Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Áramfüggés

2012.09.25. 11:04 szkr

Nemrég volt a premierje egy új amerikai sorozatnak, aminek a hangzatos Revolution címet adták. Nem, egyáltalán nem egy Kommunista Kiáltvány jellegű dologról van szó, hanem arról, hogy a világon mindenütt rejtélyes módon elmegy az áram (ami itt azt jelenti, hogy egyúttal autók, repülők, mobilok, szóval minden meghal). A poszt szempontjából pontosan ennyi a lényeges, ahhoz, hogy lássátok, mit lehet egy ilyen ötletből kihozni kattintsatok ide vagy ide vagy ide.

Az áram számunkra minden. Egy blogger számára triplán. Ha nincs például net, akkor nem tudom posztolni ezt a bejegyzést, így ti nem olvashatjátok el (ez nektek rossz), ami miatt romlik az olvasottságunk (nekünk rossz) és kész is az apokalipszis.

Áram nélkül meg vagyunk lőve. Elég csak például a Greenpeace-aktivistákra vetni egy pillantást, ha nincs áram, akkor rövid úton tűnne el a süllyesztőben az összes kampányuk. De sajnos nem csak jó dolgok történnének.

Én például, és gondolom még vannak így néhányan, nem tudnék dolgozni, ami most nyilván egyéni szociális problémának tűnhet, de ennyi erővel a gazdasági válság is valójában csak sok kis egyéni szociális probléma. Túlságosan támaszkodni valamire hiba. Az egész világot ráépíteni pedig egyenesen hülyeség. Nekünk persze sikerült pontosan ezt tennünk, ami miatt minimum ironikus, hogy egyesek épp az intelligenciánkat tartják a legfontosabb különbségnek teszem azt a majmokhoz képest. Az van, hogy ezt valaki valamikor csúnyán elbaszta. Ha elmegy az áram, akkor meghalunk. Pont. Olyat zuhanna az életszínvonal, amit nehezen, de inkább sehogy sem tudna átvészelni az emberiség nagy része. Most tényleg csak hasracsapás-szerűen, de gyógyszerek és gyógyászati eszközök, rendvédelem, étel-ital gyártása (basszus, a sör kibírna egy atomháborút is, de az áramkimaradás kinyírná a gyártást) mind-mind sokkal nehezebbé, ha nem lehetetlenné válna. Átmenetileg, persze, de akkor is.

Nem is beszélve az oligarchákról. Képzeljünk el egy világot, ahol Simicska nemcsak homályos, furán megszövegezett pályázatokon keresztül gyakorol hatalmat, hanem van egy valódi zsoldoshadserege, amivel ellenőrzi az ország egy jelentős részének ellátmányát. Vagy ott van Gyurcsány, aki nyugdíjashordájával fiatalokat rabol ki és kínoz meg Avason és környékén. Esetleg jelenjen meg lelki szemeink előtt dajcstomi twittere. Nem létezne többé.Gondolom mostmár érthető, hogy miért tartom hihetetlenül felelőtlennek ezt az áramfüggést.

Nem mintha lenne megoldás a problémára, csak meséltem.


18 komment

Címkék: kritika horror együttélés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr304801509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2012.09.25. 19:48:23

Aztán mi a túrós tökömtől menne el az áram globálisan mindenhol egyszerre? Holnaptól megszűnnek a szabad elektronok a vezetőkben, vagy mi a pinát képzelsz?

Komolyan valami alaptalan fasz fikcióból csinálod itt a parát?

Az oxigéntől meg még jobban függünk, nagyot zuhanna az életszínvonal, ha az egyszerre mindenhol elmenne, rettegjél inkább ettől, bmeg.

eßemfaßom meg áll 2012.09.25. 19:53:58

A Naptól is tökre függünk, marhaság volt az egész földi életet a fotoszintetizálásra építeni.

kela-bá 2012.09.25. 20:01:57

Áram híján sok gond lenne az biztos, de nem okvetlen szűnne meg az élet....

Legyen élelem, víz és oxigéndús levegő.

Apropó víz ! Az EU-ban olyan "döntést" hoztak, hogy a víz NEM oltja a szomjúságot !!! Bővebben itt: www.vntv.hu A lenézettebb sor alatt.

Jó éjt !

Medgar 2012.09.25. 20:32:47

@kela-bá: Nem értem miért kell hülyeségeket írni, főleg belinkelni? Utána néztél, miről is szól az EFSA tanulmány?

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.25. 20:43:16

@eßemfaßom meg áll: ugye azt tudod, hogy a "... meg áll" és a "megáll" nem ugyanazt jelentik? ;-)

netnepper 2012.09.25. 20:44:37

Az áram nem "megy el". Jelen van mindenhol, mindenütt, ahol anyag és a mozgás létezik.
Sokkal inkább rá kellene építeni a világot azzal a kitétellel, hogy az eszközök a lehető leggazdaságosabban bánjanak vele, egyúttal az elhasznált energia jelentős részét vissza lehessen táplálni a kiszolgáló rendszerekbe.
A gépkocsiknak már nagyon rég óta tisztán elektromos hajtással kellene működniük, például az utakba épített áramszedőkkel, nagy kapacitású kondenzátorokkal és 100-ezres fordulatszámú lendkerekes energiatárolókkal.
Vagy például ott vannak a már épülő afrikai napelem-tábla mezők...
Szóval, vannak még lehetőségek, csak ameddig a kőolaj nagy üzlet, addig nincs meg a szükséges lobbi érdek és társadalmi nyomás.

dukeekud 2012.09.25. 20:52:15

Igaza van a postolonak, tenyleg faszsag mindent egy lapra tenni. Peldaul az is baromsag, hogy minden atomi alapokra epul. Ha ma-holnap eltunnenek az atomok, akkor meg volnank love. Es legalabb akkora marhasag, hogy ezeket az atomokat egy terido nevu szerkezetben taroljuk. Mondanom sem kell mekkora szivas lenne, ha egyszer csak eltunne a terido, vagy akar csak az egyik fele. Egyaltalan nem baj, ha elore felkeszulunk, egy aram nelkuli, vagy egy atomok nelkuli vilagra, mert ez bizony megtortenhet.

Doktor Kotász 2012.09.25. 20:56:17

@wmіkі: Ez most vicc vagy csak elmebeteg vagy?

_LöGar 2012.09.25. 21:00:45

Átlagosan (statisztikailag) 500 évente telibekapja a Földet egy napkitörést, ami -többek között- lenullázza a villamos rendszereket. Az átlag alapján 150 éven belül igen valószínű egy ilyen esemény.

Van, aki ezt szépen végiggondolta:
www.idokep.hu/hirek/x190-napkitores

Doktor Kotász 2012.09.25. 21:01:44

Egy megfelelően erős, és megfelelően a Föld felé irányuló napkitörés, ami évszázadonként fordul elő, leégetné az összes trafóállomást, ha nem kötnék le őket időben a távvezetékekről, azokat meg pótolni akkor is egy évtizedbe tellene, ha lenne áram.

Mondjuk volt már olyan, hogy a Szaharában is sarki fényt láttak, csak akkor még nem volt elektromos hálózat. Ha lett volna, akkor kiüti.

Persze lenne arra is pár napunk felkészülni, mielőtt ideér.

Doktor Kotász 2012.09.25. 21:06:41

@wmіkі: Tévúton jársz.
Fizikából is képezhetted volna magad, és akkor nem hinnéd azt, hogy az áram illúzió. Az asztrológia pedig egyértelműen marhaság.

kela-bá 2012.09.25. 21:06:54

@Medgar: Igaza van Önnek. Jó éjt !

AvonBarksdale 2012.09.25. 21:35:29

@wmіkі:

Nem az baj ám, hogy nem hiszel a tudományban, hanem az, hogy használod. Elkeserítő hogy telefosod a blog.hu-s színteret. Elég zavaró a szánalmas spammelésed és trollkodásod.

eßemfaßom meg áll 2012.09.25. 23:39:22

@wmіkі: miki te egyre hülyébb vagy, emellett ha már okosnak akarsz látszani akkor ne keverd a samsungot a sharpal (utobbi áll le a napelemgyártásal)

netnepper 2012.09.25. 23:41:42

Ott volnának például a tórium alapú atomerőművek. Addig azok is megtennék, amíg a fúziós rendszerek ki nem forrják magukat.
De akár a hagyományos atomerőművek is működhetnének távol a vízbázisoktól, jó pár km mélyen a föld alatt.
Ha gixer van, - Kína-szindróma, - egyszerűen csak ott lehetne őket hagyni és nem szennyeznének itt fent semmit.

eßemfaßom meg áll 2012.09.25. 23:42:04

@Doktor Kotász: ne vitatkozz mikivel, egy indexgenerálta trollscript, max röhögni érdemes rajta

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.26. 08:52:08

@Doktor Kotász: hogy viccnek szánta-e, azt nem tudom. Hogy elmebeteg (nem cikizésileg, hanem orvosi értelemben), azt már sokszor bizonyította a különböző fórumokon.
süti beállítások módosítása