Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

2 perc Marilynnel

2012.02.26. 11:53 tlickey

Azt hiszem nem létezik olyan ember a földön, aki ne tudna legalább annyit Marilyn Monroe-ról, hogy bájosan kacarászik, amikor szoknyáját fellebbenti a metró tavaszi szél. Ezen kívül persze máshoz is értett, így lett belőle amerikai színésznő, énekesnő, Kennedy szeretője, és nem utolsó sorban olyan női szimbólum, melynek emlékképe máig sem halványult el. Csöppet sem ferdítem el a valóságot, ha azt állítom, hogy Monroe életét és sikereit legendák övezik, ezért úgy döntöttem, itt az ideje lerántani a leplet Amerika fényesre sikált hazugságairól, és a dolgok mögé pillantani egy kicsit: hátha megtudhatjuk, milyen életet is élt a filmcsillag valójában.

Az 1926-os születésű lány Los Angelesben látta meg a napvilágot Norma Jean Baker néven, gyermekkora egy részét intézetben töltötte, tekintve, hogy apját nem ismerte, anyja pedig 5 éves korában megőrült. 16 évesen férjhez ment és hadiipari munkát vállalt, itt fedezték fel szépségét és állt először kamerák elé modellként, immár szőkén és nevét megváltoztatva. Egy pár évvel ezelőtt szárnyra kapott a feltételezés, hogy Marylin valójában pornózással kezdte karrierjét, és bizonyítékként felkerült a netre egy videó is, azonban egészen egyszerű kiszúrni a szembetűnő különbségeket a két nő között, habár a hír hivatalosan azóta sem lett cáfolva, vagy megerősítve. Az '50-es évek elején kezdett el kisebb filmszerepeket kapni, de hiába próbált kibújni az erotikus szépség szerepéből, nem tudott átváltozni igazi színésznővé: a nézőket már akkoriban sem kötötte le a színészi teljesítmény, ha valaki ilyen ártatlanul tudott a kamerákba pislogni. A szakma nem szeretett bele elsőre, így a kezdő színésznő tapasztalat híján megbukott a Columbia Picturesnél és a Foxnál is, modellként viszont már a topon volt, mi is lehetne erre jobb bizonyíték, mint hogy ő szerepelt a Playboy magazin 1953-as, első számának címlapján, a híres aktnaptár képeivel.

Miután már kellően népszerű volt, új ajánlatot kapott a Fox Studiótól, a Mindent Éváról és az Aszfaltdzsungel után végül a Niagara című film jelentette számára a tényleges színészi sikert. Magánéletét sem hagyta annyiban a sajtó, 1954-ben kötötte második házasságát Joe DiMaggio baseballjátékossal, és valahol ekkoriban kezdtek elromlani a dolgok. Többéves álmatlanság tört Marilynre, amely orvosolására nagyon erős gyógyszereket szedett, ezek azonban teljesen eltompították a színésznő agyát. Egyre nehezebben tudott megjegyezni hosszabb szövegeket, a forgatásokról órákat késett, és gyakran került kórházba. Megérezvén, hogy ez sem egészségének, sem karrierjének nem tesz jót, egy év szabadságot vett ki, ezalatt egy nívós stúdióban képezte magát. 1956-ban hozzáment Arthur Millerhez, kedvéért felvette a zsidó hitvallást. Ekkoriban már mindennaposok voltak a forgatási botrányok és kezdett komoly problémát jelenteni kialakuló alkoholizmusa is, ami ugyebár a gyógyszerekkel párosítva nem lehetett kellemes kombó. Házassága egyre romlott, ebben szerepet játszott a színésznő két, egymásutáni vetélése is, ami lelkileg kifejezetten megviselte. Miller frigyük botrányos történetét A bűnbeesés után című színdarabban örökítette meg.

Marilyn élete legnagyobb alakítását az 1959-es Van, aki forrón szereti című vígjátékában nyújtotta és Golden Globe díjat is kapott érte, azonban az egész stáb idegeire ment hisztérikus viselkedésével, valamint agya akkorra már annyira tompa volt, hogy egy tőmondatnál többet nem tudott megjegyezni. Végül, hogy le tudják forgatni a filmet, a díszletekre ragasztották a szövegét. A filmben a partnerét alakító Tony Curtis szerint Marilynt megcsókolni olyan érzés volt, mint Hitlerrel csókolózni – ez azért is furcsa kijelentés tőle, mert karrierjük elején majdnem 3 évig voltak szeretők. A teljes széthullás szélén álló Marilynt 1961-ben felkérték Kennedy születésnapi felköszöntésére, ez annyira bejött neki, hogy végül nem csak az elnökkel, hanem öcsével is szeretői viszonyt folytatott. Mikor a pletykák napvilágra kerülve bemocskolták a színésznő hírnevét, a stúdióknak nem kellett többet, karrierje véget ért. Ezt követte a végső letargia, állandó kórházi látogatások és újabb gyógyszeradagok.

Végül a mindössze 36 éves Marilynt az ágyában fekve találták meg meztelenül, keze a telefont markolta. A halál oka hivatalosan altató túladagolás, de ezt a mai napig sokan megkérdőjelezik. Összegyűjtésre került naplóbejegyzéseinek depresszív hangulata, a hírnév terhe, valamint az, hogy az álmatlanság már annyira megviselte a végén, hogy sem aludni, sem ébren lenni nem tudott igazán, alátámasztja az öngyilkosságot, azonban akadtak más elméletek is. Volt, aki véletlent látott a dologban, mondván, hogy már annyiféle gyógyszert szedett, hogy orvosa megfeledkezett azok kölcsönhatásáról. Rengetegen hitték, hogy gyilkosság történt, tettesként pedig megnevezték irigykedő színésztársait, pszichológusát, magát Kennedyt, a maffiát, az FBI-t, a CIA-t, és gyakorlatilag mindenkit, akivel valaha is kapcsolatban állt. Vannak, akik politikai összeesküvésre esküsznek, miszerint a CIA túlságosan balosnak érezte Kennedyt, ezért elsőként Monroe-t ölették meg, majd John Kennedyt, végül pedig fivérét, Robertet is. Több, mint 700 életrajz született a színésznőről, és majdnem mindegyik újabb elmélettel állt elő.

Mit tudunk tehát Marilynről? Gyerekkora boldogtalan volt, pályája pedig maga a hollywoodi álom, a hírnév mégis korán összeroppantotta. A szerelmet vagy mindenkiben, vagy pedig senkiben sem találta meg, és habár számunkra örök ikonná vált, valójában nagyon korán és tisztázatlan körülmények között halt meg. Élete közelebbről nézve koránt sem sikerpálya, inkább remek pszichológiai tanulmány arról, hogy hogyan roppan össze egy fiatal, instabil lány a kamerák színe előtt. Talán ezért örülök annak, hogy halálának igazi körülményei sosem fognak kiderülni. Legyen ez az egyetlen megalázó részlet, amit életéből megtarthat magának.


Szólj hozzá!

Címkék: film feltámadás legenda imdb

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr624207193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása