Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Égessük el a könyveket!

2012.03.16. 11:22 Tetemes

Az írásról, így gyakorlatilag a könyvek eredetéről, minden népnek van legendája, de azért leszögezném, hogy Thot istennek nyilvánvalóan nem sok köze van a dologhoz (itt kérnék elnézést az ókori egyiptomi vallás híveitől). A gondolatok megjelenítési formája a beszéd, és ennek „szó szerinti” megjelenítési módja az írás. Azonban a gondolatok jelképekkel történő rögzítésének tekinthetőek a barlangrajzok is. A két forma közötti átmenetet a hieroglif írásmód jelenti. Érdekes azonban, hogy míg a barlangrajzok közül a mai társadalom a régi alkotásokat szereti, a modern továbbélést, a graffitit, már mélységes megvetés övezi. A könyveket azonban ma is tiszteljük, mert tisztelni kell, mert mindenki ezt mondja. De miért? Az ősember is összefirkálta telerajzolta a lakóterét, de amikor belátta, hogy van értelmesebb módja a gondolatai rögzítésének, felhagyott ezzel a szokásával. Ma, amikor az internet egyre nagyobb teret hódit, el kéne gondolkodni azon, hogy szükség van-e egyáltalán könyvre, a gondolataink és mondanivalónk továbbadásának ilyen idejétmúlt eszközére.

Mert ugye mit vesztenénk? A könyvek sok helyet foglalnak, sokszor a szemétbe kerülnek, növekszik az emberiség által termelt hulladék mennyisége. Gyártásuk költséges, a papírgyártás erdőirtáshoz és vízszennyezéshez vezet, terjesztésük (azaz fizikai szállításuk) szintén környezetszennyező. A globális felmelegedés ellen mindenkinek küzdenie kell. Nagyképűség lenne azt állítani, hogy a könyveken nem szabad spórolni. Amikor a környezet-tudatosság gondolata életünk minden részében megjelenhet, akkor a könyveket sem szabad kihagyni! Aggódsz a fosszilis energiahordozók kimerülése miatt? Ne vegyél könyvet! Fogy a Föld ivóvíz-készlete, túl sok energiát használunk? Ne is gondolj könyvvásárlásra! Félted a brazíliai esőerdőt, nem tetszik az ember hulladék-felhalmozása, felelőtlen gondolkodásmódja? Tégy a könyvek ellen!

Most, hogy megnéztük, hogy a könyv a múlt szokásai alapján és a gyermekeink jövője érdekében kihalásra ítéltetett, nézzük meg, miért fontos a jelen társadalmának, hogy elpusztítsunk minden (történelmi jelentőséggel nem bíró stb) könyvet, amely helyettesíthető számítástechnikai eszközökkel! Mert kik is olvasnak könyveket? A polgári értelmiség? Ők elolvasták amit tudtak, amíg gyermekként a budai nagypolgári lakásban várták a karácsonyt, vagy a Balaton melletti nyaralóban lógatták a lábukat egész nyáron. Már nincs idejük ilyenekre. Ők a középosztály, ők azok, akik éjt nappallá téve, több műszakban dolgoznak, rettegve a vertikális társadalmi migrációtól az elszegényedéstől. Ők nem olvasnak. Ők dolgoznak, főznek otthon, nevelik a gyermekeiket, nincs idejük a könyvekre.

A két réteg, akik manapság sokat olvasnak, azok a gazdagok és a liberálisok. Akinek nálunk a rendszerváltás környékén sok pénze lett (zöld és főleg vörös és kék oligarchák), olyan vagyont halmozott fel, hogy most van ideje olvasgatni. Amikor már megunta a golfot, a teniszt és az aznapi autóvásárlást, még az esti koktélparti előtt elolvashat 40 oldalt, mert ugye főznie se neki kell. Akik viszont igazán érdekesek, azok a liberálisok. Most nem az SZDSZ-LMP-egyéb szerveződés-dologra gondolok, hanem olyan fiatalokra, akik elmennek bölcsésznek, és mintegy divatként olvasnak. Ettől trendinek érzik magukat: az olvasás olyan a magyar bölcsészeknek, mint a régi Nikon a hipsztereknek. Ez egy álságos felfogás. A könyv által a mai ember pontosan azt teszi az olvasással, mint a szocialista rendszer a néptánccal: a formaságokhoz ragaszkodik ugyan, de a tartalmat eltünteti. A könyv elvesztette lényegét, az olvasást, csak egy jelképpé vált, különösebb tartalom nélkül. Erre egyszer rá fognak jönni az emberek az egész világon. Talán az Occupy mozgalomból kiindulva, talán kicsit várat még magára a dolog, de akik tisztán látják, hogy mi folyik a mai világban, azok könyveket fognak égetni.


29 komment

Címkék: kult bölcsész könyvégetés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr574320037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.03.16. 11:44:03

Ekkora nettó faszságot rég nem olvastam.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.16. 17:19:33

úúú de jó, tökéletes szélsőliberális semmihezseértő tarisznyásbölcsészes bulizósfiatalos írás!

gratula!

gabest1 2012.03.16. 17:20:41

Ezt a szemüveglobbi nem fogja hagyni!

Ez a fél évezred a könyvnyomtatás feltalálása óta olyan kis idő, még ennyi és az összes elbomlik. Adattárolók, médiumok jönnek-mennek.

Savior 2012.03.16. 17:36:48

Jééézus.

Szerinted mégis a számítógépek, e-könyv olvasók, évente cserélt mobiltelefonok előállítása, a hulladék ártalmatlanítása mennyivel nagyobb környezetszennyezést okoz, mint a teljesen újrahasznosítható könyveké?!

Nem mondom, a papírspam, szennylapok, teljesen feleslegesen kinyomtatott számlák (miért nem megy e-mail velük a netbankba?) láttán én is elszomorodom a kivágott fákra gondolva, szóval nem mondom, hogy a helyzeten nem lehet javítani. De hogy nem ilyen sommás és megalapozatlan véleményekkel, az biztos.

Sákif za morro? 2012.03.16. 17:40:46

Ööööö... Szerintem nem kell azért szó szerint venni az egészet.

OFWGKTA 2012.03.16. 18:01:43

. . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . . ..`

McLucas 2012.03.16. 18:07:44

amúgy egy papirusztekercs időtállóbb mint bármelyik legmodernebb mai winchester...
egyelőre még az e könyvek sem tudják helyettesíteni a fizikai könyvet.
ha olvasol sokkal könnyebben tudod kifejezni magad. az értelmesek mindig fognak olvasni... biztos kevesebben lesznek de mindig lesz egy olvasó réteg.

ez egy rendkívül felületes poszt. a szokásos tudatlanság.

kanálwarrior 2012.03.16. 18:14:15

@McLucas: "egyelőre még az e könyvek sem tudják helyettesíteni a fizikai könyvet. "

Amennyiben?

kanálwarrior 2012.03.16. 18:16:09

Egyébként a poszt paródia, gondoltam szólok. Legalább az utolsó bekezdés elejét olvassátok el, akkor nyilvánvaló lesz.

-Tom- 2012.03.16. 18:26:35

@szMáté: Fogalomzavarod van, de biztos örülnek a felvilágosításnak. A paródia lényege, hogy van egy alanya, akit/amit parodizál- vagyis kifiguráz. Az alany pedig széles rétegek számára jól ismert, egyértelmű.
Itt nincs ilyen alany.
Ez nem paródia, hanem hótegyszerű provokáció.

-Tom- 2012.03.16. 18:35:11

@szMáté:
Segítek egy példával: az lenne paródia, ha ezt a posztot fognám, és a jellemző, felismerhető, mindenki számára szemet szúró jegyeit kiforgatva kigúnyolnám-parodizálnám.
AZ egy paródia lenne. Mert ezt a posztot most széles rétegek ismerik, tudják, miről/kiről van szó.
Az is paródia, ha fogom, és Tóta W. Árpádot parodizálom. Mert elég ismert blogger (újságíró) ahhoz a web2 drága kedves közönsége számára, hogyha jól csinálom, azonnal felismerik, még linket se kell tennem, hogy róla van szó, őt figurázza ki a mű.
Egyébként semmi ilyesmit nem tervezek. Természetesen.

EZ nem paródia.
EZ egy provokáció.

A provokáció 2-es típusú változata. Amikor nem az provokál, hogy valaki alapvetően hogyan ír (úgy, hogy semmi provokatív szándéka nincs, egyszerűen egy megosztó jellem/egyéniség, és így is ír) hanem az provokál, hogy ő kiszámítottan provokálni szeretne.
A kettő között az a különbség, hogy az egyiket nem lehet elsajátítani, vagy olyan valakinek az egyénisége, hogy kinyitja a kisbicskát a zsebedben, vagy nem - míg a másik rövid gyakorlás után jó eredménnyel megvalósítható.

Eggen. Egyébként felesleges felvilágosítanod a közönséget, mert nem igényli ezt a közönség. Így mindketten a "köszönjük Emese" c. hibába estünk.
Mea culpa. Részemről.

-Tom- 2012.03.16. 18:42:36

Egyébként parodizálni azt lehet, aki/ami maga is "valamilyen".
Jellegzetes.

Tényleg elnézést kérek a zavarásért és az okoskodásért. :S

dr Smittpálelnökúr 2012.03.16. 18:43:40

@szMáté: Lehet, hogy paródia, de akkor annyira szar, hogy rajtad kívül senki nem érti.

phzs 2012.03.16. 18:53:23

Ez nem paródia, hanem szívatás. Ha paródia lenne, akkor létezne valami, amit parodizálhatna. Mondjuk egy gondolat.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.03.16. 18:56:00

Ez szerintem is elég hülye írás.

1) Ha az emberek már leszoktak volna a papírkönyvekről, akkor nem lennének tele a nagyobb könyvesboltok RENGETEG féle könyvvel. A boltosok nem hülyék, ugye, kapitalizmus van, ők valószínűleg jobban tudják nálunk, hogy mekkora kereslet van a könyvek iránt.

Elektronikus könyvolvasóra, és a rájuk töltendő, igazán nem olcsó könyvfájlokra még nem telik mindenkinek. Nekem is tetszik a könyvolvasó fejlődése, mert a digitális szövegnek olyan előnyei vannak, amiket a papírkönyv nem tud. De nekem sem jut rá, és okostelefonon, tehát hordozható méretű eszközön olvasni, láttam már ilyet metrón, ijesztően apró betűket silabizálni, hát ez nekem nem lenne jó.

2) "A két réteg, akik manapság sokat olvasnak, azok a gazdagok és a liberálisok." Hogy az olvasáshoz hogy kapcsolódik a liberális gondolkodás, azt fel sem foghatom. A gazdagságot megszerezni képesek pedig előítéletes gyanúm szerint jellemzően nem azok szokták nálunk, akik mindig is szerették a könyveket bújni. Felrémlik előttem a varázsos kép, amelyen a terepjárójában üldögélő kopasz elhajítja mobiltelefonját, és előkapja egyik kedvenc regényét, hogy megpihenjen a pénzcsinálás fárasztó forgatagában.

3) Könyveket sokan olvasnak, ahol tudnak, ott, ahol nincs sem tévé, sem internet, és mégiscsak el kell valahogy ütni az időt. Sok olyan könyvet is olvasnak, amelyek véletlenül sem fognak felkerülni a klasszikus műveket soroló jövőbeli listákra. De olvasnak, és az olvasás egy másféle szellemi tevékenység, és más élményeket adó intellektuális munka, mint a tévénézés.

4) A könyv jól bírja a strapát. Nem törik el, ha véletlenül ráülsz a kanapén, akkor sem, ha leejted, nem válik használhatatlanná, ha véletlenül leöntöd, nehát beejted a kádba. Mellesleg nekem sok olyan könyvem van, amely alig szélesebb egy tenyérnél, gyerekkoromban nagyon jó érzés volt néha egy-egy ilyen könyvet az iskolaköpeny zsebében hordani, és a szünetben a kellemes tavaszi időben a falnak dőlve olvasni pár oldalt egy új, engem kíváncsivá tevő novelláskötetből. (KFK; aki ezt felismeri, már nem reménytelen ember. :-] ) Megfelelő méretű könyvolvasót nem lehet zsebretenni. Még nem.

5) A könyvek gyártásához tartozó környezetszennyezéssel illene szembeállítani egy becslést a csakis műanyagokból, vegyi eljárásokkal készülő, mellesleg újrahasznosíthatatlan anyagú könyvolvasókról. Tény, elismerem, hogy a papírkönyvek sokasága válik hamar feleslegessé, és én is szívesen látom majd, amikor ez lassan megszűnik. De a könyvek papírjából új könyveket csinálnak, amelyikből pedig mégsem, az lassan felszívódik a természetben, jobban, mint a műanyagok. Az elektronikus szerkentyűk működtetéséhez áramot is elő kell állítani, vegyi akkumulátorokban tárolva.

6) A digitális formátumokról szólva nem kellene elfelejteni azok időtállóságáról is szólni. Adok neked egy könyvet, egy floppy lemezen. Digitális, és legfeljebb tíz éve írtam lemezre. És még nem is vagyok kőszívű, legyen 3.5 hüvelykes méretű, DOS alatt formázott. Mihez kezdesz vele? Nekem még van floppymeghajtó a gépemen, mert ragaszkodom hozzá. És használom is. És nálad hogy áll a helyzet? És ha a lemez netán 5.25 hüvelykes méretű? Ha a nagyobb kapacitást lehetővé tevő FDREAD-del formáztam, merthogy sok ilyen lemezem volt? Ha esetleg valami más formátumú, például Commodore 64-esen formáztam, merthogy az is csak húsz éve ment ki a divatból? Ha egy kazettát találsz a szekrényben, amelyen Spektrummal tároltad a saját novelládat, mondjuk? A baromira időtálló CD meddig lesz még olvasható, ha esetleg végleg ránk erőltetik a blurayt? Ha találsz egy százéves könyvet, akkor kinyitod és elolvasod, ennyi. Egy papírkönyv kétszáz év múlva is elolvasható lehet, ezt már most is tudjuk, több száz éves könyvek árulkodnak a múltról, nagy szerencsénkre, papíron. Óvatosságot kíván a megőrzésük, de az írás olvasható rajtuk.

7) Elég buta elképzelés azt hinni, hogy mindig mindenhol gond nélkül jutunk majd áramhoz. És hogy az elektronikus eszközök sebezhetetlenek. Tudjuk, hogy egy jóízűbb napkitörés fél kontinenst képes áram nélkül hagyni. A saját bőrömről tudom, hogy egy közeli villámcsapás is képes egy számítógépet működésképtelenné tenni. Tudjuk jól, ha egy BIOS-ban egyetlen bitnyi hely, a processzorban egyetlen kapu megsérül, akár a kozmikus sugárzástól, bármitől, akkor az azt az eszközt teljesen ki tudja nyírni, mert az eletronikus digitális eszközökben ma morzsányi tartalék sincs. Ha itt bármi történik, ami felborítja a jó kis civilizált ellátást, akkor az elektronikus eszközöknek annyi. És nem csak romantikus regények lesznek így elérhetetlenek, hanem térképek, raktárjegyzékek, műszaki utasítások is, a kommunikációs eszközökről már nem is beszélve. Lehet, hogy ott lesz körülötted a világ összes túlélési és szellemi ismerete, de nem fogsz műanyagnál többet látni.

8) Már most vannak olyan barmok, akik azt javasolják, hogy a gyerekeket ne írni tanítsák meg, hanem billentyűzni. Az nagyon klassz lesz, amikor egy hosszú áramszünet, vagy a technológiánkban csak száz évnyi visszaesés idején – és sokan állítják, hogy ilyen könnyen előfordulhat, egy háború esetén egész biztosan – egy levelet nem lesznek képesek elküldeni a szomszéd faluba. Majd lerajzolják, hogy mit akarnak, mint az ősemberek.

Nagyon, nagyon jó dolog, ha a könyvek digitális formában is elérhetővé válnak. De a digitalizált anyagokban így ott kell lennie az összes szemétnek is, a feledésre váró olcsó regénykéknek is, hiszen akik a digitalizálást végzik, nem dönthetnek róluk teljes joggal, és még a határesetek digitalizálására sincs kellő kapacitás, mint ahogy az öregedő adathordozókról való átmentésekre sem lesz. Egyébként ma még azt sem tudhatjuk, hogy a jövőben mi számít majd értéknek, hasznosnak abból, ami ma bennünket körülvesz. Lehet, hogy ennek a posztnak fognak megörülni a történészek, ha véletlenül sikerül megfejteniük azt a módszert, ahogy a fura, ősi gépeken ez máris rögzítve van.

De a papírkönyvet még temetni is korai, leszólni, megvetni pedig furcsa, bizarr, értelmetlen hozzáállás. Minimum.

DeMarco 2012.03.16. 19:05:56

Bár a poszt egy vicc, de azért valljuk be, a gépek megoldottak egy jelentős problémát. A pénzhiányt.

Jelentős mennyiségű könyvem van és folyamatosan bővítem, mindet elolvasva. De ez semmi ahhoz képest, amit neten összegyűjtöttem. A virtuális könyvtáram óriási. Sajnos sok könyvet nem vehetek meg, mert vagy nincs rá keret, vagy már nem tudom tovább hová rakni. De azért elolvasom azokat is, ha időmből futja.

De akár hozhatnék példát is. A Trónok harca könyveket, mind gépen olvastam. Utána persze megvettem a könyveket is. Most olvasom az új részt angolul a gépen. Mire megjön a magyar könyv változat, már csak a polcra rakom fel a többi mellé.

Kevésbé fárasztja a szememet a könyv, mint a monitor, de azért nem vok annyira finnyás, hogy ne használnám. Sőt. Gépen olvasok vmit, közben meg egy másikat könyv formában. A technikával haladni kell, de messze van még a könyv kihalása...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.16. 20:00:46

Azért még mindig látok embereket olvasni, és én is rendszeresen járok könyvtárba.
A blog bejegyzés hamis képet festett a valós helyzetről. Ilyen hülyeséget, hogy csak a gazdagok és a liberálisok olvasnak. :-o
Meg hogy égessük el a könyveket.. Micsoda baromság.

Moan 2012.03.16. 20:24:23

Nem tudom mi a szándék a a posztírónak. Javaslom gondolja át, mert fontos lehet önismereti szempontból.

Hanem könyvolvasás: Én a magam részéről megtehetném, hogy akármin olvassak akármilyen formátumot és meg is próbáltam áttérni a digitálisra, mert amúgy is elég digitális arc vagyok. De a könyveket nem tudtam elhagyni. Egyszerűen szeretem lapozni, érezni a tapintását. Szeretem behajtani a sarkát a lapnak, még akkor is ha eredendő bűn. :) Jó érzéssel tölt el egy lexikon súlya, mikor a kezemben tartom, de egy olcsó lektűr sérülékenysége is megragad. Ha veszek egy új könyvet szertartásosan nyitom ki, ha keménykötésű és fűzött úgy olvasom, mintha a legfinomabb szivart pöfékelnék egy angol arisztokrata könyvtárában egy pohár konyakkal a kezemben...

Nos ha a guminő is azt adja amit az igazi, azonnal átállok rá. :)
Ennyit az e-bookról. :)

quisum 2012.03.16. 20:31:03

Ha komolyan írtad ezeket, javaslom lazítás képp igyál egy1:1 whisky-benzin koktélt, majd gyújts rá, ettől tuti világosság gyúl az agyadban, ha ez vicc volt hááát akkor javallom ugyanezt.

kanálwarrior 2012.03.17. 00:06:22

@dr Kangörény: Szívesen mondanám hogy én vagyok zseni, de szerintem csak ti vagytok retardáltak.

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 01:51:44

Gondolom, ez valami humorizálási kísérlet volt. Nem sikerült.

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.03.17. 08:54:13

A blog írójáról személyes véleményem a posztjai alapján még a bombagyáros idők óta hogy egy orbitálisan nagy demagóg és szélsőséges seggfej aki néha azért tud szórakoztató dolgokat is írni.
Most nem sikerült neki.
Egyébként liberális vagyok, de sajnos nem gazdag.

szkr 2012.03.17. 11:28:06

@S3r4ph: biztosíthatlak, hogy a blog szerzői közül senki nem írt soha a bombagyárra:)

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.03.17. 13:50:32

@szkr: Ott is volt egy Főnix nevű alak, ugyanezzel a stílussal, onnan gondoltam.

-Tom- 2012.03.17. 19:06:23

@szMáté: Ne is mondd! És főleg, ami bosszantó: Ezek a sunyi ókori görögök a kitalációikkal! Én már régóta megvetem őket, a fészbúknál fel is jelentettem az oldalt, ami az "antik görög műfajok elhatárolása" nevet kapta, mint ócska spammert. Kamuprofilos szarság volt az egész.

Ilyeneket írtak:

"paródia (görög = "mellékdal, utánzó dal" Olyan irodalmi vagy zenei mű, amely más művek (vagy egy-egy alkotóművész) modorát, stílusát, jellegzetességeit utánozza túlzó, torzító eszközökkel, irodalmi, illetve zenei karikatúra is lehet. Magyar példái Karinthy "Így írtok ti€ c. kötetének irodalmi paródiái. Meghatározó eleme a műfajnak, hogy a túlzás eszközeivel emeli ki a stílus jellegzetességeit, mondanivalóját, nyelvi fordulatait"

Engem ez mélyen felháborít. Meg is alakítottam az "egymillióan az antik görög köcsögök stílusmeghatározásai ellen" c. fészbúk közösséget.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.23. 05:33:30

Az indul a bakterház könyv soha nem lesz elérhető a neten. A jogra könyöklő üzleti érdek alig színvonalasabb választékot igyekszik nyújtani mint a : Föld lapos és 6 nap alatt..... A valóságot ismerők meg lassan kikopnak és a sugallt világkép lesz az igazi. Majd csodálkoznak mint a hu.wikipedia.org/wiki/Antikytherai_mechanizmus megtalálói, hogy mennyit tud butulni a világ.
süti beállítások módosítása