Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Itt a megoldás a cigánykérdésre!

2013.01.16. 10:01 szkr

Aki szereti az abszurd politikai humort valószínűleg már tud róla, hogy Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalánál jobb dolog nem nagyon történt még az interneten a műfaj kedvelői szempontjából. Az az oldal annyira vicces, hogy ha megkésve is, de végül még az Index is írt róla nem is egy, hanem rögtön két cikket a vonatkozó blogjaiba. A szórakoztatás pedig csak megduplázódik, mikor Feri úgy dönt, hogy elkezd országjárni, amit gyakorlatilag végig liveblogol.

Na, hát most is ez a helyzet. A kirándulás x-edik állomásán egy cigány családról mesél, akikre egyébként tényleg durván rájár a rúd. Mindezt persze a maga sajátosan magasztos stílusában adja elő, ami miatt annyian szeretik olvasni közéleti esszéit. A poszthoz kép is dukál, a kép alatt pedig szépen sorjáznak a kommentek, amik még rádobnak a műélvezetre. Ebben az esetben viszont nem tudtam végigolvasni őket, ugyanis már a második, egyébként 24 66 látványosan sok lájkot kapott kommentben ott volt minden, amit a mai magyar társadalmi helyzetről, különös tekintettel az úgynevezett cigánykérdésre, tudni kell. Hogyaszondja:

„Nem az a cigány, aki annak néz ki, hanem az aki úgy viselkedik!”

gyurcsany_fb.jpg

És mennyire igaza van! Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb és kevésbé rasszista lenne ez az ország, ha a cigány szót végre elkezdenénk úgy használni, ahogy a többség már amúgy is teszi: degradáló melléknévként. Végre nem tennénk különbséget bőrszín alapján, hiszen a kritikus szó, ami annyi feszültséget kivált az emberekből, egészen egyszerűen azt jelentené, hogy bűnöző/csaló/gyilkos, nyilván kontextustól függően. A fehér, hatszáz kilós agyhalott focidrukker ugyanúgy cigány lenne, mint a késsel a gettóban őrjöngő barna. Ezzel az egyszerű fordulattal egyértelműen tudatosítani lehetne mindenkiben, hogy nem cigánybűnözés van, hanem cigánykodás, ismertebb nevén bűnözés.

És ha már itt tartunk, ugyanez a helyzet a köcsög és a paraszt szavakkal is. Most őszintén, ki használja még azt a szót, hogy köcsög és gondol közben a kancsóra? Azt pedig pláne ne akarja beadni nekem senki, hogy a paraszt szó hallatán egyből a földművelőkre és a tanyasi világra gondol. Még messzebb megyek: vélhetően a legtöbbeteknek muszáj elmosolyodnia, ha valaki a paraszt szót használja és van egy minimális gyomorgörcse, ha ki kell ejtenie. Ez teljesen érthető és nagyon könnyen megoldható!

Egész egyszerűen el kell kezdeni használni őket úgy, ahogy mindenki teszi már amúgy is. Ne legyen különbség ember és ember, kancsó és kancsó között! Ne lehessen félreérteni azt az axiómát, hogy a legtöbb köcsög cigány nagyon paraszt!


Szólj hozzá!

Címkék: politika facebook nyelv együttélés gyurcsányferencing

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr85020379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása