Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Anon csökevényes végtagja vagyok

2013.11.07. 14:44 szkr

Elöljáróban: a világon semmi bajom Anonymousékkal, sőt, rettentő szórakoztató társaságnak tartom az internet trollhordáját. De az, ami november 5-én történt Budapesten, egyszerre volt szomorú és mocsokmód vicces.

Kezdjük azzal, hogy mi ez az egész. Az Anonymous nevű internetes horda a 4chan /r/andom oldaláról, az internet egyik legmélyebb pöcegödréből jött, azzal a világos céllal, hogy tönkretegye azokat, akik a csoport szerint közellenségnek számítanak. Pedofilok, gyorséttermi kajába faszt verők, multik és kormányoldalak egyaránt áldozatul estek már nekik. Különleges ismertetőjelük a Guy Fawkes-maszk, amit vagy a történelemóráról vagy a V for Vendetta című filmből úgyis mindenki ismer. A lényeg nagyon röviden, hogy ilyen szabadságharcos kváziterrorista fickóról beszélünk, aki 1605. november 5-én fel akarta robbantani a Westminster-palotát. Ez nem sikerült, de cserébe bevonult a történelembe.

"Remember, remember the fifth of November"

Ezen a napon tehát világszerte megrendezik a Million Mask March nevű heppeninget, aminek a lényege, bármilyen megdöbbentő, hogy többmillióan maszkban vonulnak a Nép Szabadságáért és közben folyton ismételgetik, hogy Anonymous vagyunk. Légiót alkotunk. Nem felejtünk, nem bocsátunk.

Hát így. Ez lehetne az év legmenőbb eseménye is, koncertekkel, dühös beszédekkel, forradalmi hangulattal. Vagy lehet az év legszomorúbb eseménye sípoló bömbivel, zuhogó esővel, kínos eloldalgással. Idén az utóbbi sikerült.

anon_tunti (1).jpg

Külön vicces, hogy egy Anonymous tüntetésen a hoppmester bemutatkozik, arra viszont már tényleg nincsenek szavak, amikor kijelenti, hogy a magunk amatőr módján, de itt vagyunk és veszélyt jelentünk a hatalomra. Mindezt úgy, hogy maga a mondat érthetetlenné válik a rezonáló bömbitől, amit végül nagy nehezen kicserélnek egy másikra, közben majdnem kiesik szegény beszélő kezéből az esőáztatta mappa. A magunk amatőr módján.

Az event szerint 1000 (ezer) emberre számítottak. Voltunk nagyon nagy jóakarattal 50-en, ami nyilván az eső számlájára írható, de…

De ki nem számított novemberben esőre?

Anon egy maszk mögül érthetetlenül beszél, utána az Occupy-tól igazolt fent említett hoppmester mondja el sűrű elnézést kérések közepette, hogy tulajdonképpen ők az egyetlen igazi veszély a hatalomra. Hogy sokak szerint ez csak bohóckodás, pedig halálosan komolyan kell venni az Anonymoust. A mappa persze ezt a pillanatot választotta arra, hogy csússzon egyet megint.

Szomorú volt. Nevetséges.

Aztán jött az örök kedvenc: a király meztelen! Sajnos viszont nyilvánvaló, hogy van, aki tartson fölé ernyőt, mert ha nem így lenne, biztosan ő is otthon kortyolgatná a teát, mint azt tette az a 950 ember, aki úgy döntött, hogy az eső miatt úgyis elmarad a forradalom, akkor meg minek kimozdulni?

Egészen az utolsó pillanatig (nem maradtam végig, csak az elejét néztem meg) úgy voltam vele, hogy oké, rettentő amatőrök a szervezők, de nyilván az sem segít, hogy egy kis eső miatt senki nem jött el. Aztán jött a lényeg.

"Ha a közösségi munkánkért pénzt kapnánk, akkor nem lenne anyagi problémánk!"

Na figyu. Ha érdemes lenne fizetni nektek, akkor még azt mondanám, oké. De nektek pénz nélkül is össze kéne hozni egy menő tüntetést, ahol nem csak arra figyel az ember, hogy milyen szar idő van, hanem jól érzi magát! Értem én, hogy miről szólt az elején a felhívás, hogy ne nézőként, hanem résztvevőként viselkedjünk. De akkor talán olyan dolgot kéne csinálni, amiben részt is akar venni az ember, nem pedig a minél feltűnésmentesebb lelépési módokat keresi! Baszki, ha pénzért ácsingóztok, akkor csináljatok valami olyat, amit érdemes támogatni! Ha ez sikerült, akkor lehet azon nyavalyogni, hogy nincs lóvé!

Addig viszont, amíg még ezt az alapvető elvárást sem tudjátok teljesíteni, felesleges egyáltalán energiát ölni a szervezésbe. Nem baj, ha nem profi valami, de az sem árt, ha az embernek nem a székrekedés vécén töltött szenvedései jutnak eszébe a történésekről.


1 komment

Címkék: közélet gyász összegzés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr635619437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2013.11.14. 14:48:19

Hát izé... szerintem nem Anon-é, hanem Onáné, de ezen a magas labdán most már ne vesszünk össze.
süti beállítások módosítása