Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Busz protokoll

2011.12.14. 19:34 tlickey

Mindig is felidegesített, hogy a magyar emberek képtelenek bizonyos íratlan, viszont annál ésszerűbb szabályoknak eleget tenni a tömegközlekedési járművek használata során. A tegnapi nappal - amikor egy nénike pofán vágott a fonott kis kosarával, és még csak észre sem vette, tekintve hogy százhúsz éves – betelt a pohár, szóval kedves olvasók, itt van a Főnix blog külön bejáratú használati utasítása azok számára, akik nem tudják, hogyan kell buszon utazni.

1. Kérlek, ha találsz két szabad helyet egymás mellett, ne ülj le kívülre, mert így a másik utasnak már nem lesz pofája rajtad keresztül átsuvasztani magát a belső helyre, pedig tuti pont olyan fáradt, mint te. Amennyiben nem szereted, ha idegenek ülnek melletted, azt hiszem pont erre találták ki az egyszemélyes üléseket, ha pedig azok már mind elfogytak, hát megszívtad, de inkább állj, mint hogy két ülést foglalj be egyszerre. Ha azért ülsz le kívülre, mert csak pár megállót mész, az még elfogadható, de akkor már inkább állj, hiszen fitten szép az élet.

2. Attól még, hogy a melletted ülő utas nem szimpatikus, vagy jobban szeretsz egyedül ülni, és pont felszabadult egy hely, még ne ülj arrébb. Ez a nyugdíjas nénik legkedvencebb hobbija, akik ezáltal azt érik el, hogy aki mellől elültek, egész nap azon filozofál, hogy biztos fordítva vette fel a kabátját, egy pók volt a hajában, esetleg akkora lila karikák vannak a szemei alatt, hogy dílernek nézték, pedig valójában csak egyik mániájuknak tettek eleget a számtalan közül, mondjuk hogy csak az ablak mellett hajlandók létezni.

3. Ne állj bele a másik utas magánszférájába. Mindenkinek megvan a maga személyes területe, mint a dzsungelben, és ez minden esetben változó méretű. Van, akinek csak két centiméter, mert nagycsaládból jön és megszokta az emberek közelségét, de van olyan is, akinek fél méteren belül már zaklatásnak számít. És ha tisztában vagy azzal, hogy az ember nem más, mint egy állati ösztönöket gondolkozással elnyomni próbáló, két lábra állt ragadozó, akkor pontosan tudod, mi történik olyankor, amikor engedély nélkül lépsz idegen területre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Amikor már minden hely foglalt, és felszáll egy fáradt, nehezen járó bácsi per néni, add át a helyed. Amikor viszont felszáll egy bácsi per néni, odacsörtet hozzád, megáll melletted és halálos felháborodottsággal kezd el fixírozni, amiért fiatal létedre le merészeltél ülni, ne add át a helyed. Nénikorban is van még mit tanulni az életről, tanítsuk hát meg nekik, amit jó esetben a kisbabáknak is szoktunk: nem akkor kapunk meg valamit, ha erőszakosak vagyunk, hanem ha szépen kérjük. Ha egy bácsi per néni ugyanezt tenné azzal megspékelve, hogy adott esetben még szabad hely is van, főleg ne add át a helyed, és nézz hozzá csúnyán.

5. Soha ne bambulj a veled szemben ülőre, amikor fáradt, vagy ideges vagy. Nagyon rossz érzés paranoiddá válni attól, hogy az a velünk szemben ülő fiú per lány tuti egész úton arról ábrándozott, hogy milyen módszerrel végezne velünk a legszívesebben.

6. Amikor egy utas indulás előtt fél perccel kétségbeesetten kérdezgeti a buszvezetőt, vagy a többieket, hogy merre megy a járat, ahelyett, hogy egy másodperc alatt megszerezné ugyanezt az információt a menetrendből, ne ítéld el. Épp elég büntetés neki, hogy valószínűleg az aznapi párbeszédmennyiséget ezzel le is tudta. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra az öregekre, akik szeretnek idegeneknek nosztalgikus kis történeteket mesélni, annak ellenére, hogy nem kértük tőlük.

7. Ha a buszsofőr csúnyákat mond, hagyd annyiban. Valószínűleg évek óta ugyanazt a járatot vezeti, ugyanazokra a nénikre vár ugyanazokon a sarkokon, és pontosan tisztában van vele, hogy mennyire senki nem becsüli meg a munkáját. Legyen benned annyi részvét, hogy hagyod, hogy egy pár szóval levezethesse az egyáltalán nem feléd irányuló feszültségét. De ha egy buszsofőr megvár, majd becsukja az ajtót az orrod előtt, vagy még jobb: rád csukja az ajtót, kötelessége elviselni, hogy te mondj rá csúnyákat, ugyanebből a megfontolásból.

Amennyiben az alábbi szabályokat betartod, garantáltan nem fogod zavarni a többi utas lelki békéjét, ameddig ugyanazon a járaton tartózkodtok. Annyi időt töltünk el utazással a mindennapok során, hogy nagyon itt lenne az ideje, hogy mások is így tegyenek.     


9 komment

Címkék: busz illem együttélés

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr843463824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mujure 2011.12.15. 07:57:37

+1. Az én mániám a mosolygás. Mosolyogjunk egymásra, abból baj nem lehet! Ha véletlenül összetalálkozik valakivel a tekinteted, nyugodtan lehet rá kedvesen nézni és mosolyogni. Hidd el, hálás lesz, mindketten jobban fogjátok érezni magatok. Pláne, ha jócsaj/helyespasi az illető.

tlickey 2011.12.15. 21:20:19

Csendesebben és mujure kollégának totál igaza van, de a 7 egy olyan bűvös szám. :)

mujure 2011.12.16. 14:17:19

@Csendesebben, a gyerek alszik: kár, hogy itt nincs kommentlájk:D:D

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.17. 17:59:06

Az utazásstílus korosztály független, tessék bátran általánosítani.
A nők a legudvariatlanabbak egymással akár azonos korúaknál is terhesség, karongyerek nem előny :)
Az első ajtós felszállásnál: a busz a második ajtó után is folytatódik és ott is vannak ajtók, ahol lelehet szállni.
Kimaradtak az ajtóban és a legszűkebb részeken fészket rakók, akik tíz megállón át csodálkoznak, hogy lökdösik őket. Lehet, hogy ez nekik a szex :)

tlickey 2011.12.17. 18:04:16

Tényleg, a hülye helyre állókról sem írtam, pedig kifejezetten sokan vannak! Tegnap is háromszor kellett helyet változtatnom, mire nem álltak bele a fejembe.

Teszt.Elek 2012.02.04. 17:27:26

1: helyes.
2: Ez kicsit paranoidnak tűnik a számomra, de lehet csak én vagyok az antiszoc. Engem aztán hidegen hagy, ki hová ül körülöttem.
3: Te magad mondtad, hogy mindenkinél más az a bizonyos kör. Sajnos / Manitunak hála nem úgy járunk-kelünk a világban, hogy bazinagy projektorral körénk lenne vetítve milyen kört tekintünk a saját privát szféránknak magunk körül, ha tehát valaki túl közel áll hozzád, mert ő nála ez a kör kissebb mint nálad, akkor állj odébb, vagy finoman kérd meg, hogy ne másszon a nyakadra, mert kényelmetlennek érzed.
4: Nem a te dolgod, hogy megneveld öreganyádat. Persze őt nevelhetnéd, mondjuk kezdve azzal, hogy miért nem nevelt beléd némi tiszteletet az idősebbek iránt.

Minden korcsoportban vannak kulturált emberek és vannak kevéssbé kulturáltak. Számomra természetes, hogy ha jön egy idős ember, akkor átadom neki a helyemet.

Gusztustalannak tartom azt a fajta "nyugger" alázást ami tömegközlekedés témában manapság oly divatos lett. Ilyenkor talán bele kéne gondolnod abba, hogy ha a te nagymamáddal tenné ezt valaki, akkor miként éreznél azzal kapcsolatban.

5: jah..

6: milyen menetrendből? abból ami következetesen pont akkor van kilopva/lelopva a helyéről, amikor szükséged lenne rá?

7: jah.

+1: tapló iskolások és a hátizsák - ha hátizsákkal vagy, felszállás előtt ellenőrizd, nem nőtt-e még a hátadhoz. Ezt legkönnyebben úgy teheted meg, ha a hátizsákot leveszed a hátadról. Minekutána ily módon már amúgy is a kezedben tartod, ne is vedd fel újra amíg a buszon utazol, a hátizsákkal ugyanis könnyedén elfoglalsz egy extra állóhelyet, ráadásul egy tömött buszon nem is nagyon lehet közlekedni egy akkora púppal a hátadon anélkül, hogy ne vernéd le mindenkinek a veséjét menet közben.

+2: fel és leszállás:
amennyiben egy tömött járművön utazol és nem kívánsz leszállni az adott megállóban, figyelj oda rá, hogy más le szeretne-e. Ebben az esetben ahelyett, hogy megpróbálsz elfurakodni mellettük a busz belseje felé, szállj le velük együtt a megállóban, állj az ajtó mellé félre és várd meg míg mindenki leszáll, majd elsőként vissza is tudsz szállni a buszra.

Ha közel a megállód, akkor ezzel a taktikával elérheted azt is, hogy az ajtó közelében legyél, oly módon, hogy egyszerűen utolsóként szállsz vissza a buszra. Nagyon tömött járatnál ez persze nem mindig kivitelezhető.

+3: csoportos utazás, csoportos közlekedés - amennyiben társasággal utazol, figyeljetek oda rá, hogy lehetőleg ne álljátok el a jármű közlekedő folyosóját. Nincs rosszabb annál, mint amikor azért nem férsz fel a buszra, mert mindenki az ajtónál tömörül, lévén egy kissebb társaság miatt senki nem tud a busz belsejébe eljutni.

Ennek B verziója, járdán közlekedésnél próbáljátok meg nem elfoglalni a járda teljes szélességét. Eléggé vicces, amikor a körúton nem tudsz végigmenni emberek kerülgetése nélkül, mert a szembejövő 7 fős társaság mind a hét tagja egymás mellett, a járda teljes szélességét lefedve halad.

tlickey 2012.02.05. 23:56:53

@Teszt.Elek: Már érik a poszt következő része, mert én is nap mint nap rádöbbenek arra, hogy mennyi mindent kihagytam. A kritikádat illetően pedig, hát máshogy gondolkozunk, ez van. :)
süti beállítások módosítása