Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

Legenda vagy valóság? - Magyarország fővárosa Budapest

2011.11.19. 11:29 szkr

 Régi kérdés, ami sokakat feszegetett már belülről, érintőlegesen pedig már foglalkoztunk is vele, most azonban újra előveszem és más irányból próbálom megvizsgálni. Most akkor valójában hogy hívják Magyarország fővárosát?

A mai alkalommal két, igen széles körben elterjedt tévhitet fogok vizsgálni. Az első és a kettő közül a fontosabb is: Pest vagy Budapest?

Részemről allergiás tüneteket produkálok, mikor azt hallom, hogy 1) "Megyek Pestre", 2) "Te pesti vagy?" és 3) "Pesten lakom, de [...]-i vagyok." Nézzük sorba.

1) Oké, lehet, hogy tényleg Pestre mész, mert mondjuk a pesti oldalra érkezik be a vonat és utána nem mész át Budára, mert nincs ott semmi keresnivalód dolgod. Ettől függetlenül a város neve, ahova indultál és ahol időt fogsz tölteni nem Pest, nem is Buda, hanem Budapest. Lehet, hogy hosszúnak tűnik, de például én sem mondom azt, hogy torbágyi, esetleg hogy barcikai, mert így maximum az ott lakók különböztetik meg magukat, mivel nekik mond is valamit. Meg gondolom nem budapesti sajátosság, hogy a Duna egyik oldalán élők mélyen lenézik a túloldalon élőket (amúgy ez sem valódi lenézés, pusztán egy játék, amibe belement a komplett lakosság, ami tök fasza).

2) Nem. Nem vagyok pesti. Budán éltem egész életemben, de ettől még nem is azt szoktam mondani, hogy budai vagyok, hanem azt, hogy budapesti. Mert ez a neve a városnak. Tényleg. Nézd meg az atlaszban.

3) Na ez a leginkább bicskanyitogató megszólalás. Milyen megdöbbentő, a saját származási helyedet ki tudod mondani rendesen, de azt, ahol élsz, már sajnos nem. Most komolyan, ha már itt vagy, mert annyira elbaszták az országot, hogy a legtöbb terhet egyetlen város vállára tették és ezért itt tudsz a legjobban megélni, hát légyszi mondd ki szépen a teljes nevét. Budapest. Még szép is. Van egy semmihez nem fogható dallama, amit kár elrontani azzal, hogy csak a végét mondod. Nem szoktál úgy köszönni, hogy 'Stét, mert csúnya és proli. Hát ez bizony ugyanez.

Ha pedig nem hiszel nekem, akkor van itt még egy dolog. Az új Alkotmány Alaptörvény nem tudom hogy fog rendelkezni erről a kérdésről (utánanézhettem volna, de minek, csak január 1-től érvényes, addig meg még van idő), de a most érvényben lévő Alkotmány a következőképp fogalmaz a 74.§-ban: A Magyar Köztársaság fővárosa Budapest. Nem Pest. Budapest. Ehhez kapcsolódik még egy tévhit, miszerint a '49-es alkotmányhoz képest ez az egyetlen mondat maradt érintetlenül. Ez nyilván hülyeség, de tény, hogy csak három betűt vettek el belőle, így lett ugye a Népköztársaságból Köztársaság.

Hogy mi a tanulság az jó kérdés, mivel úgyis csak ki fogtok akadni, hogy mekkora buzeráns fővárosi vagyok és menjek a picsába, miközben tényleg csak elmeséltem, hogy mi a neve a fővárosnak abban az országban, ahol éltek. Persze engem meg a kiakadásotok nem érdekel, hiszen hülyeségnek tartom, hogy ezen egyáltalán vitatkozni kell. Az, hogy mi a neve a fővárosnak, egyáltalán nem nézőpont kérdése, hanem egy egyszerű tény:

Budapest.

 


6 komment

Címkék: budapest város fóbia valóság legenda

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr343395834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.02.09. 13:21:55

Ez szerintem nyelvtannáciskodás.
A magam részéről óbudai vagyok, de föl nem foghatom, miért ne mondhatnék Pestet. Ez nem csak Budapest város Pest nevű részét jelenti, de az egész városnak is a beceneve. Tetszik, nem tetszik, így van a magyar nyelvben.
Más nevekkel is járunk el így, nem csak olyan helyeken, amelyek két helyiség összevonásából keletkeztek, mint pl. Biatorbágy. Ott csak az mondja, hogy torbágyi, aki tényleg Torbágyon lakik. Viszont Hódmezővásárhelyet lazán nevezik Vásárhelynek, s nem azért, mert a város egy részére utalnak vele. Szülővárosomat, Székesfehérvárt a világon mindenki Fehérvárnak hívja, kivéve a rendőrséget és az adóhivatalt. Cserszegtomajt mindenki Cserszegnek mondja, pedig nem Cserszeg és Tomaj helyiségekből állt össze.
Ön bizonyára az a fajta fontoskodó kockafej, aki vérig tudja magát hergelni olyasmin is, hogy egyesek cigit mondanak CI-GA-RET-TA helyett, sőt, horribile dictu, még a pézsé szócskát is használják.

Intizar 2012.02.16. 15:13:37

@délimél: Én is kifejtettem a véleményemet. Azért, mert az nem hízelgő, még nem lesz nagyobb "észosztás", mint a bloggazdáé. Az pedig, hogy fontoskodónak neveztem, a viselkedését minősítette, és a spanyol etikettbe illően finom kifejezés ahhoz képest, amit a trollok szórnak.

Intizar 2012.02.16. 15:19:39

@délimél: Mellesleg föltételezem, hogy a bloggazda nem csak úgy írogat az asztalfióknak meg az örökkévalóságnak. Célja éppenséggel az, hogy embereket "ideegyen a fene", és blogjában kifejtett véleményét elolvasván, ahhoz viszonyuljanak. Ezenfölül a véleményét nem valami finomodva fejtette ki. Idézek: "Milyen megdöbbentő, a saját származási helyedet ki tudod mondani rendesen, de azt, ahol élsz, már sajnos nem." Ezt, nekem, mégpedig ismeretlenül, amiért Pestnek nevezem a városomat. De a drága bloggazda, ugye, csak "leírta a véleményét", én viszont észt osztok és sértegetek. Hüm.
süti beállítások módosítása