Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Boldog kerecsent!

2013.12.26. 13:53 mujure

Már említettük, hogy a téli napforduló köré mennyi ünnep szövődött a történelem folyamán, ezek közé tartozik természetesen a Karácsony is, amelyet mi itt leginkább ünneplünk. Honnan származik azonban ez az ünnep? Mi az, hogy ‘karácsony’? Ezek a kérdések jogosan foglalkoztatják a történelem/vallás/nyelvészet kedvelőit, de mi természetesen tudjuk a választ. Mint oly sok mindenre, erre is a magyarság régmúltjában kell keresni azt.

Először is: a karácsony nem egy szláv eredetű szó, ez egy finnugor elméleten alapuló hazugság, sőt, maga a finnugor elmélet is az. A szó eredete a magyar nyelvben keresendő, az ünnepé pedig a hagyománytörténetben. A magyarok ugyanis nagyon szerettek madarakat röptetni, a turul ugyebár szent állatunk, ami nem más, mint egy kerecsensólyom. Kerecsen-karácsony, de ne szaladjunk ennyire előre.

Történelmileg bizonyított tény, hogy az ősmagyarok (avagy a “puszták népe”) szerette a solymászatot, a madarat főleg vadászatra használták, majd a középkorban is megmaradt, mint kedvelt szórakozás (az általunk nagyra becsült Solymár volt ennek egyik fő központja). A magyarok pedig nem voltak hülyék sem, kifigyelték a téli napfordulót, ők is örvendeztek annak, hogy mostantól hosszabbak a nappalok. Mi mással ünnepelték volna ezt, mint azzal, hogy sólymokat röptettek és a sámánok megáldották a madarakat? A kerecsen a Napot jelképezi, a szó is ilyesmit jelent (fejedelem, királyi sarj, Nap) nemcsak magyarul, de a környező népek nyelvén is, gondolok itt elsősorban az ó-törökre vagy a kínaira. Innen ered hát a szokás, hogy megünnepeljük ezt az éghajlati megfigyelést. Ennek természetesen nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúrában is megvannak a gyökerei, de egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy a kettő nem egy és ugyanaz.

Nem szabad szó nélkül elmenni a kettős fejedelemség elmélete mellett sem, hiszen Árpád mellett a másik fejedelem Kurszán (Cursan) volt, akit kündünek neveztek. Ez egy ó-török eredetű szó és Napot jelent, de a hunoknál is ugyanezt jelentette a szó, tulajdonképpen szellemi vezetőről beszélünk. Kurszán tehát vallási vezető volt, a Kurusán-Kerecsen szavak között pedig szabad szemmel (szabad füllel?) is érezni lehet a hangtani hasonlóságokat.

A fentieket persze egy inkvizíció keretében igyekeztek elpusztítani. István királyunk a kereszténység mellett tette le a voksát, amivel együtt járt ősi jelképeink, kultuszaink írtása és elnyomása is az új vallás javára. Ezért évszázadokig maradt rejtve ez a szokás, igaz, a madarak szeretete megmaradt, de a Turul nevet például – akárcsak a Kerecsent-Kursánt  – senki sem használta jó ideig. Mégis, több kódexben (Anonymus, Kéza), illetve sámánperek jegyzőkönyveiben fennmaradtak a hagyományról valló nézetek, így szerencsére felszínen tudott maradni az igazság, még ha sokan kételkednek is benne, és holmi szláv-keresztény jövevénynek tartják mind a ‘karácsony’ szót, mind az ünnepet.

A nyelvészek folyamatosan vitáznak arról, hogy a szó honnan ered, de olyan nagyságok, mint Czuczor Gergely is a ‘kerecsen’-ben találta meg az igazságot. Tekinthetjük tehát nyelvészeti és történelmi ténynek is a Karácsony kerecsensólyomból való eredeztetését, ami nem is meglepő, ha a magyarság közép-kelet-európai kultúrális fölényére gondolunk, hiszen miért is pont a legszentebb, legősibb ünnepünket vettük volna a Nyugattól vagy a szlávságtól? A hagyomány és a szó is létezett már, ne dőljünk be a minden oldalról jövő, félrevezető információknak!


15 komment · 5 trackback

Címkék: magyar ünnep karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr95709523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Yule - Kellemes téli napfordulót! 2013.12.27. 10:46:32

Ünnepeljük az eredetit és nem a ránk erőltetett dolgokat. Őseink a fény újjászületésének ünnepén kerecseny sólymot reptettek a nap felé. A turul és főnixmadár legenda is ide köthető.    Karácsony???!!! "Miért éppen december 24-én? Minden n...

Trackback: Mithrász. Nagyrészt róla koppintották Jézus sztoriját 2013.12.27. 10:40:14

Mithrászt, Ahura-Mazda, a perzsák legfőbb Istene teremtette. Tény, ez a mese sokkal korábbi, mint Jézuskáé. Tehát a Mithrász mítosz nem tűnt el, mint vallás, csak lekoppintották és ma úgy hívják, hogy kereszténység. Az egyik legnagyobb mithraista ün...

Trackback: Judeo-kereszténység erkölcsi elítélése. Zombi Jézus 2013.12.27. 10:39:41

  IGe harmadik prédikációja. A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... )...

Trackback: Boldog Kerecsen-t ! 2013.12.27. 10:39:03

Boldog Kerecsen-t, felszabadult Sólyom illetve papírsárkány reptetést és Micimackó békéjét. Kerecsen, vagy a mesék Főnix madara sokakat, így a testvéremet is megihlette, amikor évekkel ezelőtt írtam és beszéltem neki róla. Olyannyira, hogy a követke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.27. 09:43:52

Miközben a Jeruzsálem – New York – Vlagyivosztok tengely a pofánkra üvölt, hogy “hepinyú jír”, ezzel sértve minket, mi csak mosolygunk, hiszen mi tudjuk, hogy a hepinyú jír valójában ősi Magyar-Szumír kifejezés.

A sumériai Ur Butuk városban szokásban volt, hogy minden december (a december szó a “de csúnya ember” kiáltásból alakult ki, de az évszázadok során a “súnya” rész lekopott) 31-én a sumér fősámán hetedik helyettese ünnepélyesen pirosra festette egy házinyúl bundáját, ezzel jelt adva a 100-milliós magyarságnak az ünnep kezdetére.

A hetedik piros nyúl közmondásossá vált, az emberek egyre inkább csak hepinyú formában kezdték emlegetni az ünnepi állatot. Lassan elterjedt a magyarok között az új ünnepi köszöntés, azaz “a hetedik piros nyula hozzon neked jó hírt”, a “jó hír” a zöngés magánhangzók palatizálódása valamint a szénmonoxid hatására lerövidült jír formára, így alakult ki a hepinyú jír köszöntés.

A fennmaradt krónikák szerint annak idején a Magyarok egész nap hepinyú jír köszöntéssel járták barátaikat, rokonaikat.

Bakacsin 2013.12.27. 09:56:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Tudom, nem sokat számít, de nagyot nőttél a szememben. Nem annyira tartalmi (az eddig is jó volt), inkább formai okokból.

Coset<3 2013.12.27. 10:18:50

Ez nagyon jó, köszi az infót. Cigányul is baxhtalo KRECSUNO a boldog karácsony btw.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.12.27. 10:41:24

Szórakoztató Valláskritika közösség megosztotta
9.944 ember kedveli · 20.080 ember beszél erről

www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

nandras01 2013.12.27. 11:28:28

azt nem tudom eldönteni, hogy a poszt írója komolyan gondolta- e ezt a sületlenséget, de @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: kommentje mindent visz :)

- duplagondol 2013.12.27. 12:41:24

A helyzet az, hogy nagyon nem is kellett karakírozni a meglévő turbószittya szövegeket...

David Bowman 2013.12.27. 13:18:15

Incarnation, azaz testet öltés.

baliquez 2013.12.27. 13:22:57

A Kerecsen eredetileg Jézus (Í-Zeusz) sumér-párthus királyfi elhazudott születésnapi ünnepe, már anno az orioni lankákon is DNS-csavargatással ünnepeltük.

Bármennyire is gyalázatosan megalázó az elismeretlensége, mivel évente csak néhány napot érint, szeretném felhívni a figyelmet a gaz békazabáló franciák gonosz tolvajlására ősmagor szőlőfajtánkkal kapcsolatban, hisz mindennapjaink része a jó fehérbor: igen, a chardonnay-ről van szó.

Sárdunai volt neki a neve, a Duna fövenyének dús sarához hasonlatosan magas extrakttartalom és mineralitás, valamint a kellemesen mandolás mellékíz okán. Ne felejtsük el az orruk alá dörgölni minden lehető alkalommal.

Rodolfo63 2013.12.27. 15:45:00

jaj, ez meg milyen poszt?

nem kéne ennyi dolgot beszedni, elszívni, tisztább lenne kicsit a világkép egyből :)

beleszolok1995 2013.12.27. 15:51:49

Sose voltam jó földrajzból, de mióta "környez" minket Kína vagy Törökország?

Rodolfo63 2013.12.27. 15:56:02

@drazse1995: kína mellől származunk, törökországnak meg a része voltunk :)

aeidennis 2013.12.27. 16:37:28

Téli napforduló: dec 21/22.
Karácsony: dec 25.

Amúgy nyilván minden magyar családnak volt akkoriban otthon kerecsensólyma.

vezér01 2013.12.27. 17:41:49

Nagy az Isten állatkertje,Ti mind belefértek. Kedves Birka,tudom,hogy szeretsz minket,de azért a "Magya-rokat" nyugodtan írd kis emmel!

Sterbinszky Tivald 2013.12.27. 18:17:05

a poszternek addig hittem, amig azt a hibat nem kovette el, hogy azt irta, hogy solymar neve a madar roptetesbol ered.
holott minden kisiskolas, de talan meg az ovisok is tudjak, hogy eme telepules adamis annanak es presser gabornak kozonheti a nevet!
a telepulesen volt egy lgt koncert, ahol eloszor adtak elo a fenti ket szerzo nagy sikeru szamat a solymar, ha hangosan enekelek-et.
süti beállítások módosítása