Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Mahacskala sztárja

2011.06.13. 14:24 mujure

Most már hivatalos, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz bajnokságban játszó dagesztáni Anzsi Mahacskalához igazolt. A múlt hét sztárhírére azért reagálunk csak most, mivel amíg egy átigazolást nem jelent be hivatalosan maga a játékos, addig nem vagyunk hajlandóak elhinni. Tovább után boldogan mondjuk meg mi is a frankót dologról és sok sikert kívánunk.

Bevallom, amikor először hallottam a dologról még pár hete, akkor csak mosolyogtam, aztán amikor múlt héten konkrétan felmerült, hogy odamegy, az első gondolatom ez volt: „hát ez hülye”. Aztán mielőtt én is nekiestem volna Balázsnak, mint bolond az anyjának, gondolkodtam (figyeltek, Dzsudzsák profiljára írogató trollok?). Az a gyűlölethullám, ami ezután következett egyszerre volt elkeserítő és felettébb szórakoztató. Pénzéhes futballkurva lett a magyar foci legnagyobb reménységéből, akire bátran rámondhatjuk, hogy Európa-klasszissá érett. Pedig a dolog rendkívül egyszerű: ide hívták, ezért ő idejött. Rettenetes nagy kockázatot vállalt, de anélkül nincs nagy siker, ugye.

Dzsudzsák a PSV-nél elérte a maximumot, ennél többet (21 gól a szezonban) ő nem tehetett, rajta nem múlt semmi. Hihetetlen sokat fejlődött Eindhovenben, tényleg jó játékos lett belőle. Nagyon jó. Ezért keltette fel sztárklubok figyelmét is, tényleg megfigyelte őt a Real Madrid, a Juventus vagy a Liverpool. Meg még van alsó hangon 50 ilyen játékos Európában. Ő egy ezen játékosok közül, akiket a mamutcsapatok figyelnek, állandóan értékelik a teljesítményüket, majd döntenek, hogy ebből az ötvenből melyik 2-3 játékos kell nekik. Igen, a maradék 47-48 játékos pedig marad, ahol van. Vagy keres más kiutat.
A PSV egyike azon csapatoknak, amelyeket a nagy csapatok eleve figyelnek. Híresen jó játékosnevelők, már fiatal korukban kifigyelik a tehetségeket, hogy pár év múlva jó sok pénzért túladjanak rajtuk. Ez a csapat pedig tényleg kivételes képességű játékosokkal ajándékozta meg a világot: Romario, Ronaldo és Ruud van Nistelrooy nevét talán nem kell bemutatni, ők olyan csapatokba mentek a PSV után, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United. Ezért van az, hogyha a PSV-ben feltűnik egy játékos, arra eleve nagyobb figyelem hárulhat, mint ha mondjuk a Videotonban tenné. Dzsudzsáknak ez nagy előny volt, és meg is felelt. Még se kellett, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezen nagy csapatok úgy döntöttek, másban bíznak meg. Én is sajnálom, hogy ez így van, jó lenne látni angol vagy spanyol élcsapatban Balázst, de ez egyelőre még nem történhet meg.

A mezen lévő reklám mondjuk elég randa

És akkor az Anzsi. A csapat Mahacskalában székel, ami innen jó messze van, közel az azeri-orosz határhoz (ami ugye sokak szerint már nem is Európa). Igen, rémisztő híreket hallani a városról, sok a gyilkosság meg a maffia, ezért sem laknak a játékosok Mahacskalában, hanem a sokkal kellemesebben élhető Moszkvában (az más kérdés, hogy egy szurkoló hogyan tud azonosulni egy csapattal, amely gyakorlatilag idegenbe jár haza…). Az Anzsi egy rendkívül fiatal csapat, mindössze 1991-ben alapították, és azóta összesen egy elveszített orosz kupadöntőt tud felmutatni. Ugyanakkor megjelent ez a dúsgazdag új tulaj, bizonyos Magomedov, aki kitalálta, hogy jó csapatot farag belőle. Na most: egy eddig tökéletesen ismeretlen csapat kőgazdag tulajdonosaként látnod kell, hogy nem érhetsz el mindenkit. Kiöregedő ex-sztárokat veszel, hogy dobhassanak még egy utolsó nagyot (Roberto Carlos), és/vagy tehetséges, ambiciózus fiatalokra építesz, akik nagy csapatoknak valamiért nem kellenek (ilyen Dzsudzsák). És itt jön a csavar. Dzsudzsákot azért igazolták le, hogy a csapatában ő legyen a sztár, ő legyen a húzóember, ne pedig egy a többi közül, akiknek meg kell birkózniuk a helyért, ahogy ez történt volna Liverpoolban, Valenciában, Lille-ben vagy akárhol. Itt azonnal jó teljesítményt várnak tőle, lehetőleg sok gólt és gólpasszt és azt, hogy bevezesse a csapatot a BL-be. Ebben rejlik a kockázata a szerződésnek, hiszen ha nem sikerül, akkor a csapat nem tud feljebb lépni, nem tud még jobb játékosokat venni, és megmarad annak, ami most: egy tökéletesen ismeretlen csapatnak.

Mondjuk a stadion is elég randa

Ha mégis sikerülne (Oroszországban az első két helyezett kap BL-főtáblát, jelenleg vezetik a ligát!), akkor viszont Dzsudzsák nagyot robbanthat. Eddig az Anzsinak soha nem volt európai értelemben vett sztárja, de még csak ismert játékosa sem. Roberto Carlos mellett ez most Dzsudzsák, és ebből kisülhet az, hogy Balázsunk egy feltörő orosz csapat legnagyobb játékosa lesz, akire lehet építeni, majd ha úgy alakul, akár túladni rajta. Akkor viszont nincs pardon, irány a legnagyobbak. Mert ha a BL-ben (vagy VB-n, EB-n) teljesítesz valami nagyot, az egészen más, mintha a közepesen erős holland bajnokságban teszed.

Igazából párhuzamba lehet állítani ezt a dolgot két szerződéssel, amiket télen kötöttek meg. Luis Suarez a holland Ajax játékosaként az élvonal legnagyobb sztárja volt, mikor szépen eligazolt télen a Liverpoolba. Azért vették meg, hogy a bukdácsoló ex-nagycsapatból újra rendszeres BL-résztvevő, bajnokesélyes csapatot csináljanak. Ehhez őt választották kulcsnak (sajnos nem Dzsudzsákot), tőle várják ennek a bekövetkezését. Nyilván csapatsport, vesznek is még mellé jó játékosokat, de az, hogy őt veszik meg először jelzi, hogy mit várnak tőle: ő legyen a vezér. Mit csinált erre Suarez? Bár ebben a fél szezonban a szarból nem tudott csillogó várat felhúzni, de a legnagyobb rivális MU ellen azért tolt egy ilyet, azóta megőrül érte minden Liverpool-fan.
A másik szerződés pedig Ibrahim Afellayé. A holland liga második (vagy Dzsudzsák mögött csak harmadik?) számú sztárja télen 3 millió euróért a Barcába igazolt. Ez az az igazolás, amiben a játékos nem vállalt kockázatot. Tudta, hogy csak csere lesz, esélye nincs kiszorítani Pedrot, Iniestát, pláne Messit. Persze megpróbálja, de nyilvánvaló, hogy kiegészítő embernek igazolták, viszont a világ legjobb csapatának tagja, ami nyilván faszaság. Fél év alatt megnyerte a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, ami jó lehet, de a magáénak nem érezheti, elég megnézni azt, hogy Afellay a BL-döntő 92. percében lépett pályára. Tényleg azt szeretnénk, hogy Dzsudzsák is erre a sorsra jusson? Én nem, sőt, szívesebben nézem hétről hétre a PSV-ben vagy az Anzsiban. Most csak annyi a dolgom, hogy valahol nézhessem az orosz bajnokságot. Ráadásul a PSV valamiért Afellaytól megvált potom 3 millióért, Balázst viszont nem adták volna 10 alatt. Háromért megvette volna egy hagyományosan vett nagycsapat is, de abból semmit nem nyer az anyagi gondokkal küszködő Eindhoven.

Az orosz bajnokság pedig erősebb, mint a holland, több pénz van benne, és egyszerűen csak több jó csapat. Nyilván irtó nagy a kockázat, amit vállalt, de én azt gondolom, hogy jár a tisztelet azért, hogy ő ezt megpróbálja. Még ha sok választása valójában nem is volt.


Szólj hozzá!

Címkék: foci mélyvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr732980445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása