Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Ars poetica

2011.07.29. 13:20 mujure

 A szerkesztőség javarésze (köztük jómagam) több hetes balatoni kihelyezett ülését tartotta, aminek célja az volt, hogy rengeteg új ötletünk legyen, hogy aztán azokból ne nagyon szülessen poszt. Mai témánk: mennyit ér egy poén?

A jó humor asszociáció kérdése. Adott helyzetre, elhangzott mondatra kell minél gyorsabban, minél frappánsabban reagálni. Ez nem olyan könnyű ám, mint azt gondolná az ember, hiszen ötletelhetsz órákat egy tökéletes poénon, az akkor már senkit sem fog érdekelni, mert már nem téma ez a társaságban. Akiről viszont azt mondjuk, hogy jó a humora, az nem ötletel a poénokon. Csak mondja. Zsigerből.

A jó poén üt, olyan mint mikor lehúzol egy felest: először odacsap kicsit, aztán kellemes érzést kelt, felmegy az agyadba és kicsit megrészegülsz. A jó poén annyira odaillik a szituációba és annyira kifordítja azt önmagából, hogy az ember nem tud nem nevetni. Akit megáldott a sors azzal, hogy jó a humora, nagy felelősséget is kapott, hiszen használnia kell ezt, hogy szórakoztasson. Van, aki pénzt is keres belőle, van, akit ezért tűrnek meg egy társaságban és van, aki még jófej is mellé. A jó poént be KELL mondani, bármi is legyen az. 

Itt meg is állhatunk egy szóra. Mert meg tudsz bántani embereket egy-egy poénnal, de akkor is be kell mondani. Ha adott ember nem tudja, hogy a "poéngyárosnak" egy szavát sem kell komolyan venni, akkor lehetnek gondok. Ilyenkor nyilván mindkét fél levonja a megfelelő következtetéseket ("nem biztos, hogy ilyen poénokat neki kell mondani" és "ehh, meg kell szoknom, hogy ez egy ilyen idióta"), hogy amikor újra előkerül valami hasonló, már ne sértődjön meg senki. Sőt, el lehet nevetni magadat. Mert attól még jó a poén, pont azért jó, mert nincs komolyan véve. És ami nem komoly, az komolytalan, tehát lehet nevetni rajta. Ez tényleg ilyen egyszerű. Innentől pedig nevethetsz bármin, mivel "csak" nevetsz rajta, ezért bármilyen poénról is beszéljünk, ha jó, bemondjuk. Nyilván igyekezni kell, hogy ne bántsunk meg senkit, pláne ne valaki hozzánk közel állót. Ez leginkább akkor történik meg, ha a poént csak mi gondoljuk jónak, vagy mondjuk még mi se. Akkor mondjuk célszerűbb a kussolás.

Vannak szituációk, amelyek kész helyzet elég állítanak, amikre valahogy, valamilyen formában reagálni kell. Ilyenkor vérmérséklettől függően meg lehet sértődni, fel lehet háborodni, vagy el lehet mosolyodni. Egyikkel sincs gond, én igyekszem a legutóbbi táborba tartozni, nyilván nem lehet mindig. Ilyenkor egy-egy jó poénnal a saját feszültségünket is lehet oldani, magunkban nevetgélni és akkor talán vidámabbak lehetünk és ki tudjuk aknázni a szituban rejlő poénlehetőségeket. Van olyan szitu is, ami után, ha ügyesen adagolja az ember, akár hónapokig üthet újra meg újra a poén. Ehhez ügyesnek kell lenni, hiszen nem szabad túlzásba vinni, de elfelejteni sem, fenn kell tartani az érdeklődést.

Látható, hogy poént gyártani nem könnyű, vagy tudsz, vagy nem. Görcsösen erőlködni fölösleges, hiszen nagy akarásnak többnyire szarás a vége, büdös gatyával meg senki sem szeret mászkálni az utcán. A humor ösztönös dolog, egy közösségben pedig mindig vannak ilyen ösztönös emberek (adott esetben több vagy mindenki), akik mindig képesek feldobni mások hangulatát. Erre pedig sokszor van szükségünk.


2 komment

Címkék: kult humor

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr313109566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2012.01.22. 22:56:29

Ha ez ilyen egyszerű lenne!
Jónéhány vacak poén is elsül, mire összejön egy fergeteges.
A hatás nagyon esetleges.
A közönség mindig más, akkor is, ha ugyanazok az emberek alkotják.
Olykor nagyon meg tudok lepődni, hogy mások által nagyra tartott poén egy egészen más közegben mennyire nem az és fordítva is igaz.

mujure 2012.01.23. 16:06:03

@az igazi medwe: ebben sok igazság van, nyilván ott van az adott szituációra való egyéni reagálás sokszínűsége is (micsoda mondat!). de azért általánosságban a jó poén jó, a szar meg szar. persze az ember a közönséghez igazítja a poént, legalábbis jó esetben:)
süti beállítások módosítása