Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Legenda vagy valóság? (Part 8)

2012.02.04. 11:37 tlickey

Tátongó üresség, avagy a fekete lyukak

A fizika mai állása szerint miután egy csillag kifogy a tüzelőanyagából, a gravitációs törvények miatt az anyag saját középpontjába omlik össze, így végső átmérője akár atomnyi is lehet. Amennyiben a kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül, fekete lyuk keletkezik belőle. Tehát létrejön egy észrevehetetlen fekete hézag az űrben, ami olyan erős gravitációs térrel rendelkezik, hogy mindent felfal ami a közelébe kerül, viszont ki még soha semmi nem jött belőle, csapdájából még a fény sem tud megszökni (ezért is lett a neve fekete), jelenlétéről csak hatása miatt tudunk. Aki jelen sorok íróját személyesen is ismeri, az tudja, hogy kiráz a frász a fekete lyukaktól, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a poszt végére titeket is kirázzon, mert lássuk be: az univerzum egyik legparább jelenségével állunk szemben.

A fekete lyuk-elképzelés már a 18. század végén felbukkant, létezését kezdetlegesebb elméletek után egy Karl Schwarzschild nevű német tudós igazolta az 1910-es években, kizárólag matematikai úton, ő maga nem hitt abban, hogy amit kiszámolt, létezhet a valóságban is. Láthatatlan csillagnak nevezte el, a csillagászok pedig csak jó 50 évvel később kezdték el komolyan venni elméletét, mikor az eget bámulva kapiskálni kezdték, hogy a Cygnus X-1 nevű csillag egy fekete lyuk körül kering. A 20. század második felétől - miután elismerték létezését - a fizikusok egyik kedvenc kutatási témájává vált a jelenség, és gyorsan rájöttek, hogy nem éppen a legkönnyebb dió. 

A fekete lyukaknak ma két fajtáját ismerjük: az egyik a már említett úton keletkezett kisebb fajta, a másik pedig a legtöbb galaxis középpontjában - a mienkben is - megfigyelt, gigantikus fekete lyuk, ezek kapcsolata a galaxisokkal a mai napig nem tisztázott, de egy minimális mennyiségű anyagot inaktív állapotban is folyamatosan elnyelnek, ha pedig aktivizálják magukat, nagy a baj. Egyéb ijesztő tulajdonságokkal is rendelkeznek, például az egyetlen pontba összesűrűsödött anyag esetében bizonyos fizikai mennyiségek elváltoznak: megváltozik a sűrűség, meggörbül a tér és lelassul az idő, annyira, hogy a mi időfelfogásunk szerint a fekete lyukba vesző anyag sohasem éri el a lyuk középpontját. Azonban leginkább azért félelmetesek, mert senki sem tudja, mi lehet a belsejükben, vizsgálni pedig kissé nehezünkre esne, ugyanis a felerősödött gravitációs erők kettészaggatnának minket, még mielőtt egyáltalán felfoghatnánk, hogy zuhanunk. Persze nálunk jóval nagyobb tömegű dolgokat is készségesen elfogyaszt, például a Sárkány csillagkép egyik csillagából jelenleg is egy fekete lyuk lakmározik.

Azonban Stephen Hawking 1974-ben kimutatta, hogy van remény: a fekete lyukak szép lassan elpárolognak. Számításai szerint létrejövésük után energiát kezdenek kibocsátani - amit Hawking-sugárzásnak neveztek el -, ez csökkenti méretüket. Minél kisebb a lyuk tömege, annál intenzívebb az energiasugárzás, a folyamat így a fekete lyuk elfogyásához vezethet. Ez viszont csak akkor következik be, hogyha a lyukba kerülő anyag/energia kevesebb annál, mint amennyit kibocsát magából, ellentétes esetben a lyuk mérete meg is növekedhet. 

A mai fizikus koponyákban a húrelmélet megszületése után egyéb kecsegtető lehetőségek merültek fel, például, hogy a fekete lyuk csapdájába esett anyag mégis kikerülhet onnan. Egy tudósban még az az egészen romantikusnak mondható gondolat is felmerült, hogy az anyag a lyuk belsejében nem is semmisül meg, hanem csak valahogyan tárolódik és ha a fekete lyuk elfogy, kiszabadul. Azonban az ma is élénk vita tárgya, hogy - ha egyáltalán létezik visszatérés egy fekete lyuk belsejéből - vajon az általunk ismert tér-idő síkba kerül-e, vagy máshová.


16 komment

Címkék: para valóság űr legenda

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr774039766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyámasszony_sanyija 2012.02.04. 13:09:19

Van olyan elmélet is, ami szerint a fekete lyukbból saját téridővel rendelkező baby-univerzum keletkezik. A fekete lyukba eső anyag az új univerzum anyagát fogja alkotni, miután a végtelen sűrűségű középpontban létrejön az új ősrobbanás.

gothmog 2012.02.04. 13:23:03

Schwarz schild :) Beszédes név.

karcos 2012.02.04. 14:26:58

legyen a fekete lyuk maga Isten :)

ork1234 2012.02.04. 14:28:47

Anyámasszony_sanyija:
Ezt én is elképzelhetőnek tartom. Lehet, hogy a mi univerzumunk is így jött létre, gyakorlatilag egy gigantikus fekete lyukban vagyunk és ezért sem tudjuk elhagyni.

Anyámasszony_sanyija 2012.02.04. 14:45:34

@ork1234: Igen, én is elképzelhetőnek tartom, hogy a mi univerzumunk is így jött létre. De hogy mekkora volt a minket létrehozó fekete lyuk lényegtelen, mivel az ősrobbanással létrejött a saját téridőnk is. A minket létrehozó fekete lyukban pontszerűnek látszunk. Ha látszunk egyáltalán, mert az ottani idő szerint már talán az összes csillag kialudt, és az összes proton felbomlott :)

kvadrillio 2012.02.04. 14:57:04

..EGY FEKETE LYUK BESZIPPANT MAJD MINKET...., UTÁNA KIOKÁD......EZ A SORSA MINDEN BOLYOGÓNAK, DE KÜLÖNÖSEN ENNEK AZ ELRONTOTT FÖLD NEVŰNEK !

..rettegjetek földlakók, főleg a megrontói ! :O)

sztrugackij 2012.02.04. 15:09:58

Az "energiát kezdenek el kibocsátani" megfogalmazás nem elég pontos.
A Hawking-sugárzás egyelőre csak elméletileg létező és teljesen kvantummechanikai alapon működő sugárzás.
Lényege, hogy a vákuumban állandóan felbukkanó majd eltűnő virtuális részecske-antirészecske párok esetében előfordulhat, hogy a fekete lyuk eseményhorizontja körül előugró részecske mielőtt virtuális antipárjával találkozna, energiát kap a fekete lyuk irdatlan gravitációs teréből és ezáltal valódi részecskeként folytatja útját tovább.
A gravitációs tér mintegy szétválasztja a kvantumfluktuációk virtuális párjait.
Egy külső szemlélő ezt úgy érzékeli mintha a fekete lyuk bocsátott volna ki egy részecskét.A fekete lyuk ilyenformán veszít az energiájából, ha úgy tetszik párolog.
Igazán szép példa (lehet) a kvantummechanikai, gravitációs és termodinamikai törvények összjátékára.

kukorica-jancsi 2012.02.04. 15:48:34

Micsoda gyermeteg írás...
De ez az egész "Hamu és Feltámadás"...
Ki szerkeszti ezt, Doktor Szöszi?
Mindenesetre jó kapcsolata lehet az Indexszel, ha ezt a ******got belinkelték...

kennyking 2012.02.04. 16:09:08

Érdekes téma, elgondolkodtató Anyámasszony sanyija teóriája.

penelope garcia 2012.02.04. 16:27:26

Juj, a fekete lyukak tényleg nagyon horrorosak!
Már egy kép láttán is megborzongok, de ha animáció, akkor szabályosan rosszul leszek tőle.
Azt hiszem, az én univerzumomban a semmit, a rettegést, a halált testesíti meg.

Teszt.Elek 2012.02.04. 16:46:39

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_lyuk

en.wikipedia.org/wiki/Black_hole

Ha valakit tényleg érdekel a téma, akkor a fenti két linken érdekes és érdemi információkat is talál a népmesén túl.

Martian (törölt) 2012.02.04. 16:48:45

@sztrugackij: Hawkingtól függetlenül, mindig is piszkálta a fantáziámat, hogy alagúteffektus miként is működhetne az eseményhorizont tájékán...

sztrugackij 2012.02.04. 19:59:26

@Martian:
Az alagúteffektus a részecskék hullámtulajdonságán alapul.
Az eseményhorizonton belülről biztosan nem alagutazik át semmilyen részecske, ezt megakadályozza a gravitációs tér, meg aztán tudjuk, hogy onnan már a 0 tömegű foton sem jön át, nem hogy egy tömeggel rendelkező valami.
Kívülről már érdekesebb kérdés, de szerintem az eseményhorizont közelében már egyszerűen nincs idő alagutazásra, megy az egész atom mindenestül.

huKKK 2012.02.07. 17:27:03

@gothmog:

Mit mond neked?

@karcos:

És az szombati napon, monda vala Karcos:
Legyen.
És lőn.
És este lett és reggel lett, Karcos nap.

huKKK 2012.02.07. 17:30:20

@sztrugackij:
Szerintem nem jól tudod ezt az egészet.
süti beállítások módosítása