Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A csoda megint elmarad

2013.09.09. 15:55 Rents Öcsém

Ösztöndíj, pályázat, kedvezmény. Talán ezzel a három szóval lehetne a legegyszerűbben leírni a magyar politikusok szentháromságát, ha fiatalokat célzó propagandáról van szó. A magyar fiatalok menekülése az országból azóta ilyen fontos téma, hogy Gyurcsány Ferenc évekkel ezelőtt mindenkit megnyugtatott, hogy el lehet menni. Aztán kicsit túl sokan vették a lapot, meg a bakancsot is, hogy Ja, akkor csá, adios, see you in hell. A hallgatói szerződésekkel, az egyre elvetemültebb reformokkal, a vállalhatatlan adóterhekkel és bérekkel pedig mostanra állandó téma ez a jelenség.

Ez persze baj, mert ugye valakinek el kellene tartania az országot, ami amúgy önmagában elég nevetséges szerintem, és igenis joggal merül föl egyre több emberben, hogy ha eddig semmit nem kapott az országtól (értsd az országot vezetőktől), akkor miért is kéne 27%-os áfát fizetni a felére leadózott fizetésből és közben még elviselni, hogy ez a rakás tohonya fasz semmi értékelhetőt nem kezd a pénzzel. A probléma tehát megoldásért kiált egy ideje. Összeültek hát a fejesek, előhúzták a kalapból a három varázsszót, és azóta is ott ülnek értetlenül, mert a csoda valahogy elmaradt.

Valamiért az a magyar politika és vezetés dogmája, hogy az államnak adnia kell. Perverz Mikulásként kampányol minden politikus, fűt-fát ígérnek ajándékba, mi pedig elkezdjük elvárásként kezelni a dolgot. Kíváncsi szemekkel lessük, miben segítenek majd ismét. Az valahogy homályban marad, hogy mikor is lettünk rászorulók. Hogy miért kell ajándékot kapnunk. Hogy mióta szorulunk rá az alkalmazottaink segítségére. Mert azok! Mi alkalmazzuk és fizetjük őket, és bár igazán nem hiányzik semmiféle belvillongás, de akár ki is rúghatnánk őket a picsába, ha elégedetlenek vagyunk a munkájukkal.

Remek példa erre a rezsicsökkentés. Az mi a faszom?! Minden csekk alján egy sor, hogy Nesze, látjuk, hogy csóró vagy, átveszünk egy kicsit a teherből, mert ekkora arcok vagyunk. Hát a lófaszt. Pocsékul végzitek a munkátokat hosszú évek óta és így eljutottunk oda, hogy lassan komoly státusszimbólum, ha nem okoz gondot a számlák fizetése.

És ugyanez a hozzáállás a külföldön élő fiatalokkal.

Segítünk! Gyertek haza, lesz nektek pályázat, meg ösztöndíj! Kösz, de kösz nem! Fizessetek ki, annyi elég lesz. Én nem ismerek olyat, aki azért ment volna Londonba, mert ott az állam azzal segíti, hogy remek programokat szerveznek nekik, vagy úgy egyáltalán, mert jobbak lennének a munkakörülmények. Sőt, London már azért könyörög, hogy ne jöjjenek többen. De mégis mennek, mert vállalható mennyiségű pénzt akarnak keresni.

tumblr_mscpl0TmXd1qzft56o1_500.jpg

Meanwhile in a British immigration office

Ennyi. Ennyit kéne biztosítanotok, nem pedig havonta 50 ezer forintot 10 hónapig a summa cum laude mérnöknek, mert külföldön ennek a dupláját spórolja meg egy jól menő hely pincére. Egészen félelmetesen ostoba hozzáállás ez, ami most éppen 110 milliárd forintunkba fog kerülni. Az azért elég kellemes pénz, nem? Annyi talán a szerencsénk, hogy itthon nem jellemző a korrupció, így legalább attól nem kell félnünk, hogy az amúgy is feleslegesen elbaszott milliárdokból még le is húznak itt-ott.

A varázsszavak helyett itt van inkább egy jó tanács: ha majd egy londoni pultos nem keres háromszor többet, mint itthon egy egyetemi professzor vagy egy diplomás középvezető, akkor majd marad a fiatalság is. Addig pedig egészen nyugodtan rohadjatok meg a szerződésetekkel, a pályázatokkal és az ösztöndíjakkal együtt. Nem kérünk belőle, köszönjük.


24 komment

Címkék: politika közélet idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr365503552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.10. 21:33:49

"A magyar fiatalok menekülése az országból azóta ilyen fontos téma, hogy Gyurcsány Ferenc évekkel ezelőtt mindenkit megnyugtatott, hogy el lehet menni. "

Ha ennyire nem vagy tisztában az elmúlt évek történéseivel, inkább ne írj blogot. Így csak égeted magad, ami mondjuk nem baj, minél többen látják milyen hazug egy fideszes, annál nagyobb esély van az elzavarásukra.

deneskata 2013.09.10. 22:01:59

Egyetértek a blogíróval. Nem rezsicsökkentés kellene, hanem olyan fizetés, hogy ki tudjuk fizetni a rezsit. Nálunk a rezsi magasabb, mint máshol? Csak, ha a fizetés és rezsi egymáshoz viszonyított arányát vesszük. Nem a rezsi csökkentése a megoldás, hanem a fizetés emelése.
És igenis, Gyurcsány óta téma ez. Aki a blogírót fideszesnek tartja, csak mert Gyurcsányt sem fényezi, az maga is eléggé korlátolt látókörrel rendelkezik,

fchris82 2013.09.10. 22:05:44

@Don Quixote de la Ferko: Mond. Te egyébként végig olvastad a cikket, vagy az idézett résznél elakadtál? Mert akkor javaslom, hogy olvasd végig, aztán fussál neki még egyszer, minden bántás nélkül :)

Nero Bianco 2013.09.10. 22:30:12

@fchris82:

Azért ha valaki egy orbitális baromsággal kezdi a posztját, akkor az ember csak elgondolkodik.

Mindattól függetlenül, hogy mit is ír.
Pusztán azért, mert egy ekkora ökörség az egészet hiteltelenítheti.

Mészáros Laci 2013.09.10. 22:52:20

@Don Quixote de la Ferko:

irónia az az ország, ahol az irónok élnek.

Mészáros Laci 2013.09.10. 22:54:16

@Nero Bianco:

nekem inkább a mondanivaló hiányzik belőle, mert amit találtam, az csak fanyalgás, megbolondítva csipetnyi kesergéssel, flambírozva egy kis rózsaszín álommal a nyugatra meglépők által megspórolható összegekről.

panelburzsuj 2013.09.10. 23:07:00

@Mészáros Laci:

Mondok egy "helyzetet":

fiú+lány ("élettársak")

Budapest-Újbudán:

55 nm lakás + devizahitel

200-250 + 50-120 e közötti nettó

Zürich mellett tóparton:

60 nm lakás (határozatlan idejű bérlet)

6500 CHF + 3200 CHF

Megélhetési költségekkel fordulj a guglihoz.

Ha lusta vagy, fogadd el bemondásra: minden hétvégén kirándulnak, buliznak - és havi 500-600 ezer forint között tesznek félre.

Mészáros Laci 2013.09.10. 23:26:56

@panelburzsuj:

nem vonom kétségbe, hogy léteznek ilyenek, de egyedi eseteket ne mutassunk be vonzó példaként, mert ez csúfabb átverés, mint a devizahitel volt öt-hat-hét évvel ezelőtt.

panelburzsuj 2013.09.10. 23:36:33

@Mészáros Laci:

Tévedés.

Ketten három diplomával művelik ezt, 5 és 2 évvel a végzés után.

A srác itthon is a szakmáiban dolgozott, közepesen fizetett, de magas szakmai presztízsű helyen. Kint kvázi pályakezdő, annak megfelelő kezdőfizetéssel.

A leány TTK-diplomával itthon nem kapott munkát, alkalmi munkákból, pár hetes-hónapos projektekből szerzett egy kis pénzt. Kint erős alkalmassági szűrőn átjutva, de betanított munkát végez, az ottani - nemhivatalos - minimálbérért.

Extrém szituáció - extrém képességek - extrém lehetőségek?

Nekem nem tűnnek annak.

Mészáros Laci 2013.09.10. 23:50:39

Bizonyára tévedés – de a megpattanók nagyobb része kimondottan nem találja meg a számítását hanem amikor feléli a kinti kezdésre félretett pénzét. csendben hazajön.

Amennyiben az apróbetűs részt hozzátesszük: több diploma, nyelvismeret, ketten (kedvezőbb körülmények, alacsonyabb költségek, érzelmi támasz stb), plusz valószínűleg mindketten olyan személyiség, akik most valójában világot látnak, és nyilván nem csak Svájcban találnák meg a helyüket, hanem bárhol, akár itthon is.

Nem extrém, de távolról sem ez a jellemző.

Mészáros Laci 2013.09.11. 00:03:35

@panelburzsuj:

Jellemzőbb (például) a neves miskolci gimnáziumban, de csak közepesen érettségizett csaj, aki közepes nyelvismerettel kimegy bébisintérnek (nyelvet tanulni, kis pénzt keresni, esetleg felszedni egy angol srácot). Nem túl sok idő után a házigazda erősen ráhajt, egy hónap után (a csaj egyre határozottabban visszautasítja) szó szerint az utcára rakják, pénz nincs, utána még egyszer lényegében ugyanez, a csaj még egy darabig meghúzza magát kint aztán három hónap után csalódottan sebzetten és üres zsebbel jön haza, a buszjegyét is a nagymama fizette ki. Most eladó egy divatáru üzletben, van vőlegénye és valószínűleg terhes.

Másik, fiú, Hajdú-Bihar megyei városból. Nulláról indult (tehát dolgos) szülők merő jó szándékból alátolnak mindent, fizetős főiskola, fiú kimegy, egy évig él kint, többedmagával laknak egy külvárosi lakásban, de facto segédmunkás (árufeltöltő, mcdonalds eladó ilyesmi), a keresetét lényegében elkölti. Hazajön, még egy éven át a szülei nyakán él, napi tizenkét órában PS3-mal játszott. Most a mekméti Mercedes gyárban dolgozik, még mindig a szüleivel él.

Na ezek is konkrét példák, sajnos jellemzőbbek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.11. 00:12:54

@panelburzsuj: Azért mond valamit a Mészáros Laci.

Nekem azzal kezdődött a külföld, hogy a földön aludtam, a hátizsákom volt a párnám, egy párnahuzattal takaróztam, mert a cég, amelyik felvett ugyan ígért szállást, de nem kaptam. Utána két hónapig hálózsákban aludtam a földön egy pár helyi magyarnál, mire lett saját lakásom.

Aztán mire eljutottam addig, hogy visszafizettem az adósságot, amit a kiköltözéssel generáltam (mert pénzt kellett kölcsön kérnem ahhoz, hogy kijuthassak) kirúgtak, és 9 hónapig voltam munkanélküli segélyen, mert egy kis angol faluban nem könnyű újra munkához jutni.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a segélyből havi kb. 30-70 fontot félre bírtam rakni úgy, hogy belefért minden héten a sörözés, meg egyszer visszamentem Magyarországra családot látogatni, meg nagyon berúgtunk Bristolban novemberben.

Az is az igazság része, hogy most már 4. hónapja van újra munkám egy nagyobb városban - mert a segélyből összespóroltam pénzt a költözésre - ahol 3 napot dolgozom egy héten, a munkám nagy része ülő helyzetben végzendő papírmunka, és így is 17.000 (25.000 CHF, 20.000 EUR, 6.000.000 HUF, csak az összehasonlítás végett) font az éves bruttóm (túlóra nélkül), mert olyan magas az órabér éjszakára és a hétvégi melózásra. Egy gyárban, úgy hogy csak egy érettségim van.

Szóval azért nem fenékig tejfel a kivándorlás sem, SŐT, de azért az is igaz, hogy TÉNY, hogy a lehetőségek messze, messze jobbak, mint a NER paradicsomában, még nekem is, aki képzetlenségemmel a munkaerőpiac szó szerinti legalját képviselem.

panelburzsuj 2013.09.11. 00:33:29

@Mészáros Laci:

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

Köszönöm a "valódiságot" - én se hamukázok, csak éppen nem akarok "személyre szabhatóan" konkrét se lenni. (Svájcban nincs túl sok magyar...)

Amiket írtok az megerősít abban, amivel sikerült már egy kisebb kiátkozást kivívnom. Úgy fogalmaztam meg: mindenből a krémje kerül külföldre. Nekem esett a publikum, hogy hát mi a "krém" a tányérnyalásban meg a bébicsőszködésben, de apránként azért sikerült megértetnem: "krém" alatt az adott feladatot kifogástalanul ellátókat értem. Akár szobalány, akár matek-informatikus - ha itthon jól működik, akkor kint is elkel - de 3-5 X annyiért... És ennek persze megvan a fordítottja is: aki Magyarországon durcás, lompos, lusta vagy öncélúan hepciáskodó munkavállaló - azt a svájci városi levegő se teszi szabaddá önmaga korlátaitól.

Szóval nem hiszek a nagy "előzésekben" (itthon "lumpen" - kint "élmunkás"), inkább azt gondolom, hogy a hazai "bajnoksák" éléről a "nemzetközi mezőnybe" kilépők után az egész sor egyet csosszan előre - itthon is.

Üledék, maradék persze így is van és marad is. Azzal lesz még fejvakarás.

panelburzsuj 2013.09.11. 00:35:40

@panelburzsuj:

Ja és egy tuti: nyelv az kell. Anélkül vergődés.

panelburzsuj 2013.09.11. 00:44:41

@panelburzsuj:

És még egy: barátok, segítők, támaszok.

Nem feltétlenül pénzzel.

Legtöbb kivándorlónak ez hiányzik legjobban - de valószínűleg itthon se áll jobban e téren...

Mészáros Laci 2013.09.11. 01:37:47

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

"a lehetőségek messze, messze jobbak, mint a NER paradicsomában"

Ez addig van így, amíg a "hátizsákom a párnám" állapothoz viszonyítasz, de ha már ketten vagytok, meg gyereket akarsz, akkor jelentőségét veszíti az, hogy a kereseted magyar forintra vagy ukrán hrivnyára átszámítva milyen sokat ér. Kedves ismerős házaspár (előbb ismertem őket külön-külön, mint ők egymást, és nem én voltam a matchmaker :-) öt évet éltek külföldön, a férj egész jól keresett, gyerekeik is ott születtek, mégis hazaköltöztek. Nincs igazán objektív ok a háttérben, csak vállvonogatás, a helybeliek kezdettől nagyon _szívélyesek_ de egyúttal ez a maximum amit el lehet érni. Soha nem fogadják be őket. Ez persze nagyon országfüggő, Angliában ilyen gond szerintem nincs, a franciáknál meg a szívélyesség is kvázi elérhetetlen.

Mészáros Laci 2013.09.11. 01:41:15

@panelburzsuj:

Igen, azt hiszem, ez fontosabb, mint kezdetben hinnénk, mert a bevándorló lét okozta stressz gyorsabban kikezdi a belső tartást, mint itthon, és ilyenkor nagyon kell valaki, aki puszta létezésével lelkierőt ad.

A fizikai segítségről nem is volt még szó; bár civilizált országban, civilizált munkaadók mellett az egészségbiztosítás azért nem hagy elporlani az út szélén.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.11. 02:52:46

@Mészáros Laci:

Angliában ilyen gond egyáltalán nincs, a szavazati jog hiányát leszámítva nagyon nem érezni az emlegetett bevándorló-létet, egyrészt azért mert mindenre ugyanúgy jogosult az ember, másrészt mert amúgy is tele van az ország bevándorlókkal, akárhova mész, ráadásul az angolok legtöbbjének eljut a tudatáig, hogy az országuk igen súlyos munkaerőhiánnyal küszködik az ipari és némely szolgáltató szektorban is, és ez hozza ide a bevándorlókat - nélkülünk igen nagy bajok lennének a gazdaságban.

Minap pont láttam a TV-ben a kávészünet alatt a TESCO egyik fejesével egy riportot, hogy mennyire küszködnek a munkaerővel, és hogy a bevándorlók nélkül árufeltöltőket és rakodókat aligha találnának, mert a legtöbb angolnak ez a munka derogál.

Az ország alapvető mentalitásában nem ellenséges a bevándorlással, nem akarják tudatosítani az emberben, hogy ő idegen, ez meg is látszik azon, hogy milyen szánalmasan alacsony a támogatottsága a bevándorlás-ellenes pártoknak (UKIP, BNP).

Látható, hogy mennyire más a helyzet a franciáknál és a hollandoknál, ahol meg pont megugrottak a széljobbos pártok, majd nyilván meg lesz annak is a böjtje, ha valahonnan kizavarják a bevándorlókat, és aztán rájönnek, hogy a kocsik a gyárban nem szerelik össze magukat, a helyiek meg nem lökdösődnek tömött sorokban, hogy ott dolgozzanak.

gombosg 2013.09.11. 04:33:08

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
@panelburzsuj:
@Mészáros Laci:

Én is szeretném megköszönni az őszinte helyzetleírást.

Ez címlapos bejegyzés? Hogyhogy ilyen normális párbeszéd alakult ki?! :)

Egyébként ezzel a poszttal nagyon egyet tudok érteni. Alapvetően, nemzetközi összehasonlításban a Fidesz egy baloldali párt. Egy valódi jobboldali fiatal nagyjából a leírtakhoz hasonló fejfájással küszködik.

A kép pedig üt! :)

Tényleg nem támogatásra meg csökkentésre meg ilyenekre van szükség, hanem kevesebb beavatkozásra. A mai fiatalok épp egy generációval vannak rendszerváltó Fidesz után, ráadásul a párt az elmúlt húsz évben inkább a hozzá képest is egy generációval idősebbeket célozta meg.

Hiába jönnek ezekkel az eszközökkel, még ha néhol a szándék jó is, ez már kevés egy alapvetően nyitott szemléletű, egységes Európában gondolkodó fiatal számára. Nem véletlenül volt annyi egyetemista tüntetés.

Mészáros Laci 2013.09.11. 07:23:28

@gombosg:

A képet nem is figyeltem eddig, nagyon ott van :-)

Don Quixote de la Ferko 2013.09.11. 12:50:52

@fchris82:

Ha valamit tudatlansággal nyitnak meg, az nem lesz hiteles a későbbiekben.

panelburzsuj 2013.09.11. 12:57:42

@Don Quixote de la Ferko:

Hát bakker, legfeljebb a te pecséted hiányozni fog róla. Majd búslakodunk kicsit, ha ráérünk...

Don Quixote de la Ferko 2013.09.12. 18:55:28

@panelburzsuj:

Ne búslakodj. Neked bőven elég tapsikolni a hazugsághoz, ennyihez értesz, ezért tartanak.

fchris82 2013.09.13. 20:56:53

@Don Quixote de la Ferko: Az emberek szeretnek egyszerűsíteni, és fekete-fehérben gondolkozni, holott a világ és a dolgok többsége szürke. Azért, mert vmi hülyeség egy komplett cikkben, az tartalmazhat igazságokat. De abban igazat kell adnom nektek, hogy az idézet rész tényleg egy orbitális baromság.
süti beállítások módosítása