Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Legenda vagy valóság? (Part 6)

2012.01.02. 17:00 tlickey

                     Miért nem lesz világvége 2012-ben

Nemrég beköszöntött 2012, ami egész sok dolog miatt lehet számunkra emlékezetes év: drágul a benzin, az adók az egekbe szöknek, innentől kezdve nagyjából az űrön kívül sehol sem lehet majd dohányozni, ja és igen, itt a világvége is.

2012. december 21-e a maják időszámításának végeként terjedt el a köztudatban, és mivel a mai napig értetlenül állunk szokatlanul fejlett kultúrájuk előtt, logikus a gondolat, hogy talán sejtettek valamit, amit mi nem. Azonban aki egy kicsit is utánament a témának, az már tudja, hogy az egész egy egyszerű félreértésen alapul: a maják ciklusokban gondolkoztak, ez a nap pedig csak az aktuális időszak vége, nem pedig a világé. Jobb ha tudjátok, hogy a világvége úgy körülbelül 20 évente szokott beköszönteni, szinte már olyan, mintha az efféle pánikhullámok nélkül meg se tudna lenni az emberiség. Az optimistábbak számára tájékoztatásul közlöm, hogy például 2040-ben is lesz egy, ha ebbe nem dögölnénk bele kellő mértékben. De ha nem a maják által jósolt titokzatos tényező okozza majd az emberiség vesztét, milyen más veszélyt rejtegethet számunkra ez az év? 

1. A Nibiru-téboly: A Nibiru (vagyis a Planet X) a suméroknál tűnt fel először, akik Marduk isten lakóhelyeként ismerték, majd 1983-ban a NASA bejelentette, hogy meg is találta a 10. bolygót. Az egyik legnépszerűbb apokalipszis elmélet szerint a Nibiru 2012-ben olyan közel halad el a Földhöz, hogy a pólusok teljesen felcserélődnek, és ez okozza majd a világvégét. Na, ezzel csak egy gond van: a NASA később helyesbített, hogy mégsem talált semmilyen bolygót, és azóta sem tudja tudományos bizonyítékkal igazolni, hogy a Nibiru valóban létező égitest. A legenda szerint 3600 évente visszatérő bolygót még senki sem látta, ebből adódóan nem ismerhetjük pályáját sem, valamint nem tudhatjuk, hol lesz december 21-én. Ráadásul van itt még egy probléma: ha 3600 évente erre jár, mért nem pusztította el a bolygónkat már korábban?

2. A Föld pólusai felcserélődnek: Bizony fel, és ez valóban tudományos tényként kezelhető, tekintve, hogy 780 000 évvel ezelőtt már be is következett egyszer. A tudósok szerint azonban egy ilyen esemény nem egy nap alatt, hanem inkább úgy 5000 év alatt játszódik le, és ha már az időszak végén járnánk, azt bizony éreznénk is. Erről ennyit.

3. Szerencsétlen bolygóegyüttállás várható: Ismerős lehet az az elmélet is, hogy december 21-én bizonyos bolygók teljesen egy vonalban fognak felsorakozni, valamint hogy ekkor a Nap párhuzamosan fog elhelyezkedni a naprendszer közepén található Fekete hasadékkal. A gond ezzel az, hogy ez elég sokszor megtörtént már, például 1998-ban is, és mégsem hozta el az apokalipszist.

4. Napkitörés áldozatává válik a Föld: A napkitörés valódi veszélyforrás, és igazolt tény, hogy az elmúlt évtized szokatlan nyugalma után most újra fokozódik a napfolttevékenység. A tudósok 2012-2014 közé jósolják a folyamat kiteljesedését, aminek következményeivel egyelőre még nincsenek tisztában. Habár a napkitörés megszokott jelenség, és nem egyszer előfordult már, az biztos, hogy ebben az időszakban az eddiginél gyakoribb lesz. Egy-egy hevesebb napkitörés során a Nap akár több milliárd tonna anyagot is kilövellhet a Föld irányába: a jelenség elektromágneses viharokkal jár, ez pedig kiütheti az elektromos berendezéseket bolygónkon. Igaz, hogy okozott már átmeneti károkat korábban, 2001-ben azonban minden komolyabb gond nélkül megúsztuk a napciklus maximumát. A mostani átmenetileg működésképtelenné teheti az elektromos hálózatokat, és a vízellátással is lehetnek gondjaink, de ez csak a legrosszabb esetben következik be, arra pedig igen kevés esélyt látnak az amerikai tudósok. Világvége méretű károkat ők sem jósolnak.

5. A kevésbé ismert időhullám-elmélet: Ez a számmisztikán alapuló teória Terence McKenna író és filozófus nevéhez fűződik. Az volt a célja, hogy a matematika segítségével kiszámítsa az úgynevezett „újszerűség” áradásának és visszahúzódásának váltakozását, mert úgy hitte, létezik egy kozmikus erő, ami az idők végén olyan mértékben növeli a világegyetem bonyolultságát, hogy ekkor bármi és minden, ami elképzelhető, egyszerre bekövetkezik. Számításai szerint ezt az állapotot 2012. december 21-én érjük el, de mivel ezt egyedül ő gondolta így, azt hiszem, itt nincs szükség cáfolatra. 

6. A Föld spirituális változáson megy át: Nos, ezt a témát is rövidre zárnám. Nem tudom, tudományosan mivel lehet magyarázni a különböző elborult utópisztikus létformák bekövetkezését, de abban azt hiszem mindannyian egyetérthetünk, hogy az anyagi létből a félanyagi létbe való átkerülés, vagy a szellemi felemelkedés beköszöntése távolról sem jelenti a világvégét.

7. Nostradamus is 2012-re jósolta a világvégét: Hát, mindenki tévedhet. Nostradamus azt is mondta, hogy 2010 novemberében kezdődik el a III. világháború, aztán mégsem.

Szerintem a legfurcsább az ember szüntelen világvége-hajszolásában az, hogy számos olyan eseményről tudunk, ami a változatosság kedvéért tényleg be fog következni, és az általunk ismert világ végét okozza majd. A sarki jég tényleg el fog olvadni egyszer, és a Golf-áramlatba kerülve kiszámíthatatlan globális változásokat hoz majd, a napunk – habár a mi világunk közepe –, akkor is csak egy csillag, és természeténél fogva egyszer majd fel kell robbannia, a galaxisunkban lévő fekete lyuk is bizonyára tartogat még számunkra egy-két kellemetlen meglepetést, sőt, a mai napig nem tudjuk, hogy a világegyetem tágulását tulajdonképpen miért nem állította még meg a gravitáció összetartó ereje, és ha ez a jövőben sem következik be (nem fog), egy napon az egész világ atomjaira hullik. Mi mégsem azoktól az eseményektől félünk, amik mindenképp bekövetkeznek egyszer, hanem egy maják által kijelölt időponttól, amin egyre valószínűbb, hogy semmilyen eget rengető dolog nem fog történni.

Tehát mi lesz 2012. december 21-e után? December 22-e, utána pedig Karácsony. Azért ha ráértek a nagy bevásárlások között, nézzetek majd be egy-egy Világvége partyra, biztos emlékezetes buli lesz. Mert remélem, azért abban egyetértünk, hogy ez azon kevés dolgok közé tartozik, amit érdemes megünnepelni.


3 komment

Címkék: tudomány valóság legenda világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr583514218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Draug 2012.01.04. 13:48:13

Megkérdezik a székely bácsit:
- Bátyám, maga szerint igaz a maják jóslata, hogy idén decemberben jön a világvége?
Mire ő azt feleli:
- Hát, hogy őszinte legyek magával, én nem tudhatom ezt, hogy lesz-e világvége, noha az igaz, hogy igény az vóna rá!

tlickey 2012.01.04. 14:16:07

Örülök, hogy olvasol minket továbbra is, őszintén szólva nem tudtam múltkor eldönteni, hogy megsértettelek-e a listával, de reméltem, hogy nem. :)

Draug 2012.01.06. 19:26:56

@tlickey: Dehogyis, nincs harag! :)
süti beállítások módosítása