Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Önvédelem: jogos vagy nem?

2012.02.11. 12:07 tlickey

Kormányunk nemrég úgy érezte, hogy az országnak újításokra van szüksége, nem is telt el sok idő, és hipp-hopp minden megváltozott errefelé. Csak hogy a fontosabb dolgokat említsem: drágább lett a chips és a cigi, szinte már sehol nem lehet dohányozni, a BKV lassan, de biztosan halad a csőd felé, és szigorúbb lesz az oktatás is, mert a magyar embernek nincs szüksége munkahelyre ugyebár. A napokban új hír járta át a médiát, miszerint a Fidesz enyhítené az önvédelem következményeit.

Eddig az volt a szabály az önvédelemmel kapcsolatban, hogy támadás esetén ugyanolyan fajsúlyú védekezést szabad bevetni, amilyen a támadás is volt. Tehát, ha mondjuk valakit tarkón vágtak egy lapáttal és ájultan hevert a saját nappalijában, ameddig a betörők nyugodtan kipakolták a házat, akkor őket is le lehetett ütni, amennyiben az ember időben magához tért, de ugyanebben az esetben előkapni a sokkolót már nem volt frankó. Ezzel az volt a gond, hogy számos esetben a végén a megtámadott személy szívta meg, mert nem gondolta át, hogy durvábban védekezik a megengedettnél. Fair volt vagy sem, az Orbán-kormány közbelépésével ennek vége: az önvédelem és a magántulajdon védelme immár alapjogként szerepel az alkotmányban, valamint módosítják a büntető törvénykönyvet is, ezáltal 2013 júliusában új szabályokat kapunk, és biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan emberek, akiknek ez nagyon nem fog tetszeni.

Azt hiszem mindenki találkozott már a különböző médiumokban szajkózott öreg bácsi esetével, akinek elege lett abból, hogy a környező cigány családok folyton lopják a veteményesét, így szépen bevezette a kettőhúszat a kerítésébe, és a legközelebb érkező tolvaj halálos áramütést szenvedett. Az idős, magatehetetlen öregúr - aki saját fizikai erejével már nem tudta megvédeni tulajdonát, ezért más módszerhez folyamodott - egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ma már nem biztos, hogy így lenne, ugyanis a tervezet szerint a továbbiakban nem vizsgálnák, hogy olyan esetekben, amikor az áldozat veszélyeztetve érzi az életét, a támadás mértékénél durvábban védekezik-e, így akár a halállal végződő önvédelem is büntetlenné válna. Valamint engedélyezik az ún. megelőző védelmet is (ebben az esetben még semmi sem történt, de az illető már fenyegetve érzi tulajdonát, vagy életét), de csak akkor, ha a módszer élet kioltására nem alkalmas. Újdonság lenne az is, hogy a továbbiakban a védekezőnek nem lenne első számú kötelessége a kitérés (eddig a Btk. szerint ugyanis muszáj volt kitérni, menekülni), hanem lehetőség nyílik az azonnali védekezésre. Az ijedtségből, vagy mentális problémákból fakadó önvédelmet pedig sem eddig, sem ezután nem kívánják büntetni. A közvélemény és a politikusok is egyetértenek abban, hogy az előbb felsorolt lépésekkel a kormány az elrettentésre játszik, azaz így próbálja csökkenteni a bűncselekmények számát: "Nem akarjuk tovább hallgatni a megélhetési és cigánybűnözéses lemezt. Igenis mindenki tanulja meg, hogy nem ölhet, lophat és rabolhat következmények nélkül." – erősítette meg ezt a Fidesz egyik elnökségi tagja, és szép is, igaz is, amit mond. De.

Mint ahogy az eddigi jogszabályokat kijátszhatta a betörő azáltal, hogy beközölte: ő nem törekedett bántalmazásra, viszont az áldozat jól megverte, ezért kártérítést követel, félő, hogy úgy lehet majd kijátszani az új szabályokat is, csak ezúttal a védekező oldaláról. A legtöbb emberben kettős érzetet kelt az új tervezet, ugyanis lehet, hogy kevesebb lesz a bűncselekmény, mert a betörőt visszatartja majd a tudat, hogy a kis kiruccanás könnyen az életébe is kerülhet, ugyanakkor eldurvulhat a védekezés is: lehet, hogy többen tartanak majd otthon fegyvert, vagy bármi egyebet, amit szívesen hagynak a betolakodó hátában. Ráadásul én azt is reálisnak tartom, hogy miután a tervezet érvénybe lép, azok a betörők, akik eddig csak loptak, de alapvetően nem törekedtek bántalmazásra, durvábban fognak majd fellépni, mert eleve arra számítanak, hogy a tulaj megpróbál majd nekik menni.

Természetesen az önvédelem nem fajulhat majd minden esetben a támadó haláláig. Amennyiben az illető nem törekedik rá, és jelét sem adja annak, hogy bántalmazni akarja a megtámadottat, nem lesz jogszerű a komolyabb fizikai bántalmazás, azonban lássuk be, azért elég nehéz egy pillanat alatt eldönteni, hogy egy támadás során bántani akarnak-e, vagy sem, a határok ilyenkor elmosódnak.

Nem szeretnék konkrétan állást foglalni a tervezettel kapcsolatban, ezt meghagyom inkább nektek, olvasóknak. A kiskapuk most is, később is adottak, lehet szurkolni, hogy ki talál rájuk előbb.


Szólj hozzá!

Címkék: önvédelem kormány törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr514090720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása