Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Ezért nem lesz Dárdai szövetségi kapitány

2014.11.24. 10:00 Mitternacht

VfB Stuttgart – FC Augsburg meccs? Kit érdekel?

Minket.

De mindenekelőtt két gyors érdekesség a Bundesligáról:

  1. Senki se gondolná elsőre, de egyedül a Hamburger SV az a csapat, amelyik a Bundesliga 1963-as megalapítása óta az összes szezonban az élvonalban szerepel.
  1. Az FC Bayern München ugyan sosem esett ki Bundesliga 2-be, de csak a 1965/66-os szezon óta van benn a Bundesligában, mert a 60-as évek elején permanens válságban volt és az 1860 Münchent tartották a sokkal jobb csapatnak. A DFB-nek meg az alapításkor az volt a filozófiája, hogy egy városból csak egy csapat legyen bent.

Az összes többi csapat vagy kiesett már vagy később küzdötte be magát. Pl. a Dortmund 1972-ben kiesett és csak 1976-ban került vissza.

A jelenleg utolsó helyen álló VfB Stuttgart eredeti (1963-as) Bundesliga tag. Egyszer azonban már kiesett és az 1975/76-os illetve 1976/77-es szezonokat a Bundesliga 2-ben töltötte. A maihoz hasonlóan akkor olyannyira szarok voltak, hogy első Bundesliga 2 szezonjukat a 11. helyen zárták, a nézőszámuk 1200 fő körüli átlagra esett. Aztán jött Ottmar Hitzfeld és a feltámadás.

A Stuttgart tegnap az ellen az Augsburg ellen játszott, akik tegnap a 10. helyen álltak és a 2011/12 szezon óta vannak a Bundesligában. Érdekesség, hogy az a Jos Luhukay volt az edző, aki felvitte a csapatot az élmezőnybe, aki most a kiesés szélén tántorgó Hertha edzője. Luhukay még bukdácsolva ugyan, de benntartotta a csapatot annak első szezonjában, de 2012 tavaszán lemondott azzal, hogy nem látja a klub jövőjét a Bundesligában. A csapat akkor a 14. helyen végzett. Ezután lett az akkor kieső Hertha vezetőedzője, Otto Rehhagelt váltva a poszton.

Az, hogy az Augusburg kispadját elhagyó Luhukay-t követő Markus Weinzierl egy szezon alatt a csapatot átalakítva és benntartva majd a 2013/14-es tavalyi szezonban a 8. helyre hozva egy erős középcsapatot hozott létre, miközben a Hertha ugyan visszakerült, de továbbra is bukdácsol, mutatja, hogy nem feltétlenül az Augsburggal volt a baj, hanem inkább Luhukay élvonalbeli képességeivel. Éppen ezért igen fontos az ottani utánpótlásban és a nagyon rossz magyar válogatottal bizonyított Dárdai Pál szerepe a Herthánál. Őt ugyanis ezek miatt szinte bizonyosan a felnőtt kispadra szánják ott és Michael Preetz, a Hertha sportigazgatója tőle várhatja a klub felemelkedését. Ha Dárdai csak nyomába ér annak az eredménynek, ami a Herthát legutóbb a 90-es évek végén és az új évezred első évtizedében jellemezte, amikor a csapat rendre a Bundesliga felső harmadában végzett, de becsúszott BL részvételt jelentő 3. hely (1999) és UEFA kupa/EL részvételt jelentő 4. hely (2009) is, akkor már önmagában sikertörténetté tud válni egy esetleges kinevezés.

Ez az egyik oka, hogy semmilyen körülmények között nem lesz a következő szerintem körülbelül 10 évben Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány. Ha viszont az MLSZ megfogadja az utánpótlással kapcsolatos tanácsait, akkor azt a Hertha (ahogy eddig is) feltételezhetően megengedheti, hogy ideje és energiája határáig Dárdai benne legyen a magyar utánpótlás át- és újraszervezésében.

Maga Dárdai az utánpótlással kapcsolatban ezt mondta

„Amit ezerszer elmondtam már, az utánpótlásképzésre koncentrálni. Az egészen pici gyerekekre kellene sokkal jobban ügyelni. Mert amikor a tizenöt éves magyar és a tizenöt éves német gyereket összevetem, azzal szembesülök, hogy utóbbi minden téren jobb. Gyorsabb, erősebb és – hiába a sokat emlegetett magyaros technika – a labdával is jobban bánik. Egymás közt nagyon ügyesek vagyunk, nemzetközi viszonylatban viszont... Maradjunk annyiban, ha hagyják, hogy kifusson a beterjesztett programunk, nyolc-tíz éven belül várható eredmény." 

A Stuttgart-Augsburg meccs az Augsburg idegenbeli győzelmével ért véget. Ezzel jelenleg a 6. helyen állnak. A Hertha a 13. A Bundesliga nagyjából egyharmadnál tart.


12 komment

Címkék: foci magyarfoci nácik nemszépirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr366927507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.11.25. 08:46:29

Egy hozzá nem értőnek összefoglalná valaki, hogy mit értünk magyaros technikának?

flea 2014.11.25. 10:22:17

@BigPi: én sem értek hozzá, de a benyomásaim alapján a következőt tippelném:
- Magyarországon a "szakemberek" túlnyomó része azt gondolja, hogy szaktudás = egy viszonylag egyszerű és szűk szókincs célszerű alkalmazása a pályán látottakra.
- Erre a hozzáállásra tanítják játékosaikat is, biztosítva az utánpótlást. (Sőt már a mostani "szakember"-gárda nagy része is olyanoktól tanult, aki ugyanígy nem értette, mit mond, de azt hitte, hogy ettől szakértő.)
- A "magyaros technika" kifejezés ebbe a szókincsbe tartozik. Valamilyen oknál fogva a 60-as évek eleje óta (amikor még jelentett is valamit) valamiért a szakértelem helyetti süketelés kötelező eleme maradt mindmáig, talán a hazafias csengése miatt, nem tudom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.25. 11:40:58

A magyaros technika kifejezésben a magyaros a technika fosztóképzője.
Mint ahogy az illiberális demokrácia nem demokrácia, úgy a magyaros technika nem technika. A helyből labdaeltörés szimbóluma.
Azért is kellenek stadionok, hogy a lelátók megakadályozzák, hogy e levenni nem tudott labdák túl messze pattanjanak.
:)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.11.25. 13:15:59

betiltani, felszántani, szétzavarni...

Mitternacht 2014.11.25. 13:24:43

@BigPi: Bár az előttem szólók viccesen összefoglalták és minden szavukkal egyetértek, magyaros technika alatt általában a Magyarországon kihalt magyar stílust, a Dunamenti Iskola alapvetését értik. Ennek lényege például a látványos, technikás labdakezelés, labdaeldugások, stb. taktikában meg pl. a centernélküli játék, a folyamatos helycserék, a kapus általi indítás, stb. Ezeket a mai magyar focisták nemigazán tudják alkalmazni, de ha megnézed pl. ebben a videóban és a folytatásokban, hogy Puskásék hogy csinálták, akkor lehet képed az ún. magyaros stílusról: www.youtube.com/watch?v=yVm6OAWR5fw

Dárdai megnyilatkozása azért szúr nagyot, mert a magyar edzői kar "krémje", akik a 70es évek eleje óta elbaszták a magyar focit olyannyira, hogy oda jutottunk ahova, arra hivatkoznak, hogy "nade a magyaros stílus. na az még azért faszán megvan" :)

Mitternacht 2014.11.25. 13:25:12

@spinat: Köszi, eltosztam, javítottuk. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.26. 09:44:20

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Pfűűű... Nagy kő esett le a szívemről! Kár, hogy pont az aranylábamra! Most odalett a magyaros technikám! ;-)
süti beállítások módosítása