Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Júniusi suttyók - Reklámadó különkiadás

2014.07.13. 11:38 szkr

A foci vébé végére hangolódva, itt az ideje, hogy leporoljuk kedvenc szavazós játékunkat és döntsünk arról, ki volt a legnagyobb suttyó júniusban. Bár nyilván sokan felférnének erre a listára, mégis, engem most nem annyira az érdekel, hogy a sok közül ki volt a nagyobb fasz. Június legfontosabb történése ugyanis nyilvánvalóan a reklámadó bevezetése és Sáling Gergő kirúgása volt, viszont senki nem tette még fel a kérdést (vagy ha igen, hát csak nagyon halkan, nehogy hallatszódjon), hogy tulajdonképpen miért lenne a média áldozat. Itt az idő, hogy a Magyar Internet Népe döntsön, ki a nagyobb suttyó: az, aki lenyúl mindenkit, aki nem az ő seggét nyalja vagy az, aki kussol, amíg a zsebébe nem nyúlnak.

A kormány

Gyorsan néhány dolog, nagyon leegyszerűsítve: a Fidesz felvásárolta a TV2-t, viszont az RTL Klubot nem sikerült. Be akarták vezetni a reklámadót már 2013-ban, de végül Varga azt mondta, hogy még 2014-ben sem fogják, mert nem akarták, hogy a választások előtt ugorjon nekik az RTL. 2014-ben aztán újra elővették a tervezetet és megfejelték azzal, hogy csak a nem hozzájuk köthető csatorna szopja be igazán. Ettől függetlenül, ők sem szívnak, aki két percnél többet töltött a média világában, pontosan tudja, hogy ezen cégek többsége veszteségesek papíron, nem véletlenül: ha nincs bevételed, akkor nincs miből adóznod.

A kormány tulajdonképpen már megint nem csinált semmi olyat, ami ne illene a profilba: közös teherviselés címszóval (ahh, ez a szabadságharcos retorika csak nem tűnik el) nekimentek a médiának is, amin amúgy is régóta akarnak uralkodni. Ez amúgy valahol érthető: eléggé bosszantó lehet, amikor a beosztottaid dilettáns idióták, akik semmit sem képesek legalább közepesen megcsinálni, a média meg állandóan rajtuk röhög. Amit Orbán még mindig nem ért, az annyi, hogy csak azért, mert ő van hatalmon és talpnyalók veszik körbe, még nem jelenti azt, hogy az országban mindenki őt tartja az univerzum legérdekesebb, legtehetségesebb és legfontosabb emberének.

Amit pedig mi vagyunk képtelenek felfogni az annyi, hogy az erősebb kutya baszik, a nagycsoportosoké a homokozó és a negyedikesek sokkal erősebben rúgják a labdát kapura. Győzni fognak, nem azért, mert apátia van, hanem azért, mert tényleg tökéletesen lényegtelen, hogy egy kereskedelmi csatorna pusztán virtuálisan létező milliárdjai hova kerülnek: egy negyedéves jelentésbe, a költségvetésbe vagy a Barátok közt díszletébe.

Ettől függetlenül: a kormány már megint hazudott és megint azért tette ezt, hogy időt nyerjen. Úgy alkották meg a törvényt, hogy a nagyok közül csak az szívjon, aki nem velük van. Lázár miatt kirúgtak egy főszerkesztőt az amúgy igencsak hűséges Origótól. Amióta az RTL visszapofázott, azzal vannak elfoglalva, hogy kicsinálják őket, pedig ehhez láthatóan nem értenek. És tök jogos a kritika, és igen, természetesen a kormány és általában a Fidesz bekaphatja. De…

A média

De senki szerint nem furcsa, hogy 2014-ben robbant a médiabomba? Hol a picsában volt eddig az RTL Klub? Hogy-hogy csak most lett érdekes, amit a Fidesz csinál, hogy-hogy hirtelen le van szarva a kétfejű disznó, ami Tápiószentbicskén született a Feribáék tanyáján?

Abban a pillanatban, hogy megjelent a Reklámadó Réme, kettő és fél dolog történt: az RTL Klub belengette, hogy emiatt lehet, hogy talán megszűnik a Barátok közt (ez egy), csináltak hozzá egy Facebook csoportot (kuss, ne legyenek illúzióid, ők voltak, de ezt csak félnek számítom) és nekikezdtek azóta is tartó szabadságharcuknak a Fidesz ellen, aminek a Híradó című, korábban bulvármagazinként funkcionáló műsoruk átpozicionálásával kezdtek hozzá.

Abban a pillanatban, hogy a média képviselőinek zsebébe nyúltak, hirtelen fontos lett az össznépi harc a kormány ellen, megvalósult a Valódi Összefogás. Mindenki egyöntetűen tiltakozott az adózás ellen, mert valami módon szerintük ez csorbítja a sajtószabadságot. Vagy nem. Vagy a sajtószabadság csorbítása helyett épphogy elősegíti azt. Végső soron, ha egy médium befizeti az adót az államnak, akkor utána azt csinálhat, amit akar. Nincs zsarolási alap, hiszen visszaadja a lóvét. Ezt teszi az RTL is, miközben erőteljesen bízik abban, hogy az ügyvédei értenek hozzá és végül még adót sem kell majd fizetnie.

Érthető persze a felzúdulás, senki nem szereti, ha a pénztárcájában turkálnak, pláne nem, ha az állam teszi azt. Csak kicsit visszás, hogy hirtelen ettől visszhangzott minden, tett róla minden felület, hogy értesüljenek a törvényről az emberek. Érdekes, hogy mikor a média szív, akkor arról milyen lelkesedéssel tud közvetíteni, mélyen belemenve a részletekbe. Aztán ráadásul Sáling Gergőt, az Origó főszerkesztőjét, akiről azelőtt senki nem hallott, kirúgták és a média tökéletesen összezárt. Meglátták a lehetőséget és éltek is vele.

Nem akarok sok szót vesztegetni erre a kirúgásra, de két dolog mellett egyszerűen képtelen vagyok elmenni. Egyrészt lehet, hogy az én szegénységi bizonyítványom, de Sáling Gergő munkásságáról annyit tudok, hogy kirúgták Lázár miatt és hogy előtte nem törekedett arra, hogy a kormány ellen cikkezzen, ha nem muszáj. Ezzel nincs semmi baj, az Origo tulajdonosa egyben a Fidesz egyik támogatója, viszont amikor 2014-ben aztán újra kétharmada lett a Fidesznek, felröppent a hír, hogy Lázár lehet Orbán trónörököse, amitől érthető módon mindenki beszart és egyből fontos lett, hogy valakit lehet, hogy talán miatta rúgtak ki.

A második dolog az a sajtószabadság féltése. Amikor a kirúgás után ilyen címlapja lehet az Origónak, akkor mindenki megnyugodhat, nincs veszélyben a sajtószabadság. Pont.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, aztán már tényleg engedem, hogy szavazz: az RTL Klub egy kereskedelmi csatorna. Amikor Fodor Gábor valaki azt írja, hogy bármilyen furcsa, a magyarországi sajtó szabadságharcának utolsó csatáit az RTL Klub vívja, akkor arról nyugodtan kijelenthetjük, hogy idióta. Egy kereskedelmi csatorna, ami ráadásul német tulajdonban van, soha nem fog azért harcolni, hogy egy ország sajtómunkásainak jó legyen. Azért fog harcolni, hogy bebizonyítsa a zsebében turkáló államnak, hogy vele nem lehet baszakodni. Vagy nem. Vagy tényleg angyalkák dolgoznak az RTL Csoportnál, akiket Rambóként vezetnek a hírolvasók.

2014 suttyói:

Január-február - Wittner Mária

Március - Rogán Antal

Április - Selmeczi Gabriella

Május - Alkotmánybíróság, Kerényi Imre


Szólj hozzá!

Címkék: közélet szavazás idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr916502803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása