Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Somogyi Mesék 1. - IFÁ-val Földváron

2012.07.07. 11:33 mujure

A szerkesztőség ezen a nyáron (is) elment nyaralni, sőt, még el is megyünk, mivel rettenetesen gazdag ficsúrok vagyunk. Meg van egy nyaralónk a világ legjobb, legszebb helyén: Balatonföldváron. Ez a poszt eredetileg a város fényezéséről szólna, de sajnos az előtt még el kell küldeni őket (illetve bizonyos elemeit) oda, ahova való: a jó büdös picsába.

Nekem két otthonom van, az egyik Budapesten, a másik pedig egy telek Balatonföldváron, ami egy csodálatos hely, ha még nem jártál ott, azonnal pattanj fel az első vonatra, mert bár eszméletlenül, felháborítóan drága oda egy 50%-os vonatjegy (1250 HUF!!), simán megéri. Vagy stoppolj, esetleg bringázz. Azok ingyen vannak. A lényeg, hogy amióta megszülettem, ott töltöm a nyaraim jelentős részét családdal, barátokkal, esetleg egyedül (erre nyilván kevés példa volt azért). A gondok tavaly kezdődtek.

0.jpgTavaly nyáron, szokásos családi nyaralásunk során, egyszer csak megjelent egy adóellenőr, hogy akkor mi az a nagy parádézás ottan a mi telkünkön, merthogy van idegenforgalmi adó, amit be kell fizetni mindenkinek, aki nem egyenes ági leszármazottja a tulajnak és elmúlt 18. Na most, azon túl, hogy ez egy hazugság, mivel a házastársak is beleszámítanak, még ráadásul öngól is volt, mivel mindenki jogosult volt az ottlétre. Csak kicsi a ház, és nagy a család, nem fértünk el a házban, hát voltak sátrak. Na most, nem fogom megismételni a Mandiner vonatkozó cikkét, mivel azzal szóról-szóra egyetértek, inkább csak hozzátennék egy apróságot, ami végleg és teljesen betette a kaput.
Mivel sok választásunk nincs, ezért aki lejön, annak elmondjuk, hogy adott esetben fizetnie kell majd, hiszen bármikor megjelenhetnek. De az, ami legutóbb történt, túlmutat a józan ész határain és csak a keserű káromkodás marad. A következő a történet: egy napon, a melegben döglés közben megjelent három barátom a telken, autóval. Odajöttek, mert hívtam őket, nekik meg az ország átutazása közben kedvük szottyant Földváron tölteni egy-két éjszakát. Ezután mi este fél 9-ig a háznál voltunk, majd lementünk a városba fürdeni, ilyesmik. Másnap nekem pedig haza kellett jönnöm, a három srác viszont ott maradt még egy éjszakára. Számukra nem volt kérdés, hogy kifizetik az IFÁ-t az ott töltött időért, pláne, ha házigazda sincs. Viszont már aznap az alábbi, borítékba nem helyezett „hivatalos” levelet sikerült becsúsztatni a postaládába:

„Tisztelt Ügyfelünk!
Tájékoztatjuk, hogy a Balatonföldvár xy szám alatti ingatlanában a helyszíni ellenőrzés alkalmával xy naptól vendégek tartozkódását regisztráltuk.”

ifa-w50-01.jpgItt meg is állhatunk egy szóra. Ott voltunk a háznál este fél kilencig, majd másnap egész délelőtt (persze aludtunk, de attól még), és egyáltalán nem tapasztaltunk semmiféle helyszíni ellenőrzést. Tehát senki nem jött be, kérdezett rá bármire, egyáltalán, senki nem jött ellenőrizni. Valóban jöttek aznap vendégek, de ők ezt honnan a bús picsából tudják, ha hivatalosan nem is jöttek oda? A magyarázat persze egyszerű és evidens: odajöttek, benéztek a kapun, látták az autót, majd be is dobták azonnal a címzés nélküli levelüket. Konkrétan megfigyelés alatt tartják az ingatlanunkat. A mienkét, ami a szüleim neve alatt van, tehát magántulajdon. A csúcs az lesz, amikor majd kiderül, hogy fényképet is készítettek, csak a bizonyítás végett. Amennyire én tudom ez azon túl, hogy felháborító, kommunista időket idéző eljárás, még törvénytelen, avagy illegális is, szívem szerint egy IFÁ-val mennék át az összesen, akinek egyáltalán megfordul a fejében valami hasonló. Szóval, üzenem Balatonföldvár Város Polgármesteri Hivatalának és a helyi Körjegyzőségnek (ez a két pecsét szerepel a levélen), hogy nagyon sürgősen gondolják végig, pontosan mit és hogyan csinálnak, mert még a végén valaki nem lesz annyira elnéző, hogy csak blogposztokat írogat, mint a Mandiner, vagy a Főnix. Ez nem fenyegetés, hanem a puszta ténymegállapítás, miszerint ez nem törvényes. Persze felőlem annak is felfoghatják, mivel én személy szerint azonnal bíróság elé állítanám az összes kis sunyi, számító faszszopót, aki a házam körül sündörög, be-beles, majd amint tapasztal valami mozgást, azonnal bebassza a szánalmas kis levelét. Na, de van még tovább:

„Kérjük, amennyiben (…) mentességgel kíván élni (18 éven aluli gyermek, illetve egyenesági rokon), úgy még a vendégek itt tartózkodása idején az általunk megadott telefonszámon szíveskedjen azt jelezni.
A mentességre való jogosultságot az okmányok megtekintése alapján áll módunkban figyelembe venni. Annak hiányában – a vendég távozása után – erre való hivatkozással adómentességet biztosítani nem tudunk”

Szóval, ezek szerint még nekem is be kellett volna mennem a hivatalba, bemutatnom a személyimet, hogy nekem ne kelljen fizetni? Ez bizony nem így van, hanem majd a hónap végén, amikor befizetjük az adót, szépen el kell hinni. Nonszensz, hogy értesítenem kell bármiféle hivatalt arról, hogy én ott vagyok, ráadásul jogosan. Egész egyszerűen mocskos nagy megfélemlítés ez, ahol jelzik, hogy itt vagyunk, figyelünk téged, szólnod kell, hogy ki vagy, meddig vagy itt és egyáltalán: mit csinálsz. Nem fogok minden alkalommal, amikor lemegyek a saját nyaralómba, felhívni valakit azért, mert ott leledzem. Erre senki nem kötelezhet, mert ez az egész eljárás úgy ahogy van szabálytalan.
Szeretném azt hinni, hogy ez az egész csak valami vicc, valami helyi gerillaakció, mert én ugyan fel nem hívtam egyik telefonszámot se, mert úgy elküldtem volna a kurva anyjába azt, aki a vonal túlsó végén van, mint a szél. Provokáció, aminek nem szabad felülni, de ha egyszer konkrétan rajtakapok valakit azon, hogy a magántulajdonunknál leskelődik utánam, akkor nem tudom mit fogok csinálni. Persze lehet mondani, hogy korrektek voltak, mert legalább szóltak, hogy ők itt menetközben sunyin megfigyelés alatt tartanak minket, ettől még nyugodtabb nem leszek. Az egész sztori úgy bűzlik ahogy van: hazudnak, sunyulnak, leskelődnek, majd az egészet „helyszíni ellenőrzés”-ként adják el.

Végül azt is szeretném üzenni minden érintettnek, hogy nem tudtok elzavarni a világ legjobb helyéről, és azt, hogy még találkozunk. Vagy legalábbis kurvára remélem.


1 komment · 1 trackback

Címkék: törvény kommunizmus somogyság

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr74633779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi folyik Földváron? 2012.07.09. 11:03:01

Konkrétan megfigyelés alatt tartják az ingatlanunkat. Nem fogok minden alkalommal, amikor lemegyek a saját nyaralómba, felhívni egy hivatalt azért, mert ott leledzem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mateni · www.mateni.meska.hu 2012.07.09. 08:26:34

szivemből szóltál!
pont ugyanez történt/történik velünk is,
tűrhetetlen!!!!
süti beállítások módosítása