Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A kongresszusmánia ítélte halálra az LMP-t

2013.01.27. 14:29 szkr

Végül csak elérte az előre megjósolható vég Magyarország egyetlen kongresszusmániás pártját. Vélhetően a világon sehol nincs még egy annyira nehézkesen működő formáció, mint az LMP, akiknél gyakorlatilag nincs olyan kérdés, amiben a párt vezetősége dönthetne. Emiatt nyilván előre borítékolható volt, hogy végül darabokra esik az egész, hiszen az anarchia bázisdemokrácia ugye bármilyen szépnek és igazságosnak tűnik is, valójában rettenetesen destruktív.

Az LMP-nek gyakorlatilag soha nem volt esélye a túlélésre. Ha még egy szórólapba is mindenkinek beleszólása van, akkor egyértelmű, hogy nem lehet túljutni az „összeláncoljuk magunkat”-jellegű akciókon. Őszintén szólva már azon is csodálkoztam, hogy ezeknek a túlérzékeny civileknek nem volt túl sok a Parlament előtti és a Közgépes akció.

Ott van például a Kínai Kommunista Párt. Na most nyilván sokban nem hasonlítanak, például a zöldprogramban erősen el vannak maradva a szmogkirályok, viszont tény, hogy egy fokkal hatékonyabban működnek a kongresszusrekorder LMP-nél. A magyar zöldpártnak 2009 óta a mostani a XXI. (21., huszonegyedik) kongresszusa, míg az 1921-ben alapított KKP 2012 novemberében tartotta a XVIII. (18., tizennyolcadik) ilyet. És öt évig most nem is ülnek össze, ami ugye azt jelenti, hogy ha az LMP nem jön rá arra, hogy nem a kongresszusok számán, hanem a hatékony döntéshozáson van a hangsúly egy politikai párt esetében, akkor kábé tízzel fog ráverni a kongresszusimádó kommunistákra. Még optimista számolással is.

Nem mintha probléma lenne, hogy abszolút nyitottak a tagság felé. Sőt, ez tök jó. Csak az van, hogy az ilyen hülyéskedések miatt tart most ott egy olyan párt, aminek lehetett volna súlya az elmúlt huszonegynéhány év lezárásánál, hogy az emberek többsége (már akik egyáltalán hallottak róluk) csak röhögve legyint, mikor felvetődik a Belvárosi Párt neve. Ha lett volna egy normális döntéshozó réteg, akkor talán nem jutottak volna el odáig, hogy egy olyan kérdés juttassa őket a pusztulás szélére, miszerint rendszerkritikusként csatlakozzanak-e a rendszer hibáiért maximálisan felelős Bajnaihoz.

Kár értük, de lássuk be, erről csakis ők tehetnek. Így jár az, aki alapszabályba foglalja az öngyilkosságot.


6 komment

Címkék: politika kritika demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr805046464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.01.27. 22:12:39

Az a probléma a demokratikus közösségi döntésekkel, hogy hiába dönt a többség, ha a kisebbség nem hajlandó elfogadni a döntést.

S inkább szétveri a közösséget, új kisebb közösséget alakít.

Ha a közösségek nem képesek egyben tartani magukat a nézeteltéréseik ellenére is, akkor a demokrácia működésképtelen döntéshozatali módszer.

De amúgy a cikkírónak nincsen igaza.

Ha egy pártban az elnök dönt egy személyben, akkor ott az elnöki pozícióért folyik a küzdelem. S ha az egyik jelölt alulmarad a választáson, akkor hajlamos ugyanígy kilépni és új pártot alapítani.

Azaz az akármilyen másmilyen döntéshozatali módszer sem véd meg egy közösséget, egy pártot sem a szakadár kisebbségiektől.

szkr 2013.01.27. 22:18:42

@Akitlosz: azt a részt nem értem, hogy a "Ha lett volna egy normális döntéshozó réteg..."-ből honnan jött az "egy pártban az elnök dönt egy személyben"?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.01.27. 22:22:15

Az FGKP-ben, KDNP-ben, MDF-ben, SZDSZ-ben, MIÉP-ben nem volt ilyen "bázisdemokrácia" aztán mégis ugyanígy jártak, széthullott az összes a saját magukkal történő vitáik következtében.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.01.28. 21:04:00

@szkr:

Egyik véglethez a másikat hoztam fel példának, hogy szemléletesebb legyen.

A kettő közötti bármilyen átmenetre - például pártelnökség, tanács, stb.dönt - ugyanígy vonatkoznak az általam leírtak.

Szóval ismétlem, teljesen mindegy a döntéshozatali módszer, ha az azzal egyet nem értő kisebbségi véleményen lévők nem fogadják azt el, s inkább szétverik a közösséget, jelen esetben a pártot.

Azaz a másmilyen döntéshozatali módszer sem véd meg a pártszakadástól, ezért a cikkírónak nincsen igaza a következtetésében.

Kongresszusmánia nélkül is szakadnak a pártok nézeteltérés és a többségi döntést elfogadni nem tudó kisebbségiek esetén.

szkr 2013.01.29. 12:06:46

@Akitlosz: ez igaz. viszont a kongresszusmánia szerintem kódolta az egészbe azt, hogy szakadni fog. ha nincs egy irányvonal, ami mentén haladnak és pláne nincs egy valós hatalommal rendelkező vezető réteg, akik ebbe az irányba viszik a pártot, akkor esélyük nincs. nem azt mondom, hogy amúgy nem történhetett volna meg a szakadás, azt mondom, hogy a kongresszusmánia miatt már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ez lesz. meg talán nem ártott volna kitalálni, hogy egyáltalán mit képviselnek, ez a középen-de néha jobb-néha bal-valójában zöld káoszkoncepció sem volt a legjobb ötlet.

2013.01.29. 12:10:47

Nade most mi köze a 3 vagy hány milliárdos országot irányító kínai kommunistáknak (vö. diktatúra) az LMP-hez? Hogy jön ez ide?

Egyébként meg nem igaz az, hogy semmiben nem tudtak dönteni, például pont a leláncolós akcióhoz is elegendő volt az országos vezetőség jóváhagyása. Ezek jól hangzó féligazságok, tájékozatlan emberek szájából.
süti beállítások módosítása