Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Szar van a palacsintában 3. - Spartacus vs. az Árvízi Hős

2013.04.06. 10:17 Főnix blog

Tudjuk, már mindenki tűkön ül, hiszen ma este fél hétkor lesz a Viasat3 elképesztő sikernek örvendő műsorának negyedik része! Bár egyértelmű, hogy mindenki Az étterem harcosai című reality-t nézte múlt héten is, azért nem baj, ha gyorsan átnézzük pontról pontra, hogy a harmadik részben milyen abszolút spontán történő katasztrófákkal kellett szembesülnie a Vinopolis hadtestnek. Aki még a másodikat sem tudta le, az kattintson ide, nyugi, másik ablakban nyílik meg.

Nahát-nahát, épp a múlt héten feszegettük, hogy nem kéne a monológ az elejére, mert agyvérzést kapunk, ha a tulaj még egyszer elmondja, hogy Szentezsoltvagyok, erre most nincs is. Pontosabban van, mert a csalafinta készítők csak picivel későbbre pakolták, hogy ne kapcsoljon el mindenki kapásból. Mindegy, dologra.

etterem_harcosai_3 (1).png

továbbra is népszerű a karcsispotting

Érkeznek az arcok, Karcsi nyilván mindenkinél korábban jelentkezik szolgálatra, de megszívja, mert egy porszívón kívül csak páran lézengenek a helyen. Kapitány megnyugtató hangja beúszik a képbe, kiderül, hogy már egy hónap eltelt nyitás óta, hát nem tudom, a háttérben azért meglátszik, hogy milyen katasztrofálisan sikerült, mivel összesen három embert fedeztünk fel, azokról sem volt egyértelmű, hogy nem csak úgy odaküldték-e őket, annyira nem értették, hogy mit keresnek ott. Szentezsoltvagyok meg is állapítja a nyilvánvalót, ha nem két hónapra akar tervezni, akkor új étlap kell, ő ezt finomhangolásnak nevezi, de mi tudjuk ám, hogy most jön az a rész, amikor a főnök bebizonyítja, hogy a beosztott a hibás. Mindegy, Kopasz barátunk jól veszi a dolgot, ő is úgy van vele, hogy a szakács simán ráun az étlapra és utálja megcsinálni, úgyhogy nincs baj, benne van a változtatásban.

Ezúttal Karcsi is helyet kap az asztalnál, Nyominger valahol sunyíthat, mert eddig nem találkoztunk vele, bár az is lehet, hogy csak iszonyatosan másnapos és nincs kedve megjelenni egy olyan apróságnál, mint az étlap kitalálása. Csabi lesz itt a főnök pillanatok alatt, meglássátok. Szentezsoltvagyok vázolja a helyzetet, azért nem jön ide senki, mert sznobnak tűnik a hely, szóval próbáljuk meg kicsit bevonzani a középosztályt is, abból, hogy Légpárna néha idejön ingyen zabálni, még nem lehet megélni, ugye. Kopasz továbbra is bizakodó, jó, hát egy ételt majd mond a főnök, a többit meg én találom ki-mentalitással tolja, Karcsi meg lelkesen bólogat hozzá, miközben a Viasat3 beszáll a közművelődési programba és a képernyő alján megjelenő feliratban elmagyarázzák az értetlenkedő nézőnek, hogy mégis mi fán terem a kuszkusz (nem fán és még csak nem is terem, de mindegy). És ekkor megtörténik az elképzelhetetlen, a kocsmában mindenki egyöntetű üdvrivalgásban tör ki, pukkannak a pezsgők, zuhog a konfetti – megszólal Karcsi!

Mondjuk Kopasz persze egyből lehurrogja, szerinte az embereknek csak azért ízlik bármi, mert nem tudják, hogy milyen a jó. Nyilván olyan, amilyet ő csinálna. Szóval Csabi erősen kritizálja Karcsi leveses ötletét, majd miután Kapitány azt mondja, hogy a leves szerinte is fasza, kicsit megtörik, de visszavonul, láthatóan azt még ő is tudja, hogy a kétharmadnak mindig igaza van. Kiderül, hogy a főnök Kopaszhoz képest konzervatív, ami abból is látszik, hogy ő inkább értelmezhető kajákat akarna az étlapra. Hát nem véletlenül a másikon vannak a tetkók, Csabi be is dob egy feketegyökér-receptet, amire némi szájhúzás után azt a választ kapja, hogy csináljon egy adagot, aztán lássák meg.

Hoppá, végre kiderül, mi van Nyomingerrel, a narrátor belengeti, hogy ebből kirúgás lesz, az új étlap elkészítésében is számítottak volna rá, de sajnos még a telefont sem veszi fel napok óta. Ez utóbbival mondjuk némileg ellentétes, hogy Tyúkanyónak csak most tűnik fel a hiánya, el is kezdi bőszen keresni, mondjuk az teljességgel érthetetlen, hogy miért nem hívja fel, mindegy, a kollégája rávilágít, hogy talán ne őt zaklassa a hülyeségekkel, miközben dolgozik. Oda is tipeg inkább Kopaszékhoz, akik közlik vele, hogy nem tudják hol van, mire Zsombolya megjegyzi, hogy oké, akkor majd később rácsörög, hát köszi, ezért tényleg érdemes volt megzavarni a hierarchiában jóval feletted állókat, reméljük azért Csabi ezt nem fogja annyiban hagyni.

Nem is hagyja, még némi szájtépés, aztán megy is a konyhába basztatni szegény Tyúkanyót, aki inkább ráharap az öklére, annyira meg van ijedve a Kopasz puszta jelenlététől is, inkább csak buzgón bólogat, Csabi meg is jegyzi, hogy jó cukrász lesz ez, csak kicsit néha le kell tolni, amivel nyilván arra utal, hogy mostantól hivatalosan is a szolgájának tekinti. Megy is tovább a többihez, Dave-nek csak annyit nem kiált, hogy lábhoz, egy alien-szerű figura meg már ott áll mellette, nyilván reméli, hogy kap majd néhány sort a scriptből ő is idővel. Kopasz lázít egy kicsit, egy igazi kis Spartacus, tényleg nagyon fáj neki ez a leves-téma, lesz még itt ebből botrány. Dave persze egyből keresztbenyalja a főnököt, annyira nem jó, mondja a levesre, mire a sértődött szabadságharcos egyből rátromfol, hogy egyáltalán nem, vita lezárva, aztán egy laza nagyon sok kézimunka lesz ebbe-zárszóval végképp belefagyasztja a szót a srácokba. Dave a fenyítés után hátramegy a raktárba nyilatkozni, a gyors előrelépés reményében megjegyzi, hogy milyen jó, hogy sok lesz a munka, a szemében mondjuk inkább egy reménytelen segélykiáltás látszódik, amit vélhetően maga se tud, hogy kihez intézzen.

Másnap délelőtt van, mármint nyilván a műsorban, bár kedves ez a kis önkritika a készítőktől, úgy tűnik ők is tudják, hogy egy nehezen emészthető sorozatot raktak le az asztalra. Vágóképek, Alien újságot olvas, aztán Kopasz már irányít is mindenkit a konyhában, elmondja, hogy mi-merre-meddig, segít, nyilván most azt látjuk, hogy a kemény szavak mögött azért ott van a gondoskodó főnök. Ez egyébként amióta fut a sorozat az első értékelhető jelenetsor, úgyhogy ne is vesztegessünk el rá szavakat, inkább időzzünk el egy fél pillanatra azon, hogy miért tartja értékelhetetlen hulladéknak a felvételeket teljes joggal még az is, aki még kamerát sem fogott soha a kezében.

etterem_harcosai_3 (5).png

most komolyan, ez mi?

Csabiék nagy büszkén tálalják a szokásos étteremadagot, ami pont arra jó, hogy megéhezzél tőle, de a Kapitány olyan éttermet szeretne, ahol vannak vendégek is, úgyhogy elmondja, hogy ez bizony nagyon kevés. Kopasz próbál ugyan észérvekkel hatni, amiket mi nem értünk, de láthatóan Szentezsoltvagyok sem, úgyhogy marad a verdikt: ennél több kell.

Na, jön a próbaevés, egy hosszúkás lapostányér előtt magyaráz a konyhafőnök, Nyominger továbbra sincs sehol, de ez rajtunk kívül láthatóan senkit nem érdekel. Mondjuk nekünk sem hiányzik nagyon, a Kopasz összeröhög a szolgáival és sóhajt egy nagyot, itt valami átbaszás van készülőben. Ismét a képernyő alján feltűnő feliratban népművelünk, kiderül, hogy a neve hangzása ellenére a tomkágáj nem egy dél-koreai popegyüttes, hanem egy leves, mondjuk ehhez képest itt fagyiról beszéltek meg valami szószról. Elkészül a mestermű, ami nem éppen egy óriási adag, Kapitány előző kirohanása után bátorságra vall ilyen cuccot lerakni elé, hívja is kiakadva Csabócát, hogy mi az istencsapása ez, azt se tudja, hogy hol kezdje el enni. A Pataky Attila-hasonmásverseny többszörös címvédője éppenséggel bizonyította már, hogy neki aztán rohadt mindegy, hogy mit akar a vendég, de a leszarásnak ez a szintje még az ELTE bölcsészkar filozófushallgatói számára is csak egy elérhetetlen cél.

etterem_harcosai_3 (7).png

Hát Csabi jól az elégedetlen főnök pofájába röhög, aki kénytelen bevallani, hogy tényleg olyan íze van, mint a levesnek, amiről beszéltek, csak ugye ez rohadtul fagyi, ami minimum meglepő tulajdonsága egy ételnek, ha az ember olyat vár, ami nem hideg és szilárd, hanem forró és folyékony. Kopasz tényleg átmegy Spartacusba, ezúttal hozott magával csapatot is, érthető, minél több ember előtt alázza a főnököt, annál jobb. A csapatot egyszemélyben alkotó Dave ezzel szemben kissé zavarban van, ami szintén érthető, anno a gladiátorok is úgy lehettek vele, hogy jó ez a szöveg a szabadságról, csak hát ugye ez meg a tulaj, aki dönthet az életemről. A szabadságharcos elmondja, hogy az volt a kérés, hogy olyat csináljon, ami ő, hát, ha levesről van szó, akkor láthatóan szilárd állásponton van.

Fél órával a borest előtt, ahol ugye az új étlapnak kell kiállnia a próbát, már zuhog a hó, akad is belőle baj, a hét borászból négy elakad, úgyhogy hiába a telefonba rimánkodás, Szentezsoltvagyok ezt most le kell, hogy nyelje. A konyhában közben Tyúkanyó csinál egy ilyet:

etterem_harcosai_3 (8).png

amire a zengő hangú vezér szó szerint a picsába küldi el, hogy mégis a) hogy néz ez ki, b) komolyan gondolta-e, hogy ilyet kienged a konyhából és c) ha Zsombóc nem, akkor mégis ki fogja ezt megenni, hozzon-e hozzá kanalat. Hát ez így elég nyers volt, villogott is a kalózzászló a képernyőn rendesen.

A konyhán kívül még ennyire sem mennek simán a dolgok, nem elég, hogy a borászok több mint fele nem tud jönni, de még ráadásul egy cserép mögül valaki többször egymás után vizet zúdít a pult elé. Legalábbis így néz ki a képernyőn, Szentezsoltvagyok és az előző részből ismerős pultosokat nélkülöző kávés staff szerint valami elromolhatott, izgatottan várjuk, hogy kiderüljön, mi történt.

etterem_harcosai_3 (10).png

tudományos tény: semmi se löttyen sehova csak úgy, magától

A konyhában ismét robban a Pohárbalhéként elhíresült rémálom, mikor is Spartacus rádöbben, hogy többszöri figyelmeztetés ellenére is valamelyik szolgája evett/ivott a konyhában. Ha anyám erre így reagált volna anno, akkor valószínűleg a gyermekvédelem rászállt volna, itt viszont nem történik semmi, Tyúkanyó (mert ki más lenne szivatva, mint az, aki megzavarta főnökék beszélgetését még másfél nappal ezelőtt), szörnyen röstelli, ami történt, nem fordul elő többet. Közben a testbeszédéről persze üvölt, hogy a töke tele van már ezzel a nagypofájú kopasszal és csak azért nem húz be neki egyet, mert egyértelmű, hogy Csabi az erősebb, így viszont egy agyonhangsúlyozott igen, séffel le is zárul a közjáték.

Kint továbbra is áll a bál, Horváth László felszolgáló, aki inkább hasonlít egy harmadrangú X-Faktor sztárra, mint egy edzett pultosra, épphogy el nem sírja magát, hogy milyen stresszes ez a meló, még azt is hozzáteszi, hogy aki nem ért ezzel egyet, az hülye. Dicséretes hozzáállás ez olyasvalakitől, akinek a munkaköri leírásában az első pont az, hogy rajta kívül mindenki másnak mindig igaza van. Amíg a pultos a raktárban bujkál az árvíz elől, Szentezsoltvagyok ismét megmutatja, hogy étterem ide vagy oda, ő is csak egy egyszerű ember, akinek nem esik ki a kezéből a szerszám, ha melózásról van szó, és nekiesik a katasztrófának egy felmosóronggyal, amit némi nehézségek árán, de még kifacsarni is megtanul. Akasztanak valahonnan egy spontán előkerülő sárga izét, ami arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy a pult előtt csúszós a padló. Nyilván abban reménykednek, hogy mindenki azt hiszi majd, hogy valami gyökér kiöntötte a piáját, pedig valójában a mosogatógép ment tönkre. Hát elég furcsa a szigetelése a pultnak, ha ez csak így át tudott zúdulni, de emlékszünk még a fekete bizbaszra, nem ez az első olyan dolog, amit nem kellő odafigyeléssel rakott össze az építési vállalkozó. Kapitány megoldása, hogy ne mosogassanak, hát ezt egy ilyen rendezvényen kicsit nehézkes lesz tartani, de majd csak megoldják reméljük, legrosszabb esetben is piszkos csészébe szolgálnak majd fel, egyrészt úgyse látszik, másrészt meg láttunk már rosszabbat is ebben a műsorban.

Végül csak véget ér a nap, egy órával a rendezvény után a konyhában még dolgoznak, Kapitány pedig beugrik hozzájuk, szerinte ez segít csapatot építeni, rajta kívül mindenki más úgy van vele, hogy inkább csak idegesítő. Végül is innen közelítve az is csapatépítés volt, amit Néró csinált a keresztényekkel, Spartacus érzi is, hogy megint itt a lehetőség forradalmat csinálni, úgyhogy miután a hely tulajdonosa megjegyzi, hogy nem szeretne a saját étlapján egy kaját, kihívja főzőversenyre. Ez még menne is, de kopasz barátunk túlfeszíti a húrt, nem elég csak főzésben megalázni a főnököt, legyen tárgya is a fogadásnak: aki veszít, gatya nélkül megy haza. A rögtönzött zsűri a konyhán dolgozókból kerül ki, akik még azt talán bevállalnák, hogy a főszakács jobban főz egy átlagembernél, viszont nem szeretnék, ha Zsoca a gatyájával együtt nekik is búcsút intene, úgyhogy lehet tippelni, hogy a műsor végén ki sétál ki úgy, hogy csak a lábszárát látjuk.

A Főnix véleménye a részről:

etterem_harcosai_3 (9).png


Szólj hozzá!

Címkék: kritika kult tévé

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr735196411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása