Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Legenda, vagy valóság? (Part 1)

2011.09.23. 10:26 tlickey

 Nessie, a tavi szörny

 Akármilyen furcsán is hangzik, a Loch Ness-i szörnyről először egy 7. századbeli krónika tesz említést, miszerint 565-ben valakit meg kellett menteni a tóban lakó mitikus szörny „karmaiból”. Mivel a tavi szörny legendája már a középkortól élt a köztudatban, 1933-ban a londoni Daily Mail egy nyomozóbizottságot küldött a tóhoz, ami jókora vízilószerű lábnyomokat talált, ezzel is erősítve a legendát, és mellékesen nem kicsit fellendítve az idegenforgalmat.

Egy évre rá napvilágot látott a híres kép is, ami körbeutazta a világot, és amiről viszonylag hamar kiderült, hogy csupán egy átalakított játék tengeralattjárót ábrázol, de ez mégsem tántorította el semmitől a Nessie-hívőket. 1960-ban vették filmre először (a fekete-fehér kockákon egy behatárolhatatlan valami mozog a vízben, a szkeptikusok szerint azonban csak szimpla motorcsónak keltette hullámokat látunk), azóta pedig több mint 4000 észlelést tartanak számon, mondanom sem kell, a helyiek őszinte örömére. A Loch Ness-i tóról tudjuk, hogy Nagy Britannia legnagyobb és legmélyebb tava, 230 méteres mélységével az Északi-tengert is lepipálja, vize folyton zavaros és sötét a szennyeződésektől, a tájat szinte állandóan titokzatos köd burkolja, a parton pedig egy 13. századi kastély romjai teszik végképp kísértetiessé a látványt. Teljesen egyértelmű, hogy ez a környezet legendáért kiált.

A helyieknek, valamint még azoknak akik a kérdésben érdekeltek, közel 1500 évük volt előállni a legelvetemültebb magyarázatokkal Nessie létezésére. Volt, aki Nessiet egy vándorcirkuszból elszökött, majd csobbanni kívánó elefántnak titulálta (ez a kedvencem), mások szerint nem más, mint a Plesiosaurus nevű dinoszaurusz faj egy érthetetlen okból fennmaradt példánya, de akad olyan teória is, miszerint a szörny egy előttünk még ismeretlen, hosszúnyakú fókafaj képviselője. Egy svéd néprajzos szerint Nessie egy régi legenda, a Kelpie továbbélése, amivel a skót anyukák riogatták gyermekeiket, hogy sötétedés után ne merjenek egyedül a tó közelébe menni. Ugyanis akkor a benne lakó gonosz kelpie kivágtat a szárazföldre, ott lóvá változik, és magával viszi a rossz gyerekeket a tó mélyére. Esti mesének nem rossz, és talán egy máig élő legenda kiindulási pontjához is elég. Azonban a valóság határain belül, mi is lehet a Nessie-jelenség magyarázata?

Drumnadrochit Photos
1. Elképzelhető, de nem igazán valószínű, hogy a tó titka eredetében rejlik. Tudjuk, hogy régen az Északi-tenger része volt, ma is csatorna köti össze vele, ezért vize viszonylag hűvös. A tengerbiológusok a mai napig a sósvizek állatvilágának mindössze 10%-át ismerik, így teljesen lehetségesnek tartják a Nessiehez hasonlatos, jókora hüllők létezését. Sokan gondolják, hogy a tó leválásakor egy ilyen hüllő csapdába esett, és azóta is Loch Nessben lakik. Ez még rendben is lenne, csak épp ebben az esetben már rég el kellett volna pusztulnia. Ezért az elmélet egy olyan változata is elterjedt, miszerint Nessie nem lakik folyton a tóban, hanem egy alagúton keresztül szabadon ingázik pajtásaival a tenger és tó között. Mondanom sem kell, hogy ilyen alagútról nem tudunk, és észrevétlenül nem is létezhetne.

2. Mások szerint Nessie csupán egy közönséges tokhal, vagy angolna. Szakértő horgászok szerint a legnagyobb angolnafaj akár 4 méteresre is megnőhet, viszont ez nem stimmel, a leírások jóval nagyobbnak saccolják a tavi szörnyet.

Én, személy szerint nem akarok véleményt alkotni a Loch Ness-i szörnyről, legalábbis addig nem, ameddig nem utaztam oda, és guvadtam minimum 3 napig a vízre pislogás nélkül, azt azonban kijelenthetem, hogy létezik az észlelésekre egy tudományosan elfogadható, azonban kétségkívül jóval unalmasabb magyarázat: mégpedig a fák.

3. Miután Nessiet a három legmélyebb skót tóban vélték látni eddig, a kérdéssel foglalkozóknak feltűnt, hogy ezek a tavak fenyőkkel vannak körülvéve, és ez a két tény elég volt egy elfogadható magyarázat megszületéséhez. A fenyőfáknak ugye jóval magasabb a gyantatartalmuk, mint az összes többinek, így mikor a fák, faágak beleesnek a vízbe, a kiszabaduló gyanta csapdába ejti a fa bomlásakor keletkező gázokat, és újra felemeli őket a felszínre, mielőtt végleg lesüllyednének. Ha a fa véletlenül függőlegesen emelkedik ki a vízből, kicsiny túlzással akár szörnyfejnek is elmegy, és mint tudjuk, mindenki azt lát, amit látni akar.

Ez az eddigi legreálisabb feltevés, ami talán egy nap majd végleg véget vet egy lassan kétezer éve élő legendának, azonban nem biztos, hogy ez az igazság. Mindenki személyesen dönti el, hogy miben hisz, de a yutyubos videókat nézve a legszkeptikusabb ember is levonhatja a sajnálatos következtetést: valami van a vízben.  


21 komment

Címkék: tudomány valóság legenda állatvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr913246436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.09.24. 08:54:16

A belinkelt videót szerintem elég nehéz másnak, mint úszó fatörzseknek látni...

Anna Sussoger 2011.09.24. 09:20:42

A Balti-tenger azért elég messze van onnan.

sulcus (törölt) 2011.09.24. 09:26:27

Emberek,leesett már az a műhold,vagy meddig üljek a pincében?

¿Qué tapas hay? 2011.09.24. 10:14:59

Úristen, ez micsoda?

1) A szörny beceneve Nessie, így e-vel a végén.
2) A Loch Ness édesvizű tó a Great Glen-törésvonal völgyében. Valóban a Kaledóniai-csatorna része, de közvetlen kapcsolata a tengerhez a Loch Dochfour, és az abból táplálkozó Ness-folyó, ami Invernessnél éri el a tengert. Mivel a tó vízszintje 15 m-rel van a tenger szintje felett, a tengervíz nem jut be a tóba.
3) A tó vize a környező tőzeges talaj miatt zavaros.
4) A tavat számtalanszor átkutatták, de a nagy vízmélység és a zavaros víz miatt egyértelmű, látható észleléssel sem a szörny léte, sem az ellenkezője nem volt bebizonyítható. Az ultrahangos szonár-vizsgálatok több, nagytömegű, mozgó "élőlényt" találtak, de erről nem tudták eldönteni, hogy nagyobb halraj, több nagytestű állat, vagy növénycsoportosulás.
5) Ami viszont a döntő, hogy egy plesiosaurus-méretű, illetve a "szörnyészlelések" alapján modellezett méretű állat, illetve állatok csoportja számára a tó élővilága nem jelent elégséges táplálékot.
6) Egy állat nem meghal, hanem elpusztul.

Leonard Zelig 2011.09.24. 11:02:25

valamint:
egy nyomozóbizottságot küldött a tóhoz, AMELY (nem akik)

A fenyőfáknak ugye jóval magasabb a gyantatartalmUK (nem gyantatartalma)

A Loch Ness köztudottan a Balatonnal van összeköttetésben, a Dolly Rollon keresztül:
iminimi, szeminimi, subáptu báminimi.

Leonard Zelig 2011.09.24. 11:03:59

Part 1 után nincs pont, csak a Hunglishban. De lehet, hogy ez Hunglish akar lenni, akkor bocs.

zinging 2011.09.24. 11:33:59

A szörnyet ugyan nem láttam, de tudom hol lakik! Tavaly kora ősszel jártunk Skóciában, természetesen a "tavat" is megnéztük. A képen látható Urquhart Castle közelében volt előleggel foglalt szállásunk, de messziről érkeztünk, rossz GPS koordinátáknak köszönhetően tekeregtünk a tó körül és hamar sötétedni is kezdett (ereszkedett az a bizonyos köd...). Késtünk egy órát és a szállásadónk, bár otthon volt, egyszerűen nem engedett be, a telefont pedig nem vette fel, mehettünk Invernessbe késő este szállást keresni! Szóval ha valakit érdekel meg tudom adni a címét! A szörnyet egyébként egész Skóciában lehet kapni, leginkább zöld plüss formátumban és az apatosaurusra hasonlít. A tó része a kötelező skóciai látnivalóknak, de csak ezért nyilván nem érdemes elmenni odáig! Skócia gyönyörű és ha csak tekereg valaki a Felföldön, Skye szigetén rájön, hogy itt mindennek lehet misztikus magyarázatot adni, mert olyan a hely "szelleme", és valószínüleg ez az alapja Nessie létének/nem létének is!

ironic_man 2011.09.24. 12:17:59

Balti-tenger helyett talán Északi-tenger...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.09.24. 12:39:11

@¿Qué tapas hay?: Arról nem beszélve, hogy ha nem örökéletű a lény, akkor bizony kell jópár egyednek lennie, hogy fenn tudják tartani a populációjukat. Ez pedig azt jelentené, hogy időnként elpusztul egy-egy példány, ha pedig elpusztul, előbb-utóbb a maradványaik előkerülnek. De még sosem találtak Nessie-tetemet, ugyebár.

Ha esetleg meg mégis örökéletű, akkor nem is kérdés, hogy a Hegylakó az, aki szopatja a népet évszázadok óta. :D

mujure 2011.09.24. 13:42:53

@Leonard Zelig: @¿Qué tapas hay?: jogosak az észrevételek, javítottam

gyilkos fűegér 2011.09.24. 14:51:23

@mujure:

Biológusként: a tengerbiológusok sok mindent lehetségesnek tartanak, leszámítva ilyen nagyméretű tengeri hüllők létezését..

Sword 2011.09.24. 15:04:45

Az ember szeretné felderíteni a titkokat, hajtja a kíváncsiság, de szerintem vannak olyan dolgok, amik úgy jók, ha titkok maradnak. Különben semmi érdekes nem lenne ezen a világon. Ha így veszem, akkor ez pont egy szerencsés helyzet ilyen értelemben, hiszen hacsak nem vezetik el az egész tó vizét, akkor a rejtélyre sosem derül fény (erre meg ugye nem sok esély van), bármilyen módszerrel is próbálkoznak. Jelenleg nincs olyan technika, amivel 100%-ban fel lehetne deríteni egy ilyen terepet valami után kutatva, ami azt se tudjuk micsoda, hogy néz ki, hol kéne keresni. Tehát sem kizárni nem lehet a létezését sem megerősíteni. A legenda tovább él és ez így van jól.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.09.24. 15:15:30

"Sokan gondolják, hogy a tó leválásakor egy ilyen hüllő csapdába esett, és azóta is Loch Nessben lakik."
Kik?

A "dehát kézikamerával készült, meg remeg is a kép, meg ott tök életszerűen kommentelgető ijedt túristákról van szó" perdöntő videókról megy ennyit:

www.youtube.com/watch?v=AfqDVP_0O0c

Rókakígyó 2011.09.24. 15:30:03

A szeptemberi megjelenés teljesen rossz. Ez májusban aktuális.

Abban a tóban nemigen él meg semmi. Még a helyiek szerint sem.

apika2 2011.09.24. 16:11:19

Namármost a hüllők ugyebár tüdővel lélegző lényecskék, amiknek bizonyos időnként fel kell jönniük a víz alól. Szóval kizárt hogy hüllő, hacsak nem rendelkezik álcázással, amit azért egy picit elképzelhetetlennek kell tartanunk:) Sőt, ha csatornákon közlekednek, akkor különösen furcsa, hogy senki nem látta még a pihegő tüdős lényt.

apika2 2011.09.24. 16:17:01

@Rókakígyó:
De a hülye őskori szörnyek, melyek több ezer éve élnek, ezeket a lehetetlen helyeket szeretik, ahol kaja semmi, látótávolság nulla a vízben, zordak a viszonyok, stb.

És erre egy egész turisztikai ipart lehet építeni. Persze semmi önérdek nincs a legenda fenntartásában:) - kicsit olyan ez, mint Szent György legendája - kitartott addig, amíg valakinek eszébe nem jutott, hogy ezt azért már mégse kellene elfogadni:)

Küldjek valakinek pénzenergiát, energetizáló rezonanciabeállítást emelt díjas számon?:)

dennisthemenace 2011.09.24. 16:18:12

Majd a Szíjjártó megmondja a tutit..
süti beállítások módosítása