Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

3 dolog az ELTE HÖK-ös hisztériáról, amiről mindenki elfelejtkezett

2014.10.07. 17:49 szkr

Itt most nem a nemi erőszakról lesz szó, arról pláne nem, hogy vajon tisztában van-e bárki a tényekkel – ezt amúgy is végigvettük már néhány napja Rents Öcsém tolmácsolásában. Ami érdekes most, hogy tisztában van-e egy egyetem vezetése és a diákok érdekeit képviselő(?) HÖK azzal, hogyan kell kezelni egy ilyen igencsak necces botrányt. Röviden: nincsenek.

Attól még, hogy mindenki lemond, nem oldottatok meg semmit

Félreértés ne essék, én azok közé tartozom, akik őszintén, mindent beleadva tudják gyűlölni a HÖK intézményét. Ha engem kérdeztek, szerintem szar alak nagyjából az összes, nem érdekli őket más, csak az, honnan tudnak lehúzni még egy kis pénzt, miközben azokkal, akiknek az érdekeit elvileg képviselniük kéne, csak addig foglalkoznak, amíg lereszelhető róluk némi plusz lóvé. Ha engem kérdeztek, a HÖK, egyetemre való tekintet nélkül, pontosan úgy működik, mint a mindenkori kormány. Korrupt, velejéig romlott senkiháziak gyülekezete, akiket csak a saját jövőjük érdekel, miközben mások szolgálata lenne a feladatuk. Itt most elsősorban nyilván a HÖK elnökségéről van szó.

És ez lenne az első probléma: mindenkit lemondattak. Nem a rendezvényszervezőt, nem csak az összes elnökségi tagot, hanem azt is, aki mondjuk az ösztöndíjakat adminisztrálta – tényleg, most akkor megkapják egyáltalán a pénzt a szoctámosok vagy az egy évvel ezelőtt talán megtörtént események miatt várniuk kell még egy hónapot, hogy felálljon az új HÖK és végre valaki megnyomjon egy darab gombot, amivel elutalja a pénzt azoknak, akiknek ténylegesen szüksége lenne rá?

Az egyetlen pozitív dolog talán a történtekben, hogy végre szétverték az egész rohadt bandát és sóval lehet felhinteni a helyüket. Már persze egészen október 15-ig, amikor tisztújítás címszóval a küldöttgyűlési választáson meg lehet szavazni az új HÖK-öt, aminek a tagjai között, efelől nincs kétségem, óriási változás lesz. Mert mint tudjuk minden évben iszonyú kiélezett verseny van azért, hogy ki legyen benne a HÖK-ben, egyáltalán nem lehet előre borítékolni a végeredményt.

A HÖK választásnál aztán pláne kirajzolódik a teljes magyarországi politikai helyzet: évről évre ugyanazok közül az emberek közül kellene választania a történet iránt fikarcnyit sem érdeklődő fiataloknak. Miért nem érdekli őket? Mert a választott tisztségviselők 96%-a semmirekellő, pénzsóvár faszkalap, aki bármire képes, hogy ő kapja meg az áhított tisztséget. Ismerős a helyzet?

Attól még, hogy nem lesz gólyatábor, nem oldottatok meg semmit

A másik igazán felháborító része a sztorinak az egyetem vezetőségének hozzáállása a történtekhez. Sokat elmond a helyzetről, hogy a jogi kar dékánja a dolgot úgy intézi, ahogy azt mondjuk egy Lázár-kaliberű magasló-fetisiszta csinálná: oké, akkor a) mondjon le mindenki és b) mostantól nem lesz gólyatábor. Mintha a probléma a gólyatáborral, a gólyabállal vagy akár a kocsmatúrákkal lenne. Ugyan már! Itt nem arról van szó, hogy ha piálnak a fiatalok, akkor erőszak is lesz, az istenért, hanem arról, hogy az egyetemek vezetősége évtizedek óta szemet huny afelett, amit a HÖK-ök csinálnak!

A probléma alapja az, hogy a mindenkori dékán és általában a vezetőség tagjai soha nem vették a fáradtságot, hogy egy kicsit a körmére nézzenek ezeknek a politikuspalántáknak. Miért? Hát, tudja a fasz, nem hiszem, hogy százalékot húznának a lenyúlt pénzekből, azt viszont gondolom ők is sejtették, hogy a következő politikus generáció a HÖK elnökségéből kerül majd ki és remélték, hogy hálásak lesznek a háborítatlan négy-öt évért, amit intézményi szinten garantáltak nekik.

Nem a gólyatáborokkal van a baj, még csak nem is az Erkölcstelenséggel, hanem azokkal, akik a szervezésre kapott pénz egy jelentős részét lenyúlták, aztán kussoltak arról, hogy mi történt a táborban. Azokkal van a baj, akik ezzel tisztában vannak és nem tesznek semmit. Nem az egyetemi bulikat kell megszüntetni, hanem csak ki kéne húzni a fejeteket a seggetekből.

Attól még, hogy ez nem tetszik, az egyetem a bulizásról szól

Bizony, tudom, hogy ezt kurva nehéz megemészteni azoknak, akik több mint tizenöt évvel ezelőtt jártak egyetemre, de ettől még így van: az egyetemi évek csak részben szólnak a pallérozott elmék kiműveléséről, valójában nagyrészt az a lényeg, hogy minél jobb bulikban minél jobban érezzék magukat a hallgatók. És ez így volt mindig is, csak nehéz belátni, amikor az ember már felnőtt és nem bírja annyira a tempót, emiatt egyszerűbb álszent prédikációkkal traktálnia a másnapos közönségét. Még messzebb megyek: ez megy a világon mindenhol. Komolyan.

És miközben kiakadunk azon, hogy atyaég, hát ez itt a kibaszott erkölcsi fertő legalja, meg szegény kiközösített emberek, akik nem akartak részt venni benne, de kényszerítették őket, hadd mondjam el, hogy ez bizony kurvára nem igaz. Mi több, hazugság. Én is voltam gólyatáborban. Ugyanolyan feladatok voltak, mint bármelyik másikban. Mondhattam nemet rájuk. Mondtam is, mivel éppen akkor a barátnőm Budapesten kapott minden órában féltékenységi rohamot, én meg inkább megelőztem a konfliktust és csak nézője voltam a neccesebb feladatoknak. Más is volt gólyatáborban, konkrétan a szerkesztőségből mindenki, amivel le is fedjük a budapesti egyetemek nagy részét. Ők is mondhattak nemet. Mindenki mondhat nemet és közben megmaradhat jóarcnak a közösség szemében. Sőt, általában az extrémebb arcok, akik inkább a ló túloldalán tanyáznak és extra feladatokat teljesítenek, na ők azok, akikre kicsit furcsán néz a többség. A túlteljesítés pontosan ugyanolyan, mint amikor valaki azt hiszi, hogy ha nem csinálja meg a szex- vagy piaközpontú feladatokat, akkor ki lesz közösítve: vélhetően komoly problémák vannak a múltjában. Azzal viszont szakemberhez kell menni, nem pedig az Indexhez.


145 komment · 1 trackback

Címkék: szex ivás világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr996767807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Attól még, hogy ez nem tetszik, az egyetem a bulizásról szól 2014.10.08. 10:30:04

Egy nagy büdös lószart szól a bulizásról. Vannak bulik, igen. Meg vannak dögnehéz, brutálisan stresszes vizsga- és néha ugyanilyan szorgalmi időszakok. Sőt, olyanok is vannak, akik keményebb őrjönség nélkül csinálják végig az egyetemet, netalántán DOLZ…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dernovics László 2014.10.08. 09:42:58

Stilusodbol itelve a te egyetemi eveid valoban kocsmazassal telnek, teltek. Jobban tenned/tetted volna, ha pallerozod az elmedet. En a hökösöket nem lemondatnam, hanem börtönbe csuknam.

sncf 2014.10.08. 10:00:14

"ez megy a világon mindenhol" - mármint a színvonalas egyetemek ranglistáján az első 500-ban nem szereplőkön. S amíg a hallagtók csak a bulit keresik az egyetemen, addig a magyar felsőoktatás ott is marad, a lista végén. Szarból nem lehet várat építeni.

Trisi · www.alphawing.hu 2014.10.08. 10:02:10

Egyetem a tanulásról szól, mert azért fizet apu egy vagyont a csemete oktatásáért hogy tanuljon és nem azért hogy bulizzon. Lehet hogy sokaknak a bulizásról, de nekik legyen ez a saját ügyük. Mondjuk amikor később bizonyítani kell a munkahelyen, akkor érdekelne hogy a bulin tanultakkal mennyire lesz sikeres. :) De tény, fiatalon alapban is több bulis élményt gyűjtöttünk mint 35 felett.

Akik pedig az erőszakolásról tudtak, de kussoltak azokat bűnpártolásért ítélném el, aki tevőlegesen is benne volt azt meg magáért az eseményért.

Az pedig aki félelemből végrehajt bármi számára megalázót azt tényleg kezeltetni kell, de azt is megnézném hogy miért félt, kitől félt? Megalázni egy félelemben élő embert pedig több mint aljas bűncselekmény... akkor is ha ezt jogilag nem büntetik.

Nancsibacsi 2014.10.08. 10:08:14

Egy picsa kis blognak "szerkesztősége" van? Beszarás...

DFK 2014.10.08. 10:08:40

Hát, a közgázon, bölcsészkaron, jogi karon lehet, hogy a buliról szól az egyetem, de egy természettudományos szakon, műszaki szakon, orvosin bizony a kemény tanulásról szól a dolog.

enmegti 2014.10.08. 10:13:48

Amúgy azért indulnak minden évben ugyanazok az arcok, mert a többség ahhoz is lusta, hogy elmenjen szavazni, nem hogy kiálljon egy korrupt seggfejekből álló csapattal szemben. Pedig egy kari hököt nagyon egyszerű elzavarni, főleg ha ennyire utálják.
Marad az anyázás.

darkmirjam_light 2014.10.08. 10:15:43

Probléma tényleg nem a bulizással van.
A kis "hatalmasságok" alázgatási kényszere a gond. A feladatok sokszor nem egyebek, mint szalonspiccesen kiagyalt erőltetett jópofaságok, nem ritkán elvetik a sulykot úgy, hogy a bealázott gólya a hátralévő egyetemi évei alatt bélyeget visel majd miatta. (Nálunk volt olyan aki egy ilyen miatt kapta nem túl hízelgő, de lemoshatatlan becenevét.) A szarvezők sokszon nem szerveznek, hanem mulatnak, így azonban nem tudnak felelősen viselkedni. Egy kocsmánam sem szerencsés, ha a csapos a legrészegebb, sok jó nem sülhet ki belőle.
Elhiszem, hogy nem minden HÖKös dilettáns alkoholista politikusjelölt, a sztereotípia mégis ez:
A szerencsétlen már hat éve küldi a második évfolyamot, tésztás képe, nem túl fényes elméje némi hátrányba sodorják a szexuális versenyben. Frusztrált, ahogy évről évre áramlik be a friss hús és neki senki sem jut. Megsavanyodik a lelke, ahony a lehellete is a legolcsóbb boroktól. És tényleg szar ránézni. Egyetlen reménysugár a HÖK, az én is vagyok valaki érzése. A hatalmat, bármilyen apró is, használni kezdi. Hozzáfér a hallgatói adatokhoz, azonosítja a lányokat, basznivalónak vagy épp zsidóképűnek bélyegzi őket. Megszületik a féreg, akiből hamarosan molylepke lesz valamelyik párt ifjúsági tagozatában. Listáz, leizzadva rohangál, alkukat köt, érdekérvényesít, kurvákat szervez magának, mert már telik rá. Alfa hím lett at omega pondróbál.

csipkefa 2014.10.08. 10:17:01

@DFK: A jogon is. Attól, hogy van pár újgazdag hülyegyerek, akik megtehetik, hogy 10 év alatt végezzék el az egyetemet, mert anyuka vagy apuka úgyis a fenekük alá teszi a zsíros állást, még igenis tanulni kell, rengeteget.

Amit a HÖK-ről leírtak az igaz. Anno az ELTE-ÁJK HÖK elnöke is keményen nyomta a piálást és a partizást. Most főpolgármester-jelölt....

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2014.10.08. 10:17:14

Arra, hogy nem old meg semmit a lemondás, röviden annyit lehet mondani hogy DE. Mindent persze nem old meg de elvárt minimum.

Amúgy az egyetem tényleg a jó bulizásról és a kemény tanulásról szólt. Nem pedig "poénos" nyomásgyakorlásról, hogy a csajok márpedig sztriptízeljenek mert több pontot kap a csapat ha a melltartó is lekerül.

Laci K 2014.10.08. 10:18:24

Ez az iras eleg jol megragadta a lenyegeg, nekem is ezek jutottak eszembe a temaval kapcsolatban.

Bjossy 2014.10.08. 10:25:22

Nos, ezzel az egyetemi bulizással nekem csak két bajom van:
1./ Ne az én kontómra tegyék! Addig, amíg közpénzt vesznek igénybe az oktatás finanszírozásához, addig joggal várhatom el, hogy befizetett adóforintjaimat társadalmilag hasznos dologra fordítsák. És az eszméletlenségig részeg csajok megdugása nem igazán tartozik ide.
2./ Ne nevezzék és tartsák magukat értelmiségnek! Végeredményét tekintve mindegy, hogy eleve nem jár iskolába, vagy a tanulásra fordítandó időben fojtja alkoholba az értelmét.

Piimpa 2014.10.08. 10:28:59

aranyosak ezek a hökös felszopók, ahogy prbálják védeni a mundér becsületét. de nincs értelme....

Patricia Kolosy 2014.10.08. 10:29:46

Nahát, hogy 15 éve más volt? Igen, akkor pl. a NYOMULÁS nem azt jelentette, hogy a semmiből felbukkanó pasi rögtön a lány arcába veri a túrós farkát. Max. ha lerúg a koktéllal akkor bepróbálkozol egy boroskólával.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:36:40

@DFK:
Mindenütt vannak akik rendszeresen buliznak és vannak aki szinte soha. Orvosi, természettudományos és műszaki szakokon is így van. És még a tanulmányi eredményekkel sem feltétlenül függ össze, mert vannak akik sokkal gyorsabban, mások sokkal lassabban tanulnak (nem feltétlenül okosabb, aki gyorsabban tanul!), vannak akik tudják mikor lehet időt szakítani bulizásra, vannak akik nem, sok mindentől függ.

(Én például anno nem buliztam, de csúsztam, más okokból, míg volt olyan ismerősöm, aki sokat bulizott, de mikor oda kellett tennie magát, akkor tanult rendesen, később PHD hallgató lett miközben a saját szoftverfejlesztő cégét is csinálta.)

Piimpa 2014.10.08. 10:39:11

@Patricia Kolosy: úgy látszik ezeknek a hökös lenin fiúknak az a "bulizás", hogy erőszakoskodnak egy magatehetetlen, leitatott, bedrogoztatott lánnyal. legalább ezt is tudjuk na.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:39:34

@Bjossy:
1. Nem is a te kontódra teszik, legfeljebb az oktatásukat állja az állam, a lakhatásukat, megélhetésüket, bulizásukat, piálásukat már nem.

2. Értelmiségi nem bulizhat? Másrészt minden felsőfokú végzettséget szerzett vagy szerző ember értelmiséginek tartja magát? Mert én például nem tartom magamat annak.

Piimpa 2014.10.08. 10:39:53

nem kéne cenzúrázni, kisz legények!

Nancsibacsi 2014.10.08. 10:40:00

@Bjossy: "Ne az én kontómra tegyék! Addig, amíg közpénzt vesznek igénybe az oktatás finanszírozásához"
Ez esetben kezdjük ott hogy az egyetemisták 90 százalékának semmi keresnivalója sincs az egyetemen a képességei alapján. És rögtön el is jutottunk oda, hogy akkor mi szükség volna ennyi egyetemi oktatóra, meg ennyi (állami fenntartású) felsőoktatási intézményre, és kinek az érdekeit sérti az, hogy a közpénzt úgy költsék el, hogy az a befizetők érdekeit szolgálja.
Szerintem azzal kellene kezdeni, hogy állami fenntartású egyetem megmaradna a jelenlegi ötöde, többit be lehet zárni. Ha van rá fizetőképes kereslet, alakuljanak magán egyetemek, aztán gazdag butáék töltsék ott el a fiatalságukat - bulizzanak 15 éven keresztül, míg véletlenül leesik nekik 1 diploma. De hát ugye a bezárást egyszerűbb eljátszani a bölcsődéknél meg az óvodáknál - mert ott nincs HÖK, meg a bölcsisek nem fognak az utcára vonulni tüntetni, ha csökken a felvehető létszám mondjuk felére 5 év alatt.

derceto 2014.10.08. 10:40:37

"Ha engem kérdeztek, a HÖK, egyetemre való tekintet nélkül, pontosan úgy működik, mint a mindenkori kormány."

A posztíró pedig tökéletesen megvalósítja az átlag tudatlan, soviniszta, magyar választót.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:41:15

Egyébként az ösztöndíj adminisztrációját egy normális világban nem a HÖK végezné, hanem az egyetem alkalmazottai. Szoctámot, kollégiumi helyek szétosztását szintén.

Piimpa 2014.10.08. 10:41:24

@diszkriminans: "„A HÖK-ösök egy szélsőségesen korrupt, gengszterbanda, teljesen helyénvaló a tevékenységük korlátozása” – fakadt a Hetek kérdésére az egyik vidéki tudományegyetem tanársegédje, aki szerint az egyharmados hallgatói szavazatarány miatt maffiamódszerek uralkodnak számos intézményben, „tisztára, mint a nagypolitikában”." :DDDDDDDDDDD

hát :DDDD

Piimpa 2014.10.08. 10:42:51

@derceto: @diszkriminans: nyugodj meg, mi se tartunk téged annak.

konkrétan a vidéki bunkóparaszt színvonalát hozzá, amelyiknek, az a "buli" huszonpár évesen, hogy ráverheti egy begináztatott nőre a faszát.

gratulálok

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:45:17

@Nancsibacsi:
Ha nincs szükség annyi felsőoktatási intézményre, akkor nem ártana alternatívát mondani. Ugyanis a megfelelő szellemi színvonalhoz megfelelő oktatási intézmények kellenek, én sem tartottam megfelelőnek, mikor mondjuk az alapozó matekot az egyetemen jó ha 10% értette meg rendesen, további 10% meg átcsúszott valahogy. De akkor kellene valami más, de nincs, a technikum például ma már csak papíron létező fogalom, pedig anno képeztek jó szakembereket.

A bolognai rendszer még tovább rontott a helyzeten, mivel alapból a főiskolai és az egyetemi képzésnek más céljai voltak, más típusú szakembereket képeztek, ehhez képest most egy vonalra fűznek rá mindenkit.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:46:53

@Piimpa:
"konkrétan a vidéki bunkóparaszt színvonalát hozzá, amelyiknek, az a "buli" huszonpár évesen, hogy ráverheti egy begináztatott nőre a faszát. "

He?

gerithegreat88 2014.10.08. 10:48:45

@DFK: Hát ELTE Ájk diákjaként jelezném, hogy igencsak tanulásról szól a dolog errefelé is. Most vettem meg az 1100 oldalas polgári nem peres könyvet és hát nem csak elolvasni kell. És ez a tárgy még csak nem is szigorlat. (Azokból 9 van.)

Netuddki. 2014.10.08. 10:49:34

Nem lesz bulika? Aztaaaa!

TsodaSzarvas 2014.10.08. 10:52:03

Micsoda hozzáállás ez?!? Az ilyen gondolkodásmód miatt történhettek meg az elmúlt események. A férfiak tárgyiasítják a nőket s fordítva. A mai fogyasztói társadalom mindent eldobhatóvá, egyszer használatossá, egyszer élvezhetővé tesz. Szép lassan igaz lesz ez az emberi kapcsolatainkra is. Az egyetem nem a buliról szól, hanem arról, hogy valamivé képezzem magam, amiből én és a családom később megélek, és amivel a társadalom javára teszek. Lehet bulizni ésszerű keretek között, viszont ami a gólyatáborokban folyik, az korántsem nevezhető ésszerűnek. Azért van sok ilyen diplomás munkanélküli, mert sokan vannak, akik nem így gondolják, átbulizzák az egyetemi éveket, sírnak a vizsgákon, hogy mennyit kell tanulni és jajj így meg jajj úgy (érdekes, aki egész évben tudott tanulni, annak nem jár a szája vizsgaidőszakban, szép csendben levizsgázik), majd mikor átvergődött a vizsgán, rohan leinni magát, aztán az egész kezdődik elölről. Utána meg lehet csodálkozni, hogy nem tud elhelyezkedni, mert a papíron kívül semmije nincs, főleg nem tudása. Meg nagy szája, hogy ha már 4-5-6-8 évet eltöltött egyetemen, akkor nem fog elmenni segédmunkásnak. Inkább élősködik anyu-apu nyakán, ha szerencséje van, betolják valahová, ha nincs, akkor elmegy tovább tanulni. Csak dolgozni ne kelljen. Látom nem egy volt évfolyamtársamat, akik évek múltán sem tudtak szakmában elhelyezkedni. Közben meg rengeteg álláslehetőség elröpült mellettük. Egy részük még mindig egyetemre jár, bulikban próbálja elhitetni magával, hogy 28-30 évesen ez a normális.
Úgy gondolom, ez a hozzáállás vezethet a történtekhez. Sok az olyan fiatal, aki azt hiszi, mindent lehet, felelősségtudat és önkontroll nélkül. Aztán meg dühös hangú leveleket és blogbejegyzéseket írogatnak, védik és magyarázzák a saját hülyeségüket, de felelősséget, azt nem vállalnak. Kb. ezért tart itt ez az ország.

Nancsibacsi 2014.10.08. 10:53:32

@diszkriminans: Teljesen igazad van: nem kell mindenhez diploma. Kellenek középfokú szakképzéssel rendelkezők is - gimnázium után el lehet menni egy 2 éves évfolyamra, és ott is lehet akár programozót, vagy banki ügyintézőt képezni. Nem kell ehhez egyetemi szintű prog-mat, meg közgáz.
Egyébként a cégek is jobban örülnének neki, ha értelmes dolgokat tanulnának a leendő kollégáik, mert akik ma kijönnek az egyetemről kb 1 a 10-ből az, akinél látszik az, hogy megértette ott a dolgokat, nem csak átvergődött valahogy. És ugye mivel ott elsősorban elméleti képzés folyik, aki csak átvergődött, az annyi mintha semmit se csinált volna, mert a nem létező elméleti tudását nem fogja tudni gyakorlatira váltani. Akkor már inkább lenne egy jó "szakmunkás".

belekotty 2014.10.08. 10:53:35

@DFK: Pontosan. A fiam villamosmérnökire jár a BME-n, pont kétszer annyi órája van mint egy közgázosak. Analízisből, meg villamosságtanból, amik nem piskóta tárgyak. Nekem az ELTE-n volt olyan félévem, ahol egy héten 21 óra laborom volt, év
végén 5 vizsgával és két szigorlattal. A szerveskémia szigorlat szintén nem a leányálom kategóriába tartozik. Szóval nekem tanulással teltek az egyetemi éveim jobbára és mai gondolkodásom annak a tudásnak a bázisán alapszik, amit a professzoraim - amiből több akadémikus volt - átadtak nekem.
Patetikus volt amit írtam? Az. De az egyetemi éveimnek csak parányi kis része volt a bulizás/gólyatábor, holott patrónus voltam. minden gólyatáborban szervező voltam. És akkoriban nem is hallottunk erőszakról, aki lerészegedett, azt másnap hazaküldtük.

Túrós (törölt) 2014.10.08. 10:55:11

Hát nyílván ha most az egész ELTE a fejéra áll az nem un-rapeli meg a csajt, de szerintem neki akkor rögtön kellett volna balhéznia, nem 1 év múlva vagy mikor.

Exploiter 2014.10.08. 10:57:55

@Nancsibacsi:

Az EGYETLEN esélye itthon egy normális társadalomnak, ha minél nagyobb arányban képzünk embereket.
Aki az ellen beszél, az ostoba/proli/hazaáruló. Ennyire egyszerű a történet.
A kutyát nem érdekli, hogy ki kire mit ver emellett.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 10:58:11

@Nancsibacsi:
Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy pusztán az egyetemek bezárása, ha nem lesz helyette más, nem fog célt érni. A jelenlegi gimnázium utáni 2 éves tanfolyamok ugyanis még annyit sem érnek, mint ha egy arra alkalmatlan egyetemre jár, és netán el is végzi, csak bohóckodásra jók. Ez még gyakorlati szempontból is igaz, mert jelenleg az OKJ-s képzések sem túl gyakorlat orientáltak.

belekotty 2014.10.08. 10:58:38

@Nancsibacsi: "És ugye mivel ott elsősorban elméleti képzés folyik, aki csak átvergődött, az annyi mintha semmit se csinált volna, mert a nem létező elméleti tudását nem fogja tudni gyakorlatira váltani. "
- Azért ez nem annyira egyszerű. A megfelelő elméleti tudás nélkül sok dolgot el lehet ám baszni.
Valszeg egy vegyésznek annak idején nem jutott volna eszébe az esőtől összeállt ammóniumnitrát hegyeket egy gyár udvarán dinamittal fellazítani, míg egy szakmunkásnak ez jó ötletnek tűnt. Csak egy fél város tűnt el tőle.
Csernobilban sem volt már ott képzett reaktormérnök, amikor megkísérelték a xenon kilengéstől megállt reaktort újraindítani az összes vészberendezés kiiktatása mellett. Lehet ha az akkor ott lévő emberek tanultak volna reaktorfizikát akkor kissé más lett volna a végeredmény.

monddazigazatmar 2014.10.08. 10:59:05

"Más is volt gólyatáborban, konkrétan a szerkesztőségből mindenki, amivel le is fedjük a budapesti egyetemek nagy részét. Ők is mondhattak nemet. Mindenki mondhat nemet és közben megmaradhat jóarcnak a közösség szemében."

Na igen. Már többször gondolkodtam azon -indexvideókat látva-, hogy az indexnél vajon követelmény-e, hogy kibaszott randa és lúzerkinézetű embereket vegyenek fel. De hogy az összes messze volt a jóarcoktól az biztos

Don Peyote (törölt) 2014.10.08. 11:01:50

Franko post. Koszke, szinte egy az egyben egyet tudok erteni vele.

belekotty 2014.10.08. 11:02:38

@Nancsibacsi: De csak ha elolvassák Teller Ede, akkora már nyilvános, ez irányú publikációját a Teller-effektusról, akkor is. De ahhoz hogy egy angol nyelvű tudományos cikket tudjon elolvasni, az egy technikus, vagy szakmunkás iskola után még nem fog menni.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:03:42

@Exploiter:
Ez nem úgy működik, hogy képezzük valahogy és akkor jó lesz. Ha egy egyetemen a hallgatók 90%-a nem érti azt, amit oktatnak, akkor vagy a hallgatók 90%-ának nem lenne ott a helye, vagy rosszul oktatnak, a valóság valahol a kettő valamilyen kombinációja lehet, de egy biztos, ezen változtatni kellene, méghozzá úgy, hogy mindenki a számára megfelelő szintű oktatást kapja. Aki nem tudja megérteni az elméletet, az még valamilyen gyakorlati szinten lehet jó szakember, csak éppen nem az elméleties egyetemi képzés a neki való.

Morrancs 2014.10.08. 11:05:47

Az egyetem a bulizásról szól?

Aki így van vele, az kérjen magának diplomát bulizásról, aztán próbáljon azzal elhelyezkedni! Hülye!

Nancsibacsi 2014.10.08. 11:05:50

@Exploiter: Az egyedi képességek, tulajdonságok alapján a jelenlegi egyetemisták 90 százaléka egyszerűen nem valók egyetemre. Az OKJ-s képzésnél nincs felvételi, nincs szűrő mert konkrétan elvárt, hogy "ha már 1x fizettem, kapjam is meg a papírt". Egyébként ugyanez igaz a magán fősulikra, egyetemekre is, de azokat ki nem sz.rja le (úgyse vesznek komolyan egy GDF-es papírt sehol se). Ha valamelyik OKJ-s képzőközpont (vagy a GDF) elkezdené szórni az embereket, akkor oda nem jelentkezne senki, és csődbe mennének.
Én úgy gondolom hogy onnan kell kezdeni a megoldást, hogy állítsunk fel egy olyan modellt, ahol senki se érdekelt abban, hogy elsunnyogja a tanítást/tanulást, és csak papírt adjon, pénzre váltható tudást nem. Ami ilyen - akár egyetemi, akár OKJ-s képzés - az szar. Arra fölösleges akár 1Ft-ot is költeni. Ha nincs megoldás, zárjuk be a picsába az egészet, mert legalább nem dobunk ki pénzt az ablakon. Bár én biztos vagyok benne, hogy lenne megoldás. Csak az első lépés borzasztó fájdalmas lenne, mert a jelenlegi oktatók 75%-a is elkezdhetne munkát keresni, és nagyon hamar rájönne, hogy amit az elmúlt évtizedekben oktatott az csak a mekibe elég, krumplisütéshez.

eo 2014.10.08. 11:06:26

Én is voltam gólyatáborban (jó, az már 20 évvel ezelőtt volt), de semmi olyasmire nem emlékszem, hogy bárkit megaláztak volna. Viszont az akkor kiépített kapcsolataink az egyetem végéig, vagy annál is tovább kitartottak, a szervező felsőbbévesek pedig komolyan vették, hogy a fő feladatuk az, hogy segítsenek eligazodni az egyetemen. Még hónapokkal később is hozzájuk fordultunk segítségért. Persze mi naiv kis pszichológusok voltunk, azt hittük, hogy a segítőkészség, tisztesség és hasonlók számítanak valamit az életben. Azóta sincs egyikünknek sem 170 milliós háza, vagy stadion a kertjében. A jogászoknál már akkor is más világ volt.

Na mindegy, ez csak úgy eszembe jutott. A nemi eszőszak ügyében a rendőrség és a bíroság az illetékes, nem értem, hogy jön ide, hogy lesz-e gólyatábor, vagy nem lesz. Nem kéne akkor mindjárt az iskolákat is bezárni, meg a katolikus egyházat? Hisz volt mostanában néhány pedofil-botrány...

belekotty 2014.10.08. 11:06:29

@monddazigazatmar: Szar neked, hogy te nem tartozol az értelmiség körébe. Mondjuk látszik.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:06:33

@belekotty:
De az, aki nem értette meg az elméleti alapokat, alkalmazni sem tudja, tehát ugyanott van, mint aki sosem tanulta. Az elméleti mélységekben meg vannak szinten, anno ez más-más szintet jelentet egy technikumban, egy főiskolán és egy egyetemen. Mára előbbi szét lett verve, utóbbi kettőt meg egyesítették, így amit kaptunk, az nem felel meg egyik szintnek sem, holott attól, hogy valaki az egyetemi szint elméleti mélységeit nem érti, még lehetne jó technikus.

Túrós (törölt) 2014.10.08. 11:08:09

@Nancsibacsi: Háh, én ezt tettem, és keresztbe kasul szarnak rám (okj web programozó)
A tudás nem elég, önképezni kéne magam még mint az állat (nem olyan egyszerű az) közben meg meló kéne de ezzel nem kellek

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:08:57

@belekotty:
De a technikusnak és a szakmunkásnak nem is az a dolga, hogy tudományos cikkeket olvasgasson. Az ő szintjükre le kell egyszerűsíteni a dolgokat úgy, hogy el tudják végezni a munkájukat.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2014.10.08. 11:10:19

@DFK: ezen most, mint TTK-s szeszkazánokkal egy kollégiumi emeleten lakott exjoghallgató, vinnyogva röhögtem fel. persze tudom, statisztika és egyéni tapasztalat nem járnak kéz a kézben.

Túrós (törölt) 2014.10.08. 11:10:51

Amúgy meg nem kell elmenni a gólyatáborba és kész, spórolsz meg egy rakás faszkalap faszságaitól megkíméled magad. Hogy utána megbélyegeznének? Kötve hiszem! Én anno teljesen jól szocializálódtam gólyatábor nélkül is, ne csináljunk már úgy mintha az egyetem/főiskola egy olyan hely lenne mint a gimi ahogy ugyanazzal a 20 mókussal vagy napi 6 órát meg minden...

Don Peyote (törölt) 2014.10.08. 11:10:57

@ Minden idioatanak:
Az egyetem igenis a bulirol szol, vagy hogy ugy mondjam arrol h gondolkodo ember legyel. Csak h ne legyen felreertes, en az egyetemet 5 helyett 7 ev alatt vegeztem el, es hat nem maradtam ki semmi jobol. Jelenleg egy olyan egyetemen vagyok kutato ami nem az elso 500-ban hanem az elso 5-ben van benne, es hat nem kicsit fizetnek meg jol. Hirem van a sok seggfejnek: Itt is mindenki bulizik! Szoval szopjatok ki a gecimet, ti irni olvasni gondolkodni nem tudo kis kocsogok, lehet menni vissza dolgozni hugyert meg szarert! Nyugi, hosszu tavon az a tervem h elobb utobb haza viszem az itt szerzett tudasomat, foleg arrol hogyan kell a sok a parasztot szopatni, hehe...

Morrancs 2014.10.08. 11:12:18

@Nancsibacsi: Én a GDF-en végeztem anno (azóta már ráfejeltem egy egyetemet is. De igen, a GDF szórta az embereket azon az évfolyamon, ahová én jártam. A hatszáz felvettből csak 400 jutott át a matekon az első évben, a többi elhasalt és nagy részük abba is hagyta.
Manapság a nagy egyetemek sem szórják ki a hallgatókat, mert pénzt kapnak utánuk, és ha minden alkalmatlant kiszórnának, akkor lehúzhatnák a rolót. Ráállították őket a tömegtermelésre a fejkvótákkal.

Nancsibacsi 2014.10.08. 11:13:00

@belekotty: "Azért ez nem annyira egyszerű. A megfelelő elméleti tudás nélkül sok dolgot el lehet ám baszni."
Nem azt mondtam hogy nem kell egyetemi képzés, de ha megnézel egy közgáz tananyagot, az egy elméleti valami. Megnézed hová fognak menni dolgozni azok az emberek, mondjuk tegyük fel egy bankhoz. 100-ból 1 az, akinek szüksége lesz az egyetemen tanultakra, meg az elméletre, a többinek csak az 1 által legyártott utasításokat betartva kell kitölteni formokat, listákat - ennyiből fog állni az élete. Jelenleg mind a 100-tól megkövetelik a közgáz végzettséget. Miért? Mert gyakorlatilag nincs középfokú pénzügyi képzés. Ez szar a banknak, mert 1000 emberből tud 100 olyat kiválasztani, amiből 99 túlképzett ahhoz, amit csinál (ezért giga méretű HR-t kell fenntartania). Nagy lesz a elvándorlás (szintén HR költség), mert elégedetlen a kulimunkával (joggal). Ha meg 100 emberből 100-at felvesz, akkor lesz 1 aki a helyére kerül előbb-utóbb, 9 elégedetlen, meg 90 olyan, akinek meg kell tanítani egy szakmát, mert konkrétan lövése sincs arról amit csinálni kellene.
Senki se mondja azt, hogy a technikus tervezzen meg egy felhőkarcolót. Viszont ne kelljen mérnöki diploma a talicskásnak.

Nancsibacsi 2014.10.08. 11:14:56

@Don Peyote: Előbb azért ganézd ki a malacokat, mert seggbe rúg apád ha hazajön este a szántásból.

Exploiter 2014.10.08. 11:15:44

@diszkriminans: @Nancsibacsi:
Ha a hallgatók 90%-a nem jó, akkor is ez van, hozott anyagból kell dolgozni.

Az oktatók hozzáállását, szakmai felkészültségét, a hallgatók értelmi szintjét lehet kritizálni, lehetne 1000+1 dolgot jobban csinálni.

De az biztos, hogy felsőfokú képzésből nem kevesebb kell, hanem éppen, hogy több. Egyetlen forintért se kár, ami ebbe megy, mert a képzésen kívül az országnak esélye semmi másban nincs a XXI. században a felzárkózásra.
Az egyetem jó esetben nem csak szakmai képzést ad, hanem egy kicsit szélesebb látókört, kevésbé megvezethető embereket ésatöbbi.

Elstron 2014.10.08. 11:16:27

Az egyetem nem a bulizásról szól b@szod. A gyakran szidott Közgázon szemeszter elején van egy Aula buli, szorgalmi időszak, és vizsgaidőszak végén szintén. Ez összesen 3 db. központi rendezvény 5 hónap alatt.

Nem azt mondom, hogy ne bulizzon senki, én is nyomtam minden héten, de hogy az egyetem erről szólna... legfeljebb egyeseknek.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:17:05

@Morrancs:
"A hatszáz felvettből csak 400 jutott át a matekon az első évben, a többi elhasalt és nagy részük abba is hagyta. "

Őőő, ahol én tanultam, ott az első félévben hasalt el Matematikai analízis 1-en a 90%, és többségük egyébként tényleg nem is volt oda való, mert a tényleg nehéz tárgyak 2. évben jöttek. 600-ból 400 továbbjutó az egy olyan első évfolyamon, ahová mindenkit vagy majdnem mindenkit felvettek (az informatikai és műszaki felsőoktatásban ez sajnos így van majdnem mindenütt), az azt jelenti, hogy csak azokat vágták ki, akik végképp leszarták és még csak közelébe sem jártak az előadásoknak.

Morrancs 2014.10.08. 11:17:13

Az tény, hogy a természettudományos képzés messze nehezebb, mint egy csomó bölcsész vagy éppen gazdasági képzés. Sok mérnök van, aki a mérnöki szakja mellé felvesz még valami ilyen egyéb szakot, és mellékesen, fél kézből elvégzi. Nekem is van mindkét irányú diplomám, és pontosan tudom, hogy mi a különbség már intelligenciaszintben is a két hallgatói réteg között. Lehet ezen megsértődni, attól még így van.
De sajnos azt, hogy a népesség nagy része képtelen logikusan gondolkodni, és emiatt béna a természettudományokhoz, már valahol az óvodában rontjuk el. A logikus gondolkodás alapjait abban a korban kell lefektetni.
Mellesleg meg nem cél a logikusan, önállóan gondolkodni tudó néptömegek képzése, mert aki megtanult gondolkodni, az nehezen mond le róla, és ne adj isten a választások alkalmával is alkalmazni fogja a képességeit. :)

Kertiretek 2014.10.08. 11:18:04

Az egyetemi időszak márpedig a bulizásról is szól. Nem véletlenül van annyi egyetemhez közeli kocsma, szórakozóhely. Nem véletlenül van szinte minden héten valami buli valamelyik ismertebb kollégiumban. Ha erre nem lenne igény, a helyek nem tudnának megélni, ergo nem is lennének.

A gond nem is a bulizással van. Van, akinek több tanulás kell, van akinek kevesebb a diplomához. Van olyan ismerősöm, aki minden buliban részt vett az egyetemi évei alatt, most doktorandusz. Sőt még berúgni is szokott. Van olyan ismerősöm, aki sosem járt el otthonról, de nem tudta befejezni a tanulmányait. (csak, hogy 2 szélsőséget említsek)

A cél a megfelelő arányok betartása lenne. Ez az, amiben túl tudnak lőni a célon a diákok. Pedig lehet bulizni és tanulni is, ha tudod, hogy mit is szeretnél elérni, ehhez mire van szükséged és mit engedhetsz meg magadnak. Ez az egyensúly az, amit sokan nem tudnak megtalálni.

Az erőszakról: A gondok nem a gólyatáborokban kezdődnek. Sőt, még csak nem is kizárólag az egyetemek keretein belül. A gondok ott kezdődnek, hogy a gyereket a szülők nem tanítják meg a felelős viselkedési normákra. Hogy a szexuális felvilágosítást a haverokra bízzák és az iskolákra. Hogy nem figyelnek oda a porontyaikra. A miértekről rengeteg tanulmány készült, de állítom, hogy ha az erőszakolók többsége kellő odafigyelést kapott volna abban a korban, amikor még formálni lehet a gyermek identitását, esze ágában nem lett volna ilyet tenni. Mert akkor nem csak tudná, hogy ez rossz, hanem úgy is érezné.

Ugyanis tudatos szinten, aki nem szenved valami elmezavarban tudja, hogy mik a társadalmilag rossznak, illetve jónak tartott dolgok. De neveltetés hiányában ezeket nem érzik sajátjuknak, csak egy rájuk erőltetett szerepnek. Amiből kellő tudatmódosítás (legyen az drog, alkohol, bármi) hatására megpróbálnak kitörni.

Remélem ez azért csak a társadalmunk kis részére igaz. Szóval megelőzés - nevelés - odafigyelés!

belekotty 2014.10.08. 11:20:00

@diszkriminans: Ha nem jár egyetemre, nem is fogja soha megérteni.
@Nancsibacsi: Ez eléggé összetett. A sok gyengén képzettel az a gond, hogy akkor a mérnökök sokkal leterheltebbek.
Abban viszont van igazság, hogy a sok alkalmatlan meg az egyetemi képzést is lehúzza.
Amikor én bejutottam az egyetemre 95 százalék volt a határ, ma 60 ugyanott.
Akkor voltunk harmincan, abból 20 tehetséges.
Ahhoz a 20 tehetségeshez szabták a profok az oktatást.
Ma van ugyanúgy 20 tehetséges, de vannak 80-100-an. Szerinted most az oktatók hova állítják be az oktatás színvonalát? És ez nem az én véleményem, hanem az ELTE egyik dékánhelyetteséé.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:20:24

@Exploiter:
Én nem a hallgatók értelmi képességeit vagy hozzáállását kritizálom. Hanem arról beszélek, hogy a megfelelő értelmi képességhez a megfelelő szintű oktatás lenne szükséges. Annak a 10%-nak igenis szüksége van arra az elméleti alapozásra, amit a 90% nem ért, annak a 90%-nak viszont más jellegű képzésre lenne szüksége. Legyen nekik az elméletbe kevésbé mélyen belemenő, gyakorlatiasabb képzés, és hívják főiskolának vagy minek, és akkor ugyanúgy lesz elég diplomás, de teljesen felesleges olyat tanítani nekik, amit nem értenek. Igen, hozott anyagból kell dolgozni, de a hozott anyagban elég nagy szórás van.

belekotty 2014.10.08. 11:21:33

@diszkriminans: "Őőő, ahol én tanultam, ott az első félévben hasalt el Matematikai analízis 1-en a 90%, "
Csak nem BME villamosmérnök vagy? Ott szokott ilyen százalék lenni. :-))
Eléggé kemény szak.

Morrancs 2014.10.08. 11:23:27

@diszkriminans: Mondjuk a hatszázból négyszáz, aki valahogy továbbvitte a tanulást. De az első matekvizsgán a 600-ból három ment át, a többi pótvizsgázott. :)

De ez is elgondolkodtató volt azért. Én utána továbbmentem, szintén informatika vonalon, és tanultam egyetemi matekot is. Olyan dolgokat tanultam meg ott, amire ahhoz, hogy az informatikát alkalmazzam az életben nem lesz szükségem. :D
Viszont az egyetemi képzés egy éve alatt nem jutottam számítógép közelébe. :D
Ezzel szemben azok az emberkék, akik a GDF-en velem együtt jártak munka mellett, azok már az informatikában dolgoztak. Gyakorlati megoldások szintjén messze előrébb jártak néha, mint az innen onnan (egyetemekről) összetrombitált oktatói réteg. Ők naponta leültek a munkahelyükön a gépeik elé, és gyakorlatban alkalmazták azt, amiről még nem volt papírjuk. Rengetegen dolgoztak valami programozó cégnél, csak éppen hivatalos végzettség nélkül. Nem tudom, hogy az egyetemet el tudták volna-e végezni, vagy képesek lettek volna papíron differenciálegyenleteket megoldani, de a programjuk működött, és megvették, hiszen a cégeik a három év alatt, amíg együtt jártunk nem mentek tönkre.

Elstron 2014.10.08. 11:24:00

@Nancsibacsi: A középfokú oktatás semmit sem ér nálunk, funkcionális analfabétákat gyárt. Akinek van egy tucatdiplomája, az egy fokkal jobb, de még mindig nem csoda. Elitegyetemen végzett emberekkel már lehet valamit kezdeni, megnézheted, hogy Budapesten pl. egy Közgáz, BME diplomával mennyi ideig kell munkát keresned.

A magyar nyelv pedig sajnos szegényesen kezeli ezt az egész közgazdász terminológiát, az angolban sokkal jobban szétválik a business, és az economist. Arról nem beszélve, hogy szerintem lövésed sincs arról, hogy miről szól egy banki ügyintéző munkaköre. Átlátni a komplex pénzügyi termékeket, arról szakszerű tanácsot adni az ügyfeleknek nem egyszerű feladat, és nagyon is igényli a pénzügyi ismeretet. Persze nem lehet mindenki gazdaságelemző, vagy profi pénzügyes, de a "közgazdászok" töredéke végez ezeken a szakokon.

Arról meg már tényleg ne szerencsétlen tehessen, hogy a turizmus-vendéglátás, kereskedelem és marketing diplomájába az van írva, hogy közgazdász. Senki sem fog ezen fennakadni rajtad kívül.

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 11:24:47

@Don Peyote: hanát, újranyitották a lopótot?

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:28:06

@belekotty:
Ha esélye sincs megérteni az egyetemen, akkor meg tök feleslegesen járt egyetemre. A hallgatók jelentős hányadáról meg ezt előre lehet tudni, nekik más jellegű képzés kellene.

Saját tapasztalatból beszélek, mert magamat sem találtam anno, és utólag sem alkalmasnak az egyetemi szintű képzésre, csak nem volt alternatívája. Amit ma csinálok azon a szinten, amit csinálok (programozó vagyok) nem hogy felesleges volt diplomát szerezni, de rosszabbul is jártam vele még ahhoz képest is, mint ha helyette minden időmet autodidakta tanulással töltöttem volna, de a legjobb egy sokkal gyakorlatorientáltabb képzés lett volna, ahol a matematikai alapokba az egyetemhez képest kevésbé mélyen mennek bele. A mai OKJ-s képzésrendszer sajnos nem ilyen, hanem csak pénzért wc papírt, 0 színvonalú oktatással.

belekotty 2014.10.08. 11:28:20

@Morrancs: Az informatika egy külön világ, az nem jó alap ehhez a vitához. Ott a naprakész ismeretek többet érnek, mint az alaptudás.
De ez nem így van a mérnök és természettudományokban.

Morrancs 2014.10.08. 11:31:17

@belekotty: Igen, de valaki itt mégis a GDF-el példálózott. :)

Morrancs 2014.10.08. 11:34:42

Sajnos akik megérkeznek a mérnöki szakokra az első évfolyamra, azok nagy részének alig van valami halvány fogalma fizikáról, kémiáról, biológiáról. De még a mértékegység átváltáson is elhasalnak sokan, ami azért nem gimnáziumi, hanem általános iskolai tananyag. De valahogy bejutott, mert ennek ellenére jók voltak a jegyei a suliban, és sikerült a felvételije is. A jó ég tudja, hogy hogyan.
Jelenleg már az egyetemeknek semmi beleszólásuk nincsen abba, hogy kit vesznek fel alapszakra, hiszen nem is találkoznak a diákokkal előtte.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:36:54

@belekotty:
Nem, az informatikában is, mint minden más területen sokféle szintje van a szakembereknek. A magasabb szintekhez bizony szükséges a mély elméleti alaptudás, míg a többségnek annyira nem, nyilván a naprakész ismeretek mindkettőnek kellenek, de az is mindenkinek a saját szintjén.

Pont ezért hibás minden szinten ugyanazt tanítani, igenis szükség lenne az informatikában a technikusi, főiskolai és egyetemi szintű képzésekre. Ehhez képest a bolognai képzéssel csak egyetlen vonal van a főiskolai-egyetemi szinten, holott a kettő más szintű alapozást csinálna, alattuk meg gyakorlatilag nincs semmi, csak wc papír vásárlás.

belekotty 2014.10.08. 11:36:59

@diszkriminans: Igen, az informatika más. Bocs én ismertem olyanokat 30 évvel ezelőtt, akik negyedéves vegyészhallgató létükre az ELTE- tartották a rendszerprogramozás gyakorlatot az ELTE számító központban. A fél ELTE TTK ezen röhögött.
A való életben sokkal előrébb vagy tudásban mint az egyetemi oktatók.
De ez nem igaz olyan tudományokra, ahol az anyagismeret, a matematika ismerete és a fizikai, kémiai ismeretek alapjai szükségesek.
Tipikusan a műszaki-mérnöki foglalkozások.
Gyorstalpalón végzett orvos keze alatt sem lennék, aki nem tudja betéve az anatómiát.
Az informatika teljesen más világ, a másodfokú egyenlet megoldó képlete sem szükséges, nem hogy a diffegyenletek.
De informatikusként ne legyél gépterem vezető, mert lesz abból érdekes dolog, ha elfelejted kiadni, hogy a printer szoba ne legyen összenyíló a gépteremmel és nem tudod az automata tűzoltó berendezés indulása esetén mit kell tenni.
Meg hogy a tűzjelző érzékelőjét nem tesszük az álpadló forgatásánál a klíma kompresszora mellé. :-))

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:39:49

@Morrancs:
"Mondjuk a hatszázból négyszáz, aki valahogy továbbvitte a tanulást. De az első matekvizsgán a 600-ból három ment át, a többi pótvizsgázott. :)"

Jó, de te azt írtad, hogy valahogy végül átmentek, nálunk anno vizsgáig nem jutott el a többség, mert eleve a ZH volt a keményebb szűrő.

@belekotty:
Nem ez egy vidéki egyetem informatikatanár szakja volt (én átmentem matekból, de végül nem ezen a szakon, hanem proginfón végeztem), matekból együtt a vegyészmérnökökkel, anyagmérnökökkel, progmatosokkal. Eleve rosszabb volt a hallgatói színvonal, mint a BME-n, ez is oka volt a nagy arányú buktatásnak, mert a követelmények azért bőven a BME szintje alatt voltak.

Oscee 2014.10.08. 11:45:09

Lofaszpista foiskolakon tenyleg bulizasrol szol. Be is kene szantani mind es beszorni soval a helyuket. De hat legyen nekuk is par jo evuk, mielott mennek mekibe vagy ugyfelszolgalatosnak vagy pincernek angliaba minimalberert.

Kertiretek 2014.10.08. 11:46:37

@belekotty: Azért ez nem teljesen van így. Ha például egy grafikus motor, egy új hardware elem, egy új rendszer, mesterséges intelligencia - és még sorolhatnám - fejlesztésében veszel részt, oda igenis kell a komolyabb matek. Persze az informatikusok nagy része nem ilyen mélységben dolgozik.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 11:48:06

@belekotty:
Műszaki területen a technikus és az üzemmérnök sem ugyanazt a szintű alapozást kapta, mint az egyetemet végzett mérnök. Más is a felelősségi körük, szóval az orvosos hasonlatod nagyon rossz, mert aki nem alkalmas orvosnak, az nem fog műteni, de pl. lehet hogy asszisztens lesz az egészségügyben.

És bizony az informatikában is van olyan, hogy valakinek szüksége van a matematikai alapokra, csak ez nem mindenkire igaz. Aki optimalizálási feladatokat végez, annak szükséges, annak is aki 3D modellezéssel foglalkozik. Aki ügyviteli szoftvereket fejleszt, annak kevésbé valószínű.

Nancsibacsi 2014.10.08. 11:48:32

@Exploiter: Jó, hát gyűrjük fel az ingujjunkat, aztán a hozott anyagból csináljunk 10 millió Nobel díjast - nyilván menni fog. Ha meg nem, mert az élet kemény, és akinek nincs megfelelő adottsága egy valódi, értékes diplomához, annak az egyetem se tud adottságot adni, akkor sincs semmi baj, mert ha mondjuk egy 20 éves programot tervezünk erre, akkor 20 évig egy csomó oktató - meg befér oda néhány párttárs/azok gyerekei is - k.rva jól fog élni belőle.

Nancsibacsi 2014.10.08. 11:52:53

@Elstron: "megnézheted, hogy Budapesten pl. egy Közgáz, BME diplomával mennyi ideig kell munkát keresned"
A cég ahol dolgozom ilyenekkel van tele. Én kb egyiket se alkalmaznám, annyira jók.

" Arról nem beszélve, hogy szerintem lövésed sincs arról, hogy miről szól egy banki ügyintéző munkaköre."
Valójában van - feleségem sokat mesél.

"Átlátni a komplex pénzügyi termékeket, arról szakszerű tanácsot adni az ügyfeleknek nem egyszerű feladat, és nagyon is igényli a pénzügyi ismeretet."
Ilyet például sosem csinálnak, mert megvan hogy melyik termékből kell mennyit értékesíteni, hogy meglegyen a bónusz, és azt adják ha jó, ha rossz.

Morrancs 2014.10.08. 11:55:25

@diszkriminans: Igen, de attól még volt szűrés rendesen. Volt beugró ZH is, azon is sokan elhasaltak. Az nem elhasaltak próbálkoztak a vizsgával. Hogy mennyi bukott el a ZH-n, arra már nem emlékszem, de az első vizsgaidőpontra 20-an mertek/tudtak jelentkezni a 600-ból. Abból ment át három.
Mondjuk ott volt egy vizsgabizottság, aminek érdekes volt a működése. Volt benne egy emberke, aki amint eléje került egy már más tanárok által kijavított vizsgalap, kapásból rontott rajta egy jegyet, aztán ami még így is kettes, vagy jobb volt, azt még megnézte, hogy tud-e rajta valami pontot levonni. :D Nyilván neki is eléggé negatív érzelmei voltak a GDF iránt, de azért a felkérést, meg a pénzt a vizsgáztatásért elfogadta valószínűleg.

Az egyetemen, amikor ott jelentkeztem, azt mondták "lesz egy kis matek", de zömében ráképzés lesz, informatika tárgyakkal. Két éves képzést hirdettek,a miben a főiskolai diplomából egyetemit lehet csinálni. Ezek után volt felvételi szóban.
Na, aki bekerült, az aztán csodálkozott rendesen, ugyanis a "lesz egy kis matek" azt jelentette, hogy az első évben szinte csak matematika tárgyunk volt. Az első félévben lenyomták nekünk az analízis első három félévét, plusz két félévnyi valószínűségszámítást és még egy másik egy féléves matek tárgyat. Ez csak az első félév matek mennyisége volt. Mellette néha informatika közelébe is kerültünk, de szigorúan csak papíron. Az informatika tárgyak közül egy csomó olyan volt, ahol a főiskoláról jött diákok kijavították az óraadót, vagy súgtak neki, amikor elakadt. Én magam is úgy tettem le az info vizsgákat, hogy semmit nem tanultam rá, és valószínűleg az első órán is már átmentem volna, ha akkor tartják a vizsgát. A matekon meg bukdácsolgattunk szépen. Egy év után úgy döntöttem, hogy erre nekem nincsen szükségem. Semmit nem tanultam többet informatikából, a matekot meg nem fogom használni.

Hetyeievi 2014.10.08. 11:59:00

En nem ertem, miert kell ennyire szelsosegesnek lenni. Mindenki vagy a bulizas ellen es a tanulas mellett van teljes valszelesseggel vagy a bulizas mellett es a tanulas ellen. Ugyanmar.
Az egyetemi eveket mindkettonek ki kell tolteni. Nyilvan kell tanulni, hogy a jovoben szukseges tudas meglegyen, de arra is gondoljunk, hogy mennyire rettenetesen fontos dolog, hogy kit ismer az ember a kesobbiekben. Ezeknek a fiataloknak meg KELL, hogy ismerjek egymast, mert ok lesznek a jovo ertelmisege, a vezetok, a mindenki, aki ezt az orszagot jobb iranyba mozdithatja! Maga a "buli" alatt nem feltetlenul a tudatnelkuli allapotot kell am erteni. Mert ne mehetnenek el a fiatalok egy-egy vizsga utan kozosen szorakozni? Mennire lesz fontos az a hatalmas ismerettsegi kor, amit ezek az evek alatt az ember osszegyujt?? Nagyon.
Egeszseges egyensulyt kell talani a ketto kozott. De akik elvarjak, hogy az ember 18 evesen halal komolyan, felnott fejjel hozzon donteseket, az szerintem mar nem emlekszik, mennyire gyerek meg az ember akkor.

Morrancs 2014.10.08. 12:00:23

@Kertiretek: Én magam mesterséges intelligencia egy területéből írtam a diplomámat. A férjem modellezéssel foglalkozik, és optimalizálással. Egyikünket sem tartom jó matekosnak. Nem mi oldjuk meg az egyenleteket, hanem a gép. Mi csak beprogramoztuk, hogy oldja meg! ;) Nyilván ehhez kell egy bizonyos fajta logikai ismeret. De nem tudnánk átmenni egy matekvizsgán az egyetemen, mert ott papíron kell fejben megoldnia ezeket, gép nélkül.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:03:20

@Morrancs:
Van egy kollégám, aki a GDF-en végzett, ő egyébként kiváló szakember (de nyilván nem ott tanulta, amit tud), de szakmai szempontból csupa rosszat mondott a GDF-ről. Szóval ok, hogy ott nem akkor a túlsúlya a mateknak, de ha szakmailag nem elég jó, akkor nem tölti be azt a szerepet, amit szerintem a főiskoláknak be kellene töltenie.

Amúgy eleve ott kezdődnek a gondok, hogy aki képben van az aktuális dolgokkal, az nem megy el oktatni. Holott ahhoz, hogy jó legyen a képzés, pont hogy a versenyszférából érkező óraadókra lenne szükség.

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 12:05:38

azt nagyon fontos látni, h bár a sikeresebb egyetemisták nagy arányban folyatják a piát, nemi váladékot évszázadok óta, ézt önkéntes alapon teszik, de ha az egyetem managementjéhez tartozó csapat hivatalosan szervez nemi erőszaktevésbe torkolló bulikat, az már egészen már büntetőjogi kategória :)

Morrancs 2014.10.08. 12:07:34

@Hetyeievi: Az egészséges egyensúlyt kellene megtalálni, ez kétségtelen. De a mai egyetemisták nem egy sikeres vizsga után mennek el egyet szórakozni, hanem a hét hét napjából legalább három éjszakát átbuliznak, és másnaposan ülnek be az órákra, ha beülnek egyáltalán.
ez nem csak azért baj, mert akkor tompák, és nem megy be a tananyag, hanem mert gyakorlatilag "elisszák az eszüket". Ennyi pia már az agyat is károsítja rendesen.

Beszélgettem pár gimis/főiskolás emberkével cseten. A hetük a következőképpen néz ki: kedden elkezdik tervezni, hogy milyen ruhában, frizurával, körömmel, és kivel mennek bulizni. Ez leköti nekik a keddet meg a szerdát, mire megszervezik. Aztán csütörtökön készülődnek (ruhavásárlás, fodrász, műkörmös), és pénteken meg szombaton buliznak. Ennek eredményeképpen vasárnap és hétfőn teljesen használhatatlanok. Aztán eljön újra a kedd ...
A fiúknak esetleg kimarad a fodrász meg a műköröm, és így a csütörtökből van pár szabad órájuk mással is foglalkozni. :D

belekotty 2014.10.08. 12:10:42

@Kertiretek: Na jó, persze. De egy platform fejlesztő és egy user program bütykölő nem is ugyan az a szint.
Egy új hardver elem fejlesztőnek meg kell egy kis mérnöki tudás, mert ha a kütyű fogyasztása nagyobb a hűtési kapacitásnál, akkor az automata tűzoltó berendezés használatából is lesz gyakorlat. :-))

@diszkriminans: Igen, ebben egyetértünk. Aki 3D-t fejleszt, annak kell némi matematikai ismeret gráfelméletből, vektor algebrából és mátrix számításból. Emlékszem a könisbergi hidak problémájára. Mit szívtunk vele, mennyit rajzolgattuk középiskolában. Most meg feladtam a matekszakos gimnáziumban végzett, villamosmérnöknek tanuló fiamnak, aki ránézett és rávágta, hogy ez mittudomén milyen gráf és így nem megoldható.

Morrancs 2014.10.08. 12:11:44

@Emmanuel Goldstein: Igen, ez is fontos, amit írsz.
Mert addig szerintem minden ok, hogy egy fiatal elmegy egy gólyatáborba, és ott jól érzi magát, megismerkedik a csoporttársaival, és esetlegesen nem marad színjózan. Ezzel az ég világon semmi gond nincs.

Azonban amikor a gólyatábor előkészítése abból áll, hogy a szervezők azt próbálgatják, hogy mennyi töményet lehet keverni a sörbe, hogy még ne érződjön az ízén, ott valami komoly gond van. Mert ez azt jelenti, hogy a résztvevő elsősöket a tudtukon kívül akarják lerészegíteni, úgy, hogy azt higgyék sört isznak, és közben valami messze erősebb gurul le a torkukon. A belekevert tablettáról (amibe nemrég belehalt egy lány egy nem gólyatáboros bulin) nem is beszélnék ...

Morrancs 2014.10.08. 12:13:17

@Emmanuel Goldstein: Igen, ez is fontos, amit írsz.
Mert addig szerintem minden ok, hogy egy fiatal elmegy egy gólyatáborba, és ott jól érzi magát, megismerkedik a csoporttársaival, és esetlegesen nem marad színjózan. Ezzel az ég világon semmi gond nincs.

Azonban amikor a gólyatábor előkészítése abból áll, hogy a szervezők azt próbálgatják, hogy mennyi töményet lehet keverni a sörbe, hogy még ne érződjön az ízén, ott valami komoly gond van. Mert ez azt jelenti, hogy a résztvevő elsősöket a tudtukon kívül akarják lerészegíteni, úgy, hogy azt higgyék sört isznak, és közben valami messze erősebb gurul le a torkukon. A belekevert tablettáról (amibe nemrég belehalt egy lány egy nem gólyatáboros bulin) nem is beszélnék ...

Morrancs 2014.10.08. 12:13:50

elnézést, a frissítésben először nem jelent meg a kommentem, ezért ment el kétszer. :)

belekotty 2014.10.08. 12:14:22

na szasztok... GDP-t kell termelnem...

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:15:07

@Morrancs:
"De a mai egyetemisták nem egy sikeres vizsga után mennek el egyet szórakozni, hanem a hét hét napjából legalább három éjszakát átbuliznak, és másnaposan ülnek be az órákra, ha beülnek egyáltalán. "

Ez azért nem ennyire általános. Jól ismerem itt az egyik gyógyszerész évfolyamot, nagyjából az a helyzet, hogy fele egyáltalán nem bulizik, vagy mert nem szeret, vagy mert nincsen rá ideje. A másik fele pedig a szorgalmi időszak első 5-6 hetében hetente, 2 hetente egyszer (csütörtök a buli nap), majd mikor elindulnak a ZH-k, utána legközelebb vizsgaidőszak után. Orvosoknál is hasonló a helyzet. Mondanám, hogy a bölcsészeknél más a helyzet, de ez sem igaz, ott is csak egy szűk, lógós rétegre igaz ez. Vidéki egyetemi városokban amúgy általában úgy van heti 3 buli lehetőség, hogy abból a pénteki és a szombati nem alkalmas az egyetemistáknak, mert akkor hazamennek.

belekotty 2014.10.08. 12:16:49

@diszkriminans: Na, a gyógyszerész szak sem egy piskóta, ahol betéve kell tudni az alkaloidákat.

Na tényleg mentem...

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:17:33

@belekotty:
Az Euler kör nálunk egyetemi anyag volt. Egyébként a gráfelmélet volt azon kevés területek egyike a matematikában, amit értettem és szerettem is, pedig középiskolában semmit nem tanultunk róla.

Morrancs 2014.10.08. 12:17:56

@diszkriminans:
"Vidéki egyetemi városokban amúgy általában úgy van heti 3 buli lehetőség, hogy abból a pénteki és a szombati nem alkalmas az egyetemistáknak, mert akkor hazamennek. "
Igen, ezért mennek el csütörtök este, és ezért vannak gondok a pénteki órákkal. Már minden tanár azért rágja az adminisztráció fülét, hogy az ó óráját ne rakják péntek délelőttre. :)

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:20:10

@Morrancs:
Én 2005-ben voltam gólyatáborban, a sört ott helyben nyitott hordókból csapolták, esélytelen lett volna, hogy töményt keverjenek bele. Te minden hülyeséget elhiszel, illetve minden egyedi eset alapján általánosítasz?

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:24:22

@Morrancs:
A dolog másik fele, hogy az említett gyógyszerész évfolyamon felező buli volt, a péntek reggeli órán összesen volt egyetlen ember, aki ezen kívül más alkalommal is volt csütörtök este bulizni, a többieknek ez volt a gólyatábor utáni 2. bulijuk az egyetemen (2,5 év alatt), ezért eme kivételes alkalommal kérték az oktatót, hogy nem lehetne-e más időpontra áttenni az órát. A nemleges válasz után bementek órára még nem hogy másnapos, de ittas és kialvatlan állapotban, gondolom azóta is urban legendként terjed, hogy ezek a hallgatók minden csütörtök este mattrészegre isszák magukat...

Morrancs 2014.10.08. 12:30:01

@diszkriminans: Miért gondolod, hogy rólatok van szó? Sajnos több éves tapasztalatot írok le, nem egyetlen esetet vetítek ki évekre.

Morrancs 2014.10.08. 12:30:44

@diszkriminans: Most az, hogy te voltál egyetlen gólyatáborban az mit mond el az összes többi gólyatáborról?

átlátó 2014.10.08. 12:32:37

Meg több egyetemet a stadionok melle! A kurva eletbe! Meg luxust! Az Isten megbassza!

Exploiter 2014.10.08. 12:33:57

@Nancsibacsi:

Viccen kívül, igen.
Nézd meg Dél-Koreát, honnan indultak, mibe fektettek, hol tartanak. Nekem ne mondja senki, hogy a távol-keletiek mind zseninek születtek.
Egyszerűen csak felgyűrték az ingujjat és csinálták.
Japánok dettó, császárságból modern gazdasági világhatalom évtizedek alatt.
Most meg jön majd a döbbi délkelet-ázsiai is.
Nem kell ehhez semmi, csak kitűzött célok, következetes programok, meg jóóó sok pénz. De annyi faszságra van, hogy erre is lehetne.

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 12:35:03

@diszkriminans: a sörös példa biztos, hogy légbőlkapott, ismeve a pár évvel ezelött kiszivárgott ájékás listát, pénzkidobás a sört egyben erősítgetni, a célcsoportét kell csak preparálni :)
öcsém, az egész hök egy szervezett bűnözői csoport, ti meg azon variáltok, miért isznak a diákok óra elött?

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:39:10

@Emmanuel Goldstein:
A jogász egy külön állatfaj, ez alapján nem érdemes általánosítani, más kérdés, hogy azzal egyetértek, hogy a hök mindenütt maffia, a megoldás az lenne, ha a a fő korrupciós forrásokat kivennék a lábuk alól, ilyen pl. a koleszügy, a szoctám és az 1/3-os zsarolási potenciáljuk a szenátusban.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:40:27

@Morrancs:
Nem voltam több gólyatáborban, de érdekes, hogy a legdurvább sztorikat mindig csak sokad kézből hallani...

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 12:44:15

@diszkriminans: vagy az egytem égisze alatt futó gólyatáborok szervezése, amit a saját nemi vágyaik kiélésére használnak ?
monnyuk, a jogászos kitétel igaz, kandón sose volt ilyen probléma :)

Kertiretek 2014.10.08. 12:47:28

@Morrancs: Akkor viszont nem arról van szó, hogy kell-e a matek, hanem, hogy a mai technikai fejlettség mellett megfelelő-e a számonkérés módja. Az meg megint egy másik téma. Az is egy másik téma, hogy miért kell 1-2 egyetemen programozóknak tételbizonyítást tanulni. Annak pl. már én sem látom értelmét. Ellenben a tételek gyakorlati alkalmazhatóságát pedig tanítanám.

Sajnos nem egy ismerősöm végzett úgy az egyik neves budapesti természettudományi egyetemen programozóként, hogy a tudása bőven elavult volt a piachoz képest. Persze állást így is simán kaptak, csak úgy fél-1 évig tanfolyamokra jártak közben, egy olyan szerződéssel, ami a céghez kötötte őket x évre (a tanfolyamokért cserébe)

Ezeken kéne változtatni 1-2 egyetemen!

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 12:49:43

@Kertiretek:
Nem 1-2, hanem minden egyetemen kell a programozóknak tételbizonyítást tanulni. Max. az van, hogy néhány lágyabb szívű oktató átengedi kettessel, ha csak a tételt magát tudja.

Nancsibacsi 2014.10.08. 12:53:05

@Exploiter: Dél-Korea jó példa lehetne. Például azt elleshetnénk tőlük, hogy ha XY képzést végigcsinálsz, akkor megvan, hogy mehetsz a Samsunghoz, és ennyi lesz a kezdő fizetésed. Más kérdés hogy XY képzés végigcsinálása nem azt jelenti, hogy iszunk 15 éven keresztül, aztán valahogy majd összepuskázzuk a diplomát, illetve mivel konkrétan számolható hogy mennyit fogsz vele keresni, ezért jellemzően nagyon súlyos ára is van, amit TERMÉSZETESEN a tanuló fizet.

Szóval én úgy gondolom, hogy akár a fizetős (felső) oktatással sincs semmi gond, ha a másik oldalon ott van:
- A kijátszhatatlan, 100%-ig csalás, korrupció és érdekmentes vizsgarendszer
- Bizonyos szint elérése fölött garantált munkahelyek.

Ami jelenleg ma megy Magyarországon, az egy kurva nagy lutri, ráadásul úgy, hogy mind a diák, mind a munkaadók sörétessel lövöldöznek a ködbe, hogy hátha találnak valamit. Ennek semmi értelme nincs, és attól nem lesz jobb, hogy felvesszük a butákat meg a lustákat is, és költjük rájuk a pénzt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 12:53:20

"az egyetemi évek csak részben szólnak a pallérozott elmék kiműveléséről, valójában nagyrészt az a lényeg, hogy minél jobb bulikban minél jobban érezzék magukat a hallgatók. "

Ha ez valóban így van, akkor teljes mértékben egyet kell értenünk a felsőoktatás teljes körű fizetőssé tételével.

Az adófizetők miért akarnák a szakemberképzés anyagi, személyi, tárgyi feltételeinek a biztosítása helyett a bulizó alsó-középszer beleszarok hozzáállását szponzorálni?

Kertiretek 2014.10.08. 12:57:35

@diszkriminans: Jelen helyzetben nem az a kérdés, hogy hány egyetemen kell, hanem az, hogy minek!?

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 12:58:03

@polyvinyl: mer a képzés européer mértékkel mérve maga is alsó-középszer- beleszarok :)

Kertiretek 2014.10.08. 13:01:25

@polyvinyl: Ez egy egyszerű kérdés lenne, ha a fizetős képzés mellett megfelelő, korrupció és előítélet mentes ösztöndíj-rendszert sikerülne kidolgozni. Oh wait...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 13:06:34

@Trisi:

"Egyetem a tanulásról szól, mert azért fizet apu egy vagyont a csemete oktatásáért hogy tanuljon és nem azért hogy bulizzon. Lehet hogy sokaknak a bulizásról, de nekik legyen ez a saját ügyük. "

Igen, nekem is feltűnt a posztoló gyermeteg hozzállása a felsőoktatásban eltöltött idő felhasználásához.

Lehet végigbulizni 3-4-5-6-X évet, de aki szerint ez az egyetemi évek célja, az tegye ezt a SAJÁT pénzén. Ne a szülei pénzén, és ne az adófizetők pénzén.

Feltételezem, hogy miután ezek a kis kretének a gyenge teljesítményük miatt kibuknak az egyetemről, vagy a semmire se jó diplomájukkal és a nulla szakmai tapasztalatukkal nem kellenek sehová se, és a papa majd megszponzorál nekik egy normálisabb OKJ-s képzést, aminek a költsége valahol a félmillió és a csillagos ég között lesz, az OKJ-s tanfolyamra se bulizni járnak majd be.

Ezelőtt 3-4 generációval egy 17-18 éves fiúgyerek már férfi volt, az apjával és a nagyapjával egyenrangú partner, az ezzel járó jogokkal és kötelezettségekkel együtt.

Ma egy nyegle, felelőtlen, élősködő 25-30 éves hernyó még "fiú" a közvélemény szemében, egy kora harmincas nőnek meg simán kijár a "lány" megnevezés.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 13:12:15

@Kertiretek:

"@polyvinyl: Ez egy egyszerű kérdés lenne, ha a fizetős képzés mellett megfelelő, korrupció és előítélet mentes ösztöndíj-rendszert sikerülne kidolgozni. Oh wait..."

Nem azt írtam, hogy valaki tolja alájuk a lóvét.

Azt írtam, hogy ÖNERŐBŐL állják a bulizós évek költségeit.

Szerinted az ösztöndíjakra szétosztogatott pénzeket a hangyák hordják össze???

Miért kellene bárkinek a bulizós éveit ösztöndíjakkal támogatni?

$pi$ 2014.10.08. 13:15:12

"Attól még, hogy ez nem tetszik, az egyetem a bulizásról szól"

Én viszont mint mezei nem-egyetemista állampolgár azt szeretném, ha
(1) amikor kiveszik a vakbelemet, akkor ne kelljen belehalnom
(2) amikor átmegyek a hídon, akkor ne szakadjon a fejemre
(3) amikor beperel a szomszéd, akkor ne büntessenek meg ha nem vagyok sáros
(4) amikor kiváltom az influenzagyógyszeremet, akkor abban éppen 0 cián legyen
(5) ne kelljen meghalnom valami szennyezett konzerv miatt

Én ezért hajlandó vagyok
(1) nem bulizni, amikor vezetek
(2) nem bulizni, amikor melózok
(3) nem bulizni, amikor a bíróságra megyek

És ezt azért el is várom a hallgatóktól is. Végezzék el a munkájukat, ami a tanulás, aztán a szabadidejükben, ez egyetemen kívül azt csinálnak amit akarnak.

Kertiretek 2014.10.08. 13:18:06

@polyvinyl: Akkor tisztázzuk a helyzetet:

Ha valaki csóró és nem tud egyetemre menni, de istenadta tehetség, szorgalmas és tanulni akar (emellett bulizik-e, vagy sem, az lényegtelen, amíg jól teljesít) - annak kell az ösztöndíj.

Sajnos a mai korrupt kis hazánkban nem az ilyen fiatalok kapnák, hanem khm... más fiatalok, akik nem biztos, hogy rászorulnak.

Remélem így már érthető.

Tyreo 2014.10.08. 13:19:08

@Nancsibacsi: "A cég ahol dolgozom ilyenekkel van tele. Én kb egyiket se alkalmaznám, annyira jók."
Pedig ez az ország elitje, jobbat nem fogsz találni.

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 13:19:23

@$pi$: nem is órán, az előadóban isznak :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 13:19:56

@Emmanuel Goldstein:

"@polyvinyl: mer a képzés européer mértékkel mérve maga is alsó-középszer- beleszarok :)"

Szerintem aki akar magával valamit kezdeni, az eleve valamelyik színvonalas nyugati egyetemre jelentkezik.

A hazai, mindenféle retard gyermekmegőrzőket simán be lehetne egytől-egyig zárni. Az egyetemeken fellelhető képzések legnagyobb részét pedig vagy szakirányú tanfolyamokon, vagy gyakornoki programokhoz kötve, munka mellett biztosítani.

$pi$ 2014.10.08. 13:21:17

@Emmanuel Goldstein: "nem is órán, az előadóban isznak :) "

Az eredeti kifejezés "az egyetem a bulizásról szól" sokat elárul. :)

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 13:22:35

@Kertiretek: héló, ez pont rendben van, az egyetem az életre nevel :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 13:22:36

@Kertiretek:

"Ha valaki csóró és nem tud egyetemre menni, de istenadta tehetség, szorgalmas és tanulni akar (emellett bulizik-e, vagy sem, az lényegtelen, amíg jól teljesít) - annak kell az ösztöndíj."

Ez kb. az egyetemisták hány százaléka lehet?

Fél százalék? Kevesebb?

$pi$ 2014.10.08. 13:25:33

Az egyik ismerősöm végigitta az egyetemet, Előadásokra nem járt, ivott, bulizott.

Most egy londoni kocsmában pincér. Neki hasznosak voltak az egyetemi évek. :D

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 13:26:57

@$pi$: gondolom, a pongyola fogalmazás mögött az egyetemi évek és körülötte szerveződő közösség értendő, nem konkrétan a tanulási folyamat...

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 13:29:24

@Kertiretek:
Akiből kutató lesz, annak bizony szükséges, hogy tudjon tételeket bizonyítani, akkor is, ha informatikai területen fog kutatni. A baj az, hogy 99%-ból nyilván nem kutató lesz, mégis az 1% igényei szerint megy az oktatás.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 13:30:29

@polyvinyl:
Sokkal több, mint gondolnád. De legtöbbjük inkább eladósodik, mire elvégzi az egyetemet.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 13:35:30

@diszkriminans:

"Vidéki egyetemi városokban amúgy általában úgy van heti 3 buli lehetőség, hogy abból a pénteki és a szombati nem alkalmas az egyetemistáknak, mert akkor hazamennek."

Bájos ez a kettősség :)

Hétfőtől csütörtökig én vagyok a nagyhangú, bulizós alfahím, aki úgy bebaszik, hogy képtelen az előadásokon megjelenni, péntektől vasárnapig meg a mama kicsi fia, aki rohan haza pénzt meg kaját lejmolni, meg a heti szennyest kimosatni :)

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 13:40:49

@polyvinyl:
Nem, az egyetemisták többsége a hét mindennapján önállótlan sajnos, és nem is annyira bulizós, mint ahogy te elképzeled.

diszkriminans (törölt) 2014.10.08. 13:42:59

Szüleim idejében még jó ha havonta hazajárt az átlag egyetemista, ezért volt egyetemi élet, amikor én voltam egyetemista, akkor már a többség minden hétvégén hazajárt, én a kivételek közé tartoztam, de én meg nem a hétvégi buli miatt maradtam.

Emmanuel Goldstein 2014.10.08. 13:46:02

@polyvinyl: mifelénk itt a melóba is legtöbben hoznak kaját hétfőn, de kedden már kint eszünk, nem értem mi a gond :)

Kertiretek 2014.10.08. 14:14:02

@polyvinyl: Az én szűkebb baráti körömben a többség heti 1-2-3 alkalommal bulizott egyetemi évei alatt. Minden alkalommal berúgtak, ki-ki vérmérséklete szerint. Aztán szépen lediplomáztak. Volt, aki egyből munkába állt, volt, aki tovább tanult. Közöttük van 3 kisdoktor, egy, aki most kisdoktorizik és az MTA-n kutató. Van közöttük pár sima diplomás, rendes állással, van közöttük olyan is persze, aki nem diplomázott le végül. Még nekik is sikerült tisztességes állást találniuk szakmán belül. Most mindnyájan dolgozunk és próbáljuk termelni a GDP-t az országnak.

Lehet, hogy persze csak az én baráti köröm ilyen szerencsés, de egyáltalán nem származott hátrányunk abból, hogy sokat buliztunk egyetemi éveink alatt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 14:17:53

@Kertiretek:

És hányan lettek alkoholbetegek közülük?

Kertiretek 2014.10.08. 14:27:30

@polyvinyl: Ha ez alatt azt érted, hogy alkoholista, akkor egyikőnk sem. Csak helyén kell tudni kezelni mikor, mi a helyénvaló. Egyetemre tanulni jársz be.

A buli pedig hétvégén van. Extrém esetekben akár cs-p-sz este is. De nagy általánosságban inkább csak heti 1-szer.

Bambano 2014.10.08. 14:50:03

neked is leírom: valószínűleg minden hökös tudott arról, hogy mi megy a gólyatáborokban, mert valószínűleg ők is voltak a sajátjukban. és mégsem tettek semmit évekig.

tehát indokolt a lemondásuk.

a bulizásról meg annyit, hogy meg kellene találni a megfelelő egyensúlyt. igenis megoldható, hogy az egyetemen bulira is jusson idő a tanulmányi követelmények tisztességes teljesítése mellett. legalábbis, amikor én jártam egyetemre (nem most, nem tinglitangli szakra), akkor nekünk belefért a tanulás is meg a buli is.

de az, hogy néhány egyetemistának csak az a fontos, hogy pár évig ki ne józanodjon az egyetemen, az túlzás.

oszt jónapot 2014.10.08. 14:58:30

@Bambano: Régen, a kreditrendszer előtt ez viszonylag egyszerű volt. Ha nem tudtál levizsgázni, kibasztak mint a macskát szarni, keresztfélév nem volt, egy év bukó. Bizonyos mennyiségű pótvizsga fölött eltiltás, azaz újra felvételizhettél. Elsőben kiszórták, aki nem bírta a kiképzést 2-3 félévismétlés után feladta, aki nem volt odavaló. Aki viszont bent maradt, az gyakorlatilag végigbulizta a továbbiakat, de tanult is mellette, mert muszáj volt.

Melee 2014.10.08. 15:00:23

"Mindenki mondhat nemet."
Tény.
A mai iskolai oktatásnak hatalmas problémája, hogy nem egyéniségeket nevel, hanem birkacsordákat. Mert 70 évre visszamenőleg minden honi kormánynak az volt az érdeke, hogy ez történjen. Ezek után, valaki vagy genetikailag erősen szuverén beállítottságú, és szembe tud menni egy új közegben annak irányítóival, akik adott pillanatban tömeget képviselnek, és a semleges hozzáállású még nagyobb tömeggel, vagy győz benne a neveltetés és nem megy szembe velük. Szóval messze nem sci-fi kategória, hogy valaki nem mond nemet, ha lehetne mérni, én arra fogadnák, hogy a leírt helyzetben többen nem mondanának nemet, mint ahányan igen.
Ez nem egyéni, hanem társadalmi probléma, ezért nem is lehet megfelelően kezelni egyénenként. A nyilvánosság a társadalmi kezelés egyik válfaja, természetesen nem a leghatékonyabb, de a leghatékonyabbat, az oktatás megváltoztatását a kormánytól (sajnos nem csak a jelenlegitől) hiába is várjuk.

kewcheg 2014.10.08. 15:14:57

a jogi kar züllött...

algi80 2014.10.08. 15:42:39

Egy férfi megállapítja, hogy mivel ő mondhatott nemet, ezért minden rendben van.

$pi$ 2014.10.08. 15:59:27

@diszkriminans: "szükséges, hogy tudjon tételeket bizonyítani"

Nagy általánosságban elmondható, hogy a tételek bizonyítását nem azért kell tudni, hogy tudjon valaki bizonyítani, hanem azért, hogy jobban megértse, hogy mi is a helyzet.

Szerencsés esetben olyan tételbizonyításokat kell megtanulni az egyetemen, amik ténylegesen segítik annak megértését, amit majd a szakmában csinálni kell. Szerencsétlen esetben olyan bizonyításokat kell tanulni, amik jobbára haszontalanok a szakma szempontjából.

Stohl András 2014.10.08. 16:00:12

BE KELL ZARATNI MINDEN EGYETEMET, MERT OTT UGYIS CSAK EROSZAKOLOKAT KEPEZNEK !!!

Szelid sunmalac 2014.10.08. 16:04:39

En is voltam par golyataborban. Egy rovid ideig HOK-os is voltam, aztan hamar ki is leptem. Erdekes modon nalunk a golyataborban nem kellett olyan verseket kantalnunk, amik napvilagra kerultek, es szexualis toltetu jatekok sem voltak. Bulizas igen. Szex igen. Azzal, akivel TE arkatal, es aki VELED akart. Igen, volt alkohol is. De a feladatok arrol szoltak, hogy egymast jobban megismerjuk. A fosilu es egyetem alatt is voltak bulik, nem keves, es nem piskota. De emberek maradtunk es emberkent is viselkedtunk. Meglepo, mi?
Az oarkra viszont bejartunk. Az osszesre, mert mindenhol jelenleti iv volt. Minden vizsgara keszultunk, es akkor bizony nem volt bulizas, mert mi nem kreditek alapjan tanultunk, hanem ha egybol buktal, buktad az evet. Igen, a teljes evet.
Kedves posztolo. Hiaba probalod kivetiteni az egesz vilagra a te elkorcsosult latasmodod, attol az meg nem lesz igaz.

Szelid sunmalac 2014.10.08. 16:08:59

@Melee: Azert gondolom ha jol bedrogoznak es megprobalnak megb*szni, akkor birkaszellem ide vagy oda, te is nemet mondanal.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.08. 17:33:42

@Morrancs:

"Az egyetem a bulizásról szól? Aki így van vele, az kérjen magának diplomát bulizásról, aztán próbáljon azzal elhelyezkedni! Hülye!"

Korrekt :D

tisztapista 2014.10.08. 17:42:29

Bulizás, minek is? Ahogyan én látom:

1. Az egyetem ráönt egy nagy adag magolnivalót (többségében felesleges, életellenes, és gyakorlati haszon nélküli adatot) a hallgatóra.
2. A hallgató stresszes lesz. Ha őszinte, és megkérdőjelezi a tanulnivaló gyakorlati hasznát, akkor azért. Ha nem kérdőjelezi meg, csak megpróbálja benyelni, akkor meg azért.
3. A stresszt le kell vezetni valahol, és erre a bevált módszer az alkoholizálós (újabban drogozós) buli.

És akkor jön az öntudatlan fetrengés, egymás és saját magunk emberi méltóságának megtaposása. Az kiváltó ok pedig az, hogy a sok felesleges szemetet mind meg akarják etetni a hallgatóval. A buli már csak a tünet.

Ja, és még egy. Az egyetemi szórakozásnak van létjogosultsága. Én is voltam egyetemista, jó volt táncolni, éjszakán át beszélgetni, szolídan iszogatni, ismerkedni.

Ezt a fajta normális hozzáállást meg kell különböztetni az IHB (iszunk, hányunk, belefekszünk) magatartástól. Aki minden nap hányásig issza magát, annak komoly mentális problémája van. Az alkohol csak kihozza belőle az állatot, de az állat már benne van. Aki ilyen, az jobban jár, ha nem is iszik, mert józanon talán tud önuralmat gyakorolni, és szépen kihúzgálja a gyerekkori sérelmek tüskéit egy komoly párkapcsolatban. Létezik megoldás a problémákra. De ha minden nap berúg, hogy becsajozzon, akkor legjobb esetben is csak egyéjszakás selejtet szed össze. Senkit nem ismerek, aki mattrészegen jött volna össze élete párjával.

Tudományos libsizmus 2014.10.08. 18:49:16

Magyar Bálint oktatási rendszere.

$pi$ 2014.10.08. 19:16:16

@tisztapista: "1. Az egyetem ráönt egy nagy adag magolnivalót (többségében felesleges, életellenes, és gyakorlati haszon nélküli adatot) a hallgatóra."

Jah, általában olyan életellenes dolgot mint hogy egyketted meg kétharmad az mennyi is. Merhogy körülbelül itt tartanak az egyetemek manapság.

"2. A hallgató stresszes lesz. "

Hát én meg úgy tapasztaltam, hogy ahol stresszelnek a hallgatók, ott tanulnak is, ahol meg nem stresszelnek, ott meg csak buliznak.

"3. A stresszt le kell vezetni valahol, és erre a bevált módszer az alkoholizálós"

Ha valaki már az egyetemen nem bírja a stresszt, akkor mit fog csinálni, amikor majd azt a bizonyos vakbelet ki kell venni, azért a bizonyos hídért kell vállalni a felelősséget vagy azt a bizonyos bírói döntést meg kell hozni? Hmmm?

Melee 2014.10.08. 22:09:14

@Szelid sunmalac: A cikkben a mindenki mondhat nemet frázis nem az erőszak tényére, hanem az ivós-vetkőzős játékra vonatkozott. Én is erre reflektáltam a hozzászólásomban.

Pene 2014.10.09. 15:17:55

@Piimpa: A tények a legkevésbé sem zavarnak véleményalkotáskor, ugye? :) Lehet itt buzihökösözni, de azért ha elolvasnád újra a megtámadott lányokról szóló cikket, akkor kiderülne, hogy egyik erőszakoló sem volt hökös. A TÓK-os fotós másik karról érkező külsős, míg az ÁJK-s pedig random gólya. Persze ha a korrekt terminológiát néznénk, akár az egyikük lehetne hökös is, mivel ugyebár aki az egyetem hallgatója, az hökös (de ugye ne kezdjem el magyarázni a hökös alapszabályt, ami erről rendelkezik, mert úgy sem erre gondoltál, és amúgy is figyelmen kívül hagyod).

A lényeg, hogy te is beálltál bégetni, mert fél füllel hallottál valamit, és megpróbálod a saját problémáid megoldása helyett a világ egy általad ismeretlen szegletét szapulni. Mert az könnyebb, főleg az interneten.

Én meg buzihökösként, gólyatábor szervezőként, szimpla egyetemi polgárként stb. meg szégyenlem magam miattad is és az erőszakolók miatt is. De ahelyett, hogy beállnék a sorba, teszek az ellen (sőt, évek óta aktívan gyakorlom ezt), hogy ilyesmi még kisebb eséllyel fordulhasson elő a jövőben.

seahawks 2015.06.10. 12:38:03

a cikkíró kurvára nem érti a helyzetet. igenis el kellett menni az indexhez, mert nagy nyilvánosságot kellett kapni az ügynek.
és az egyetem nem a bulizásról szól elsősorban, max. a legextrémebbeknek, akiket a cikkíró is megemlít..

seahawks 2015.06.10. 12:42:42

@Pene: "egyik erőszakoló sem volt hökös."

te olvasd el a cikkeket ember, a köcsög hökösök megpróbálták elsumákolni az ügyet, ami lehet akár bűnpártolás is..