Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Földrajz óra kezdőknek

2011.05.18. 18:58 mujure

Szögezzünk le egy-két dolgot: 1. szerintem az Eurovíziós Dalfesztivál egy fasza ötlet, nyilván a sztáregyütteseket kevésbé foglalkoztatja és nyilvánvaló, hogy nem feltétlenül a legjobb nyer, de akkor is. Ilyen a szavazósdi. 2. A poszt megírásáig nem hallgattam meg egy számot se az idei fellépők közül (Wolf Kati most szól a jútubon). 3. (és egyben a legfontosabb:) Azerbajdzsán Európában van.

Ugyanis azt vettem észre, hogy ez a harmadik pont nem mindenki számára tiszta. Mindenki hangoztatta (főleg persze a Facebookon), hogy hát ez micsoda dolog már, meg hú meg há, botrány, skandallum. Egyáltalán kik ezek az azeriek, mióta tartoznak Európához, hogy kell leírni a nevüket, ez nem is ország!! Persze ez az egész dolog egy érdekes problémához kötődik: hol van Európa határa?
Szerintem ezt kétféleképpen lehet megválaszolni. Az egyik nyilván a földrajz. Fogjunk valamit, ami természetes határt képezhet és mondjuk azt, hogy azon túl már Ázsia van. Vagy Afrika. Vagy Amerika. Ehhez a dologhoz tökéletesen megfelel teszem azt egy óceán vagy egy baromi magas hegylánc.
A másik a történelmi, a hagyományra alapuló. Na, ez az izgalmasabb kérdés. Mert hogy mondhatjuk mi meg azt, hogy ez vagy az az ország nem európai? Pusztán azért, mert más a kultúrájuk vagy másféle emberek lakják? Eszerint a logika szerint Törökország nyilván nem lehetne Európa része, sőt, Azerbajdzsán sem (pl azért, mert 93%-ban ők is muszlimok). Meg hát ugye a történelem során is olyan jókat harcoltunk egymással (meg a törökkel is azért), tök faszán kialakítottuk a határainkat, megbeszéltük, kitaláltuk, satöbbi. És akkor jönnek ezek az azeriek a dalfesztiválukkal…
Én azért nem fogadom el ez utóbbi hozzáállást, mert mért ne lehetne Európa része egy másik kultúrájú ország? Igen, máshogy öltözködnek a nők, olyan fura az írásuk is (ahogy az oroszoknak is, ugyebár), de ettől még ide tartoznak. Ázsiában élnek muszlimok, buddhisták és hinduk is, mégis Ázsiához tartoznak, pedig teljesen más a kultúra Iránban és Japánban. Hogy miért? Mert a földrajz ezt mondja, vegyük is sorra a határokat, kis csendet kérek a teremben!

Nyugaton és délen ugye semmi gond, ott van az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger, északon baromi hideg van, ott úgyse él senki. Keleten izgalmas a dolog. Úgy tartjuk, hogy az Ural hegység vonala és a Kaszpi-tenger Európa földrajzi határai. Ergo vita nincs, megnézve hol van Azerbajdzsán, tisztán látszik, hogy a Kaszpi-tenger nyugati partján fekvő ország kontinensünk része. Oroszország is az, pedig kettévágja őt a már említett Ural. Ahogy Oroszország Ázsiában is van, mivel az Uralon túl is vannak. Vlagyivosztok ázsiai város, Moszkva európai. Ennyi.

 Nem azt mondom, hogy közel van


Más: sokan azon sápítoztak, hogy minket mindenki utál, és ezért nem szavaztak a mi Katinkra. Meghallgattam a számot, szerintem nem rossz, de jónak nevezni is erős túlzás lenne (megtanulhatna például angolul rendesen énekelni). A többivel összehasonlítani meg nem tudom, de most szól a győztes dal is. De a lényegen ez nem változtat: hogy nem mi nyertünk, annak annyi az oka, hogy Wolf Katinál voltak jobbak, legalábbis a szavazók szerint, és az egész versenyt elvileg ők döntik el, ez ilyen egyszerű. Ezért nekirohanni egy országnak, amelyik viszont véletlenül megnyert egy középszerű versengést egy aranyos kis dalocskával, kicsit kisszerű. Egy olyan országban, ahol a hungry-Hungary poént minden turista kötelező jelleggel elsüti, azzal jönni, hogy azért nyomik, mert hülye a nevük, meg pláne az. Pont hogy mi tudjuk őket megérteni…
De nincs még vége, nem régiben azt a véleményt is olvastam egy embertől leírva, hogy 1. Azerbajdzsán nyilván nem Európa és kapja be mindenki, 2. mért nem Grúzia nyert, ők voltak a legjobbak. Abba, hogy ki szerint melyik volt a legjobb, nem megyek bele, ki-ki eldönti maga. De ez a vélemény teljesen érthetetlen számomra, mert ha Azerbajdzsánba belekötünk, akkor Grúzia hogy maradhat? Haver, a két ország szomszédos! Ja, hogy csak az alapján, hogy neked az egyik tetszett, a másik nem? Köcsögözd azokat, akik rájuk szavaztak, ők nem tehetnek róla.

Egyébként meg az alábbi videót azért illik megköszönnünk az Eurovíziós Dalfesztiválnak, azelőtt és azóta sem tudom, hogy ki nyert.


Szólj hozzá!

Címkék: tévé földrajz

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr572914603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása