Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A magyar Nobel-díjasok száma: 1

2015.01.13. 08:28 bb_king

Ha "Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani" (Orbán Viktor, 2015), akkor búcsúzzunk el a be- és kivándorló Nobel-díjasainktól. Aszongyahogy:

 

Lénárd Fülöp (Philipp Eduard Anton von Lenard)

“1862. június 7-én Pozsonyban született. Ugyanitt járt iskolába [...] Felsőfokú tanulmányait Budapesten kezdte, majd Berlinben és Heidelbergben fejezte be. Rövid ideig Eötvös Lóránd tanársegédje is volt, ezt követően azonban haláláig Németországban élt.”

Bárány Róbert

“A család eredetileg a burgerlandi Rohoncról származik, de Bárány Róbert már Bécsben született 1876. április 22-én, osztrák állampolgárként [...] Bárány Róbertet a külföldi szakirodalom osztráknak tekinti, de magyar származása kétségtelen. Elemi és középiskoláit Bécsben járta ki, az érettségit is itt tette le kiváló eredménnyel. Az orvosegyetemet is Bécsben végezte el, 1900-ban doktorált.”

  • Bécs nem Magyarországon van.
  • Az osztrákok nem magyar állampolgárok. (Ha több lenne a Fideszes ott, mondjuk biztos kapnának választójogot, zárójelbezárva)

Zsigmondy Richárd (Richard Adolf Zsigmondy)

“1865. április 1-jén született egy nagy múltú és neves magyar család Ausztriába szakadt sarjaként. Szülei mindketten magyarok, de neki nem volt kapcsolata a magyar kultúrával. [...] A bécsi és müncheni stúdiumok után 1889-ben doktorált szerves kémiából, majd Berlinben fizikát tanult, majd Grazban magántanár lett. 1897-ben Jénába költözött, ott is magántanári minőségben tanított, emellett a híres Schott üveggyár munkatársa lett.”

  • Bécs (Ausztria), ahol született, nem Magyarországon van.
  • Göttingen (Németország), ahol meghalt, nem Magyarországon van.
  • Berlin, München, Graz és Jéna, ahol élt, sem Magyarországon van.

Szent-Györgyi Albert

“[...] ő még Magyarországon élt, amikor megkapta a Nobel-díjat.”

  • Bingó! Budapesten is született ráadásul!
  • Ő az egyetlen igazi földink! Bontsunk pezsg Kőbányai Világost az egyetlen magyarmagya® Nobel-díjasra!

Hevesi György (George Charles de Hevesy)

“1885. augusztus 1-jén [született] Budapesten. A Piarista Gimnáziumban érettségizett 1903-ban, kitűnő eredménnyel. Egyetemi tanulmányait a budapesti Tudományegyetemen kezdte el, majd egy év után a berlini műegyetemen folytatta. A fizikai doktorátust (Ph. D.-t) is Freiburgban szerezte meg 1908-ban. Érdeklődése ez idő tájt egyre inkább a fizikális kémia felé fordult, ezért Zürichbe ment [...]"

  • Manchester, Koppenhága, Stockholm és Freiburg, ahol (az első világháborút leszámítva) élt és kutatott, nem Magyarországon van.
  • Freiburgban hunyt el, ami szintén nem Magyarországon van.

Békésy György (Georg von Békésy)

“Békésy György 1899. június 3-án született Budapesten. Apja az Osztrák-Magyar Monarchia diplomáciai testületében Európa különböző fővárosainak nagykövetségein teljesített szolgálatot, ezért a családnak folyton költözködnie kellett. A család otthon magyarul beszélt, de a fiatal Békésy Konstantinápolyban franciául, Svájcban olaszul, Münchenben németül tanult.”

  • Hopsz, egy büdös multikulti, be ne tegye ide a lábát!
  • München, Zürich, Svédország, Harvard és Hawaii egyike sem Magyarországon van.
  • Honoluluban (Hawaii, USA) hunyt el. Hogy meddig nem jutnak egy kis nyelvtudással, ugye Viktor?!

Wigner Jenő (Eugene Paul "E. P." Wigner)

“Wigner Jenő 1902. november 17-én született Budapesten. [...] Wigner 1920-ban érettségizett és a budapesti Műegyetemre iratkozott be. Rátz László matematika- és Mikola Sándor fizikatanárainak lenyűgöző középiskolai előadásai után csalódott az egyetemi oktatásban. Tanulmányait a berlini Technische Hochschule hallgatójaként folytatta. Részt vett a Berlini Egyetem híres fizikai szemináriumain, itt ismerhette meg Einsteint, Planckot, von Lauét és a modern fizika többi meghatározó személyiségét. 1925-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett.”

  • Berlin, Princeton, Chicago mind nem Magyarországon van, de ő néha járt Magyarországra előadásokat tartani.
  • Princetonban hunyt el.

Gábor Dénes (Dennis Gabor)

“1900. június 5-én született Budapesten. Kisfiúként testvéreivel együtt az akkori kor nívós nagypolgári nevelését kapta. A nevelőnőktől már a családi házban megtanultak németül, angolul és franciául. [...] 1918-ban beiratkozott a budapesti Műegyetem gépészmérnöki szakára. Két év múlva tanulmányait a németországi charlottenburgi Műszaki Főiskola elektromérnöki karán folytatta és itt szerzett mérnöki diplomát.”

  • Bevándorló nevelők? Berlin? Siemens? Anglia? Thomson-Houston? USA Tudományos Akadémiája? Royal Society London? International Institute of Communications, Genova? Francia Fizikai Társaság? Meg kell védeni Magyarországot az ilyenektől, ugye Viktor?

Milton Friedman

“Milton Friedmant nem szokás a magyar származású Nobel-díjasok közé sorolni, pedig szülei a történelmi Magyarország területén születtek, egymás közt magyar anyanyelvükön beszéltek.“

  • Magyar-zsidó szülők Amerikába emigrálnak, de sosem térnek vissza. Hála Istennek, ugye Viktor?

Carleton Daniel Gajdusek

“Carleton Daniel Gajduseket nem szokták a magyar származású Nobel-díjasok között számon tartani. Marx György "marslakókkal" foglalkozó kutatásai derítették ki anyai ágú felmenői magyarságát. Ezek alapján is besorolható a "magyar" Nobel-díjasok közé, mint a többi hagyományosan elfogadott személyiség. 1923. szeptember 9-én született családja yonkersi házában. Szlovák nemzetiségű apja egy Nyitra megyei faluból, magyar nemzetiségű szülei Debrecenből indultak el, és New York mellett - az akkor főként kelet-európai bevándorlókat befogadó, soknyelvű és sokvallású - Yonkersben telepedtek le.”

  • Ha nem szokták, hát ne is szokjuk a nemes magyarok közé sorolni az ilyen marslakót, ugye Viktor?

Polányi János (Polanyi, John Charles)

“[A család] 1922-ben hagyta el Magyarországot, és a németországi Kaiser Wilhelm Institut (Vilmos Császár Intézet) tudományos munkatársa lett. Fia, Polányi János már Berlinben született, 1929. január 23-án. A család a nácizmus előretörésekor, 1933-ban elhagyta Berlint, s az angliai Manchesterbe költözött. Néhány vakációt azonban Budapesten élő nagymamájánál töltött.”

  • Turisták jöhetnek nyaranta, csak ne zavarják a magyar tudósokat, ugye Viktor?

Elie Wiesel

“Máramarosszigeten született 1928. szeptember 30-án zsidó nemzetiségűként és román állampolgárként. Anyanyelvének a jiddis számított, otthon is jiddisül beszéltek, de az emberekkel való érintkezésben használták a magyar, német és román nyelvet is. [...] Elie Wiesel nem "magyar" Nobel-díjas, mert nem tekinti magát magyarnak, sőt elhatárolódik ettől a vélekedéstől, ugyanis érzelmileg nem képes megbocsájtani [sic] a magyar csendőrök brutalitását családja elhurcolásakor, valamint a II. világháború előtt és alatt Magyarországon életbe léptetett zsidótörvények inkább ellenszenvet keltettek benne a "magyarsággal" szemben. ”

  • Deportálták egész családjával (Birkenau, Auschwitz, Monowitz, Buchenwald), majd Amerikába emigrál, ahol állampolgár lesz. City College, Boston, fajgyűlölet elleni aktivista, úgy is mondhatná Viktor: “Not Welcome Here”.

Oláh György (George Andrew Olah)

“1956 decemberében elhagyja az országot, és Kanadában telepedik le. Először a Dow Chemical Company tudományos főmunkatársa lett, [...] 1965-től az USA-ban a Case Western Reserve University professzora, 1977-ben pedig kinevezik a kaliforniai University of Southern California Szénhidrogénkutató Intézetének tudományos igazgatójává. 1991-től napjainkig a Loker Szénhidrogénkutató Intézet (Los Angeles) igazgatója.”

  • Amerikai-magyar kettős állampolgár, néha legalább tart előadást itthon, bár ne tenné, ugye Viktor?

Harsányi János (John Harsanyi)

“[...] amikor tudomására jutott, hogy a tulajdonában lévő patikát is hamarosan államosítják, úgy döntött, hogy elhagyja Magyarországot. 1950 áprilisában, a zöld határon át a Fertő-tó mocsárvidékén, háromnapi bolyongás után sikerül Ausztriába jutnia. Néhány hónapos menekülttábori kényszertartózkodás után menedéket kapott Ausztráliában. Magyarországi diplomáit nem ismerték el, így Sydneyben kétkezi munkásként dolgozott.”

Kertész Imre

“Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Zsidó származása miatt 1944-ben Auschwitzba deportálták, majd onnan Buchenwaldba, ahonnan 1945-ben kiszabadult. Miután Magyarországra visszatért, 1948-tól a budapesti Világosság című lapnak dolgozott, de 1951-ben, mikor a lap párthű lett, felmondtak neki. Ezután két évig katona volt, és azóta szabad íróként él. “

  • Kertész Imrét mondjuk megkérdezném, hogy mi a vélemény arról, ha egy ország tisztán akarja magát tartani más nemzetektől, kultúráktól. Ha a politikai vezetés azt szeretné, hogy egy országban csak az adott ország-beliek éljenek. Remélem, ha egyszer összefutnak Viktorral a metrón, akkor mesél majd neki, hogy hogy is néz ki az ilyesmi közelről.

 

Ennél részletesebben a fentiekről itt.

Az aradi tizenháromról négyről pedig itt.


47 komment

Címkék: politika kult tudomány bevándorlók zsidók együttélés Nobel-díj

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr787065991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.14. 08:34:43

És kit érdekel, hogy hány Nobel-díjasunk van?

papaAndy 2015.01.14. 09:04:42

Ahogy egy Viktornál már sokkal nagyobb polihisztor is megmondta, akinek nem tetszik, annak "el lehet menni!".

protézisesh 2015.01.14. 09:16:33

és szerinted a manapság a Földközi-tengerből naponta kihalászott 3-500 migráns között hány potenciális Nobel-díjas akad? És hány potenciális terrorista? Hány potenciális munkanélküli?

Mire jó ez a cikk? Gondolom te sem a nyóckerben laksz, meg nem is Ózdon, Salgótarjánban, Bicskén, Békéscsabán, Balassagyarmaton, Vámosszabadin, vagy Nyugat-Európa valamelyik nagyvárosának bevándorlók lakta negyedeiben (gettóiban). Akkor mire a rizsa?

frob 2015.01.14. 09:19:32

B+, ezt a csúsztatást.

Tudod mit? Kockáztatunk. Nem etetünk azért írástudatlan százezreket, hátha van közöttük egy potenciális Nobel díjas, aki úgyis hamar továbbvándorol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.14. 09:25:11

S mire jó ez a demagóg csúsztatás?

Ebből szeretném, ha levezetnéd annak szükségességét, hogy Mo-ra legyen betelepítve 1,5 millió ukrán, albán, bangladesi és szudáni.

tomwar 2015.01.14. 09:50:33

@papaAndy: Cegekrol, vallalkozasokrol beszelt, nem szemelyekrol. Ez azota kisse feledesbe merult...
"Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”
(Országos Érdekegyeztető Tanács, 2006. június 15.)

wirth6 2015.01.14. 10:00:44

Nem kevés csúsztatás kellett azért, hogy eljussunk ehhez a provokatív egyes számhoz, már rögtön kezdésnek: miért kéne a kivándorlókat is levonni? Pozsony meg ugye egy vicc, komolyan azt kéne nézni, hogy most hova tartozik? Nem az lenne esetleg a releváns, hogy mi volt a helyzet 1862-ben? Kertész Imre meg... Magyarországon született, itt nevelkedett, magyar nyelven írt, most is itt él, mi kéne még?

Szelid sunmalac 2015.01.14. 10:09:19

@frob: Mutass Magyarorszagon tobbszazezer bevandorlot! Kivandorlot azt lehet, na de be?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.01.14. 10:09:24

Orbántól függetlenül.... Te tudatlan provokatív, senkiházi alak lehetsz, bocs, hogy így reagálok, de magyar az az ember aki annak is vallja magát, tesz ezért a kis hazáért valamit bárhol a világon, esetleg büszke is származására függetlenül attól hova járt iskolába és hol fog dolgozni.
Amiket leírtál egy felszínes, buta, hibbant gondolatsor, hogy Te kitalálod, hogy ezek az emberek mit gondoltak magukról és Magyarországról. Az pedig pláne sértő, hogy Te mondod meg róluk, hogy mennyire magyarok.... Ki vagy Te? ...00...

ex-dr. vuk 2015.01.14. 10:24:19

A nagymagyar Liszt Ferenc pedig konkretan osztrak ...

Ladislav 2015.01.14. 10:26:26

Erősen csúsztat a posztíró.
Miért ne lehetne egy Magyarországon, vagy a környező országok magyarok lakta településein született Magyar, Magyar Nobel-díjas.
Az a Magyar, aki Magyarnak tartja magát.
Van a felsorolásban olyan, aki nem tartotta magát annak, és emiatt valóban kétséges a besorolása, de a többsége igen.
A sokat emlegetett "londoni magyarok" közül, ha valaki egy ilyen kiemelkedő díjra lesz érdemes, akkor már nem Magyar, mert Magyarországon nem tudott boldogulni..., elnézést a csúsztatásért, pontosabban "kalandvágyból" kiment? (Nem csak a vendéglátásban dolgoznak Magyarok.)

Ladislav 2015.01.14. 10:29:53

@Szelid sunmalac: Nyilván nem ez az ország a cél, de úgy gondolom, ha meghirdetnék, hogy Magyarország, egy teljesen nyitott ország lesz a jövőben, jöhettek és még a határnál se számolunk, konkrétan a népesedéssel nem lenne problémánk.

Ladislav 2015.01.14. 10:31:19

@ex-dr. vuk: Konkrétan Liszt Magyarnak tartotta magát.

Szelid sunmalac 2015.01.14. 10:31:21

@Ladislav: Hogyne. Maradjunk csak a szelsosegeknel, meg veletlenul se a realitasoknal.

2015.01.14. 10:31:47

A listában nem BE hanem innen ELvándorlókról van szó. Azaz már korábban is jó votl az ország a tehetségek elüldözésében!

isapur 2015.01.14. 10:36:24

@papaAndy: Hát nekik nem tetszett, el is mentek. Legyünk erre büszkék, magyarok!

isapur 2015.01.14. 10:39:38

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:

te figyelj, ez a "magyar, aki annak vallja magát" mintha nem szerepelt volna eddig a brossúrátokban, lapozgasd már át egy kicsit, nehogy ebből gondod legyen a nemtaggyűlésen..

isapur 2015.01.14. 10:42:16

@doll arpapa: hát ja, aki meg nem volt tehetséges (ahhoz hogy magától meneküljön), azt meg beva gonírozták.

Ladislav 2015.01.14. 11:06:50

@Szelid sunmalac: Hát a jelenlegi realitás az, hogy EU-s viszonylatban Magyarországon nincs sok bevándorló, aminek a dinamikáján nem is kell változtatni.

ex-dr. vuk 2015.01.14. 11:19:52

@Ladislav: elhiszem, de nem ez volt a kerdes.
bevandorlo volt? igen. illetve konkretan kulfoldi. tehat Orban szerint ROSSZ (nem szerintem).

ex-dr. vuk 2015.01.14. 11:22:56

@Ladislav: ha egy bevandorlo magyarnak vallja magat, vagy annak a gyereke (aki mar magyarorszagon szuletett) annak vallja magat, akkor o magyar? szerintem is az, de Orban szerint az ROSSZ. Szerinte a "gazdasagi bevandorlas" (barmit is jelentsen az szerinte), rossz, ertem?

Ladislav 2015.01.14. 11:23:12

Ezt nem értem: egy "rossz" vagy személyeskedő szó sem volt a kommentemben és nem engedte elküldeni...

Ladislav 2015.01.14. 11:23:53

Megfelelő körülményeket kell teremteni, hogy a saját területükön kiemelkedő szakemberek (is) itthon maradjanak és ez az ő szabad választásukon alapuljon, ne azért, mert lezárták az országhatárokat, mint ahogy ez történt néhány kedves vezetőnk jóvoltából a történelem folyamán.

ex-dr. vuk 2015.01.14. 11:24:40

@Ladislav: "aminek a dinamikáján nem is kell változtatni"

Ez nem ugy mukodik, hogy "na akkor hozzunk be bevandorlokat"..
A bevandorlok jonnek, ha erdemes jonni munkat vallalni, tehat a gazdasagi helyzet olyan.
Tehat azt mondod, hogy magyarorszag gazdasagat direkt hagyjuk a beka segge alatt, hogy ne legyen erdemes ode jonni? :D

Ladislav 2015.01.14. 11:25:40

"már korábban is jó volt az ország a tehetségek elüldözésében"
Itt van a lényeg!
Az előző mondat e mondat után született.
Nem tudom egyszerre miért nem volt jó.

Netuddki. 2015.01.14. 11:43:31

Nem tudom kinek esett már le? A pocakos focista gyakorlatilag azért lobbizik az EU-ban, hogy ne tudjanak a magyarok külföldön munkát vállalni.
Azt nem tudom miért jó neki ha e miatt nő a feszkó, és az itthon maradottak esetleg lámpavasra találják tűzni?

Ladislav 2015.01.14. 11:46:36

@ex-dr. vuk: Ebben egyetértünk, hogy aki Magyarnak vallja magát, Magyarként cselekszik, hazánkért teszi, az Magyarnak tekinthető.
Nem védem Viktort, mert eddig se szavaztam rá és ezután se fogok, de Magyarország sok országhoz és annak lakóihoz képest jobb helyzetben van. Jó, nem célország, de többszáz millió emberből néhányan, ha jobb nincs alapon, de akár ezt is választaná. Tegyük fel néhányszázezren. Kisebb létszámban könnyebben integrálhatóak a társadalomba az "eltérő kultúrkörből" érkezők tagjai, nagyobb tömegben már ez nem olyan sikeres. Nyugat-európai példák vannak a szemünk előtt.
Sok embernek van kint dolgozó ismerőse, mint nekem is. Valószínűleg nem csak én hallom, hogy a közép-kelet Európából származók túlnyomó része azért érkezett az országba, hogy dolgozzon. Európai államokból, főleg az EU országokból érkezők kultúrája kevesebb súrlódással jár. De elég sokan, főleg az "eltérő kultúrkör" országaiból csak a szociális háló előnyeit használja ki. Egy szigorúbb szűrés után, kisebb létszámú menekültcsoportot úgymond "kötelességünk" befogadni, de ezért a bevándorlónak is tennie kell: dolgoznia, tanulnia, beilleszkednie, stb, mindezt államilag támogatva. Aki idejön és a felkínált, valós segítséget követően nem csinál semmit, esetleg sariát akar meg mecseteket, "islamic area-t" és szociális segélyt, stb, azt vissza kell küldeni az országába.
Még egyszer mondom, nem haverom Viktor, elég szerencsétlenül is fogalmazta meg a mondandóját, de ilyen formában egyetértek ezzel.

ex-dr. vuk 2015.01.14. 11:56:28

@Ladislav: egyetertek azzal, hogy aki eloskodni jon, az huzzon el. tiszta sor. Orban viszont azt mondta, hogy a bevandorlas rossz. En bloc, ahogy van.

Ladislav 2015.01.14. 11:59:27

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
"A pocakos focista gyakorlatilag azért lobbizik az EU-ban, hogy ne tudjanak a magyarok külföldön munkát vállalni."
Ezen már én is gondolkoztam. Nem tudunk megfelelő számú bejelentett(!), korrekt munkahelyet és megfelelő bért fizetni az embereknek, így a megfelelő alternatíva hiányában elvándorolnak az emberek, pusztán "kalandvágyból". Akkor már "egyszerűbb" elvenni az egyéb alternatívákat.
Az a baj, hogy sok embert ismerek, akik nagyon kevés pénzből itthon tarthatók lettek volna (100-120ezer) és nem akartak elmenni. Elmentek, az itthoni fizetési elképzeléseik minimum 3-szorosáért és már nem akarnak hazajönni.
Ez az itthoni nem (rendes) bejelentés, ingyen túlórázás nem általános jellemző a nyugati országokban, csak a legalacsonyabb szintű munkáknál fordul elő.

Ladislav 2015.01.14. 12:03:11

@ex-dr. vuk: Mondjuk ez igaz. Lehet csak szerencsétlenül fogalmazta meg, vagy pedig @nicktolvajmentesítő_kovi1970 és az én gyanúm nyer igazolást. "azért lobbizik az EU-ban, hogy ne tudjanak a magyarok külföldön munkát vállalni."

Lacusch69(Sch.Lacika) 2015.01.14. 12:26:41

T.(?) posztíró!
Legyél már olyan kedves, és mutass egy képet az Elie Wiesel nevű szélhámos auschwitzi azonosító számáról, ami az alkarjába van tetoválva!
Olvasgass addig is: forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?t=553

ex-dr. vuk 2015.01.14. 12:31:44

@Ladislav: "azért lobbizik az EU-ban, hogy ne tudjanak a magyarok külföldön munkát vállalni."

Na ez tobb okbol sem fog neki osszejonni... az elso es legfontosabb: amig EU tagok vagyunk, addig ez eleve lehetetlen az EU alapelvei miatt. A kileptetes maceras, a nep felkoncolja erte, valamint honnan lesz akkor penz a haveroknak - szoval ez az ut nem tul jarhato. De meg ha megis sikerulne, az EU - alapelvei miatt - akkor sem fog gatat emelni a munkat vallalni vagyok elott, azok az EUba lepes elott is fogadtak a dolgozni vagyo magyarokat.

Szoval ez szelmalomharc. A magyarok akkor nem fognak elmenni, ha otthon is tisztesseges korulmenyek vannak. Ezen kene javitani, de eppen az ellenkezoje folyik.

Void Bunkoid 2015.01.14. 12:53:56

@Ladislav: enyhén nyelvtannáci kiszólás lesz, elnézést kérek előre is, de tessék figyelni rá.

A "Magyar" (így nagybetűvel) egy tulajdonnév vagy családnév, van ilyen családnevű ismerősöm, aki teljes joggal mondhatja magáról, hogy "Magyar vagyok", nagybetűvel.

A magyar nyelv viszont a közneveket és mellékneveket (jelen esetünkben a "magyar" egy melléknév) kisbetűvel írja.

A német nyelv ír minden főnevet nagybetűvel csak, valamint - ez személyes tapasztalat, sokszor kell kérvényeket, beadványokat olvasnom mindenfelől - általában buta/műveletlen emberek sajátossága azokat a szavakat nagy kezdőbetűvel (néha csupa nagybetűvel akár) írni, amiket ők valamiért marha fontosnak tartanak, de attól még a írott szövegükből nem ez fog lejönni, csak az, hogy buták és/vagy műveletlenek.

Bafana 2015.01.14. 13:11:29

De erősakosan van iderángatva ez a téma. Remélem az 1919-es zs.terror szereplőinek a származását is leírod. Esetleg az ÁVH-s verőlegények származását is ennyire észben tartod.
Csupán az volt a különbség köztük és az általad iderángatott "bevándorlók" között, hogy a fent említettek büszkén vállalták magyarságukat.

papaAndy 2015.01.14. 13:25:53

@tomwar: Az még rosszabb, a kisvállalkozások/kisvállalkozók főleg ne menjenek el, mert ki marad akkor adót fizetni? De mindenkire igaz ma már az "akinek nem tetszik, el lehet menni". Anno nekem még ki kellett várnom a kék útlevelem, hogy elmehessek, aztán az USA belpolitikájában is közbeszéd lett a kártékony bevándorló, hát haza jöttem, ha nem is főleg ez miatt.

De hagyjuk az off témákat! Régóta köztudott, hogy "echte magyar" (olyan magyar, aki nem tudja kik voltak az ősei) nem nagyon kapott soha Nobel díjat, mi ebben az újdonság? A legnagyobb magyarok jelentős része ISMERTEN zsidó, sváb, oláh, rácz stb. származású volt részben vagy egészben (Puskás/Petőfi/Rejtő/Radnóti/József Attila) és ez most is így van még.

Viktor nem ezekről beszél, hanem a beolvadni nem akaró vagy képtelen kultúrákról. Amúgy szerintem nem érdekli őt az egész téma valami nagyon, de jól tematizálja a közbeszédet Veszprémig, a baloldal pedig megint jól benyelte a csalit, mivel a "szeressük az idegeneket" álláspont nem igazán népszerű az egyszerű választópolgárnál. Így lehet könnyen választásokat nyerni, és közben akar még piramist is építhetnek maguknak Felcsúton, a nép azt is jobban elnézi, mint azt, hogy valakik Muhmmed Alit és családját akarják a szomszédjába költöztetni, aki esetleg majd birkát vág a teraszon, és úgy eltakarja lányait, hogy a szomszéd bácsi meg sem tudja nézegetni őket. Kinek hiányzik ez?

Aki pedig magyar népdalokra rázza a fenekét vagy indiai akcentussal farag magyar szóvicceket, azt nem hiszem, hogy bárki asszimilálódni képtelennek tartja, és el akarja küldeni, vagy ha igen, azt nem engedhetjük meg!

Itt inkább arról kellene szólnia a közbeszédnek, hogy milyen ütemben lehet beolvasztani markánsan más/tájidegen kultúrákat úgy, hogy a befogadó kultúra (mi) meg tudja őrizni domináns szerepét. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb nagy bevándorló múlttal rendelkező országban minden néhány évben felülvizsgálják, hány bevándorlót tudnak befogadni, milyen paraméterekkel és milyen vegyítésben (összetételben), hogy az nekik is jó legyen. hataratkelo.blog.hu/2013/03/30/hogyan_vandorolhatunk_be_az_egyesult_allamokba

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.14. 13:29:18

Az a magyar aki annak vallja magát.

A fent említett emberek közül tippre legalább a fele, de inkább a háromnegyede, magyarnak vallotta magát cirka egész életében.

Innentől kezdve marhaság a poszt.

Büszkék vagyunk rájuk, és ezt senki nem veheti el tőlünk.
Te sem, kedves posztíró.

Bafana 2015.01.14. 13:34:46

Kertész Imre valahogy nem illik bele a felsorolásba. Ő kérte, hogy őt "senki ne bélyegezze magyarnak". Mindenki tartsa tiszteletben a mások véleményét!

tomwar 2015.01.14. 14:11:35

@papaAndy: Kelloen idegengyulolo a magyar, ezek szerint...sajnalatos.

De orulnek annak, ha valaki vegre nem csupan a valasztasokat akarna megnyerni, hanem tenni az orszagert.

Ladislav 2015.01.14. 14:26:43

@ex-dr. vuk:
"A magyarok akkor nem fognak elmenni, ha otthon is tisztesseges korulmenyek vannak. Ezen kene javitani, de eppen az ellenkezoje folyik. "
Pontosan. Nem lesz elég szakember, csak az Ali a "szomszédból".
Több közép és kelet-európai országban is így van, de számomra még mindig szokatlan, hogy bárkivel beszélgetek, annak rokona, barátja, ismerőse, valakije nem itthon él és évente 1-2 alkalommal látja. Különösen aggaszt, hogy a tőlem idősebbek is mennek. Erdélyben élő Magyar (:-)) ismerőseim pedig egyenesen átlépték az országot.

ex-dr. vuk 2015.01.14. 14:35:43

@Ladislav: en magam is angliaban elek... noverem is. nagybatyam is. anyam csak azert nem koltozik (60+ evesen), mert a ferje nem jonne, amugy jonne szivesen.
Persze Orbanek valasza a bevandorlas (es a kivandorlas) korlatozasa. Vajon mikor jutunk el a hatarzarig? Roghozkotes mar van.

Bafana 2015.01.14. 14:56:11

@ex-dr. vuk: "Orbanek valasza a bevandorlas (es a kivandorlas) korlatozasa." ??? Na, mesélj, hátha nem tudtam eddig valamit. Mikor és ki korlátozza a kivándorlást?? Gondolom a szögesdrót alatt kúszott át a családod Schengenbe.
Én is szeretném leváltani Orbánt és a rendszerét, de ha baromságokat mondok rá, akkor pont az ellenkezőjét érem el vele. Vagy ez a cél?

ex-dr. vuk 2015.01.14. 15:05:12

@Bafana: szerinted a roghozkotesi rendszer az mi?

egyelore ugyan gyenge probalkozas, de az irany ki van jelolve, meg van mondva. Az mas kerdes, hogy mennyire fog mukodni es milyen lehetosegeik vannak.

Bafana 2015.01.14. 15:12:50

Én nem röghöz kötésnek hívnám, hanem az agyelszívás megállításának. Ha egy társadalom ennek a súlyát nem érzi, akkor bajok vannak.
De ha mondanál esetet, hogy valakit (a magyar hatóságok) megakadályoztak abban, hogy külföldön dolgozzon, írd már le légyszíves. Ha tervezett határzár infód van, írd le azt is!

Ladislav 2015.01.15. 08:16:25

@ex-dr. vuk: Nagyjából hasonló korúak lehetünk.
Bennem (bennünk) most, 2014-ben érett meg az elhatározás, hogy lépni kell, még ha nem is olyan egyszerű. Csak mi inkább Ausztriát választanánk, mert közel van, de csak angolul beszélünk. Ezen megy a dilemma, Anglia, Londonon kívül bárhol, vagy Ausztria, jövőre, 1 év német tanulás után.

ex-dr. vuk 2015.01.15. 09:26:11

@Ladislav: naja, dilemma. mire mi nekiindultunk mar nagybatyam es tesom angliaban voltak .. szoval nem volt annyira nagy kerdes.
mi sem Londonban lakunk (mar), de en bejarok oda dolgozni.
süti beállítások módosítása