan kurvajó."

A tervezett rendszernél mindenképpen jobb.
Nem véletlenül tiltakozik a szakma.

Jól mondod, "afféle mérnöki közmunkaprogram"
Ki az a barom, aki önálló, független, vállalkozó mérnökként a mérnöki közmunkaprogramot látná perspektívának?
Elmondom. Senki.

egyinges 2013.12.15. 11:34:14

Ami ma itt megy, az a piacgazdaság megcsúfolása. Egy banánköztársaság diktatúrája keveredve a 89 előtti magyarországi állapotokkal. Ott tartunk, hogy az elmúlt 3 és fél év kártékonyabb volt az országra nézve, mint az általam nagyon utált Gyurcsány időszak. Egyedül Bajnai tett valamit az utolsó egy évben. A világot ő sem váltotta meg, csak a negatív trend fordult vissza.

Mérnökként (nem építész) nagyon sajnálom, hogy itt is csorbul a piac, mint dohánybolt, földmutyi, felszámoló cégek, stb esetében, de ez várható volt.
Teljesen korrekt lenne külföldről kapott fejlesztési pénzeken külföldi mérnökirodákkal versenyezni, elvileg ezért lenne az eu..

feketeesfeher 2013.12.15. 11:35:28

És az állam holnapután kinek az egzisztenciáját akarja majd megszüntetni, és állami hatáskörbe vonni?
Hol lenne a folyamat vége?
Van az a pont, amikor azt mondjuk, hogy nana, ácsi, itt a vége?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.15. 11:36:07

@♔bаtyu♔:

Nekem nem úgy tűnik, hogy édesviktor alatt különösebben csökkent volna az államadósság. GDP arányban ugyanúgy 80%, nominálisan meg abszolút rekordon (22 700 milliárdocska), de gondolom, ezt nem tőlem hallod először.

Úgy meg nem is fog eltűnni, ha a világ legdrágább sztrádáit építgetik közben, meg stadionokat 150 alkoholista nyuggernek, csilliárdért.

Exploiter 2013.12.15. 11:37:00

@♔bаtyu♔:

Jobbik? Így már értem, a nemzeti szocializmus, tudod, mint a nevében is benne van, a kommunizmus testvére.

Én egy igazi, gondolkodó jobboldali vagyok, aki éppúgy irtózik a baloldalinak nevezett egyébként vadkapitalista mszp-szdsz kombótól, mint a jobboldalinak nevezett egyébként kommunista fidesztől.

Egy pillanatra gondolkozz el, miért tűnt el az mszp támogatottsága? Pont azért, mert a fidesz a hatósági áras energiahordozóival, bankadóival, állami központosításaival, ilyen-olyan piacromboló tevékenységével behúzta magához a poszkomcsi szavazókat is. Mert ez minden, csak nem jobboldali.

Tudod, hogy a briteknél pl. melyik párt vetette fel a rezsicsökkentést...? Na? A munkáspárt, baszod. Olvass utána.

Akár tetszik, akár nem, ha tetszik, amit a fidesz csinál és egyetértesz vele, akkor bizony pont olyan komcsi vagy, mint a lakosság jó nagy része.

Én meg inkább várok egy jobboldali pártra és köpködöm a hülyéket, akiket bármilyen pártanyaggal meg lehet vezetni, hiszen ostobák mint a faszom.

Exploiter 2013.12.15. 11:37:34

@♔bаtyu♔:

Jobbik? Így már értem, a nemzeti szocializmus, tudod, mint a nevében is benne van, a kommunizmus testvére.

Én egy igazi, gondolkodó jobboldali vagyok, aki éppúgy irtózik a baloldalinak nevezett egyébként vadkapitalista mszp-szdsz kombótól, mint a jobboldalinak nevezett egyébként kommunista fidesztől.

Egy pillanatra gondolkozz el, miért tűnt el az mszp támogatottsága? Pont azért, mert a fidesz a hatósági áras energiahordozóival, bankadóival, állami központosításaival, ilyen-olyan piacromboló tevékenységével behúzta magához a poszkomcsi szavazókat is. Mert ez minden, csak nem jobboldali.

Tudod, hogy a briteknél pl. melyik párt vetette fel a rezsicsökkentést? A munkáspárt, b+.

Akár tetszik, akár nem, ha tetszik, amit a fidesz csinál és egyetértesz vele, akkor bizony pont olyan komcsi vagy, mint a lakosság jó nagy része.

Gera 2013.12.15. 11:37:38

@♔bаtyu♔: Egész pontosan miért is jó, ha a mérnökirodák száma csökken? Mert ez az egyik legmagasabb szintű vállalkozói tevékenység? Erősítjük a középosztályt, mi? És majd az állami tulajdon hozza el a hatékonyságot? Röhög a vakbelem baszki.

Rwindx 2013.12.15. 11:39:09

Valahogy nem értem a posztot mit is akar: "a mérnökök"
Van vagy ezer féle. Én pl automatizálási és nem érzem át a problémát.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:40:04

Nem vagyok híve a fegyveres felkeléseknek, de lassan itt lesz az ideje.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:41:32

@Rwindx:
"és nem érzem át a problémát."

Az legyen a te bajod.
Akik meg átérzik, mert épp a hosszú évek alatt felépített vállalkozásukat teszi tönkre az állam, azok meg átérzik.

Gera 2013.12.15. 11:41:37

@feketeesfeher: Ideje lenne, hogy az állam átvegyen minden kereskedelmi tevékenységet. Akkor például nem lenne áfacsalás, már megérte. A kereskedelem amúgyse termel értéket, csak feleslegesen sarcolják az adófizetőket. És így választások előtt én pl szeretnék venni egy 50 colos plazmát féláron :)

eszpét 2013.12.15. 11:42:48

Ez a rendelet a tervezési folyamatban résztvevő minden szakági tervezőt érint. Az építészeken túl a statikus, épületvillamossági, épületgépészeti, külső közmű, út, kert tervezőket, környezetvédelmi és tűzvédelmi szakértőket stb. Érintettként írom, hogy a tervezési megbízásaim 80-90%-a a pályázati forrásokon alapuló beruházás. Magánjellegű tervezési feladatok 2008 óta évről évre csökkentek, csak a pályázati pénzek mozgatják a piacot. Családi házak, társasházak tervezése szinte teljesen megszünt, és pályázati pénzek nélkül semmilyen beruházás nem készül. Azaz, ha a pályázati támogatással készülő projektek tervezését magához veszi az állam, akkor vagy elmegyünk állami alkalmazottnak, vagy becsukjuk a boltot.

Tyreo 2013.12.15. 11:43:35

Igazán jó lenne ha a posztíró visszanézne, mert baromira nem tiszta miről van szó..
Mindezt mérnök hallgatóként írom, és ráadásul szerintem tájékozottabb vagyok a többségnél..

Poszt Olok001 2013.12.15. 11:46:04

Ez akkora baromsäg, mint a MANYUP ällamositäs. Ott a penzeket akartäk megvedeni (szöke suttyo rihe telifogas vigyoräval), itt pedig a mernököket akarjäk "megvedeni". Unalmas,h nem tudnak ujabb hazugsägot kitalälni a szemetkedeseikre.

Mellesleg batyu: valoszinüleg nem lennel ennyire vermes fideszes, ha:
1. lenne bärmilyen (ertekes) diplomäd es a börödre menne a dolog;
2. ha nem ezektöl kapnäd a fizetesed föälläsu baromsägmondokent;
3. ha egy cseppet is kepes lennel gondolkodni es a tetteik möge lätni.

Mivel egyik sem vagy, ezert nehez szämodra elkepzelni, hogy nem mindegy egy mernöknek,h ki foglalkoztatja. Majd akkor irj baromsägot, amikor a 4-5-6-ev mernöki diploma megszerzese utän olyan agyatlan gepnek probälnak beällitani, mint amit Te most csinälsz.

Amugy egyet ertek azzal aki azt mondja,h külföldön a mernököket tärt karokkal värjäk. A legszarabb fizetes is a magyar ätlag mernök fizetes häromszorosa, csak meg megbecsüles is van.

Ellenpontok 2013.12.15. 11:46:25

A világon semmi gond, pl Németország tárt karokkal várja a magyar mérnököket. Kis nyelvtudással szinte napok alatt el lehet helyezkedni.

Gera 2013.12.15. 11:50:48

@Gera: Egyébként pont ennek fényében érthetetlen a trafikbiznisz. Ezek a trafikosok tényleg zéró értéket teremtenek, csak lehúzzák az embereket és mivel az állam a legapróbb részletekig szabályozza a tevékenységüket, itt még akár racionális is lett volna, ha az egész szektor állami tulajdonban működik, elszórják azt a hatezer bótot lakosságarányosan, aztán felvesznek hatezer megváltozott munkaképességű embert havi százötvenért eladónak és az államé a komplett haszon.

Versenycsiga 2013.12.15. 11:51:15

@♔bаtyu♔: egyelőre a helyzet nem ezt mutatja, sőt: ha rátérünk a mérnök-oktatás színvonalára, akkor a helyzet ennél is rosszabb. Azok, akik valamelyest értenek a szakmához, csakis sjaát maguknak, a szakma iránti szeretetüknek köszönhetik ezt, azzal, hogy éjt nappallá téve olvastak utána a szakmai rejtelmeinek.
Na ezeket csak igen vastag pénzért lehetne visszahozni és ez nem fog bekövetkezni. Ahogy az orvosok esetében sem történt meg.

feketeesfeher 2013.12.15. 11:54:03

@Tyreo:
"mert baromira nem tiszta miről van szó.."

Arról van szó, hogy az állam minden állami projekt pályázati-tervezési-lebonyolítási fázisát kiveszi a piaci szabályozáson alapuló versenyből, és helyette egy állami vízfejjel akar mindent elintézni.

Azt akarja az állam, hogy önálló mérnök ne vehessen részt se autópálya tervezésben, se vasúttervezésben, se közműtervezésben se középülettervező építészeti tervezésben.

Ezzel teljes szakmacsoportokat lehetetlenít el, kihajítja az ablakon az elmúlt 20 év minden olyan technológiai innovációját, amit az ezekben a projektekben résztvevő önálló mérnökirodák osszegyűjtöttek.
Számúzi a technológiai versenyt az állami beruházásoknál, és visszaveti vagy 50 évvel az egész piaci szegmenst.

Nem mellesleg pedig állami igába hajtja az eddig önnállóan tevékenykedő egzisztenciákat.

Algopirin 2013.12.15. 11:54:57

@midnight coder: nem, minden szakág benne van.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 12:06:10

Alleluja.

Irány a szocializmus.
Remélem a kocsmák, kaszinók, zöldségesek, kiskereskedők, maszek gázszerelők, festők, kőművesek beszalámizása után lesz újból Volán Tefu, beszalámizzák a fuvarosokat is.

Vérfidesznyik rokon biztos tapsikolva vonul majd a békemeneten, amikor rájön, hogy a fuvardíjat majd a Nemzeti Fuvarleosztó Iroda teszi el, ő meg kap 600 forintos órabért, oszt keres a havi 4-5 kiló helyett a levezetett óraszáma után havi 38-ezret.
Éljen orbán.
Egyre inkább azon vagyok, nyerjen jövőre a csúti tahó, ennek a birka népnek ez kell.

$pi$ 2013.12.15. 12:06:38

@egyinges: "Egyedül Bajnai tett valamit az utolsó egy évben."

Egészen konkrétan mit is tett Bajnai?

Poszt Olok001 2013.12.15. 12:07:59

@feketeesfeher: Azt ne felejtsd el,h utäna mär nem lesz aki szämon kerje a baromsägaikat es a lenyuläsaikat rajtuk, mert aki szolni mer azt egyszerüen ellehetetlenitik. Szuper lesz.

@Versenycsiga: igen, en is akartam orvosokkal peldälozni...erzekletes hasonlat.

Tyreo 2013.12.15. 12:10:31

@feketeesfeher: Ja, hogy pont ugyan az történik mint a dohányboltoknál, földeknél, taxiknál, játékgépeknél, gyógyszereknél, takarékoknál történt?
Már majdnem meglepődtem..
csak jó lenne ismerni a részleteket is.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 12:10:46

@Rwindx:

Majd ha nem lesz mit automatizálni, te is átérzed a problémát.

Poszt Olok001 2013.12.15. 12:11:41

@Don Quixote de la Ferko: Nem a Te fenti indokaid miatt, de tenyleg nyerniük kell jövöre. Ezt a szart mäs nem lapätolhatja el, a nep pedig sötet es vevö a demagogiära,h bevegye a fityesz hazugsägait. Majd amikor räjuk is omlik a "jobban teljesitünk" szlogen, talän elerik,h a bekemenetes birka lesz az elsö aki a kisebbsegi kiskiräly es hü hazaäruloi "nyakäba rajka a kötelet".

Kivancsi 2013.12.15. 12:12:15

@♔bаtyu♔:
te! szarbatyu :)

ilyenek vagytok ti fideszdroidok!
akki nem a zorban segget nyalja azaz veletlen mas veleménye van az már akkor komcsi?

ha en ez miatt komcsi vagyok akkor te meg naci!

es tilthattok ki embereket a varos bizonyos helyeirol majd terelhetitek ossze oket
(a "polgar" öröknek es "közterületeseknek" nevezett de a regi rendszerben munkasornak hivott csőcselékkel)
a senkik altal nem latogatott de taborra alakitott regi ipari teruletekere vagy ruszki laktanyakba......
ha meg ez sem mukodik akkor lehet szogesdrotot huzni kore...

csak azert mert vki hajlektalan!
ismeros a szitu? nacikam?
hogy is volt a 30-as evek vegen?

termeszetesen en is utalom a hajlektalanokat mert gusztustalan banda....
ugyanugy utalom a bajnai kurcsany mestehazi szoci tolvaj nokia dobozos geci bandat!

DE nem leszek ezert se naci se komcsi!
csak az ilyen szukagyu fideszberencek agyaban mint te vagy :)

feketeesfeher 2013.12.15. 12:17:35

@Poszt Olok001:

Egyszerűen dermesztő ez az egész elképzelés.

Kompletten alázza meg a magyar mérnöktársadalmat, mert azt próbálja elhitetni a társadalommal, hogy az önálló mérnök hülye, és méltatlan arra, hogy megtervezzen egy autópályát, vagy akár csak egy kerékpárutat.
Az önálló mérnök káros, mert nem az állami elvárások szerint végzi a feladatát.
Megalázza a magyar mérnöktársadalmat, mert semmibe veszi az eddig felhalmozott tudását.
Megalázza a magyar mérnöktársadalmat, mert a tevékenységét pusztán csak állami irányítás alatt tudja hasznosnak gondolni.

Hol a bánatos szent szarban élünk?
Hogy engedhettük eddig fajulni az egészet?
Mikor mondjuk azt, hogy ELÉG.

Elég a megaláztatásból, a csicskáztatásból, a kibaszások sorozatából?

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 12:20:23

@Versenycsiga:

"Aki tud áramkört tervezni, azt lasszóval se. "

Nem kell lasszó. Itt vagyok. Mit kell megtervezni?

feketeesfeher 2013.12.15. 12:23:34

@Tyreo:
"csak jó lenne ismerni a részleteket is."

Milyen részleteket akarsz ismerni?
Nincsenek részletek.
Van egy darab alapelv, hogy az önálló mérnöki irodák ki lesznek baszva a hóra.
Jónapot.

A kormány szerint a magyar mérnök alkalmatlan a feladatai elvégzésére, kivéve, ha állami tulajdonú cégben dolgozik.
Mit akarsz ennél több részletet?

Dr.Bio74 2013.12.15. 12:34:58

Mérnökként felkaptam a fejem a címre ! Már megint milyen érdekességgel lepett meg minket a fényes tekintetű padisah háreme? Elolvastam, de nem értem az egész postot, de biztosan bennem van a hiba.

Mindegy, részemről inkább foglalkoznék a mérnököket ( és a végzettséggel nem rendelkező de abszolút tudású embereket, kiket én szintén klasszikus értelemben mérnöknek tekintek) jelenleg is érintő problémákkal:
- majd minden hülyegyerekből tudunk képezni valamilyen "mérnököt", és így ledegradálni magát a mérnök kifejezést.
- itthon sok helyen dolgoznak mérnökök olyan idióták vezetése alatt akik nem csupán feleslegessé teszi a mérnöki tevékenység kifejtését, de jelentős többségük szabályos elhülyüléséhez vezet.
- aki meg nem akar beállni a szellemi leépülés folyamatába, és nincs szerencséje a néhány hazai korrekt gondolkodású vállalkozáshoz, az tiplizik külföldre, hogy legalább ki tudja próbálni magát.

Poszt Olok001 2013.12.15. 12:37:00

@feketeesfeher: Az a baj, hogy nem eleg 2 millionak azt mondani, hogy eleg. Nincs ertelme a regi (lejärt es hitelet vesztett) szar alakok möge beällni,h levältsuk. Alapjaiban kene az egeszet megreformälni. Ez pedig az orszäghäzban ülö hulladek teljes elpateroläsäval erhetö el... ha a hatalmi szervek egy adott iranyelv (btk, ptk, alkotmäny) alapjän összedolgoznak felsö behatäs nelkül.
Most az a baj,h jön ez a kis bc es ö megmondja a tutit mindenröl. Nincs szakmai tudäsa, hogy bärmit is megvältoztasson es a talpnyaloi is csak bäbok, önällosäg es valos tudäs nelkül. Ez pedig csak gänyoläshoz vezet. Maradjanak csak, döntsek romba az orszägot es utäna vagyonukkal, szabadsägukkal es ha kell, eletükkel feleljenek a tetteikert.

Kerdesedre a välasz: azert zavarja öket ez a terület önällosäga, mert ÖNÄLLOAK a mernökök. Ez pedig nem türhetö egy tudatosan butitott rendszerben. Nem lesz aki fejlesszen. Kineveznek egy köcsögöt, hozzä nem ertö barmot ennek az elere (is) es majd az dönti el,h mi a jo ötlet es mi nem. El kell menni es kintröl tämogatni a szeretteket (nem penzzel, hanem aruval), amiböl nincs haszna ennek a csürhenek.

feketeesfeher 2013.12.15. 12:37:40

@Tyreo:
"csak jó lenne ismerni a részleteket is."

Akkor egy pici részlet azért, hogy értsd a problémát.

Mondjuk a Szajol-Püspökladány vonal esetében a biztosítóberendezések eddigi tervező-gyártó-telepítője, aki egy magáncég, nem tervezheti meg az eddig kifejlesztett techonógiája alapján az új, korszerű rendszereket, hanem majd egy állami vízfej rajzol valamit.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 12:44:18

@Poszt Olok001:

"Kineveznek egy köcsögöt, hozzä nem ertö barmot ennek az elere (is) es majd az dönti el,h mi a jo ötlet es mi nem"

Problémás volt a rendszer amit használtunk. Felajánlottam a dirinek, hogy tervezek egy komplett újat, PC-be dugható vezérlőkártyával, szoftverrel, minden nyavalyájával egyetemben. Tetszett neki, mondta, hogy írjam le, adjam oda a közvetlen főnöknek, az majd felülbírálja, hogy használható, vagy nem.
Jót nevettem. Itt állt le a dolog, kicsit viccesnek tartottam volna, hogy egy középfokú informatikus bírál felül mérnöki munkát. Használtuk tovább az ótvart, oszt tojtam rá, ha probléma van vele. A világ sajnos ilyen, és egyre inkább ilyenebb lesz.

Dr.Bio74 2013.12.15. 12:49:40

"Ami történik, nagyon egyszerűen: államosítani fogják a 2014-2020-as uniós pénzek felhasználásának megtervezését és ezzel végleg kicsinálják a magyar mérnököket."

Ez nem a mérnökök kicsinálásáról szól, hanem a potyapénz lenyúlásáról, és ezáltal a hatalomról. Ennek az egyik folyománya annak a mérnöki rétegnek az ellehetetlenülése, mely eddig jelentős mértékben erre az anyagi bázisra támaszkodott.Persze végső soron nagyon messzire és nagyon káros irányokba vezet ez a fajta államhatalmi megnyilvánulás.

fagzal 2013.12.15. 12:52:36

Mérnök vagyok, de egy szót nem értettem ebből az egész cikkből.

Felteszem valami másféle mérnökökről szól...

Poszt Olok001 2013.12.15. 12:52:44

@Don Quixote de la Ferko: Volt tankörtärsam diplomamunkäjät beepitettek az oktatäsi renszerbe laborgyakorlatnak. Van ellenpelda is, de keves.

Dr.Bio74 2013.12.15. 12:53:21

@Don Quixote de la Ferko:

Nahát ez az, vazze. Ez a napi probléma, így hal el nem csupán a lehetőség valami jobbra, hanem az a szürkeállomány is ami létrehozná a változásokat.

zotyesz11 2013.12.15. 12:54:32

@jet set: "Csak eu-s projekteken dolgozhat mérnök?"
Szóval neked is értelmezési gondjaid vannak a mérnök szó hallatán...

Elárulom, hogy mérnök* szó jelentése:
eu-s projekteket megtervező izé, ember, aki mérnökiskolába, vagy mérnökképzőbe járt valaha és eddig nem állami és Közgép vállalatnál dolgozott, hanem úgy...
/A cikkíró szótára szerint/

A posztolónak meg:
Megint egy retard írás, érdemes volt felkelni.

zobod 2013.12.15. 12:57:17

Kicsit ködösít a blog szerzője. Arról van szó, hogy részben vagy egészében EU-s pénzből finanszírozott beruházás minden jellegű műszaki tartalmának tervezését, és a kivitelezés szakmai felügyeletét csak állami tulajdonú cég alkalmazásában álló mérnök végezheti el? Autópályától hídig, térkövezéstől röntgengép szállításon át informatikáig? Mondjuk azt megnézem, mikor MRI beszerzés és telepítés műszaki tartalmát fogja nem az adott cég know-howját ismerő külsős tervezgetni, vagy egy IT beszerzésnél processzort vagy éppen adattárház szoftvert fog tervezni és íratni... valami ordas nagy csúsztatás van a posztban.

Viszont azt sem értem, mire fel a hiszti. Dolgozhat az a mérnök megbízási szerződésre, ha nem akar közalkalmazott lenni. Ahogy az állami tulajdonú fővállalkozó is adhat feladatot privát cégnek. Konzorciumi tag vagy hogy hívják az ilyen bevont szereplőket.

A megoldás az a függetlenségre, hogy olyan termékeket kell tervezni és gyártani, amit a piac megvesz, nem az állam csecsén kell lógni. Demokráciát temetni sem kell. Tudnék olyan fejlettnyugatidemokráciában lezajlott mentőhelikopter beszerzési tendert mondani, amihez képest a magyar rögvalóság szinte a nyílt verseny és transzparencia iskolapéldája. A politika és a gazdaság az állami beszerzésekben összekapcsolódik, és ez kb. mindenhol a világban egész más viszonyrendszer, mint a piaci munka.

Dr.Bio74 2013.12.15. 13:01:10

@zobod:
"Kicsit ködösít a blog szerzője."

Bocsánat, de szerintem ez a mondat direkt tevékenységre utal. Nekem inkább az átgondoltság hiánya miatti feltérképezetlen homályos részek erőteljes látáscsökkentő hatása ugrik be az írás alapján.

Poszt Olok001 2013.12.15. 13:04:39

Lässuk be, bärmilyen területhez nyultak eddig annak dilettantizmus, kretenkedes, szakmai eredmenyek csökkenese es lenyuläs lett a vege. Miert lenne akär csak kicsit is eselyes, hogy ezen a területen nem lesz lenyuläs es nehezen jovätehetö kärokozäs?

Dr.Bio74 2013.12.15. 13:06:47

@Poszt Olok001:
Mondjuk az esély szót nem is nagyon emlegetném a használt szóösszetételben.

feketeesfeher 2013.12.15. 13:08:54

@zobod:
"Arról van szó, hogy részben vagy egészében EU-s pénzből finanszírozott beruházás minden jellegű műszaki tartalmának tervezését, és a kivitelezés szakmai felügyeletét csak állami tulajdonú cég alkalmazásában álló mérnök végezheti el?"

Arról.
"a 2014–2020-as programozási időszakban az uniós források felhasználásához kapcsolódó
feladatok ellátása során felszámolja a  korábban kiszervezett tevékenységeket. Ezen feladatokat a  jövőben az  állam, a  meglévő
belső erőforrásaira építve, azokat kibővítve kívánja megvalósítani"

"A  nagy infrastrukturális projektek, valamint az  állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a  tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami
kapacitással történik meg"

feketeesfeher 2013.12.15. 13:15:27

@zobod:
Arról van szó, hogy részben vagy egészében EU-s pénzből finanszírozott beruházás minden jellegű műszaki tartalmának tervezését, és a kivitelezés szakmai felügyeletét csak állami tulajdonú cég alkalmazásában álló mérnök végezheti el?"

Arról.

"a 2014–2020-as programozási időszakban az uniós források felhasználásához kapcsolódó
feladatok ellátása során felszámolja a  korábban kiszervezett tevékenységeket. Ezen feladatokat a  jövőben az  állam, a  meglévő
belső erőforrásaira építve, azokat kibővítve kívánja megvalósítani"

"A  nagy infrastrukturális projektek, valamint az  állami tulajdonhoz
kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a  tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami
kapacitással történik meg"

tremoló 2013.12.15. 13:21:19

Helló!

Ez az intézkedés az adott beruházásban dolgozó tervezőmérnökök teljes szakági spektrumát érinti. Ide tartoznak az építészek, szerkezettervezők, elektromos, villamos út, vasút tervezők és még hosszan sorolhatnám. Érdekes egyébként, hogy ebben az országban ha valaki mérnököt mondd, akkor automatikusan mindenkinek az építész jut eszébe. Itt szeretném megjegyezni, hogy ezeknél a típusú feladatoknál elsődleges az a jellegű mérnöki tudás és szemlélet, ami jelen esetben elsősorban építőmérnököt jelent (híd, alagút, út, vasút tervezés...). Az építészet és a többi kapcsolódó mérnöki szakágnak kiszolgáló funkcióval kéne jelen lenniük ezeken a területeken. Az építészeknek azonban sokkal jobb a marketingjük és ezért az érdekérvényesítő képességük is. Ráérnek ezzel foglalkozni. :) A mérnökök meg dolgoznak. Egyfajta Bandik ők Orwell állatfarmjából (ugyanakkor rendkívül agilisak is: ha nem tetszik nekik a környezet, nem érzik megbecsülve magukat, egy idő után elmennek, mert versenyképesek). Az a mérnöki réteg viszont aki tudna tenni érdemben az ilyen jellegű intézkedések ellen, az ellenérdekelt, hogy fellépjen. Merthogy az irányítói réteget a régi nagy öregek alkotják, akik tejhatalommal bírnak. Ezek a régi rendszerben szocializálódtak, tehát nem is áll tőlük annyira távol ez a szemlélet. Főleg a meglévő nagy tervezővállalatoknál (akiknek jogelődje még állami vállalat volt és jellemzően az állami megrendelések útján érkező nagy infrastrukturális beruházások jelentik a fő munkalehetőséget) vannak vezetői beosztásban az ilyen mentalitású emberkék, de igazából mindenhol megtalálhatók: a Mérnök Kamara tisztségviselői között is. Szóval összességében a mérnöki szakma csúcsát jelentő gárda elsődleges érdeke, hogy jóban legyen a politikával. Nem tud és nem is akar konfrontálódni. Egy bizonyos szint felett sokkal inkább politikusok már ezek, mint szakemberek vagy mérnökök. És mindig tudnak mivel érvelni: saját kenyéradójába nem rúghat bele az ember. Valamilyen szinten ez igaz, de érdeket érvényesíteni ettől függetlenül kéne. Az a gondolkodásmód, ami viszont ehhez kell, ennek a rétegcsoportnak semmilyen szinten nem sajátja.
A kérdésre meg, hogy hol vannak a fiatalok? Egy részük átnyergelt értelmes pénzt fizető rokon szakmákba, másik részük külföldön, a maradék meg majd valószínűleg ezután lépi meg a két alternatívát. Már aki nem annyira kiszolgáltatott, hogy nem tudja ezt meglépni. De az biztos, hogy első körben azok távoznak majd, akik a legértelmesebbek... Persze nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy inkább keressük a könnyebb utat. Ugyanakkor én a magam részéről már eleget harcoltam a sok vénemberrel. Úgy harcolni az állam ellen, hogy közben a vénemberek is beléd rúgnak nem igazán lehetséges.

A szakmában dolgozók helyzete egyébként 2006 óta folyamatosan romlik, ami 2009-re kiteljesedett. Ez a megállapítás az építőipari területen dolgozó mérnök vállalkozásokra igaz. Innentől kezdve lényegében csak a pályázati forrásokon piacra kerülő munkák jelentik a hazai építőipari mérnöki feladatokat. Ez egy olyan furcsa paradox helyzetet teremtett, hogy sok helyen rengeteg munka csapódott le, viszont a munkával kereshető pénz mennyisége jelentősen lecsökkent. Nem egy esetben akár 50%-kal.
Az építőipar egyébként is sok sebből vérzik:
-körbetartozás,
-egészségtelen mértékű árverseny, ami irreálisan alacsony árakat eredményez,
-alacsony árbevétel arányos jövedelmezőség,
-fekete munka (ez a kivitelezésben inkább),
-amorális beruházási környezet: Magyarországon lényegében 0Ft-tal lehet valaki egy beruházás beruházója: kitelező állja az építés költségeit és sokszor csak az értékesítés után jut pénzéhez.
-nem fizetési hajlandóság: óriási kintlevőségekkel dolgoznak a mérnök vállalkozások, akár az éves árbevétel 50%-as is lehet.

Szóval ha erre még rájön az állami struktúra a maga összes abnormalitásával együtt, akkor kampó. Nekik aztán tényleg fingjuk nincs arról, hogy kell egy mérnök vállalkozást üzemeltetni, mérnököket foglalkoztatni: azért azt tegyük hozzá, hogy akárhogy is nézi az ember egy mérnök vállalkozásnál a munkavállalók ~80-90% felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez teljesen egyedi szervezeti sajátosság. Erre az állam nem alkalmas. Persze erővel és a pszichoterror módszeres alkalmazásával sok mindent el lehet érni....

Mr. Waszabi 2013.12.15. 13:32:25

Két éve mondom, hogy itt komunnizmust épít újjá az Orbán kormány. Nem a Kádárit, még csak nem is a Rákosistát, hanem a Sztalinit.
Jogászok diktálnak önjelölt szakértőkként olyan témákban, amelyekben még a Kádár-kormányzat is szakemberek segítségét kérte. Mert akartak valamire jutni. Ebből látszik, hogy a fidesz kormányzat nem akar semmire sem jutni állami, országi szinten, csak a maga hatlamát akarja erősíteni, Korunk szuperlatíviuszai elhitették a néppel, hogy nem kell sem fizika, nem kell matek az álmok valóra váltásához. A közgazdaságtant nem is említeném, mert azt eleve utálják.
De ez kell egy ájfonon és engribördszön szakosodott, komzumidióta népnek a 21. században itt.
Borzasztó elnézni, hogyan zsugorítják 3 éves gyerek szintjére ezt a népet, mondanám nemzetet, de ez nem nemzet, csak idióták sokasága. A jelek szerint.
Hülyének lenni alapvető emberi jog, csak ezzel néha sokan visszaélnek. Az úgynevezett magyarok nagyon visszaélnek ezzel 2010 óta.
Idióta, aki azt hiszi, hogy az Orbán féle állami tulajdon majd jobban gazdálkodik a lehetőségekkel, mint a Kádári államkommunizmus tette. A lényeges különbség az a kettő között, hogy Kádár felismerte és elismerte a bukás előtt rendszere hatékonytalanságát - igaz későn, de megtette- , Orbán viszont addig fog hazudni szemközt a néppel, amíg rá nem bizonyítják az emberek, hogy nettó fasz. Az pedig akkor lesz, amikor a népnek egyértelműen nem lesz mit ennie, vagy a csökkentett rezsit sem fogja tudni kifizetni az állítólag javára intézett rszicsökkentés ellenére.,
Nyugdíja már nem lesz, ez egyértelműen látszik, mindössze a mai kívánalmaknak kíván mgfelelni a kormányzat. Orbán hazaáruló, olyan hazaáruló, amely nem volt itt 100 év óta. Érdemes támogatni eme tevékenységében a többi magát magyranak hívő haza- és nemzetáruló gecinek. Utálom, ha valaki többnek, másnak akar látszani, mint amire képes. Azt meg pláne, ha olyan emberek akarják átbaszni polgártársaikat, akik nem tettek a közösséghez semmit, csak le akarják nyúlni polgártársaik által megtermelt javakat. Az ilyen ember ne magyarkodjon, inkább kussoljon, mint disznószar a fűben. Mivel nem különb annál. Ha ez nem egyértelmű, akkor úgy is fogalmazhatom, hogy nem különbek a Kádári pártállami rendszer pártfunkcionalitásaiból éldegélő, gerinctelen patkányaitól. Semmiben sem különbek.
Orbánnál gecibb kormányfő nem volt még ebben az országban sosem. Bekaphattya a gázcsövet, nyugodtan - senkit nem fog zavarni, elgfeljebb néhány idióta nemzetárulót. Az meg nem érdekel senkit, ott és úgy pusztuljanak, ahogy nekik tetszik.

valaki senki 2013.12.15. 13:33:19

@♔bаtyu♔: Azt hiszem, Ön vagy naív, vagy h... Ha tényleg nem képes felfogni, hogy milyen károkat okoznak lépésről- lépésre a piacgazdaság kiheréélésével, és az államszocializmus visszahozásával, akkor ön vagy marha jó káder volt anno- mint most is- vagy kifejezetten haszonélvezője az állami (f)osztogatásnak! Itthon a beruházások iegen kis szintjét is 90% -ban EU-s forrásokból valósítjuk meg. 5% a nemzeti hozzájárulás, cca 5% a valós, piaci alapú. Ezek együttesen is kevesebbet tesznek ki mint az amortizáció, így egyértelműen pusztul, rohad lefelé mninden, hiába káprázunk majd a stadionoktól, az ugyanis csak viszi a lét, nem hozza. Na már most. Ennek a hangyf.-nyi beruházásnak az odaitélése már most is mutyisztánul került elősztásra, és részben a kivitelezés is, most nem kezdenék közgépelni, de hát úgyi, lássuk be, de. Most a kivitelezés egyre nagyobb hányadát is szeretnék haveri körben szétdobni, hiszen a túlszámlázások ebben a szegmensben amúgy is cca 80-100%-os így lehet abszolút 0 ft-ból és tisztán EU-s forrásból némi beruházást csinálni. Igenám, de ez a túlszámlázósi azt is jelenti, hogy a 12%-körülinek hazudozott beruházási ráta, max 6-10% között játszik, pedig már így kozmetikusok légiója dolgozik rajta, hogy többnek látszódjék. Na. Én nem vagyok mérnök, személy szerint letojhatnám az újabb einstandot, de nem teszem, mert még mindig makacsul hiszek abban, hogy itthon kéne boldogulni!!!!!

zobod 2013.12.15. 13:46:31

@feketeesfeher: oké, építőiparban. Ez elég jelentős szűkítés. Szerintem inkább az lehet a cél, hogy a projektszervezetben a fővállalkozók csak állami cégek lehetnek. Igaz, a nagyberuházások projektmenedzsmentje is önálló tudomány, viszont az tanulható. A projekteredmény megvalósítására használt termékek igen széles köre azonban olyan, hogy a make or buy döntésnél legfeljebb az adaptálásuk rentábilis, azonos funkcióra egy új termék tervezése és gyártása egészen biztosan nem az.

Az EU-s pénzekre pályázni kell, a pályázatnak minden bizonnyal része a megvalósíthatósági tanulmány is, mint a privátszférás beruházási vagy K+F projekteknek is. Ha máshol nem, hát akkor mikor az készül, majd kiderül, hogy mi az ami realitás a saját erős kivitelezés szempontjából, és mi az ami csak wishful thinking. Az nem gond persze, ha az állam birtokában lesz ez a tudás, - akár szerződött akár alkalmazott mérnökök formájában -, mégiscsak annak az igénye kell számítson, aki fizet. Úgyhogy végső soron az a kérdés, az EU mit szól majd ehhez, ha ő elfogadja, akkor meg a magyar állam elvárása számít, mert nála a pénz. Ha meg csak annyi a gond, hogy most nem ugyanazok fognak hozzáférni az állami csecshez, mint eddig, akkor ezt tudomásul kell venni. Akit ez bánt, annak megoldás az önálló piacképes produktumok létrehozása, akkor nem kell az államtól függeni.

Egyébként én el tudnám fogadni, hogy egy ideig gyengébb minőségű projekteredmények készüljenek az EU-s pénzekből, vagy nehézkesebb legyen az elkészülés, ha ezért cserében hazai mérnökök külső finanszírozást használva elsajátíthatnának egy olyan know-howt, amit önerőből nem lennének képesek, és amivel most jó részük valóban nem rendelkezik.

feketeesfeher 2013.12.15. 13:46:44

@tremoló:
"Szóval összességében a mérnöki szakma csúcsát jelentő gárda elsődleges érdeke, hogy jóban legyen a politikával. Nem tud és nem is akar konfrontálódni."

A szakmai csúcs az szerintem konfrontálódna.
Itt már a lét a tét, nem holmi leosztások sorozata.

feketeesfeher 2013.12.15. 13:50:59

@zobod:
"Az nem gond persze, ha az állam birtokában lesz ez a tudás"

De, gond.
Leginkább azért, mert ez a fajta tudás állami szinten egyszeráen nem birtokolható.

Tehát maga az elképzelés irracionális.

"ha ezért cserében hazai mérnökök külső finanszírozást használva elsajátíthatnának egy olyan know-howt, amit önerőből nem lennének képesek, és amivel most jó részük valóban nem rendelkezik"

Egyrészt rendelkezik, és önerőből rendelkezik.
Másrészt itt pusztán egy államosítási aktusról van szó, semmi másról.

Netuddki. 2013.12.15. 13:54:19

A héten az iszákos pálfi elszólta magát az mr1-en. Ezek szerint az orbán rezsim célja minél több adót beszedni és szétosztani.
A nagy kérdés, hogy kinek osztják szét? Az itt kommentelő tetves fidesz trolloknak? Mi miatt nyalnák olyan lelkesen az orbán valagát? Kösz, de akkor inkább nem fizetek adót, Bák+!

feketeesfeher 2013.12.15. 13:55:32

@zobod:
"Ha meg csak annyi a gond, hogy most nem ugyanazok fognak hozzáférni az állami csecshez, mint eddig"

Nem, nem ez a gond.
A gond az, hogy a hozzáférésből kiveszik a piaci versenyt.

Netuddki. 2013.12.15. 13:58:21

@tremoló: "Érdekes egyébként, hogy ebben az országban ha valaki mérnököt mondd, akkor automatikusan mindenkinek az építész jut eszébe."

Tévedés! Legfeljebb az iskolázatlan rétegeknek.
A blog írója is közéjük tartozik az írása alapján.

kvadrillio 2013.12.15. 14:00:25

"Ami történik, nagyon egyszerűen: államosítani fogják a 2014-2020-as uniós pénzek felhasználásának megtervezését és ezzel végleg kicsinálják a magyar mérnököket."

hmm....KIK FOGJÁK ????? AZ A 3 PERCEMBERKE ORBÁNNAL EGYÜTT, AKIK MOST FÖNNÜLHETNEK A HATALMI SZÉKEKBEN ????? :)
ÚGY PICSÁN LESZNEK EZEK RÚGVA, HOGY A LÁBUK SEM ÉRI EZT A MEGGYÖTÖRT FÖLDET !!!!! :o) ELSZ
ÁLLT EZEKNEK MÁR NAGYON AZ AGYUK A HATALOM BŰVÖLETÉBEN, VESZTÜKET ÉRZIK MÁR, AZÉRT AKARJÁK MÉG JOBBAN KIRABOLNI EZT A SZEGÉNYSÉGBE ERŐSZAKOSAN TASZÍTOTT ORSZÁGOT !
BARMOK !

Amadeus62 2013.12.15. 14:01:58

Büdös kurva anyját az összes fidesz szavazó agymosott idiótának!

Poszt Olok001 2013.12.15. 14:02:09

@feketeesfeher:
@zobod:
""Az nem gond persze, ha az állam birtokában lesz ez a tudás"

De, gond.
Leginkább azért, mert ez a fajta tudás állami szinten egyszeráen nem birtokolható."
Az ällam nem birtokos, hanem eloszto szerepre rendezkedjen be. Ahhoz nem kellene akkora tudäs, (ami egyebkent most sincs ott meg).

""ha ezért cserében hazai mérnökök külső finanszírozást használva elsajátíthatnának egy olyan know-howt, amit önerőből nem lennének képesek, és amivel most jó részük valóban nem rendelkezik"

Egyrészt rendelkezik, és önerőből rendelkezik.
Másrészt itt pusztán egy államosítási aktusról van szó, semmi másról."

Az ällami vizfej semmilyen piaci elönyhöz nem fogja juttatni a mernököket, mert a költsegvetesi korlätok minden alkalommal keresztbe fognak tenni minden fejlödesi/fejlesztesi probälkozäsnak. A korrupcioval karöltve csak az fejlödhet majd aki hithü szolga...eddigi peldäk szerint azok hülyek. Eddig fejlödtek a mernökök, pläne, ha talpon akartak maradni a piaci versenyben. Ilyen ösztönzes az ällam kontärkodäsa utän nem lesz.

kvadrillio 2013.12.15. 14:03:08

azt nyüzsögték kezdetben, hogy a ZÁLLAM NEM AVATKOZIK BE A KAPITALIZMUS KÖRÜLMÉNYEIBE, OCCT ...ORBÁN AZÓTA IS FOLYAMATOSAN BEAVATKOZVA FÚJJA A PASSZÁT-SZELET ÚÚÚGY, HOGY A MEGNÖVEKEDETT TÜDEJE MÁR NEM FÉR BELE A ZAKÓJÁBA !!! :)

feketeesfeher 2013.12.15. 14:03:32

@zobod:

Meglepő érzéketlenséget mutatsz az állami forráskihelyezés hatékonysága iránt.

Holott azok az államok közül, melyek ezt a kemény redisztribúcios politikát folytatták, azok lettek sikeresek, amelyek ezt piaci alapon szervezték.

kvadrillio 2013.12.15. 14:07:59

"Simicska Lajos - HVG.hu
hvg.hu/cimke/Simicska%2BLajos‎
2013.12.04. - Simicska Lajos. ... nélkül kiadott földhaszonbérletek listáját, amelyből kiderül, Simicska Lajos cégei 59 földterületet kaptak – írta a Blikk. hvg.hu ...
Simicska és társai tarolnak: most 75 milliárdot kaptak - HVG.hu
hvg.hu › GAZDASÁG‎
2013.08.05. - Útfelújításra hét keretmegállapodást köt az állam 2013-2014-re a legnagyobb építőipari cégekkel, köztük a Közgéppel, a Strabaggal és a ...
Népszabadság - Gyarapodnak a Simicska-cégek
nol.hu/gazdasag/20130605-gyarapodnak_a_simicska-cegek‎
2013.06.05. - ""A ballib kormányok alatt, ha jól emlékszem, külföldi cégek kapták azokat a .... Simicska Lajos cége újabb 39 milliárdos megrendelést kapott.
Simicska Lajos cége újabb 39 milliárdos megrendelést kapott
nol.hu/.../simicska_lajos_cege_ujabb_39_milliardos_megrendelest_kapot...‎
2012.05.16. - Simicska Lajos cége újabb 39 milliárdos megrendelést kapott. Újabb vasúti nagyberuházáson kaszálhat a Közgép Zrt.: a Simicska Lajost ..."

nu, ezért nem jut a magyar mérnököknek semmi !

feketeesfeher 2013.12.15. 14:11:37

@zobod:

Te tényleg azt hiszed, hogy a legótvarabb szar is letolható mindenki torkán?

panelburzsuj 2013.12.15. 14:19:20

@feketeesfeher:
Nem, ő úgy gondolja, hogy kellő ízesítéssel és síkosítással ELEGENDŐ torkon lecsúszik még a legótvarabb szar is.

zobod 2013.12.15. 14:30:00

@feketeesfeher: a japánok és koreaiak sem úgy kezdték, hogy egyből lexusokat meg galaxy s4-eket vittek piacra. Az államnak igen nagy szerepe volt abban, hogy a cégeik - rengetek koppintás, másolás, közös projektekkel visszaélő ipari kémkedés után - oda erősödtek, ahol most vannak. A dél-koreai cheboloknál kevés nepotistább, protekcionista képződmény létezhet nyugat-európai piachívő liberális számára, az életképességük viszont nehezen vitatható. Ahogy az sem volt egyértelmű még a nyolcvanas-kilencvenes években, hogy képesek lesznek eljutni oda ahol most vannak.

Aki függetlenségre vágyik, annak olyan dolgokat kell kitalálni, megvalósítani, amiért a vásárlók önként és szívesen fizetnek. Mert szükségük van rá, vagy mert szórakoztatja őket, vagy akármi más okuk is legyen. Ilyen cégnél kell dolgozni. Erre ma, Magyarországon is van bőven lehetőség, főleg ha valaki képes az egységes piac lehetőségeivel élni. Akkor semmi köze nem lesz az államnak ahhoz, amit csinál. Aki viszont az állami megrendelésekből él, az fogadja el, hogy ez mivel jár.

na4 2013.12.15. 14:38:20

Kár, hogy a mérnökújság szinte mindig csak az építő, vagy építész mérnökökről ír. Nagyon sok más mérnök is van. De semmi pánik kedves mérnökök: aki jó, azért két kézzel kapkodnak Nyugat Európában, tehát nem kell kétségbe esni.

_most_ 2013.12.15. 14:43:55

a fidesz folyamatos államosítása, központosítása kísértetiesen hasonlít a szocializmusra, az eredmény se lehet más.

Poszt Olok001 2013.12.15. 14:45:32

@zobod: Az EU-s penzek elosztäsa nem ällami penz. Furcsa felfogäsod van. Kicsit el vagy tevedve.

Japänok hogy is kezdtek es most milyen rendszerben dolgoznak? Korea egy mäs teszta, ugyancsak nem összehasonlitäsi alap. Eszak Korea nem tärgyaläsi alap. Del korea pedig amerikai penzpumpa nelkül sehol sem lett volna. Magyarorszäg sem lenne sehol (nem mintha bärmerre is tartana a szakadekon kivül) az EU-s penzek nelkül es a hazaärulo nepvezer nem tetszeleghetne a sporttämogato idiota szerepeben. A gazdasäg padlon, jelentös nyersanyagokkal es energiahordozokkal nem rendelkezik az orszäg. Egyedül a szellemi nyersanyaggal lehetne valamit kezdeni, de hiresen kreten modon herdälja el ezt a lehetöseget is az orszäg.

panelburzsuj 2013.12.15. 14:50:03

@_most_:
Nem, nem a szocializmusra hasonlít - mert az azért központosított, hogy egyenlősíthessen - hanem a tervgazdaságra, parancsgazdaságra, hadigazdaságra.

A szocializmus éle befelé - a "kizsákmányolók" felé - irányult. A nemzeti parancsgazdaságok éle kifelé, más államokkal vagy piacokkal feszül szembe.

_most_ 2013.12.15. 14:54:47

@zobod: az államnak olyan magyar cégeket kéne támogatnia, amelyek a külföldi versenybe is megállják a helyüket, de ennek éppen az ellenkezője zajlik, sokkal fontosabb a párthűség, mint a szakmai hozzáértés, sokkal fontosabbak a párt érdekei, a fideszes háttérhatalom extraprofitja, mint az ország jövője.

zobod 2013.12.15. 15:05:00

@Poszt Olok001: az EU-s pénz az szerinted nem állami forrás? A magyar állam nyeri el, és ez így volt a szoclibek alatt is.

@_most_: szerintem is, de erre a támogatásra közvetlen lehetőség manapság nem sok van. Azt viszont nem tudom, mire alapozod hogy nemzetközileg is sikeres magyar cégeket bántana a fidesz. Ennek pont az ellenkezője igaz. Az viszont cseppet sem tud meghatni, ha a fidesz emberei eltapossák a szocik embereit. Ez a rezsimtibik sorsa, ha a gazdáik hasítanak akkor ők is, egyébként meg cumi van. Saját döntésed hogy független maradsz, vagy beállsz egzisztenciális okból valamelyik holdudvarba.

Watchdog 2013.12.15. 15:36:26

"A nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg"

Miért csak a tervezés legyen állami kapacitásra alapozva? A pályázatírástól a komplett megvalósításig minden! Minek aprózni? A műszaki ellenőr is legyen állami, lehetőleg pártkáder... ;-)

feketeesfeher 2013.12.15. 15:42:12

@zobod:
"Azt viszont nem tudom, mire alapozod hogy nemzetközileg is sikeres magyar cégeket bántana a fidesz. "

Én speciel a tapasztalatomra.

béla a görög (törölt) 2013.12.15. 15:49:25

@♔bаtyu♔: Demagóg. Állami szar élén büdös narancskomcsi 25 narancs csatlóssal akik semmihez sem értenek csak tenyésznek meg besúgnak. A mérnök meg tervezzen és tartsa el az élősködő bandát.

Hát nem. A mérnöknek nem mindegy kinek dolgozik és leginkább, hogy mennyiért.

feketeesfeher 2013.12.15. 16:06:23

@zobod:
"Saját döntésed hogy független maradsz, vagy beállsz"

Fidesz viszonylatban nem értelmezhető a függetlenség.
Vagy beállsz vagy nem vagy.

Tapasztalat.

feketeesfeher 2013.12.15. 16:09:24

@zobod:

De egyébként fölösleges mindenféle szájtépés, meg ja de így van vagy jaj de úgy van.

Verbálisan ez a csata egyszerűen nem dönthető el.
A fidesz állami erőszakot alkalmaz.
Az ellene való harcnak fel kell vállalnia a hatékony harcmodort.
És az nem az, hogy "beszéljük meg".
Mert azt a fidesz nagyívben szarja le,

feketeesfeher 2013.12.15. 16:11:54

Itt az ideje egy országos méretű mérnöki sztrájknak.
Ennél jobban az állam úgysem tud kibaszni velünk, gyakorlatilag nincs kockázat.

egyenlítő 2013.12.15. 16:16:17

Azért ez a Mérnökújság címlap önmagában is érdekes.

Ez a Magyar Mérnöki Kamara (amelyben az építészek nincsenek benne, külön kamarájuk és egyesületük van) hivatalos lapja. A kiadó a Heti Válasz.

A vezércikket Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke írta, aki 1990-ben az MDF főpolgármester-jelöltje és budapesti listavezetője volt. Az első szabadon választott közgyűlésben képviselőként tevékenykedett, mellette több kormányzati feladatot is ellátott. 1992. március 23-án a tervezett Budapest világkiállítás, az Expo'96 főbiztosává nevezték ki. 2000 után három éven át volt Magyarország ausztriai nagykövete, majd az uniós csatlakozás utáni első Európai Parlamenti választáson a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség színeiben bekerült az EP-be. 2010–ben kinevezték az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosává. 2011 novemberében Schmitt Pál köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

Az MMK egy év alatt, főleg német tapasztalatok alapján kidolgozott egy rendszert az EU forrású beruházások kezelésére. Ez lett a kormány részéről olvasatlanul a papírkosárba dobva. Úgy látszik, ez már túllépte a kamara tűréshatárát, amely eddig maximálisan lojális volt a kormányhoz.

Watchdog 2013.12.15. 16:17:34

@feketeesfeher: Egyetlen lehetőséget látok: EU szinten kell megtámadni, mert ellentmond a tulajdonformák egyenlőségének, a szabadversenynek, ilyesmi... pesze azonnal idegenbérenc nemzetáruló lesz aki megteszi, de szerintem nem reménytelen, csak hosszú és drága küzdelem lesz.

dobzse.laci 2013.12.15. 16:21:53

"Önmagában azzal, hogy van egy állami intézmény, ami összefogja a dolgokat, még nem lenne baj, ..."

Dehogynem!!!

Kurva nagy baj!

Lesz állami áruház is?
Cipőt a cipőboltból reklám is?
Ahogy a vincenten írta valaki: az orbánizmusban több a kádárizmus, mint a kádárizmusban.
Az állam takarodjon a 'csába minden piaci résből. Ugyanis, ha nem seggnyaló párt csicskákkal lenne feltöltve, akkor is egy rakás szar lenne, bármit is csinál. Azt hiszem, ezt mindenki érezte már saját bőrén is tapasztalatból. Ha valaha lesz ennek z országnak egy normális kormánya, ott folyytathatja, ahol Antallék elkezdték:
Dereguláció, állami vízfej leépítés és valami demokráciára emlékeztető izéke létrehozása.

feketeesfeher 2013.12.15. 16:23:09

@Watchdog:
"EU szinten kell megtámadni"

Nem, szerintem a napi valóságban kell megtámadni.

Egy EU-s akármit három perc alatt darál be a rendszer úgy, hogy senki nem tud semmiről.
Hosszú és felesleges lenne a küzdelem, és szétforgácsolódnának az erők.

Országos sztrájk kell, ami megmutatja ennek a szakmacsoportnak az erejét.

feketeesfeher 2013.12.15. 16:27:44

@zobod:
"Aki függetlenségre vágyik, annak..."

....annak a szájába szartok barátom, ez a nagy harci helyzet.
Te is -önként vagy fizetve, azt nem tudom.
Úgy veszitek semmibe a szakmaiságot, mint ha csak egy papírzsebkendőt dobnátok a szemétbe.
Majd lesz másik.

Hát nem lesz.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 16:30:28

"államosítani fogják a 2014-2020-as uniós pénzek felhasználásának megtervezését és ezzel végleg kicsinálják a magyar mérnököket."
.
Miért is? Gondolom a cikkírónak fingja nincs arról mit jelent az hogy mérnök, biztos hallott valami építészmérnökről, oszt összeállt a kép, mérnök = építész. Hát nem! Eddig se az állami tervezőiparban dolgozott a mérnökök többsége, hanem multiknál, azt meg nem nagyon zavarja hogy mutyi elvtárs milyen faszságot talál már ki megint a Kossuth téri Rablótanyán.

Watchdog 2013.12.15. 16:33:08

@feketeesfeher: Nulla szolidaritásra számíthatsz. A média majd lehozza, hogy a múlt haszonélvezői féltik a zsíros koncukat, plusz hátbatámadják a rezsicsökkentést, a nyugdíjasokat, a társadalmat...
Azzal lehet egyedül kezdeni valamit, hogy egy EU tagállam jogszabálya nem EU-konform.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 16:37:19

"A kérdés inkább az, hogy eközben hol vannak a fiatalok?"
.
Külföldön. Ahol nem zsebpénzt kapnak a munkájukért. Mi ezen a kérdés?

feketeesfeher 2013.12.15. 16:38:52

@Kolb Ace 2:
"Eddig se az állami tervezőiparban dolgozott a mérnökök többsége"

Leginkább azért, mert nem volt állami tervezőipar.
A probléma ott van, hogy most úgy néz ki, lenne.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 16:42:03

"azt viszont igen, hogy szívükön viseljék a szakmájuk sorsát."
.
LOL! És mégis milyen alapon? Hazaszeretet? Az meg mi? Mi most a haza? EZEK (= mutyista narancskomcsik)? Ezekkel vállaljon szolidaritást a k. anyjuk! Ha a nép annyira hülye hogy az 1000 milliárdokat pofátlanul ellopó komcsikat még képes is újraválasztani (sajnos minden eseély megvan rá), akkor mit akar a kifosztottaktól, együttérzést, segítséget? Faszt!

Kolb Ace 2 2013.12.15. 16:42:55

@feketeesfeher:

És mit terveznének ezek? Leginkább a matyóhímzésipart tudnám elképzelni, amihez még talán alapanyagunk is lenne, mást nem.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 17:03:25

@Kolb Ace 2:

Láthatóan nem érted.
Lesz egy Nemzeti Építész Iroda. Aki épít, az bejelentkezik, és megkapja a munkát. Óradíjban. Bevétel nagyja a Nemzeti Építész Irodáé.

Lesz egy Nemzeti Villamosmérnöki Iroda. Aki tervez, bejelentkezik, és megkapja a munkát óradíjért. A bevétel nagyja Nemzeti Villamosmérnöki Irodáé.

Lesz egy Nemzeti Gépészmérnöki Iroda. Aki tervez, bejelentkezik, és megkapja a munkát óradíjért. A bevétel nagyja Nemzeti Gépészmérnöki Irodáé.

Ha nem gond, nem sorolom fel az összes szakot, képzeld tovább.

Mérnök, mint az átkosban dolgozik egy alapfizetésért, ami jobb mint a csóró melósé, örül, tud nyaralni, tíz évenként fussa autócserére a Nemzeti Autóellátó Központból, ha időben lefoglalja a verdát. Ha nem, kimegy az átkos nyugatra, behozza maga a verdát, és kifizeti a néhány éves rom árának többszörösét a Nemzeti Vámhivatalnak, a Nemzeti Adóhivatalnak, a Nemzeti Nyilvántartó Hivatalnak, a Nemzeti rendszámellátó Vállalatnak, a Nemzeti Biztosító Vállalatnak.
Sok a csókos, kellenek az állami intézmények, ahová vezérnek be lehet ültetni őket.

Ismerős?

Szóval ne reménykedj, ez csak a kezdet, ha ismét megkapják a mandátumot, akkor nyugodtan be lehet rendezkedni egy lightos Észak-Koreára. Munkatábor is lesz, amint rájönnek, hogy van csókos aki vezetné, és van elégedetlen, aki nem akar éhbér/100-ért gürizni nekik.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:03:39

@♔bаtyu♔:

Igen, menni fog nekik. Az államcsőd.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:20:56

@Don Quixote de la Ferko:

Tudom hogy megint kommunizmus van, de annyi a különbség Viktor elődpártja és a mostani közt, hogy most az EU-ban vagyunk, ők pénzelnek mindent, ők mondják meg mit lehet és mit nem, ők bűntetnek ha kell. Azt pedig fognak ha EU-s alapjogokat, szabadversenyt sértünk. Mivel itt minden EU-s pénzből van, ha ők azt mondják hogy akkor most szépen elzárják a pénzcsapot, akkor nemcsak tervezés nem lesz, de kivitelezés se, szal Vitya elvtárs a hajára kenheti a népnemzeti tervezőirodáit. Majd jön a Vodafone meg az Audi hogy nekik már megtervezett mindent a muncheni kft-jük, köszi nem kell az állami lehúzó sóhivatal, oszt annyi. Ha nem tetszik, akkor meg nincs EU-s pénz. Lehet szabadságharcoskodni, csak saját pénzből. Az meg nincs.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:25:58

@Kolb Ace 2:

Ettől még a magyar műszaki értelmiséget kibasszák a szemétbe.
Bár biztos ez a cél.

is 2013.12.15. 17:30:29

@poszt: nagyon zavaró ez a 'mérnök'-özés. úgy általában is van vagy sokféle mérnök (építő, építész, villamos, gépész, vegyész, közlekedési, informatikus stb.), de konkrétan az építészeken belül is a tervezők az egy kaszt, a konkrét építkezéseket a helyszínen felügyelő 'mérnök' meg egy másik, és azt is pontosan mérnöknek hívják, a vállalkozókat meg mérnökirodának. és a poszt láthatóan nem róluk szól.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 17:31:30

@Kolb Ace 2:

Így van. EU nem ad pénzt, orbán megtolja a "hogyan raboljuk ki a népet" pulton a mastert, és többet sajtol ki a maradék dolgozókból.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:32:23

@is:

Igen, nekem is ez tűnt fel, hogy konkrétan max építészekről lehet itt szó, közben általánosságban mérnököznek, de hiába magyaráztam el, senkinek nem tűnt fel.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:36:26

@Don Quixote de la Ferko:

És akkor mi van? Eddig is pont annyit loptak el amennyit csak tudtak, ennél többet ezután se lehet.

Maradjunk a cikk témájánál:
"államosítani fogják a 2014-2020-as uniós pénzek felhasználásának megtervezését"
EU-s pénzről beszéltünk, annak felhasználását meg nem Viktor mondja meg, hanem az EU. Persze lehet belepofázni, némi kötelezettségszegési eljárás, az elsíbolt pénzek visszafizetése és bűntetés terhe mellett. Büntire honnan lesz pénz, mert azt nem az EU adja?

"és ezzel végleg kicsinálják a magyar mérnököket."
A villamosmérnököket spec nem csinálja ki az építészmérnökök egyéni szocproblémája.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:37:37

@is:
"e konkrétan az építészeken belül is a tervezők az egy kaszt"

Felejtsd már el az építészeket.
Ők a tervezőmérnököknek egy egészen kis része.
Nem róluk szól a történet.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:38:42

@Kolb Ace 2:
"hogy konkrétan max építészekről lehet itt szó"

Hát ezt a hülyeséget meg honnan a francból szedted?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:41:00

@feketeesfeher:

Most legyen ctrl+c ctrl+v? Miért nem tudtad elolvasni?

zobod 2013.12.15. 17:42:44

@feketeesfeher: ugyan már, mutassad nekem az anyagilag valóban sikeres, államtól független, többé kevésbé exportra dolgozó azaz a világpiacon is helytállni képes cégeket, amiket a fidesz kiszorít piacaikról. Nyugodtan soroljad őket.

Engem nem érdekel, ha a szoci rezsimtibiknek most rossz, ahogy az sem érdekelt mikor a szoci korszakban a fidesz holdudvarnak nem ment jól. Viszont azt látom, hogy a legtöbb hisztérika olyan hátterű, hogy a szoci korszakban futott vele a szekér - amit igyekszik szakmai sikernek beállítani - most meg nem megy neki, és nem a maga alkalmazkodásképtelenségét okolja, hanem a fideszt.

Ez a törvényjavaslat meg mint kiderült, nem általában a műszaki tudományok művelőire, hanem az építész szakmának arra a részhalmazára vonatkozik, akik állami megrendelésekből élnek. Aki az állam csecsén lóg, az számoljon vele, hogy az állam akarata szerint fog ugrálni. Pont ahogy az meg a piac kénye-kedvét követi, aki a piacról él, a piaci elvárásokhoz igazodik. Akinek nem tetszenek a politikai célokból levezetett állami beruházások, a az állami megrendelők döntéshozatali folyamatai, az jöhet, boldogulni a piacról. Semmi akadálya.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:43:47

@Kolb Ace 2:

Akkor elmondom, hogy tudd.
Az állami infrastrukturális beruházásokban az építészmérnökök marginális szerepet töltenek be.

Leírtam vagy kétszer, de láthatólag nem olvastad.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:46:25

@zobod:
Fingod nincs a szakmáról, de osztod az észt.
Az építészek marginális szerepet töltenek be abba a szektorba, amit az állam most épp kisajűtítani igyekszik.

Tele a tököm azokkal az ismerethiányos ostobákkal .mint például te- akik úgy támogatnak emberi életek, szakmák tönkretételét, hogy halvány gőzük sincs arról, mégis mi a faszról beszélnek.

midnight coder 2013.12.15. 17:51:52

@feketeesfeher: Ahhoz képest az egész post arról szólt, hogy jaj a mérnököknek - úgy általában - mert a gonosz fidesz államosítja az EU-s finanszírozású nagyberuházásokat. Amik persze az MSZP alatt nyilván pártfüggetlenül lettek a cégek között szétosztva és még véletlenül sem MSZP közeli cégek, illetve a legjobban korrumpáló nyert.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:52:24

@zobod:

"és nem a maga alkalmazkodásképtelenségét okolja, hanem a fideszt"

Talán mert nem azért váltottuk le a kommunizmust 89-ben, hogy aztán 2010-ben visszajöjjön? Már 40 évig volt itt orbánizmus, pont elég volt belőle. A MAGYAR ember értelemszerűen nem akar újra alkalmazkodni a sztálinizmushoz. Persze a kommunista kormányunk nem magyar, ezért érthető hogy nem is vállal sorközösséget a néppel.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:53:29

@zobod:

"Aki az állam csecsén lóg, az számoljon vele, hogy az állam akarata szerint fog ugrálni."

Feltéve hogy állami pénzből szopatják, nem EU-sból, mert ott az EU az úr, nem Viktor.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:54:48

@feketeesfeher:

És milyen más mérnökök töltenek be nem marginális szerepet? Egyáltalán milyen más mérnököknek jut még akár csak mellékszerep is egy állami beruházásnál? Ja, hogy semmilyen... Akkor miről beszélünk?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 17:57:12

@feketeesfeher:

Én pl. villamosmérnök vagyok. És hát kurvára nem látom ebben a cikkben érintettnek magam, mégis úgy adják el, mintha rólam is szólna. Pedig nem, ez csak az építészek egyéni szocproblémája.

feketeesfeher 2013.12.15. 17:58:29

@zobod:
"ugyan már, mutassad nekem az anyagilag valóban sikeres, államtól független, többé kevésbé exportra dolgozó azaz a világpiacon is helytállni képes cégeket, amiket a fidesz kiszorít piacaikról"

Nem fogom nevesíteni, mert a faszom se tudja ki olvassa ezeket és ki kinek jár utána.

Konkrétan az én szakterületemről három olyan céget tudok, amelyiket ki akartak csinálni.
Az egyik vasúti biztosítóberendezések tervezésével és gyártásával foglalkozik, a másik ipari folyamatirányítással, a harmadik járműgépészettel.
Mindegyiknek jelentős az exporttevékenysége.

Mindháromnál ugyanazt a technikát használták, nevezetesen, hogy az állami megrendelések teljesítéseinek igazolását egyszerűen fiókba helyezték, a cégeket az el nem ismert teljesítéssel és a ki nem fizetett számlákkal a pénzügyi finanszírozás ellehetetlenítése felé terelték, majd kormányközeliek vételi ajánlatot tettek a cégekre.

Mindhárom céget -kkv, nem multi- nehéz helyzetbe lehet hozni egy 3-400 milliós állami megbízással leszerződött, teljesített, de ki nem fizetett munkával.

Napi magyar gyakorlat.

De csukd be a szemed és a füled, mert ilyen szerinted akkor sincs ha van.

eszpét 2013.12.15. 18:01:30

@zobod: Akkor fussunk neki mégegyszer. Ez a törvényjavaslat nem csak a tervezéssel foglalkozó "építész szakmának arra a részhalmazára" vonatkozik, hanem a teljes tervezési folyamat valamennyi résztvevőjére. Elő példa: jelenlegi tervezési alatt álló munkánkban egy magyar kkv-nak tervezünk összeszerelő csarnokot.Eszébe nem jutna építeni, ha nem vehetne igénybe pályázati forrást. A komplett kiviteli tervek összeállításához építész, statikus, épületgépész,épületvillamossági, gyengeáramos, külső közmű, út, kert tervező, tűzvédelmi és környezetvédelmi szakértő közös munkája szükséges. Ezeknek a tervezőknek túlnyomó többsége a beszűkült piac miatt (nincs magántökéből finanszírozott beruházás) csak pályázati pénzekből finanszírozott tervezési munkában vesz, vehet részt. A piacon jelenleg egyszerűen nincs más tervezési munka,csak a pályázati pénzekből finanszírozott projektek tartanak életben bennünket. Na ezek a tervezők vagy elmennek majd az állami tervezőirodába (töredék fizetésért, elveszítve függetlenségüket és kiszolgáltatva az irodai hierarchiának, pártérdekeknek...) , vagy külföldre mennek, vagy pályát módosítanak. Szép kilátások...

panelburzsuj 2013.12.15. 18:04:30

@Kolb Ace 2:
A kormányhatározat nem építmények tervezéséről, hanem az uniós források felhasználásának állami tervezés alá szorításáról szól.

Úgyhogy a mérnökök, ezen belül az építész tervezők csak parányi pöttyök azon a sakktáblán, amin a hópihés közmunkásidomítástól a TÁMOP-os nyelvokításon át a szemétrekultivációig és zenés tehenészetig MINDEN uniós forrást az állami (kormányzati) tervezőintézet fog uralni.

Tessék elolvasni a kormányhatározatot: egy piszlicsáré falusi játszóteret is az állami cég fog tervezni.

Slusszpassz.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:05:59

@feketeesfeher:

Hát igen, cigánnyal (kormányon levővel se) nem üzletelünk! Ezt szerintem már 100 éve tudja minden magyar. Ott hibáztatok hogy ti nem.

bkkzol 2013.12.15. 18:06:37

Valami atlantiszi látó írta ezt az oldalt?! Mi lesz 2014-2020 között , ki mennyért fog dolgozni és ezért milyen munkát várnak el tőlük...

egyenlítő 2013.12.15. 18:06:50

@Kolb Ace 2: Felhívnám a figyelmed arra, amit fentebb írtam: a Mérnökújságnak és az MMK-nak semmi köze az építészekhez. Ők egyébként is csak részfeladatot töltenének be az EU-s beruházásokban (nem úgy, mint a stadionoknál).

Szerinted nincsenek villamosmérnöki részek egy akármilyen nagyberuházásban? Ha mást nem, még a gátépítés közben is meg kell oldani az elektromos-energiaellátást, hogy Paksról ne is beszéljek.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:10:59

@panelburzsuj:

"uniós források"
Ez a kulcsmondat. Ebből 2 dolog következik: 1. csak azt érinti aki ebből akar csipegetni, 2. az EU-nak is lesz némi beleszólása a saját pénzének elosztásába. Persze lehet itt szabadságharcoskodni, ha kamatostul szeretnénk visszafizetni egy újabb kötelezettségszegési eljárás keretében, csak nem érdemes.

Közmunkásokról, meg egyebekről szó se volt. Itt MÉRNÖKÖKről volt szó, azon belül az építészek csak 1 kis szelet, tehát a cikk címe úgy hazugság ahogy van.

"egy piszlicsáré falusi játszóteret is az állami cég fog tervezni."
Ez megint csak építész egyéni szocprobléma, én villamosmérnökként nem tervezek játszótereket. Meg kb. semmit amihez EU-s pénznek köze van.

egyenlítő 2013.12.15. 18:13:50

@bkkzol: A témát nem a blogger, hanem a Magyar Mérnöki Kamara dobta fel:

mmk.hu/blog/2013/12/09/mmk-workshop-ii/

Zárszó: "A Miniszterelnökség fejlesztési irodát vezető helyettes államtitkára, Homolya Róbert a tanácskozás végén elmondta: a kormányhatározatban leírtak végrehajtására vonatkozó eljárásrendek még nincsenek kidolgozva, minderre jövő év nyaráig van idő, s ebben az egyeztetési folyamatban a mérnöki kamara is aktívan részt fog venni. A cél ugyanis az – fogalmazott Homolya Róbert –, hogy a következő uniós költségvetési-támogatási ciklusra a mainál hatékonyabb beruházási-fejlesztési rendszert rakjunk össze közösen."

Ez abszolút hihető, hiszen eddig is kurvára odafigyeltek a Kamara (és bárki más) véleményére, bármilyen kérdésben, mint a mellékelt példa is igazolja.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:14:29

@egyenlítő:

És a villamosmérnököknek, gépészmérnököknek, agrármérnököknek, stb. mi köze van az állami beruházásokhoz, ami szinte kizárólag az építészek (és egyéb kiszolgálószemélyzetük) magánbiznisze? Akkor miről is beszélünk?

"Ha mást nem, még a gátépítés közben is meg kell oldani az elektromos-energiaellátást"
Szerintem 2 hosszabbítót összedugni nem mérnöki munka. :)

"Szerinted nincsenek villamosmérnöki részek egy akármilyen nagyberuházásban?"
Most akármilyenről beszélünk, vagy EU-s pénzből finanszírozott államiról? Nem mindegy.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:15:22

@Kolb Ace 2:
"Egyáltalán milyen más mérnököknek jut még akár csak mellékszerep is egy állami beruházásnál? Ja, hogy semmilyen... "

geológus mérnök
talajmechanikus mérnök
hidrológus mérnök
geodéta mérnök
régészeti feltáró
úttervező mérnök
vasúti pályatervező mérnök
általános statikus mérnök
hídtervező mérnök
közúti forgalomtechnikus mérnök
vasúti forgalomtechnikus mérnök
épületgépész mérnök
épületvillamossági tervező mérnök
víz
gáz
villamos közműtervező mérnökök
vasúti biztosítóberendezéstervező mérnök
vasúti energiaellátást tervező mérnök
telekommunikációs rendszert tervező mérnök
alagúttervező mérnök
környezetvédelmi mérnök
zaj és rezgés elleni védelemmel foglalkozó mérnök
kockázatelemző mérnök
szervezés és költségvetési mérnök

Piha, semmiség.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:17:47

@egyenlítő: Ezek akkor hazudnak ha mozog a szájuk, a kérdés csak az hogy mi ebben a meglepő? Ki az aki mást várt?

zobod 2013.12.15. 18:18:11

@feketeesfeher: semmi konkrétumot nem mondtál. Csak hajtogatod a szamárságokat az anyagilag sikeres, hazai vagy export versenypiacról élő privát cégek állítólagos üldözéséről, meg fel vagy háborodva hogy a megrendelő mer valami olyat csinálni ami neked, szállítónak nem ideális. Piaci viszonyok közt is nap mint nap vannak ilyen kihívások, amikre nem a primadonnahiszti a megoldás, hanem az alkalmazkodás. Ugyanis nem a megrendelő van értem, hanem én vagyok érte.

@Kolb Ace 2: az állami projektekre kért EU-s pénzt az állam kapja, így az állami pénz. Természetesen olyan modellt kell kialakítani, ami konform az EU elvárásaival.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:19:37

@feketeesfeher:

Ja, bocs, a felsorolásból kimaradt a marginális építészmérnök.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:20:54

@zobod:
"semmi konkrétumot nem mondtál"

Nem is akartam.
Csak kicsit voltam konkrétabb, mint te, de már ez is előrelépés.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:21:28

@feketeesfeher:

Az Audinál dolgozó tervezőmérnökök rajta vannak a listán? Netán a T-Online informatikusai? Akkor gondolom látod mi a hiba ezen az ábrán.

A víz és a gáz amúgy folyékony vagy mérnök halmazállapotban van jelen a listán? :D

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:22:47

@zobod:

Így van. Amint elhajtanak valakit hogy az angliában tervezett ucca nem jó, mert magyar kell, azonnal lehet is visszafizetni az EU-s pénzt kamatostul. Eddig terjed a kommunista kormány játszótere.

Watchdog 2013.12.15. 18:23:25

"Az európai uniós forrásból megvalósuló projekteket a projektötlet megszületésétől a projekt megvalósulásáig, különösen a pályázati dokumentáció összeállítását, valamint a projektek végrehajtásának támogatását felkészült szakértői bázison alapuló állami kapacitások megteremtésével fogják biztosítani a következők szerint:
- megyei jogú város és megyei önkormányzatok esetében önálló, saját erőforrások biztosításával;..."

... ez konkrétan azt jelenti, hogy pl. a Fővárosi Önkormányzat, illetve az általa tulajdonolt (közmű) cégek EU-s beruházásait egy az egyben a - nyilván felturbózott - Főmterv csinálja majd? És megyénként valami hasonló cég?

feketeesfeher 2013.12.15. 18:24:16

@zobod:

Baszd meg, ebben az "állítólagos üldöztetésben" én buktam tavaly 10 milliót.
Teljesített, leszállított munkák után.
Mint amúgy egy szaros alvállalkozó.

És a stróman nem is titkolta nagyon, hogy mi lenne számomra a helyes pálya.

Én ebben élek, te meg fényév távolságról pofázol bele olyan dolgokba, amiről halvány fogalmad sincs.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:25:38

@Kolb Ace 2:
"Az Audinál dolgozó tervezőmérnökök rajta vannak a listán?"

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Ki beszélt itt az Audiról valaha is?

tremoló 2013.12.15. 18:26:46

Kolb Ace 2: Túl korlátoltan csak magadat próbálod belehelyezni a szituációba. Most lehet még nem érint téged a dolog, mert mondjuk olyan helyen dolgozol, ahol megteheted, hogy nagy ívben teszel az egészre. Azonban tudomásul kell venni, hogy ez bizony nagyon sok mérnököt kő keményen érint. Ha erre nem vagy hajlandó, akkor nincs értelme a témában hozzászólnod. És jobb ha tudod, hogy bizony villamosmérnökök is dolgoznak ilyen beruházásokban, viszont elég szűk látókörű a gondolkodásod, illetve nagyon gyenge a szakmai tájékozottságod az eddigi hozzászólásaid alapján. Legalább olvasd el amit reagálnak neked és próbáld megérteni, hogy nem csak te vagy a világon.
Valóban sok mérnök helyezkedik el multiknál. Azonban az építőipari nagy beruházásokon is nagyon sokan dolgoznak. És kifejezett mérnök vállalkozásokról van szó (100-200 fős mérnök állománnyal), nem kütyüket vagy gépeket gyártó, exportra dolgozó multiknak a mérnök alkalmazottairól. Ilyen dolgokra kell gondolni: autópálya és vasút tervezés az összes kapcsolódó műtárggyal (hidak, alagutak, aluljárók, támfalak...), metrótervezés minden területre kiterjedően, szennyvízkezelők, hulladékgazdálkodás és minden egyéb amit infrastrukturális beruházásként el tudsz képzelni.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:32:17

@Kolb Ace 2:
"Az Audinál dolgozó tervezőmérnökök rajta vannak a listán?"

Felsoroltam az infrastrukturális beruházásokban részt vevők között a közúti járműgépészeket?
Nem.

Mi a bánatos szent szart nem értesz?

egyenlítő 2013.12.15. 18:33:52

@Kolb Ace 2: "Szerintem 2 hosszabbítót összedugni nem mérnöki munka. :)"

Ilyet egy villamosmérnök nem mond (szmájlival sem) egy nagyberuházás kapcsán.

egyenlítő 2013.12.15. 18:35:02

@Kolb Ace 2: Mondjuk az MMK vezetése, különös tekintettel az elnökasszony politikai múltjára.

Watchdog 2013.12.15. 18:35:26

@tremoló: A szalámizás akkor jó, ha vékonyak a szeletek... ezt egy Kolb Ace nem értheti... :-))))

feketeesfeher 2013.12.15. 18:35:27

@zobod:

Ja, és akik szétbasszák az egészet, pont annyira értenek hozzá mint te.
Semennyire.

De ötleteik vannak.

egyenlítő 2013.12.15. 18:38:56

@feketeesfeher: A tervezés túl komoly dolog ahhoz, hogy mérnökökre bízzák! :-)

Opi87 2013.12.15. 18:41:24

Azt sajnáljátok hogy nem ti nyúlhatjátok le az állami pénzeket/túlárazott megrendeléseket stb.?

Azt hittem kapitalizmus van.

Ha olyan kurva okosak vagytok (mert ugye a mérnök az mindig kurva okos, főleg ha építész) akkor éljetek meg a piacból, és ne sírjatok amiért az állam 1/3 annyiért megcsinálja helyettetek a munkát.

Nem kell elmenni, lehet hozni pl. külföldről megrendeléseket, már ha menne a verseny és a magyar cégek kompetensek lennének, de sajnos nem ez a helyzet.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 18:42:25

@♔bаtyu♔:
0 gazdasági növekedés mellett a 0 fölötti hiánnyal nem lehet kimászni az adósságspirálból, ráadásul közben a GDP arányos államadósság 3000 milliárd eltapsolásával ugyanott maradt, miközben igyekeznek minden piaci versenyt kiölni a gazdaságból, hogy a jövőben is biztosított legyen a gazdasági hanyatlás. Ha ez neked fenntartható pálya...

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:43:50

@feketeesfeher:

Netm. Te vagy ennyire hülye. Már 3x leírtam hogy a címmel ellentétben a mérnököknek csak egy nagyon kis részéről van itt szó, de te még mindig nem vagy képes felfogni.

egyenlítő 2013.12.15. 18:45:13

@Opi87: Mi is az a munka, amit az állam el tud végezni a mérnökök helyet???

feketeesfeher 2013.12.15. 18:45:23

@Opi87:
"amiért az állam 1/3 annyiért megcsinálja helyettetek a munkát. "

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Konkrétan mikor tervezett az állam maga egy hídszerkezetet?

Elárulom, Soha.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:46:34

@tremoló:

Ez most olyan mintha a trafikosok nyafognának hogy armageddon van Magyarországon, mert 5000-en kiszorultak a tutiból. Szar ügy, de nem csak ők léteznek. Ahogy a mérnökök nagy része se EU-s pénzből elő.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 18:46:39

@zobod:
"A megoldás az a függetlenségre, hogy olyan termékeket kell tervezni és gyártani, amit a piac megvesz, nem az állam csecsén kell lógni."

Ez ideig-óráig megoldás, mert mint ahogy a szerencsejáték, a trafik és most a nyelvoktatás bizniszben meg (nagyrészt, mert a dohány hatósági áras volt, de bárki árulhatta) piaci viszonyok között működő területeket adott oda haveri kézbe a kormány. Erre bármilyen szakmában, bármilyen területen lehet számítani a jövőben, úgyhogy aki azt mondja, hogy ő nem fél, mert a piacra dolgozik, az egyszerűen nem lát tovább az orránál. Már az is elég a buktához, ha a megrendelői körre vetnek ki különadót a komcsik.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:47:28

@feketeesfeher:

Ami a hsz-em értelme volt, azt. Nem csak 1 mondatot kiragadni belőle.

Watchdog 2013.12.15. 18:48:15

@Opi87: Jobbat mondok: fölösleges dolog tervet készíttetni a beruházáshoz. Rugalmatlanná teszi, nem szárnyalhatnak az ötletek szabadon, földhözragadt, idejétmúlt valami. 3/3-ad költség is megtakarítható, ha nincs... elég egy kemény, kipróbált elvtárs a közmunkások élére, aztán haccójjon!

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:48:38

@egyenlítő:

Amíg nem az én bizniszem, addig simán. De ha az enyém is lenne, akkor se lenne más a véleményem, max bólogatnék a hülyeségre.

Opi87 2013.12.15. 18:49:12

@feketeesfeher:

Úgy látom nem sikerült elvolvasni a bejegyzést.

XY Mérnökiroda Kft. kiadja az ajánlatát (10% persze visszaadva) 3 Mrd.+ÁFA egy híd komplett tervezésére. Ténylegesen a beruházás értéke max. 1 Mrd.+ÁFA lenne

Állami Mérnökiroda Kft. megcsinálja ugyanezt a tervezési munkát 1 Mrd.+ÁFA-ért.

Ne tegyünk úgy, mintha a szegény építőipar a mérnökökkel együtt az valami szegény elnyomott szektor. Ezek az arcok ezermilliárdokat szippantottak ki az államtól az elmúlt 20 évben minden szinten és formában. Mert tegyük hozzá, nincs olyan cég ma Magyarországon, aki nem kezeli az államot fejőstehénnek, akinek nyugodtan lehet kétszeres óradíjat számlázni

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:50:02

@egyenlítő:

Jó, most a régi-új kommunista brigádot ne számoljuk már ide. :)

egyenlítő 2013.12.15. 18:50:15

@Kolb Ace 2: Valóban, azokról a mérnökökről nincs szó, akik nem tervezőirodákban, vagy tervezőirodáknak dolgoznak. Nyelvtanár sem vagy, trafikod sem volt, játékautomatát sem üzemeltettél, szemetes sem voltál.

Martin Niemöller német evangélikus lelkész híres mondata juthat eszünkbe:
"Amikor a nácik elvitték a kommunistákat, hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat, hallgattam, mert nem voltam szociáldemokrata. Amikor elvitték a szakszervezetiseket, nem tiltakoztam, hiszen nem voltam szakszervezetis. Amikor elvitték a zsidókat, nem tiltakoztam, hiszen nem voltam zsidó. Amikor engem vittek el, már nem volt, aki tiltakozhatott.”

feketeesfeher 2013.12.15. 18:51:12

@Kolb Ace 2:
"a mérnököknek csak egy nagyon kis részéről van itt szó"

Ja, akkor velük ér kibaszni.

Amúgy nem nagyon kicsi ez a rész.
Ők biztosítják azt, hogy tudj közlekedni úton, autópályán, vasúton, ők biztosítják, hogy működjenek a közművek, legyen vized, villanyod, gázod, és tudj szarni a vécécsészébe anélkül, hogy bűzlene a lakásod.
Gondoskodnak arról, hogy árvíz esetén ne legyél földönfutó, mert gátakat építenek.

De tudom, ez szart sem ér, mert te vagy a mindentmegmondó okostóni.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:52:38

@egyenlítő:

Hazaárulás, kifosztás, hatalommal visszaélés. Ebből a rezsim jeles.

valaki senki 2013.12.15. 18:52:56

@Kolb Ace 2: Igaza van, akkor hagyni kell! Egészen addig ne is idegesítse, míg ezen a jól sikerült példán keresztül ki nem terjesztik a villanyászokra is!

feketeesfeher 2013.12.15. 18:52:58

@Opi87:

Neked halvány fogalmad nincs arról, hogy miről beszélsz.
Egyszerűen halvány fogalmad sincs.

egyenlítő 2013.12.15. 18:53:22

@Kolb Ace 2: A FIDESZ-es EP képviselőasszonyra-elnökasszonyra gondolsz?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:53:59

@feketeesfeher:

És mikor fizetett ki utoljára egy hídszerkezetet? Mondjuk a Megyeri hidat? És ezek után még ezeknek akartok dolgozni, ezeknek adtok hitelbe munkát?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:55:25

@egyenlítő:

Meg úgy az egész fideszre. Melyik nem volt kommunista? Nem véletlenül a fidesz az egyetlen párt, amelyik nem támogatja a III/III-asok nyilvánosságra hozását. Nem biztos hogy maradna belőlük valaki a Parlamentben utána.

feketeesfeher 2013.12.15. 18:55:39

@Kolb Ace 2:
"És mikor fizetett ki utoljára egy hídszerkezetet?"

Ki?

Opi87 2013.12.15. 18:55:57

@feketeesfeher:

Aham persze, valaki úgy látom nem volt itt az elmúlt 20 évben.

Figy, pl. az én cégem (ez egy nagyobbacska magyar cég a technológiai szektorban) minimum kétszeres árat számol fel állami megrendelések esetén. És zsebbe vissza kell szépen adni x%-ot ahogy az lenni szokott. És itt nem kevés összegről beszélünk.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 18:59:05

@Kolb Ace 2:

"És a villamosmérnököknek, gépészmérnököknek, agrármérnököknek, stb. mi köze van az állami beruházásokhoz, ami szinte kizárólag az építészek (és egyéb kiszolgálószemélyzetük) magánbiznisze? Akkor miről is beszélünk?"

Frappáns kérdés. Miről is beszélünk? Mi a valós világról, de te úgy tűnik leragadtál azon a szinten, ahol az épület egy földszintes vályogviskó, és az építészen, kőművesen kívül max. asztalosra van még szükség.
Én is villamosmérnök vagyok, ha már ezt ennyire hirdetni kell, akkor tegyük, műszereket tervezek, amit az útépítéstől kezdve használni lehet az élelmiszeriparban, az erdőgazdálkodásban, papírgyártásnál, nyomdatechnikában és ez csak egy darab műszer, számos felhasználási területtel.
Amit nem igazán látsz:

Az építészet állami csecs alá szorítása rám is hatással van. Ha nem kell a műszer, mert állami beruházáson nem a minőség a lényeg, hanem az "ócóság", hogy a lopott anyagból nyaralót lehessen építeni, akkor én is bukom a gyártást, mert kiesik egy megrendelői réteg, és azt ugye villamosmérnökként talán még te is el tudod képzelni, hogy nem mindegy a darabszám, amit megvásárolnak.
Valami multinál lehetsz értékesítő, nagyon nem vagy tisztában a való világgal.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 18:59:34

@feketeesfeher:

"Ja, akkor velük ér kibaszni."
Nem, de őket beállítani a mérnökök kizárólagos képviselőjének (ahogy a cikk ezt teszi), azt tényleg nem ér.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:00:11

@Opi87:

Bakker, az általad légbőlkapott példa akkor is orbitális baromság.
Én ugyanis ebben az iparágban dolgozom.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:00:56

@feketeesfeher:

"Gondoskodnak arról, hogy árvíz esetén ne legyél földönfutó, mert gátakat építenek."
Én olyan magasan lakok mint a Gellért hegy, felőlem jöhet az árvíz. :))

feketeesfeher 2013.12.15. 19:03:03

@Kolb Ace 2
"de őket beállítani a mérnökök kizárólagos képviselőjének "

Nem állították be őket kizárólagosnak.
Mint ahogy én sem.
Nem is erről szól a diskurzus, hanem az államosításról.
:

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:03:06

@feketeesfeher:

"Gondoskodnak arról, hogy árvíz esetén ne legyél földönfutó, mert gátakat építenek."
Én olyan magasan lakok mint a Gellért hegy, felőlem jöhet az árvíz. :))

Opi87 2013.12.15. 19:03:21

@feketeesfeher:

Lényegtelen, nem az állam felelőssége eltartani a szektort amiben dolgozol. Olyan még nem volt hogy a piac olcsóbban megcsinált volna valamit, amit az állam csinált. A hatékonyságról nem beszélek itt.

Lásd US privát egészségügy vs. magyar egészségügy. Az US egészségügye jóval hatékonyabb és jobb, de kb. 100-szor annyiba kerül, mint a magyar. És azért nem 100-szor jobb az ellátást, csak mondjuk 5-ször.

Tehát ahogy az állam kiszervezi a piacra bizonyos igényeit úgy a minőség lineárisan míg az ár exponenciálisan növekszik.

tremoló 2013.12.15. 19:04:07

Kolb Ace 2: te fogd fel, hogy nem kis részéről van szó, illetve pont arról a részéről, amelyik az országot építi, nagyon sokrétű és valódi mérnöki tudással rendelkezik: biztosítja azt az infrastrukturális hátteret, ami egy normálisan működő gazdaság és kulturált ország alapmotorja. Például amikor egy audi Magyarországra jön, biztos lehetsz benne, hogy egyik elsődleges szempontként vizsgálja az infrastruktúra kiépítettségét.... Ha ezeket a képességeket elveszíti az ország, csak méregdrága külföldi tervezőirodákkal képes helyettesíteni. Vagy majd jönnek a kínaiak...

feketeesfeher 2013.12.15. 13:46:44 válaszára:
Sajnos én úgy látom, hogy nem lennének hajlandók konfrontálódni. Szerintem ez nem szempont számukra, illetve nem ismerik a konfrontációt. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Meg erre a kis időre már minek, ahogy szokták mondani! ;) Illetve... abban az esetben ha az állam nem létrehozza ezeket az intézményeket, hanem mondjuk bevásárolja magát már meglévő, jól működőkbe gyárthatunk egy kis összeesküvés-elméletet: a nagy tervezővállalatoknál az ügyvezetők tulajdonosok is egyben. Azaz a privatizációkor az aktuális cégvezető gárda kivásárolta a céget. Most, hogy ezek már elmennének inkább nyugdíjba, még az is lehet, hogy örülnek neki, ha az állam megveszi tőlük a cégrészüket. Mivel nagyon kevés ember akar tervezővállalatot venni kapóra jöhet nekik az állami szándék: lehet megegyeztek ezek szépen fű alatt az állam bácsival, és most gyártanak hozzá egy ideológiát, amivel le lehet nyomni a dolgot. Az egyszerű nép úgyis csak azt látja, hogy milyen hülyék a mérnökök: a médiában gondoskodnak róla, hogy az összes komoly műszaki teljesítményt jelentő beruházást a lehető legótvarabb színben tüntessék fel!

kovi1970 2013.12.15. 13:58:21 válaszára:
Az ország nagy része sajnos iskolázatlan. Vagy ha iskolázott, akkor meg annyira tájékozatlan, hogy nem ismeri a különbségeket ilyen mélységben. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Elég néhány fórum hozzászóló kommentjét elolvasni! :)

feketeesfeher 2013.12.15. 19:05:08

@Kolb Ace 2:
"Én olyan magasan lakok mint a Gellért hegy"

Ja, és közműveket meg nem használsz, nem közlekedsz sem gyalogosan sem autóval sem sehogy.

Jó neked.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:05:48

@Don Quixote de la Ferko:

"mert állami beruházáson nem a minőség a lényeg, hanem az "ócóság""
Mikor volt ott szempont a minőség? Közbeszerzés = intézményesített lopás.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:06:11

@Opi87:
"Olyan még nem volt hogy a piac olcsóbban megcsinált volna valamit, amit az állam csinált."

Szinte csak olyan volt.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 19:07:38

@Kolb Ace 2:

No, kezded végre megérteni, miért nem jó a mérnökök csesztetése, és állami felügyelet alá vonása, és nem csak az építészekről van szó.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:09:17

@feketeesfeher:

Pedig de. Az egész cikk "a mérnökökről" szól, mintha minden mérnöknek vége lenne ha államosítják az EU-s pénzek lenyúlását. Pedig nem, a többséget eddig se érintették az EU-s pénzek, ezután e változik az életük.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:10:57

@Opi87:

A magyar eü is 100x annyiba kerül mint gondolod, meg a hivatalos statisztikákból kiolvasod. Csak nem vallják be, elmismásolják más tételek közt.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 19:11:10

@Kolb Ace 2:
Ahogy egyre több területet vesznek állami és/vagy haveri kézbe a narancskommunisták, hidd el én is elgondolkodtam, hogy az én megélhetésem vajon veszélyben van-e. Valóban igazad van, hogy a legvédettebbek azok a cégek, akik külföldi piacra dolgoznak. Én szoftverfejlesztő vagyok, ebből indulok ki, és azt gondolom, hogy ugyan szívesen rátennék erre is a kezüket a fiúk, de nem áll érdekükben, mert a külföldi piacokon egy haveri vagy állami kézbe vett cég már nem tudna érvényesülni. Én is ilyen cégnél dolgozok, és felvázoltam magamban, ha mégis át akarnák venni a cég irányítását, de végül arra jutottam, hogy az anyavállalat vinné át a fejlesztést más országba, az meg ugye nem érdeke Orbánéknak, mert ezek a cégek nekik úgy termelnek adóbevételeket, hogy a piacuk megszerezhetetlen a haveruk számára.

Azonban ettől én még nem gondolkodok úgy, hogy leszarok mindent. Eleve ez nem áll a belső piacokra, hiszen ha 5-10 éven belül (márpedig a birka magyar megszavazza ezeket) már majdnem minden állami vagy haveri kézben lesz, akkor a belső piacon szoftvert is csak az tud eladni, aki köztük van. Egyszerű alkalmazottként pedig meglehetősen rontja a lehetőségeket, ha a cégek fele nem piacra termel.

Ellenben amiről a cikk szól, az ilyen beruházásoknál ugye nagyrészt az EU-s pénz játszik, azt meg nem gondolom, hogy aki nem progmaton vagy villanymérnök szakon végzett, hanem építőmérnökin, és jó is a szakmájában, az az ember kevesebbet érne előbbieknél. Az, hogy vannak szakmák, amelyek védettebbek a mutyival szemben, nem jelenti azt, hogy le kellene szarnunk azokat, amelyek nem azok, és tapsolnunk annak, ami történik velük.

Egyébként jellemzi az országot, hogy az ország 3 (Csányi, Demján, Bige) leggazdagabb embere egyáltalán nem abból gazdagodott meg, hogy innovatív vállalkozásba kezdett, és felvirágoztatta a céget, hanem úgy, hogy ügyesen, trükkösen egyre több stratégiailag fontos vállalatot szereztek meg, felhasználva hozzá a kapcsolataikat.

$pi$ 2013.12.15. 19:12:04

@egyenlítő: Kit vittek el már megint a fideszesek? Kit hurcolnak el?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:12:21

@tremoló:

"amelyik az országot építi, nagyon sokrétű és valódi mérnöki tudással rendelkezik"
Némi ellentmondást látok a mondatban. Most vagy az országot építi, vagy tudása van, de akkor már Londonban dolgozik. A 2 egy mondatban nem stimmel.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:13:51

@feketeesfeher:

Persze, az tök felesleges, ha kidobom a macit, majd lecsúszik hozzátok a gravitáció által, minek ide csati? :D

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 19:14:03

@Kolb Ace 2:
Most egy nagyon kis részéről, mint ahogy a trafikmutyi is csak a boltosok egy részét teszi tönkre, nem az összeset. A patikamutyi sem fogja érinteni a nagy gyógyszergyártó cégek alkalmazottait. Sajnos nem tehetik meg manapság azt, mint a szellemi elődeik, hogy egyszerre mindent, de türelem rózsát terem, lesz még Orbán is akkora ember, mint Rákosi.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:14:06

@Kolb Ace 2:
"mintha minden mérnöknek vége lenne ha államosítják az EU-s pénzek lenyúlását. "

A kettőnek nincs köze egymáshoz.
Én nem erről beszéltem.
És nem is nagyon értem miről hadoválsz.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:16:25

@Kolb Ace 2:

Már majdnem elfelejtettem, hogy te egy hülye jobbikos fasz vagy.

tremoló 2013.12.15. 19:17:05

@Opi87:

Én inkább megfordítanám a dolgot. Ha még úgy is vissza kell juttatni a zséből, hogy nem az állam végzi el a munkát, gondold el akkor mennyire elpofátlanodnának, ha a saját embereikkel töltik fel ezeket a pozíciókat és minden kontroll nélkül uralhatnák ezt a területet! Vagyis: csak önmagukat kéne ellenőrizni. Valljuk be őszintén: abban annyira egyik állam sem jó! Minden szentnek maga felé hajlik a keze...

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:21:08

@Narancskommunista:

"az ország 3 (Csányi, Demján, Bige) leggazdagabb embere"

Szerintem meg Simicskaya Ibrahim és Nyerges Zsótika.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:22:38

@Narancskommunista:

Az orra már van olyan kampós.

tremoló 2013.12.15. 19:23:16

@Kolb Ace 2:

A tudással is építhetsz. Csak kell hozzá kis asszociáció! :) Az építés végül is valami új létrehozását is jelentheti. Ez lehet alkotói szinten: például mérnöki tudással létrehozott tervdokumentáció. Meg lehet valóban tényleges fizikai építés. Én az előbbire gondoltam.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:23:27

@feketeesfeher:

"Én nem erről beszéltem."
Te nem, de a cikk igen. Ez meg annak a fóruma.

Kolb Ace 2 2013.12.15. 19:24:19

@feketeesfeher:

Te meg szeretnéd leszopni ezt a faszt? Kis homi. :)

zobod 2013.12.15. 19:36:41

@feketeesfeher: ne ködösítsél már. Ha az állami megrendelésekből élsz, ne adj isten valami szoci kötődésed miatt most háttérbe szorulsz, akkor mégis, miről beszélünk? Ha jövőre vagy '18-ban a szavazók leváltják a fideszt, az egész holdudvar fog velük együtt bukni, és majd jössz te vissza.

De persze konkrétumokat nem mondasz, pedig elfogadom a tényeket. Nem a szubjektív belemagyarázásokat, hanem tényeket. Arról, hogy az állam és az önkormányzatok időnként késve fizetnek a beszállítóknak, a szocik alatt is sokat olvashattunk, közismert. Sőt, ez bizony gyakran előfordul a privát szférában is, most új dolgot mondtam? Azt gondolod, rajtad kívül még soha, senki nem fizetett be úgy ÁFA-t, hogy a vevő lófaxot sem fizetett még? Ha ennek a körülménynek a tudatában bevállalsz olyat, amit nem tudsz megfinanszírozni, ha a fizetésképtelenné válsz mert van olyan ügyfeled aki nem fizet időben, akkor az kinek a hibája? Nehogy azt akarjad már elhitetni, hogy vállalkozóként ebben a másokat okolós stílusban viszed az ügyeidet...

feketeesfeher 2013.12.15. 19:41:28

@zobod:
"Ha az állami megrendelésekből élsz"

Nem abbó élek.

Szart se fogadsz el, nemhogy tényeket.
Nem az Áfa-ról beszéltem, nem a holdudvarokról.
Nem szubjektív belemagyarázásokról, hanem konkrét táényekről.

Amik téged persze érthetően nem érdekelnek.
Csak akkor mondd ezt, és ne terelj minden más felé.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:42:55

@zobod:

De te tényleg szart sem tudsz arról, mi folyik a valóságban.

feketeesfeher 2013.12.15. 19:45:16

@zobod:

Ja, és ami vicces.

Te nem azt mondod, hogy tegyük jobbá, hanem azt, hogy törődjünk bele.

És itt van kettőnk között a nagy differencia.ű

egyenlítő 2013.12.15. 19:47:28

@Kolb Ace 2: A Közgépnek kifizette a Margit és a szolnoki gyalogos hidat is!

egyenlítő 2013.12.15. 19:54:38

@$pi$: Késő van már. Aludd ki magad.

kvadrillio 2013.12.15. 19:58:44

tényleg hová kellenek Magyarországon mérnökök ? aA WELLNESSEKBE ? EÜ.TERMÉKEK TERVEZÉSÉHEZ , A SZÁLLODÁKBA ? BERENDEZÉSEK TERVEZÉSÉHEZ ? AZ ÉPÜLŐ STADIONOKBA ? SZINTÉN BERENDEZÉSEK TERVEZÉSÉHEZ ?
A GYÁRAK MEGSZÜNTEK A RENDSZERVÁLTOZÁSSAL.IPAR JÓSZERÉVEL SZINTÉN MEGSZÜNT.
A KFT-K, KKT-K NAGY RÉSZE NEM TART IGÉNYT A MUNKÁJUKRA.
A SZÁLLODÁKBA KIJÁRÓ SZÁMITÁSTECHNIKUSOK, ÚSZÓMESTEREK, DIETETIKUSOK, MASSZŐRÖK, HELYI ORVOSOK (SOK ORVOS AZ ÁLLAMI SZFÉRÁBÓL MÁR RÉGEN IDE IGAZOLT ÁT !!!, MEG A WELLNESSEKBE ! NOMEG A MAGÁNKLINIKÁKRA ! :) KELLENEK MÉG JOGÁSZOK AZ ITT MEGFORDULÓK ÜGYES-BAJOS DOLGAINAK INTÉZÉSÉHEZ,...OCCT KIFÚÚÚÚÚJT ! :o)
JAHHH...MÉG A TURIZMUS OHH ! NO, MERT MEGSZERVEZNI IS KELL AZ IGÉNYBE VEVŐK CSOPORTJAIT, EGYÉNEKET....AKIK EZT A SOK KÉNYEZTETÉS IGÉNYBE VESZIK ! ( PERSZE NEM A MAGYAROK EZEK, HANEM IZRAELIEK, OROSZOK ÉS EGYÉB NÉPFAJOK ! A MAGYAR 5-6 MILLIÓJÁNAK ELÉG, HA LEVEGŐT TUD VENNI !)
HOVA IS KELLENE MÉG MÉRNÖKÖK MANAPSÁG ?
talán az autó összeszerelő külföldi cégekhez, összeszerelő ....... MUNKÁSNAK MEHETNEK.....

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.12.15. 19:59:47

@♔bаtyu♔: Te légyszíves ne komcsizz. Most dicsérted meg a kádárista megoldást baszod, amellett tapsolsz, hogy lassan már a WC-k is az állam kezében vannak... és képes vagy azt lekomcsizni, aki ezt ellenzi?

Tudod te egyáltalán mit jelent az a szó?

kvadrillio 2013.12.15. 20:00:36

JAJJJ...majd elfelejtettem....mi is épül még. Masgyarországon..hát a templomok !!!
nu ezekre a helyekre is kell mérnök, hacsak nem akarják, hogy idő előtt összedőljenek ! :)))

kvadrillio 2013.12.15. 20:02:30

@kvadrillio: ..de a legjobb, ha a mérnökök elvégeznek egy krupié tanfolyamot és elmennek egy kaszinóba dolgozni...:)
persze, ha már be nem töltötték előre a helyet előttük !

jo20000 2013.12.15. 20:04:21

A mostani rohadtak mindent lenyúlnak, vagy tönkretesznek. Nem nagyon van menekvés. Ami a szemük elé kerül, annak vége. Ami megtetszik neki, az meg az övék lesz. Az államosításnak adott esetben lehet értelme, ahogy a privatizációnak is éppúgy. A jelenlegi kisajátítási forradalom rémes. Az elmútt 8 év miatt lehet hogy összeszedtünk 8-15 év hátrányt, most meg bekapunk vagy negyven mínuszt. Gazdaságilag mínusz húszat, társadalom lélektanilag meg mínusz harvanat. Van, akinek ez megéri, meg olyan is, akinek ez tetszik.

zobod 2013.12.15. 20:05:18

@feketeesfeher: én meg az ÁFA-ról beszéltem, mert azon hepciáskodtál hogy nem fizetett neked az állam/önkormányzat. Ilyen piaci viszonyok közt is van, hogy nem fizet időben a megrendelő. Meg olyan is, hogy a beszállító nála dolgozó embereinknek szépen megmutatja a kiszámlázott napidíjat, mondván hogy dolgozzon vele annak 60%-áért, majd mikor az ostoba állat válasza igen, akkor szépen kirúgja a szállítót. Meg mikor a projekt kész, akkor az isten marháit akik lelépésük után megbízásiban dolgoztak vele, azoknak is megköszöni és ágyő. Ez mind a mindennapok része, igen, az ember beletörődik, alkalmazkodik és boldogul. Persze a neten bátran lehetsz forradalmár és világmegváltó.

Viszont el is olvashatnád a linkelt Magyar Közlönyt, abban egy szó nincsen arról, hogy innentől kezdve nem lehet privát cég konzorciumi tag. Akkor meg, miről beszélünk? Az irány az, hogy az EU pénzek felett diszponáló hivatal vagy minisztérium vagy mit tudom én ki magának akar kompetenciát építeni pályáztatás, tervezés, projektmenedzsment témában. Jogában áll. Hogy kivitelezhető-e minden esetben? Kétlem. Pl. Paks bővítését alighanem a Rosatom esetleg az Areva/Siemens fogja tervezni, nem a Nemzeti Nyomottvizes Reaktor Tervező és Kivitelező zRt. Ha tényleg nélkülözhetetlen és/vagy nagyon specializált szaktudást vagy terméket viszel be valamibe, akkor leszel konzorciumi tag, annak minden felelősségével. Még az is meglehet, könnyebben jutsz pénzedhez.

Reggie 2013.12.15. 20:10:56

A projectdokumentaciok osszeallitasa es a vegrehajtas tamogatasa szerencsere nem jelenti azt, hogy tervezni is fognak. Inkabb arrol van szo, hogy egy kezbe akarjak osszefogni a tervezes folotti szinteket. Nyilvan rendesen le akarjak folozni a penzeket, de a tervezest kompetencia hianyaban nem tudjak megcsinalni.

panelburzsuj 2013.12.15. 20:34:38

@Reggie:
hirlevel.egov.hu/2013/10/12/a-kormany-hatarozata-a-2014-2020-as-europai-unios-programok-lebonyolitasanak-alapelveirol/

Az európai uniós forrásból megvalósuló projekteket a projektötlet megszületésétől a projekt megvalósulásáig, különösen a pályázati dokumentáció összeállítását, valamint a projektek végrehajtásának támogatását felkészült szakértői bázison alapuló állami kapacitások megteremtésével kell biztosítani a következők szerint:

megyei jogú város és megyei önkormányzatok esetében önálló, saját erőforrások biztosításával;

az ágazati szervezetek, minisztériumok esetében állami (központi) kapacitások biztosításával;

helyi- és nemzetiségi önkormányzatok, állami cégek esetében állami (központi) kapacitás biztosításával;

az így kiépített humán kapacitások kisvállalkozók és bevett egyházak számára történő igénybevételét is biztosítani kell.

Olvasd csak a sűrejét:

"Az európai uniós forrásból megvalósuló projekteket projektötlet megszületésétől a projekt megvalósulásáig ... állami kapacitások megteremtésével kell biztosítani"

panelburzsuj 2013.12.15. 20:41:34

@panelburzsuj:
És ahogy a napokban arról hírek születtek: a pályázati rendszert kezelű EMIR-kódok működtetéséhez szükséges "kompetenciák" átadását is igen hathatós érvekkel - (pl: fegyveres NAV-alkalmazottak látványos fölsorakoztatása) - igyekeztek megtámogatni.

na4 2013.12.15. 20:42:22

Kedves mérnökök, semmi para, irány a külföld!

egyenlítő 2013.12.15. 20:59:28

@na4: ...és az utolsó kapcsolja le Paksot!

úgyiselfelejtem 2013.12.15. 21:12:42

@na4: És mi van azzal, akinek itthon mégis szüksége lenne egy mérnökre? Megtervezni az épületgépészetet? Megterveztetni a tetőcserét? A számítógépes hálózatot? Ezeket majd megcsinálja a szaki okosba'? Vagy az állami tervezőiroda egyenterveiből lehet választani, aztán valami majd lesz?

Kolb Ace 2 2013.12.15. 21:40:46

@egyenlítő:

És abból a híd építői mit láttak? Semmit. Elhozhatok a szalonból úgy egy Ferrarit, hogy a haveromnak utalom át a pénzt? Végülis fizettem, csak nem annak akié a cucc.

úgyiselfelejtem 2013.12.15. 21:54:26

És az volt már, hogy a kormány szépen APRÁNKÉNT, felőrli a népet? Mindig csak annyit, amennyire a többiek csak legyintenek. Pár példa, ami eszembe jut:
- trafikosok,
- boltosok(pénztárgép mizéria),
- tankönyvkiadók(és a tankönyvírók),
- Takarékszövetkezetek (beléptek vagy megszűntök),
- bankok (bankadó, árfolyamgát és társai),
- szolgáltatók (a rezsidémon gazdái)
- multicégek (ha velük van, akkor az "nemzetközi nagyvállalat"),
- iskolák(KLIK, kiskorúsítás)
- tanárok (adminisztrációba fojtás, béremelésnek reklámozott munkaidőemelés: az órabér gyakorlatilag maradt, vagy csökkent, vizsgára kényszerítés, smasszeri felügyeltetés, kötelező kamarai tagság, vagy mifene)
- infótanárok(óraszámok csökkentése, hisz a diákok már mindent tudnak)
- tesitanárok (mert embertelen körülmények közt kell rengeteget dolgozni)
- újságok, akiket bármiért perelni lehet
- online média, akik felelősek a kommentelőkért VAGYONILIAG!!!
- a nyelvtanárok, akiknek a balfasz törvényhozók (úgy néz ki nem készakarva) megszüntetik a törvényes vállalkozásukat
- gazdálkodók, akik helyett budapesti egyetemisták nyertek a földpályázatokon
- szoftverfejlesztők, akik programjai helyett 1darab állami támogatott került(Magiszter)
- könyvtárosok (akik helyett közmunkás is jó lesz)
- más munkások, akik helyett a sokkal olcsóbb közmunkások dolgoznak
- az őstermelők, akiknek kötelező az új kamarába belépni, és befizetni a tagdíjat MINDEN termelői ágazata után
- aztán most a pályázatokban részvevő mérnökök(cégek)

Most ennyi jut eszembe, de biztos van van még.
Aztán ki lesz következő?
A nagyszájú villamosmérnök? A külföldre dolgozó programozó? A vállalati felsővezető?
Mi lesz, ha kitalálják hogy a magyarországban dolgozó összes mérnök egy Magyar Nemzeti Mérnökiroda alkalmazottja lesz, és majd ők jól bérbeadják, amennyiért akarják? Persze kötelező jelleggel, aki nem tartozik hozzájuk, az nem végezhet ilyen típusú munkát.

Egy filmben hallottam (Dante pokla):
"Ha egy békát a forró vízbe dobnak, akkor kiugrik. Ha viszont hideg vízbe teszik, és lassan felforralják, akkor ott marad és megfő."

Itt most mi vagyunk a békák.

A kormányzás 1*1-ében is benne van, hogy sok apró lépésben kell bevezetni a baromságokat, és akkor eltűri a nép, pláne ha van ellenségkép, akiket utálni lehet.

Így volt az afgánoknál, Pakisztánban, Iránban, Irakban, Kubában, stb.
De a rómaiaknál is: Divide et impera.

Addig kellene valamit csinálni, amíg amíg nem késő. Ha még nem az...

egyenlítő 2013.12.15. 21:58:07

@Kolb Ace 2: De a Közgép megkapta, ami járt neki nem? :-)

úgyiselfelejtem 2013.12.15. 22:00:50

Az most jutott eszembe, hogyha minden pályázatot állami cég csinál(tervez), akkor a főnök lekérheti az adatokat, és alakíthatják a terveket úgy, hogy a kiszemelt nyerjen.
Aztán meg lehet osztozni a hasznon (persze nem a mérnökökkel, ők közbérért terveznek ezután)

Hannibal ante portas 2013.12.15. 22:13:15

Ez így, ahogy van egy felháborítóan mocskos írás. Ugyanis egyetlen konkrétum sincsen benne, csak sok "ha" meg "lehetséges". Ennek következtében, mint magyar mérnök, szakmérnök és kamarai tag, kikérem magamnak ezt az inszinuáló, rágalmazó, ezért alapvetően hangulatkeltés céljából megírt szöveget. (Volna néhány ötletem, hogy melyik pártszékházban írták.) Boldogabb országokban ezt rémhírterjesztésnek hívják, sőt van ahol ilyesmiért halálbüntetés jár. Mivel nálunk ez nem így van, hála a demokráciának és szólásszabadságnak, ezért minden idióta (pl. a blog alkotója) fölcsippentvén néhány szófoszlányt rögtön a ventillátorba ürít, hogy aztán mindenfelé szétfröccsenjen. Szégyenletes tevékenység.

feketeesfeher 2013.12.15. 22:15:12

@zobod:
"Viszont el is olvashatnád a linkelt Magyar Közlönyt, abban egy szó nincsen arról, hogy innentől kezdve nem lehet privát cég konzorciumi tag. Akkor meg, miről beszélünk?"

Arról, hogy egy ostoba rendszert akar kiépíteni a kormányzat. Arról.

Gábor2000 2013.12.15. 22:15:16

valaki fel tudná sorolni az állami tervező cégeket ?

Gábor2000 2013.12.15. 22:16:22

érdekelne mert én már régen találkoztam ilyennel

feketeesfeher 2013.12.15. 22:17:18

@Hannibal ante portas:
+Ugyanis egyetlen konkrétum sincsen benne, csak sok "ha" meg "lehetséges"."

A kormány tervezetében sincs sok konkrétum, pusztán annyi, hogy államosítaná a tervezést.

Gábor2000 2013.12.15. 22:17:58

vagy legalább néhányat

feketeesfeher 2013.12.15. 22:18:55

@Gábor2000:
"alaki fel tudná sorolni az állami tervező cégeket ?"

jelenleg... öööö ......

Jövőben?
Állami Tervező Intézet Simicska Lajos részlege.

Gábor2000 2013.12.15. 22:23:55

ööööö.....hát az nem sok

vagyis a jövőtöl kell rettegni ?

feketeesfeher 2013.12.15. 22:27:35

@zobod:

Csillagom.

Arról beszéltem, hogy a piaci eszközökön jóval túlterjeszkedő módon próbálnak egyesek az állam segítségével pozíciókat fogni.

Ki nem fizetett számlákkal, folyamatos baszkurálással.

Mi ebben neked a hihetetlen?

Hogy a fideszben nincsenek gátlástalan vadbarmok?
Elárulom. Vannak. És vannak olyan kapcsolataik, amelyek 200 milliós nyereségért gondolkodás nélkül basznak szét bármit, ami az útjukba kerül.
Mert megtehetik.

feketeesfeher 2013.12.15. 22:28:22

@Gábor2000:
"vagyis a jövőtöl kell rettegni ?"

Mástól mitől?
A múlt nem annyira veszélyes.

Gábor2000 2013.12.15. 22:29:54

akkor egyenlőre nyugodtan hajtom le a fejem
ezt már ismerem, annak idején a fasiszta revizionista Antal Józsitól kellett rettegni, legalább is Vámos Miklós szerint, aki azóta is összepakolva távozásra készen áll

feketeesfeher 2013.12.15. 22:31:06

@Gábor2000:
"akkor egyenlőre nyugodtan hajtom le a fejem"

Tedd azt.
Nincs ezzel semmi gond.

Mi tovább szervezzük a fegyveres ellenállást.

Gábor2000 2013.12.15. 22:33:40

@feketeesfeher:
az olcsó pénz mindig is nagyon kapós volt
gondolom ez a fidesz alatt is így van

Gábor2000 2013.12.15. 22:36:42

azt hiszem el kellene végre szakadni az állami csecsektől és a saját lábra állni
nem olyan nagy dolog ha tehetség és munkakészség is van hozzá

feketeesfeher 2013.12.15. 22:39:17

@Gábor2000:
"azt hiszem el kellene végre szakadni az állami csecsektől "

Ja, egy vasúti pályatervezőnek ez könnyen megy, hisz tele a piac magánmegrendelőkkel.

Gábor2000 2013.12.15. 22:40:42

elvégre kapitalizmus van
ha festő vagy, akkor olyan képeket kell festeni amit el tudsz adni
ha mérnök vagy, akkor olyan tudással rendelkezni amire szügség van és biztosan lesz munkád
ha itthon nem, akkor a szomszédban, s ha ott sem akkor messzebb
kicsi a világ és a gazdaság globális, mi a csodától kell így beszarni ?

Gábor2000 2013.12.15. 22:41:57

vagy tán az okosság hiányos ?

feketeesfeher 2013.12.15. 22:42:48

@Gábor2000:

Mondsza csak, te mivel foglalkozol?

Gábor2000 2013.12.15. 22:46:04

@feketeesfeher:

mi az hogy vasúti pályatervező ?
ne viccelj már !
nehogy már ezt tanultad a BME-n öt évig
ez olyan mintha ausztrál ugróegér pszichológus lennél és csodálkoznál, hogy nem téged alkalmaz az állatkert

Gábor2000 2013.12.15. 22:47:22

@feketeesfeher:
építőiparban tervezéssel foglalkozok

feketeesfeher 2013.12.15. 22:49:27

@Gábor2000:
"mi az hogy vasúti pályatervező ?"

Innentől nincs több kérdésem.

Gábor2000 2013.12.15. 22:52:12

az igaz, hogy nem vasúti pályatervezéssel, de egy-két hónap után belejönnék abba is ha az lenne az egyetlen lehetőség

feketeesfeher 2013.12.15. 22:53:43

@Gábor2000:
"de egy-két hónap után belejönnék abba is"

Hülye.

Gábor2000 2013.12.15. 22:55:06

@feketeesfeher:
hát akkor csak várd a csodát

Gábor2000 2013.12.15. 22:59:50

@feketeesfeher:
ez a hülye, ez egy igazán nyomós érv volt
teljesen összeomoltam alatta

na minden jót !

remélem ha sikerül a fegyveres ellenállás, akkor majd megadja magát az ellenséges vasúti pályatervező társaság és a tiéd lesz konc

egyenlítő 2013.12.15. 23:28:08

@Gábor2000: Tudod, az embernek nagyon sok hibát kell elkövetnie ahhoz, hogy valamiben szakértő legyen. Egy-két hónap alatt a műszaki rajzoló szintet lehet elérni.

Persze annak idején a munkásigazgatók is jól beváltak, amikor a megbízhatóság volt az első szempont. A zöldhatóság igazgatója is milyen jól teljesített mostanáig.

panelburzsuj 2013.12.15. 23:42:43

@feketeesfeher:
Mivel foglakozik ez a derék diplomás?

Szügséggel.

Szükségből.

Hannibal ante portas 2013.12.16. 00:23:48

@egyenlítő: @feketeesfeher:
hol szerepel itt államosítás? Elég jó a fantáziám, de nem sikerül rátalálnom: www.evosz.hu/hirek/c796.pdf
Azután: ez egy kormányhatározat, amelyre vonatkozóan így szól a h. államtitkár:
"A Miniszterelnökség fejlesztési irodát vezető helyettes államtitkára, Homolya Róbert a tanácskozás végén elmondta: a kormányhatározatban leírtak végrehajtására vonatkozó eljárásrendek még nincsenek kidolgozva, minderre jövő év nyaráig van idő, s ebben az egyeztetési folyamatban a mérnöki kamara is aktívan részt fog venni. A cél ugyanis az – fogalmazott Homolya Róbert –, hogy a következő uniós költségvetési-támogatási ciklusra a mainál hatékonyabb beruházási-fejlesztési rendszert rakjunk össze közösen."

Watchdog 2013.12.16. 07:13:34

@Hannibal ante portas: "hol szerepel itt államosítás?"
Az 5. pont utolsó mondatában - amennyiben a "tervdokumentáció összeállítása" nem kötészeti munkát jelent...

Hannibal ante portas 2013.12.16. 08:28:10

@Watchdog: Nem éppen, az inkriminált mindat eléggé egyértelmű, és jó néhány nagy állami beruházásnál éppen ez hiányzott, azzaz ennek hiánya eredményezte a zavarosban való halászás és a pénzek lenyúlásának kíváló lehetőségét.
"A közszféra kedvezményezettek esetében állami, belső kapacitás kiépítése szükséges a projektmenedzsment feladatok ellátására. A nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg." Szó sincs itt tervezésről, netán államosításról, vagy állami tervezőintézetek létrehozásáról. Ráadásul szó sincs még semmiről sem, mert egyetlen részlet sincs még kidolgozva, de a kidolgozásban teljes jogú résztvevők lesznek a kamarák, már ha azt teszik, ami a feladatuk: a mérnökök érdekeit védik.

egyenlítő 2013.12.16. 08:31:24

@Hannibal ante portas: Az MMK egy évi munkával összeállított egy javaslatot, amelyből egy bekezdés sem került be a kormányrendeletbe. Na de majd most!

Az eddigi konzultációk (a többi kormány alatt is) úgy zajlottak, hogy megküldték véleményezésre a tervezeteket lehetetlen, 1-2 napos határidővel, és soha nem vették figyelembe a javaslatokat. Gondolod, hogy most másképp lesz? Talán, ha a diákok módjára a mérnökök is megszállnák a Lendvai utcát.

feketeesfeher 2013.12.16. 16:22:56

@Hannibal ante portas:
"de a kidolgozásban teljes jogú résztvevők lesznek a kamarák"

Ne röhögtess.

Acmee 2013.12.16. 18:09:23

Bár nem tudom, hogy valaki leírta-e előttem, elég hosszúra nyúlt a kommentfolyam.

Valahogy úgy fog kinézni, hogy:
Az egységsugarú, nagy nehezen államvizsgán átrugdosott hülyék -- akiket a versenyszféra kiköpött magából -- fognak ezekbe a tervezőirodákba beülni. Mivel az egységsugár adott, így ők lesznek a legnagyobb arcú mérnökök az országban, holott egy koszlott budit nem fognak tudni normálisan megtervezni.

Watchdog 2013.12.16. 21:05:11

@Hannibal ante portas: "Szó sincs itt tervezésről, netán államosításról, vagy állami tervezőintézetek létrehozásáról."

Hát akkor miről van szó?

"Ráadásul szó sincs még semmiről sem, mert egyetlen részlet sincs még kidolgozva, de a kidolgozásban teljes jogú résztvevők lesznek a kamarák, már ha azt teszik, ami a feladatuk: a mérnökök érdekeit védik."

Tehát a 1793/2013. Korm. határozatban egy szó konkrétum sincs, egy lila füstköd, és csak a sötét lelkű, paranoid mérnökök látják bele az alaptalan félelmeiket. A normálisabbja kidolgozza a részleteket a kamaráján keresztül, ami ugyan már megtörtént, csak lesöpörték az asztalról. Persze csak azért, mert a sok mérnökösködés a végrehajtási utasításba talán majd jobban fog passzolni, mint a határozatba. Vagy oda sem...
A lényeg, hogy megtaláljuk a kiosztott helyünket a NER-ben:
"Tiltott": EU pénzre pályázó maszek.
"Tűrt": piacról élő maszek.
"Támogatott": EU pénzre pályázó állami.

panelburzsuj 2013.12.16. 21:21:49

@Acmee:
Sok variáció lehetséges: nekem reálisabbnak tűnik, hogy néhány pályázatokon felhízott nagyarcú vezető tervező beül az államiba főnöknek - és körülveszi magát eddig meghajszolt kuliként, vagy épp ellenkezőleg: tengő-lengő, állástalan kezdőkkel, továbbá a tönk szélén billegő, sínylődő kisebb maszekokkal.

Makrancos független irodák helyett kezes szakmánkénti janicsárképzők.

Hannibal ante portas 2013.12.16. 22:28:35

@Watchdog: ha lennél szíves elolvasni a rendeletet és az MMK valamint a MÉK tudósításait erről, akkor lenne értelme miről beszélni veled. De te is azok közé tartozol, úgy tűnik, akit a tények nem zavarnak. Lényeg egy kis hangulatkeltés, minél szarabb, annál jobb. Valamit mindig kell keresni, amivel kötözködni lehet, és aki keres az talál. Azazhogy bárki bármikor bármibe és bárkibe beleköthet, ez nemzeti sport nálunk. Ehhez még stadionokat sem kell építeni, bőven megfelel a kies magány. Még így is akadnak szurkolók.

Watchdog 2013.12.16. 22:53:28

@Hannibal ante portas: Sajnos nincs közös témánk, ezért nem tudunk miről beszélgetni.

Hannibal ante portas 2013.12.16. 23:05:04

@tremoló: legyél erős, az Audit és a Mercedest is külföldi tervezőirodák tervezték. a magyar irodák csak honosították a terveket. Részmunkákat, kiviteli terveket, részletterveket pedig odakint bejegyzet hazai irodák terveztek - a kinti tervezői díjak töredékéért.

konrad77 2013.12.16. 23:17:55

@vitalis06: Kedves Barátom! Jártál te már házban mostanában? Vannak ott tartószerkezetek, villanykapcsolók, szellőztetőgépek, felvonók, meg ilyesmik. Szerinted azokat ki tervezi? Az építész?
Mondok még valamit. Vonatkoztassunk el a magasépítéstől. Utak, vasutak tervezése, árvízvédelmi tervek, szerinted ezeket is az építészek tervezik? Nem, kedves barátom. Itt egy qrva nagy lenyúlásnak vagyunk tanúi ismét. ÁLLAMOSÍTÁS, mert pl. infrastruktúra beruházás 100%-a állami, a magasépítési piac pedig egyre szűkebb. Nem, nincs 15%-os növekedés itt, mint a pártmédia harsogja. Ez az egész a mi halálos ítéletünk. Csak egy példa: AutoCad egy felhasználós példánya nettó másfélmillió forint, az éves frissítés pedig kb 200k. És ez még csak a program. Vegyél hozzá gépet, fejleszd, legyen plottered, irodád, meg valamilyen gépkocsid, mert itt vidéken nem jár öt percenként a BKV. Szóval tapsikoljál hogy qrv sokan vagyunk. Azután, meg ha valamilyen litván vagy kínai szerencsétlenség megtörténik nézz magadba.

tintamin 2013.12.17. 01:40:56

A mérnökök nem fognak vergődni, az eszesebbje már biztosan tudja, melyik országban találja meg első munkahelyét. Ami biztosan nem Magyarország lesz. A hülyébbje meg beül az állami tervhivatalba.

Emellé még rakjuk be az iskola- és tankönyvállamosítást, és megvan a jövő igazán buta (nemsokára egypárti) országa...

feketeesfeher 2013.12.17. 07:19:09

@Hannibal ante portas:
"legyél erős, az Audit és a Mercedest is külföldi tervezőirodák tervezték"

Ne beszélj már légbőlkapott hülyeségeket.
Fogalmad sincs arról -neked se meg a kormányzati nagykutyáknak se- hogy a szakma hogyan működik.

Hannibal ante portas 2013.12.17. 17:57:30

@feketeesfeher: hogy egy kicsit árnyaljam a magabiztos vélekedésedet: 1974 óta a szakmában dolgozom, diplomás mérnök vagyok, kamarai tag, tervezői névjegyzékben. Az összes fontos szakterületet bejártam: mint tervező (valamikori állami tervezőintézetnél), kivitelező, beruházó, s a kultúrális területen is megfordultam. 24 éve egy kőkemény profitorientált, prémium termékeket gyártó és értékesítő multinál vagyok, sokféle területen itt is, de az utolsó 6 évben kifejezett megaprojektekkel foglalkoztam, mint pl. Metro4, Mercedes, Audi, stb. Szóval, talán elhiszed, meglehetős rálátásom van ezekre a dolgokra, vagyis van némi fogalmam, hogy hogyan működik a szakma. Márha persze ugyanarra gondolunk, mert pl. a kisállattenyésztéshez lövésem sincs, a nagyobb állatokhoz mégkevésbé.

Gábor2000 2013.12.17. 17:59:56

@Hannibal ante portas:
legyél erős...
Sok mindent hallottál már össze-vissza, de igazándiból nem tudod, hogy hogyan is működik ez az egész tervezősdi. Az Audit és a Mercedest (mármint a gyárat) sem csak külföldi tervezőirodák tervezték. Természetesen külföldi tervezőirodák is végeztek benne feledatokat, főleg a tervezés igen kezdeti szakaszában, mert azért valamiből ki kell indulni. De lehet, hogy te nem hallottál még arról, hogy nálunk csak az itteni kamarákba bejegyzett mérnökök tervezhettek eddig építményeket. Pontosan ezért el is kaszáltak bennünket az Eu-ban ha figyeled a híreket. Viszont teljesen nyugodt lehetsz, amit csak lehetett azt itteni mérnökök tervezték az Audiban és Mercedesben. Márcsak azért is, mert lényegesen olcsóbbak mint mondjuk a németek. De ha nem hiszed, küldhetek neked néhány száz tervek történetesen ezekből a projektekből.

panelburzsuj 2013.12.17. 18:05:33

@Hannibal ante portas:
"diplomás mérnök vagyok"

diplomátlan is van?

(A tudákos, ákombákom, gugliwiki szöveged magáért beszél. Mármint valódi mérnököknek...)

Gábor2000 2013.12.17. 18:22:52

@egyenlítő:
Sajnos ki kell, hogy ábránditsalak.
A mérnök nem úgy keletkezik, hogy először betéved az utcáról aztán műszaki rajzoló lesz egy-két hónap alatt, majd amikot kirajzolta magát, akkor átvedlik ménöknek.
Amikor a mérnök kijön a BME-ről, akkor a műszaki rajzon már régen átesett, s akár mérnöki feladatra is képes már.
Amikor én végeztem, akkor az építőmérnöki karon
szerkezetépítő
út-vasútépítő
vízépítő
és geodéta szakok voltak.
A végzés után az első három felsorolt szak között az átjárás munkahelytől függően természetes volt, sőt még a szerkezetépítők és az építészek között is. Vagyis ha valaki azt mondja magáról, hogy ő kizárólag vasúti pályaépítő, akkor ne csodálkozzon, ha ezzel levágta magáról a lehetőségek túlnyomó részét.

Hannibal ante portas 2013.12.17. 18:24:52

@Gábor2000: nem hallomásból tudom, hanem személyes tapasztalatból.
Küldjek én is néhányat? Mármint a tervekből? Azt a korábbi kommentemben is írtam, hogy a reészlettervek és a kiviteli tervek itthon készültek - a generáltervezők megbízásából. De a tervet a német tervezőcégek jegyzik. Sorolhatnám a neveket, de nem teszem. egyébként sem ez a lényeg, hanem a kiindulópont: a mérnökök és a tervezők "államosítása" kapcsán összehordott rengeteg szamárság.

Hannibal ante portas 2013.12.17. 18:29:33

@Gábor2000: a többihez: pontosan ismerem az itthoni tervezők és a kamarák helyzetét, lévén magam is kamarai tag. Azt a problémát is, amit a bejegyzési kötelezettség és a magyar nyelv ismeretének megkövetelése -szerintem egyébként nagyon helyesen - jelentett az EU - val való vitában.

Gábor2000 2013.12.17. 18:39:12

@Hannibal ante portas:
Abban teljesen igazad van, hogy itt most a lényeg ez a rengeteg szamárság amit itt összehordtak a rettegők és az állam csöcsein lógók.
De azt tényleg nem tudod jól, ha azt hiszed, hogy itt 'csak' kiviteli és részlettervek készültek. Persze ez a 'csak' ez tulajdonképpen a tervezés legnagyobb része.
Ugyanakkor készültek itt előtervek és engedélyezési tervek is. A saját kezemmel is. Az meg egy teljesen természetes dolog, hogy a pld. a Mercedes nem egy tízfős kis magyar céget fog a generáltervezéssel megbízni, hiszen egy ipari épület kiinduló pontja az a technológia, s ennek a tervezése mindig is ott fog maradni a megrendelő közvetlen környezetében.

Hannibal ante portas 2013.12.17. 18:39:53

@panelburzsuj: igen, van. Diplomás mérnöknek szokták nevezni az egyetemen végzett mérnököket. "(A tudákos, ákombákom, gugliwiki szöveged magáért beszél. Mármint valódi mérnököknek...) " Ezt talán bővebben kifejthetnéd. S kik a "valódi mérnökök", szerinted?

Hannibal ante portas 2013.12.17. 18:49:39

@Gábor2000: kérlek, hidd el, hogy eléggé jól ismerem ezekben a projektekben résztvevő tervező cégeket és sok-sok emberrel összehozott az elmúlt években a sors, meglehet, veled is. Meglehetősen sokat dolgoztam én is ezeken a projekteken. Nem az itthoni, magyar mérnökök kevesebb értékét akartam bemutatni a bejegyzésemmel, hanem éppen a hazai tervezők, tervezőirodák, mérnökök kiszolgáltatottságát. Jó néhány tárgyalást ültem végig, ahol a kollégáink sokszor teljesen lehetlen helyzetbe kerültek a maximális elvárások, (minőség, határidők) ugyanakkor a nyomott árak miatt. Tervezők is és kivitelezők is.

Gábor2000 2013.12.17. 18:53:16

@Hannibal ante portas:
Abban is tökéletesen igazad van, hogy a a diplomás mérnök az az egyetemet végzett mérnök, s a főiskolás meg az üzemmérnök.
De az elmúlt évek 'diplomát mindenkinek' őrülete ezt az 'apró' kis különbséget elmosni igyekszik. Vannak akik elhiszik, hogy csak döntés kérdése a diplomások aránya. Persze az tud lenni ha a színvonal a béka segge alá süllyed. S közben meg keletkezik számolatlanul a sok szerencsétlen aki nem alkalmas semmire sem és elhiszi magáról, hogy ő már diplomás mert valahogy átvergődött valami felsőoktatáson.

Gábor2000 2013.12.17. 18:56:56

@Hannibal ante portas:
Persze, így van ez, aki fizet az rendeli a zenét. De ugyanígy van ez minden más projektnél is. Akár egy családi háznál is.

Gábor2000 2013.12.17. 19:01:51

@Hannibal ante portas:
De ugyanez van akkor is ha kifelé, külföldre tervezünk valamit. Vagyis ha megy helyiek nélkül, akkor megcsináljuk magunk, ha nem megy, akkor meg az ottaniak lesznek az alvállakozók.

Gábor2000 2013.12.17. 19:09:38

@Hannibal ante portas:
Sajnos még nagyon sok időbe telik, amíg megtanuljuk mindannyian, hogy dolgozni kell, sokat és gondosan. Aztán mikor már ez lesz egyszer a természetes, akkor az egész országnak is sokkal jobb lesz a helyzete. De ez 40 év mismásolás után legalább két-három nemzedéket jelent.

Hannibal ante portas 2013.12.17. 19:20:36

@Gábor2000: igen, ezekkel is egyet kell hogy értsek. Jómagam éppen 1990 - ben "csöppentem bele" ebbe a nagyon kemény, pontosan meghatározott követelményeket felmutató profi rendszerbe, s bizony nem volt könnyű ennek a "szép, új világnak" a megtanulása. Mivel azonban még ma is "tartanak", úgy látszik lehet ezt sikerrel is csinálni. Persze ennek is ára van, nem is kevés.

Kuktamaki 2013.12.18. 03:22:24

Hát szomorú ez amikor hozzápiszkálnának valamihez a szakmához totál nem értő emberek, és a meglévő szar helyzetben kit pécéznek ki? A munkájukat még rendesen végző, pénzükért megdolgozó, kiszolgáltatott tervezőket. Ami épül "köz"épület, nagy ház, múzeum, turisztikai kp, stb, az EU-s pénz. Ki csalja el a pénzt? A pályázós cégek 10%ot kérnek egy tuti nyerő pályázatért, ja mert a sógor a minisztériumban, a felesége meg jogászcég. A narancsozókkal közlöm, ez 6 éve bőven így ment, nem újdonság. Az építész feladata, hogy felhazudja a költséget mert úgy a projekt nagyobb felét fedezi a támogatás utólag. Mert csak akkor kapja meg a munkát egyáltalán. Persze utána az ő hibája hogy drágább lett a projekt. Ja és kik nyerik a nagypénzeket? Akiknek már amúgy is vagy nagypénze, mert a beruházásoknak hányadát támogatja az EU. Tehát, akinek amúgy is van 2 milliárdja, nyer mellé mégkettőt, és lesz 4 milliárd értékű ingatlan. Ki nem végez rendes munkát itt? A tervező. Kitől kell elvenni az uccsó lehetőséget a rendes munkára? A tervezőtől. Kivel basszanak ki a százezer forintos fizukkal? A tervezőkkel. Ja és majd megnézem az állami cég megveszi-e majd a legális új szoftvereket? Felháborító ez az egész. A pénz nem a mérnököknél folyik el, és ha meg a munka minősége nem kielégítő, az pedig minőségellenőrzés kérdése, meg kamarai feladat....De így majd az eleve röhejes fizukat bejelentve leviszik 100 környékére nettóba, mégtöbbet csapolva a tervezőktől. És a projekt tuti nem lesz olcsóbb, csak mások fognak mégnagyobbat fölözni. Köszi, jó ötlet volt.

egyenlítő 2013.12.20. 16:51:45

@Gábor2000: Én a BME-n tanítok, úgy hogy tudom, mire képes az egyetemről frissen kikerült mérnök :-) Önálló tervező munkára semmiképpen, tehát eleinte részfeladatok megoldása és az AutoCAD és egyéb tervező programok kezelése lesz a feladata (mert hogy technikusok és műszaki rajzolók nemigen vannak manapság).

Watchdog 2013.12.23. 11:48:41

index.hu/belfold/2013/12/23/v0_a_gombhoz_varrjuk_a_kabatot/

Megtérülés: 1,45 (Főmterv kiszámolta, akkor annyi...)
Innentől nincs pofázás, végrehajtani! Vajon ki fogja tervezni?

víziborgyó (G) 2013.12.31. 02:41:52

@egyenlítő: igenis, hogy vannak technikusok és műszaki rajzolók, papíron... mert le merem fogadni, hogy aki nem gimnáziumból megy BME-re v. kitalálja hirtelen h. mérnök akar lenni, hanem egy normális műszaki szakközépből megy oda, akkor azoknak a 80%-a ismer CAD, esetleg CAM programokat, ennek megint 80%-a tudja használni is (vizsgát tett belőle), és meg vana műszaki rajzoló papírja, ami sztem már kb tényleg semmire nem jó, és van technikusija is, so technikus. ezek a fiatalok hiába ha nem is akarnak mérnökök lenni, akkor is menni fognak egyetemre, legalábbis megpróbálják, mert diploma nélkül kinevetnek kb ezen a területen. pl az AuĐiba is minden cad-cam-el kapcsolatos munkára diplomást diplomást diplomástakarítót keresnek kb., és szívemből szól az a smiley a kommentedben, mert ugyanúgy nem fognak azonnal tudni dolgozni a friss mérnökök mint ahogy bárki, és autoCADezni fognak, lehet világ életükben (jó ez most tág fogalom h. CADezni fognakxD,de a lényeget érted sztem), akkor minekgyötörték annyi infoval őket egyetemen "pár" évig, egy technikus/műszaki rajzoló munkáját miért nem láthatja el egy technikus/műszaki rajzoló?! :S
én egyébként "CAD-CAM informatikus" (is)vagyok, CNCmarósként dolgozok egyedi gyártásban (nem a zöldgombot nyomogatom..) és néha fáj, kicsit h. milyen emberek terveznek a cégünknek.
BME-vel kapcsolatban az bántott h. C++ programozásom nem volt meg 1. félévben és ezért 2. félévben nem vehettem fel az AutoCAD tantárgyat, szerintem ez nevetséges (közben arról papírom van/volt, tudtam/tudom is használni bőven olyan szintem mint ami a tantárgy teljesítéséhez szükséges lett volna. am nyilván nem a BMEhibájából váltunk meg egymástól1 év végén:D

Watchdog 2014.12.01. 17:47:04

A tervezet kimondja azt is, hogy a mérnöki kamarán kívül működő mérnököket is oda lehet majd engedni az atomerőmű bővítésének tervezéséhez.

hvg.hu/gazdasag/20141201_Szinte_titkositanak_a_paksi_bovitesnel

Diploma azért kell... valamilyen?
süti beállítások módosítása