Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Scheiring Gábor kioperáltatta a gerincét

2013.03.07. 15:04 szkr

Hugo Chávez halálát már-már fantasztikusnak mondható misztikusság lebegi körül. A venezuelai vezetőt divat gyűlölni Magyarországon, mert különösebb megszeppenés nélkül képes volt egy brutálisan balos fordulatot végrehajtani hazájában. Az eszközei persze sokszor durvák voltak, de elvitathatatlanok az érdemei, ha másban nem, hát annyiban, hogy komolyan vette az embereket, akik a hatalmat a kezébe adták. Aztán épp Sztálin halálának 60. évfordulóján meghalt. Egy nappal később pedig Scheiring Gábor és Oszkó Péter a kamerák kereszttüzében mosolyogva egymás tenyerébe csapott.

Az internetben az egyik legjobb dolog, hogy minimális munkával visszakereshető bármi, amit valaki pillanatnyi lelkesedésében megosztott a té olvasóközönséggel. Scheiring Gábor például még LMP-s politikusként írt egy egészen faszát a latin-amerikai baloldalról. Azt írja,

„A latin-amerikai baloldal azt lépte meg, amit a magyar baloldal nem mert, nem tudott és nem akart: a hazai jobboldalra jellemző antiliberális nacionalizmus, a helyi oligarchákkal való szövetkezés nélkül kínált okos, befogadó és gazdaságilag is fenntartható alternatívát a neoliberális globalizációval szemben. Venezuelában Chavez alatt felére csökkent a szegénység, az extrém szegénység 70 százalékkal csökkent, az oktatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés jelentősen javult, a felsőoktatási hallgatók száma megduplázódott, a 2011-ben indított közösségi lakásprogram pedig eddig 250.000 családot juttatott új otthonhoz.”

Persze, vannak fenntartások, de azért be kell látni, hogy végső soron fasza gyerekek ezek a latin-amerikai vezetők, kicsit diktatórikusak, persze, de nehogymár Hollandiához mérjük őket. Aztán nem egészen öt hónappal később ott ül egy asztalnál az egyik oligarcha volt pénzügyminiszterével, az egyébként nagyon is neoliberális Bajnai Gordon örök haverjával, és örömködve bejelenti, hogy az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért Párt marhára egyetért a gazdaságpolitika „minden lényeges pontjában”. Hol itt a logika?

A maga módján persze ironikus, hogy Scheiring kivárta Chávez halálát azzal, hogy kiegyezzen az olyannyira gyűlölt rendszer egyik legjelesebb képviselőjével. De miért a kiegyezés az annyira elítélt neolibekkel? Ezt három részben magyarázta el az érdeklődőknek DJ Frakcióköltség. Először is az LMP szerinte jobbra tolódott és képtelen a kompromisszumokra, ami baj, még akkor is, ha a kompromisszum jelen esetben a népet korábban elnyomókkal való megegyezést jelenti. Aztán folytatja, elmondja, hogy azért nem adta vissza a mandátumát, mert képviselni akarja a választókat (akik az LMP-re, nem pedig rá szavaztak; a logika meg amúgy is bassza meg magát), végül pedig, csak hogy feltegye az i-re a pontot, kijelenti: párbeszédre van szükség, mert máshogy nem lehet megmenteni az országot.

A kérdés csak annyi: kivel akar beszélgetni? Oszkó Péterrel, aki aktív részese volt az elmúlt huszonegynéhány év igazságtalanságainak, vagy azokkal, akik a latin-amerikai baloldalhoz hasonlóan végre a nép kezébe akarják adni a hatalmat az uralkodó osztály helyett? Aztán Chávez halála után egy nappal, az érdemeit korábban nagy hangon éltető Scheiring Gábor ott ül Oszkó Péter mellett a kamerák kereszttüzében és mosolyogva a tenyerébe csap.

Úgy tűnik, öt hónap hosszú idő, ezalatt simán el lehet felejteni, hogy Chávez nem az elittel egyezkedett, hanem iszonyatos társadalmi beágyazottsággal és a helyiek segítségével egész egyszerűen elsöpörte a Bajnai-féle oligarchákat.

„Viszont az eset tanulságos, mert hogy tényleg nem mondhatok akármit akárhol, még ha az a teljes őszinte vállalható valóság is, mert félreértések lesznek belőle.”írta 2010-ben Scheiring. Hát fiam, ha valaki ennyire önmagát meghazudtolva csinálja a dolgait, akkor azt bizony félre fogják érteni.

A Scheiring Gábor által képviselt baloldal nem meri, nem tudja és nem is akarja meglépni azt, amit a latin-amerikai baloldal simán megcsinált. Talán azért van ez így, mert az nem is baloldal, hanem valami fura képződmény. Egy olyan párhuzamos valóság, ahol a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.


19 komment · 3 trackback

Címkék: politika liberális idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr555121562

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.08. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Siess, Andrásnak Sürgős! 2013.03.08. 09:53:08

Szaros lett a Békemenet molinója: polgári körösöket és békemeneteseket toboroz Facebookon a Fidesz-székház védelmére Bencsik András. Ő maga sajnos nem ér rá, hogy életét és vérét adja a fülkeforradalomért. SAS-behívó Fidesz-módra. A mozgósításhoz felt...

Trackback: Uniós biztos árulja a szent magyar hazát 2013.03.08. 09:52:21

Twitteren tette közzé lesújtó véleményét a Fidesz-kormány uniós joggal és gyakorlattal össze nem egyeztethető lépéseiről a választási kampány szabályozásával kapcsolatban Neelie Kroes. "Széles körben elfogadott az EU-ban, hogy az összes törvényes vála...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.07. 17:29:24

A jobbra tolódott LMP-sek lelkesen lájkolják ezt a baromságot. Vicces...

A te gondolkodásod olyan egyszerű, mint egy faék. Ha elolvasod, hogy miről is állapodtak meg valójában, akkor talán rájössz, hogy az egésznek semmi köze a neoliberalizmushoz.

Hugo Chavezhez meg pláne semmi köze, attól, hogy egyszer SG a sok cikke közül az egyikben egy bekezdést szentelt ennek (amivel sikerült rengeteg félremagyarázót gyártania), ennek a PM politikájához az égegyadta világon semmi köze nincs. Igazad van, a PM valóban nem a dél-amerikai baloldal példáját akarja lemásolni, mint hogy nem ott élünk.

Bajnai természetesen nagyon távol áll az oligarcháktól, még akkor is, ha Bodoky ezt a cikket gyárotta róla. Az említett cikke tele van sejtetésekkel és pletykákkal. Akkor mit mondjunk Csányiról, Demjánról vagy Simicskáról? Oszkót meg annak alapján megítélni, hogy pénzügyminisztere volt egy "oligarchának", különösen nevetséges.

Az külön rejtélyes, hogy az ilyen mondat, mint "Persze, vannak fenntartások, de azért be kell látni, hogy végső soron fasza gyerekek ezek a latin-amerikai vezetők, kicsit diktatórikusak, persze, de nehogymár Hollandiához mérjük őket." - akár egy jobkonzi blogon is íródhatnának. Nehéz kideríteni, hogy most sajnálja Chavez halálát a szerző vagy örül neki.

ven 2013.03.07. 19:34:08

iii..., pedig ez annyira egyszerű mint "a faék":

A korábban magát ökopolitikusnak tartó Scheiring Gábor jelenleg együtt képzeli el (a saját és) az ország jövőjét egy neoliberális gazdaságpolitikát valló Oszkó Péterrel és Bajnai Gordonnal.

(gyk.: az ökopolitika és a neoliberális gazdaságpolitika minimum két tök ellentétes elképzelés-halmaz)

2013.03.08. 07:47:31

@ven: Scheiring Gábor szerintem soha nem vallotta magát ökopolitikusnak, de majd ezt ő elmondja. Csak ismételni tudom magam: amiben megállapodtak, annak semmi köze nincs a neoliberalizmushoz.

Másrészt viszont az ökopolitika a demokráciát, a részvétel elvét is jelenti, vagyis annak az elfogadását, hogy nem egyedül az én igazságom létezik. Tehát nem bolsevik módon, senkivel nem megegyezve hajtogatom a magamét, hanem megpróbálom az elveimet összeegyeztetni másokkal.

flimo13 2013.03.08. 09:41:13

Chavez könnyű helyzetben volt, államosította az olajipart, ami lévén a világ talán ötödik legnagyobb olajexportőre, komoly bevételeket hoz. Itthon mit államosítsanak a Merci, Audi gyárait, ami főleg exportra termel, tehát egy államosítás után rövid úton becsődölne?

KovA 2013.03.08. 09:59:29

Venezuelában is megfigyelhető - a halála után az ellenzék hirtelen elkezdte "szeretni" Chavezt.

Vagy azért hogy az iránta érzett többségi népszimpátiát jobban be tudják fogni a vitorlájukba, de lehet hogy azért is mert általa voltak valakik...
Ellenzékinek lenni valakihez képest lehet - ha az elmúlik - az ellenzék is semmivé tud válni.

Az LGT egyik dala jutott eszembe (különösen a második versszak első két sora és a negyedik versszak miatt):

Aznap annyi minden történt,
és csak este tudtam meg,
és a hírhez bemutatták,
egy jól sikerült képedet

Néhány olyan ember sajnált,
aki sosem szeretett,
mások kíváncsian várták,
hogy kié lesz a szereped

Cikkek jelentek meg sorra,
persze mindegyik dícsért,
most csak jó kritikát kaptál
a befejezett szerepért

És még megtudhattam rólad,
amit nem tudhatsz meg már,
mindig barátságból szídtak,
s csak barátokat bántottál

Ezért játszunk végig mindent;
az utolsó tapsokért,
aztán lehúzzák a függönyt,
s a dalunk véget ér

Én még tartozom egy dallal,
mellyel rád emlékezem,
ez is olyan, mint a többi,
nem változtat semmin sem

kennyking 2013.03.08. 10:01:32

Dál-Amerikában a baloldal , az baloldal.Nálunk meg nem.Úgyhogy nagy értelme nincs összehasonlítani ezt a két " baloldalt".Amúgy lehet jópofáskodni, hogy Hollandiával hasonlítgatjuk Venezuelát, meg szegények, nincsenek nekik fasza kis demokráciájuk, attól még tény, hogy Chavez idején emelkedett az életszínvonal.Speciel nálunk dübörög a demokrácia ( vagyis most éppen a fasiszta diktatúra kiépülése dübörög, de tán négy-nyolc év múlva ismét a demokrácia fog), mégis csökken az életszínvonal.De jó is nekünk, üres hassal szavazhatunk négyévente, hogy melyik oligarcha jelöltjét ültessük a nyakunkba.

M. Péter 2013.03.08. 10:08:49

Chávezről sok minden jut eszembe, de "gazdaságilag is fenntarttható" nem. A költségvetési hiány a csillagos égben, különböző alapvető élelmiszerek (liszt, cukor, olaj, ...) gyakran hiánycikkek, mert nincs deviza az importra, közben Venezuela benzint importál, hogy azt 90% ártámogatással adja el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.08. 10:09:54

Nevetséges ez az egész LMP összes frakciójával együtt. Amolyan marxista-jobbikos képződmény az egész, csak éppen nem zsidóznak.

gono 2013.03.08. 10:18:28

gáborunk fejében valóban elég komoly zavar uralkodik, de a posztoló is keményen versenyben van.

KovA 2013.03.08. 10:43:43

@kennyking:
Bizony ám nálunk a bal a jobb - és a jobb a balabb.
Az előbbi az individualista egyénközpontú közösségjogfosztó szabadelvű - utóbbi a (nemzeti)közösségközpontúbb.

A rendszerváltásnál lényegében az történt, hogy ugyanaz akart az ellentéstes irányzat élén maradni... a lényeg az élenmaradás, a vezető szerep volt.
Ha nem megyünk tovább a szocializmus irányába, hát mi tudunk bebneteket a kapitalizmusba is vezetni alapon. Mindeg merrementek mi vezetünk.
Ugyaenezért vált a maszop elvtelenné furcsa lett volna még hangot is adni a köpönyegforgatásnak ideológiai alapon. Erre volt jó a szadesz koalíciós partnerként - rákosista-leszármazott keménymaggal - az ő szegrőlvégrőlrokonságaik mellett már feledésbe merült az ideológia amit apjuk nagyapjuk szolgált - csak a kapcsolati háló ugyanaz...
És végülis erről szól az ő életük is: az az ideológia jó ami az én érdekeimet szolgálja és azon szövetségeseimnek jó, akikben érdekelt vagyok.

Ez a "létező" liberálisok reletivizált és privatizált igazsága.

KovA 2013.03.08. 10:46:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Amolyan marxista-jobbikos képződmény az egész"
Ha az volna - nem is volna olyan értelmetlen...

Fehér Folt 2013.03.08. 11:35:07

Ugyanezen a blogon nemrég volt egy feminizmus ellenes cikk, amiben egész konkrétan szerepelt egy "A méhed járjon, ne a szád" feliratú kép. Bunkó és nárcisztikus, "az-örök-lázadó-vulgaritásával-beszélek-az-uralkodó-osztály-nevében" mentalitású hipster szar, tényleg gáz, hogy ilyenek kinn vannak blogketrecben. A blog szerzőinek inkább kutyaszart kéne szedegetniük egy parkban, akkor legalább valami hasznosat csinálnának.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.03.08. 11:59:44

Szerintem azon nincs mit csodálkozni, hogy a magyar "baloldal" nem baloldali, ugyanúgy, ahogy a "jobboldal" sem jobboldali. Ezt már megszokhattuk.

Ez vicces megnyilvánulásokat tud szülni, amikor külföldi politika erőkhöz kell viszonyulni. Sokszor azt kell barátként beállítaniuk, aki pont olyan vagy hasonló, mint itthon az ellenfelük. Messziről persze könnyű :)

Éhes_ló 2013.03.08. 12:35:29

Ez egy jó post.
Fontos dolog a szembesítés.

KovA 2013.03.08. 14:10:41

@kennyking: :-)
Ja... és ennek igazsága abból is látszik, hogy a venezuelai baloldal tanácsát idehaza inkább a jobboldal hajlik megfogadni :-)

És valóban - ez a rendszar olyan ahogy írtad: 4 évente választhatunk melyik oligarcha fosztogasson.
És az oligarchák közt is van hallgatólagos kiegyezés: túl nagy lebukás nincs csak néhány parasztáldozat a show kedvéért mert kölcsönösen van mivel sakkbantartaniuk egymást.
Szükségük is van egymásra, hogy balhé esetén időben felhúzott orral emelt fővel és teli zsebbel távozhasson a színpadról és megússza néhány záptojással a balhét.
aztán a változás látszata (a választás után) 2 év reménykedés hogy jobb lesz majd két év tűrés - most már csak két évet kell várni a következő változás( látszatá)ig minek balhézni...
És így megy ez vég nélkül.
A mindenkori vezetés egy álarc, ugyanannak az arctalan - orczátlan gazdasági maffiának - váltás alsógatya, amit ha nagyon büdös cserélni lehet.
De az érdekeltségi viszonyok ugyanazok.

Az átvert nép által legitimizált hatalom a gazdasági érdekekkel összejátszásban érdekelt a közösség kasszájára. Ha nincs benn a kapzsiságukat kielégítő pénz - akkor a közösség el lesz adósítva - lényegében el lesz adva: minden munkája, adója a hitelezők és befektetők hozamköveteléseinek kielégítésébe megy - míg nem marad elég önmagát minőségben és mennyiségben reprodukálni. Életképtelen - halálra van ítélve - meglehet jól mulat míg tart a hitelből mobiltelefonyra... - de elközelg az éjjel rettenetességgel... olyan matematikai bizonyosság immár minnt a Titanic elsüllyedése.

Régi Péter 2013.03.09. 17:38:24

Ennél sokkal durvább önellentmondásba került a Gáborka. Tessék csak elolvasni a blogját, amelyben több részes cikksorozatban leírja a különféle munkásmozgalmi sztrájkok történetét, szidja a nemzetközi pénzvilágot (jogosan), emiatt vállalja a konfrontációt a HVG-vel. Trockijt, Chavezt dicsőíti stb. maga sem titkolja, hogy nem középbalos, hanem annál sokkal balosabb nézeteket vall. Gyakorlatilag egy zöld jelvényes Trockista, és mindezt kimondva kimondatlanul szinte saját magáról állítja.Na és egy ilyen ember besorakozik az Oszkó_bajnai tandem mögé, akikről ugye csak a lestupidabb magyar választó nem tudja, hogy a szabad piacos, nemzetközi, "kapitalista" pénzvilágot képviseli, clintonné támogatásával. Vagyis a szélső baloldali beállt az ultra radikális kapitalisták mögé! Nagyon jó ez a cikk, többször kérdeztem Gáborkától a blogján, hogy is van ez, de soha nem válaszolt érdemben.
Egyértelmű, hogy az ún. "ellenzék" mögött álló erők a szavazatmaximalizálás okán a szabad piacos kapitalistától a szélsőbalos megmondókig (Scheiring, TGM) mindenkit maguk alá terelnek.

sok-sok 2013.03.10. 09:27:41

bajnai oligarcha---hahaha, ez tok jo.. mong attila egyik peldas ongolja..

pontosan milyen tulajdona is van bajnainak?plane, amit az allamtol nyult volna?

KovA 2013.03.11. 09:37:42

@sok-sok:
Gondolom nem távozott üres kézzel a szolgálataiért, amikor a tervszerűen csődbefuttatott cég vagyoonát és hasznát offshore kimentette azok elől akiknek tartozott, akik aztán ebbe tönkrementek.
Így is lehet profitot maximalizálni.
Legalábbis nem azt látom, hogy ezekután kinn lakna dobozkalyibába az erdőben...
Nem féltem és nem is bízmom benne.
Bérenc ő is bármilyen aljas érdek szolgálatában aki megfizeti.
süti beállítások módosítása