Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Anime.Fúj

2012.03.18. 12:00 Csendesebben, a gyerek alszik

Japán alapvetően egy elmebeteg ország, tele furábbnál sárgább, és még annál is alacsonyabb, fekete hajú emberekkel, akik köztudottan jók minden tudományban, és tudnak repülni. Ezek az emberkék furaságukat tetézendő, imádják az agressziót, sok rizst esznek, csökken a népességük és különlegesen perverzek. Minden japán ilyen. Na, ezek csinálják az anime-okat  (animéket?).  Ja… ez egy ilyen poszt lesz.

Az egész világon, akármilyen társadalomban, anyagi és osztálybeli különbségekre tekintet nélkül (A-sok és B-sek között is) lesz egy kb 5%-nyi ember, aki hárdkór anime függő. Vannak persze csendes őrültek, akiken nem látszik ez kívülről, de aztán megszólal a telefonjukon az a mindenki által jól felismerhető japán csajszi-énekhang, és halál komolyan máshogy nézel rájuk utána. Ezen átlag szerint pedig (mármint az 5%) egy váróteremben ücsörgő 50 ember közül 2,5-en fertőzöttek. Ezek az emberek persze nem kevesebbek nálunk. Sőt, valójában nem is fikázni akarom őket. Belegondolva maga a rajongás tesz egy ilyen embert szánalmassá, nem az, amiért rajong. Pl itt van egy gyűrűk ura könyv/film, amit az emberek túlnyomó többsége szeret, a tündenyelven beszélő formákra azért mégis furán nézünk a MÁV jegypénztára előtti sorban ácsorogva.

Szóval maga a rajongás szánalmas, de akkor milyenek maguk a rajzfilmek? Egy régi barátom válogatása alapján még régebben megnéztem pár rövid sorozatot, és halál komolyan meglepődtem, hogy milyen fasza kis dolgok vannak bennük. Ha utána akar valaki nézni: Wolf's Rain, Cowboy Bebop, Ergo Proxy. Tökre megértem, hogy valaki tud ezért rajongani. (ez volt az a rész, ahol kijelentetem, hogy benne vagyok az 5%-ban?) Ami valójában megfogalmazódott bennem, az az volt, hogy hmmm… ez egész jó, lehetne belőle filmet csinálni. Asszem mindenki érzi ennek az iróniáját. Lehet akármilyen véres, komoly, összetett, áttétes, a rajzfilm mégis rajzfilm marad, nincs meg az a hangulata, ami egy rendes filmnek.

Amire ki akarom hegyezni ezt az egészet az végül is az emberi reakció egy ilyen "műremekre". Emberek fura színűre festik a hajukat, a diákok telerajzolják a könyveiket nagy szemű/csöcsű mangafigurákkal, kocsmában képesek leplezetlenül kizárólag az újonnan megjelent részről diskurálni, fura szavakat mondanak, mintha megszállta volna őket az ördög, és színes kontaktlencsét hordanak, ami egyébként még szexin is tud kinézni egy jó csajon btw (szerintem). Ami a legkeményebb, hogy ugye lehet ezt komolyan is tolni, és kifejezetten cosplay fesztiválokon iszonyatos mennyiségű fura farsangi jelmezzel lehet találkozni. Egész jók is vannak. Csajok előnyben. Az elszomorító része ennek a jelenségnek az igénytelen, de buzgó (ugyanis a rajzfilmekből megtanulta, hogy ha harcol az álmaiért, akkor képes a haja színe is megváltozni egy pillanat alatt) elemek összessége. Az egyik legundorítóbb dolog számomra egy dagadt/ronda nő/férfi látványa, aki valamilyen rajzfilmből másolt, saját kézzel készített, szörnyűséges akármiben flangál az utcán, és büszke. Szerintem ez igazán büntethető kellene, hogy legyen.

Egyébként kulturális szempontból nagyon lényeges megjegyezni, hogy a filmek sok esetben irodalmi produktumnak számítanak (mondanivaló, vagy kifejezésmód művészi értékétől függően), persze nagyon csúnyán hangzik, de ebbe a rajzfilmek is bele kell, hogy tartozzanak valamilyen szinten. Most nem ugrik ki a fejemből egyetlen cím sem, amit kifejezetten irodalmi értékű animének lehetne tartani, de biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik tudnak majd ilyet is mondani. Véleményem szerint a művészeteknek egyetlen ága sem fontosabb, mint a másik, és egyértelműen a rajzfilmkészítésnek is művészete van, szóval magát a műfajt elítélni nem lehet, viszont van nekem egy olyan rossz szokásom, hogy a dolgokat a hatásuk alapján ítélem meg, és ez esetben úgy ítélem meg, hogy veszélyesen addiktív, kellemetlenül igénytelenné tehet, idegesítő japán szavakat tanít, és elhitetik veled, hogy léteznek csodák. Káros. Anime. Fúj.


Szólj hozzá!

Címkék: kult idióták nemszépirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr624323033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása