Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Sör, avagy az irodalom határterületei

2010.10.23. 16:25 Csendesebben, a gyerek alszik

Társadalmi nyomásra kénytelen vagyok idő előtt megírni irodalmi félóránk következő részét. Ezért mai epizódunk rendelkezik a különkiadások minden privilégiumával: exkluzív, extrém, energikus, ee...rövid.

Mai témánk: Sör, Avagy az irodalom határterületei? Első ránézésre azt hihetnénk, hogy a fent említett nedűnek semmi köze az irodalomhoz. Először is Hamvas Béla nem a sörről, hanem a borról ír, másrészt pedig mit tudnak a németek az irodalomról? Nietzsche tudományosan bizonyította, hogy ugyan ők tényleg semmit, de a sör az idők során internacionális jelképpé vált. Hiába...ma már az amerikaiak is sört próbálnak gyártani.*

                Tehát a sör jelkép szinten teljesen átértékelődött. Ahogy a székely mondás is tartja: Az asszony nem ember, a sör nem alkohol, a medve nem játék. A sör - antialkoholista liga ide, vagy oda - nem gazdagítja az átlagemberek szemében a szenvedélybetegséget előidéző szerek listáját.** Ez azért van, mert a sör finom.

                Hogy valami apró értelmet csikarjak a sorok közé: A modern irodalom*** szemléletmódjába minden belefér határterület címén. A klasszikus határterület a filmipar, és a zene lenne, de milyen jól hangzik, ha ide sorolunk mindenféle baromságot...határterület az internet (a blogok világa), a sport (narratív közvetítése), a pornófilmezés, minden, ami irodalmi adaptáció. Irodalom a Biblia is, irodalom a történelem (tehetséges írók készítették), irodalom a főzés és konyhaművészet. Minden irodalom, legyen akkor a sör is az!

                Van legalább akkora létjogosultsága a témának, mint az előbb felsoroltak akármelyike. A sör beszélgetésre ösztönöz, a beszélgetés gondolatokat szül, a gondolatok pedig irodalmi műveket. Ez az alkotás egyik leggyakoribb módszertana, és fontos lenne a szépíró kurzusokon is taní-tani.

               

*Kulturális kitekintés: Mi mindent csinálnak az amerikaiak, amihez nem értenek? Felsorolás szinten könnyebb a másik irányból közelíteni. Mit csinálnak, amihez értenek? –Amerikai foci, értelmetlenül nagy autók, hosszú utak a sivatagban, filmek, amikben értelmetlenül nagy autókban ülnek az emberek, és utaznak a sivatagban... „Valahol Barstow környékén voltunk, a sivatag peremén, amikor a drogok hatni kezdtek...” Azért csináltak pár jó filmet.

**Kulturális kitekintés 2: Az utóbbi évszázadban a fesztiválok létrejöttével megszületett egy új fogalom: Fesztiválsör. Ez a sörre kellemetlenül hasonlító ital könnyen megtéveszti az embereket, de a közhiedelemmel ellentétben a fesztiválsör nem sör, csak sör ízű üdítőital (a fesztiválok elragadó csaposnői ördögi machinációkat használva kiművelik csapolás közben az összes sört az aranysárga nedűből, ami így lelketlenül, söri méltóságától megfosztva helyeztetik örök nyugalomra a pohár fenekén).

***Fúj.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr272393302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása