Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

5 dolog amire emlékezni fogunk az NFL szezonból 2.

2015.02.03. 11:34 mujure

Ismét véget ért egy NFL szezon, immár a 49., elképzelni sem tudjuk milyen egész éves show vár ránk jövőre, az ötvenedik szezon megünneplésének apropóján. De ne szaladjunk előre, egyelőre még bőven van mire emlékezni a mögöttünk állóból is, tavalyhoz hasonlóan most is nézzük meg az öt legfontosabbat. Vigyázat, szubjektív lista!

Az ötös szabálynak köszönhetően jó sok minden kimarad majd, a hőbörgők örülhetnek, mert például Aaron Rodgers, az alapszakasz MVP-je nem kap külön pontot, de azért itt-ott megemlítjük őt is. Kimarad az NFC South is, ahonnan a Panthers negatív mérleggel jutott tovább és ment egy kört a playoffban, vagy a Colts, amely egyre feljebb lépked az AFC ranglétráján, de tavaly után idén már a Broncosra sem fog senki sem emlékezni, Peyton felejthető szezonjára pláne. Na de akkor mi az, ami megmarad?

1. …and the winner is: New England Patriots!

Ezt már tavaly bevallottam: e sorok szerzőjének kedvenc csapatáról van szó, nehéz objektíven írni róluk, de hát ők nyertek, muszáj lesz. A szezon eleje még nem sikerült a Patsnek, a negyedik körben például 41-14-re kaptak ki a Chiefstől, de aztán beindult a henger: 51 pont a Chicagonak, 43 a Denvernek, 42 a Coltsnak, aztán 34-9-re verték a Lionst, míg végül kikaptak a Packerstől. Ezek a csapatok amúgy a Bears kivételével mind ott voltak a rájátszásban, novemberben nehéz volt jobb csapatot találni náluk. Ennek megfelelően az utolsó körökre már az első kiemelés is meglett. A rájátszásban aztán másik oldalukat ismertük meg: a Ravens elleni horrormeccsen kétszer jöttek vissza 14 pont hátrányból, a döntőben pedig az utolsó negyedben 10 pont hátrányt fordítottak meg.

A Patriots semmiben nem volt a legjobb, mégis látszott az egész szezonban (na jó, a negyedik körtől), hogy ismét iszonyatosan nehéz lesz megverni őket. A rájátszásban pedig hihetetlen trükköket láttunk tőlük, ez főleg a Ravens meccsre igaz, ahol többször is átvágták a palánkon a hollókat, de a Colts ellen is szerzett falember TD-t. Aztán ott van a labdás mizéria, amit muszáj megemlíteni, Bellichick zseniális húzásai között rendre akad egy-két minimum megkérdőjelezhető, de aki ezt emeli ki a Pats szezonjából, az rosszindulatú, annak a meccsnek 45-7 lett a végeredménye. A döntő aztán hatalmas meccset hozott, az egész szezonban kiemelkedő játékosok hozták magukat, Brady négy TD-t passzolt, Gronkowski az egész szezon legjobb Pats játékosa volt, Edelman döntő TD-t szerzett, Ninkovich is nagyon hasznos volt, talán csak Revis kivétel közülük, ő nem parádézott a védelemben. És akkor Butler. Az újonc védő hihetetlen ütemérzékkel nyerte meg a Super Bowlt csapatának, ami tökéletesen méltó volt az egész szezonhoz: a Pats főleg fejben és akaratban volt ott, amihez hozzájött még két-három klasszis zsenialitása és egy fantasztikus edző húzásai.

A Pats szezonja egy képben


2. A végén bukni a legfájóbb: Seattle Seahawks

Egy Marshawn Lynch-nyire volt a címvédés a Seahawksnak, vagy ha így jobban tetszik, egy yardra. Pete Carroll persze már felvállalta a felelősséget, nehéz is nem rá aggatni azt, hiszen ő hívta a passzjátékot a végén, Wilson pedig el is adta nyomban. Egyszerűen túlgondolta ezt Carroll, harmadikra-negyedikre akarta bevinni, hogy ne legyen ideje Bradynek visszahozni, de amikor ott vagy egy yardra egy Super Bowlban, ilyet nem szabad csinálni: be kell vinni minél előbb és bízni a liga legjobb védelmében.

Merthogy azért a Seahwksra nem csak emiatt a játék miatt fogunk emlékezni: ismét övék volt a legjobb védelem, a legvadállatabb játékos (természetesen Beast Mode), Wilson pedig továbbra is fantasztikus. A szezon nekik sem indult jól, az egyik legkeményebb csoportból végül mégis elérték az első kiemelést, köszönhetően annak, hogy az utolsó hat meccsüket megnyerték. Végül említsük meg a szezon egyik legjobb meccsét, a Packers elleni főcsoportdöntőt, ahol ők is nagy comeback-et csináltak: 0-16-ról mentették hosszabbításra a meccset, hihetetlen TD-ket szereztek, meg még egy TD utáni kétpontost is megcsináltak, hogy a dráma végén aztán Kearse elkapásával (igen, ezt ugyanő csinálta a Super Bowlban) meglegyen a meccs. A Seahawks nagyon közel, szinte már túl közel volt a címvédéshez, de megtanulták, hogy el lehet bukni a legvégén. De az is biztos, hogy látunk még Wilsonon újabb gyűrűt.

3. Kovbojok a rájátszásban

A Dallas igazából semmi extrát nem csinált a szezonban, csak ezúttal nem állt melléjük a szokásos balszerencse és bejutottak a playoffba. Na, ott kezdték a hadjáratot, aminek köszönhetően kilökték Rodgerst szubjektív top 5-ös listánkról. A wild card körben a Lionst sodorta eléjük az élet, remek kis meccs volt, fordulatos, izgalmas, de igazából még az sem lett volna elég, hogy beszéljünk róluk. De jött Demarcus Lawrence! Két perccel a vége előtt, a Dallas 24-20-ra vezetett, de a Detroit támadott. Stafford saját térfelén eladta a labdát, amit az újonc védő, Lawrence felkapott, majd igen ostoba módon elindult vele előre, ennek következtében tőle is elvették a labdát! A „sometimes you have to stay down” mondat ezután jó sokszor elhagyta mindenki száját, de így a Lions támadhatott tovább a győzelemért. Eltelt egy újabb perc, az oroszlánok már a másik térfélen voltak, amikor újra megjelent Lawrence és egy fumble segítségével újra elvette a labdát Staffordtól, de már nem tökölt vele, rávetődött és ott is maradt. Nyertek, jöhetett a Packers.

Azon a meccsen sem voltak esélytelenek, sőt, de a Packers végül bedarálta őket, nem kis mértékben köszönhetően ezt egy bírói döntésnek. Négy és fél perccel a vége előtt 26-21-re vezetett a Packers, de Romoék támadtak, negyedik és kettőnél voltak a félpályán, amikor Romo elengedte a labdát és meg is találta legjobb elkapóját, Dez Bryantet, aki elkapta, majd lépett vele és elesett az egy yardos vonalon. Jött a challenge, hogy igazából nem is kapta el, és általános megdöbbenésünkre a bírók is ezt mondták. Mi aztán nem szoktunk bírózni, és állítólag ez egy jó döntés volt, de akkor a szabály rossz. Dez elkapta, birtokolta, és soha nem tudjuk meg, mi lett volna ebből a meccsből, ha utána TD-t szerez a Cowboys. Kár érte.

4. Ha ilyet már láttál, akkor hazudsz: Odell Beckham Junior elkapása

Odell Beckham Jr. egyértelműen az év újonca volt, a szezon második felében 9 meccsen 1199 yardot és 9 TD-t szerzett, de a számok nem fejezik ki pontosan, milyen hihetetlen figura is ő. A Giants bőven építheti rá a franchise-ot, Eli Manning nem tud olyan rosszul passzolni, hogy ez a csávó ne kapja el valami elképesztően bravúros módon. De elég beszédből, csak nézd és ámulj: 

5. A Főnix csapatai ismét felemásak voltak

A Patriotsról már ejtettünk szót, sőt, Mitternacht Dallas Cowboysát is megénekeltük már, Tony Romo ismét nagy szezont futott, nem is beszélve szegény Dez Bryantről, és persze a futók királyáról, Demarcus Murray-ről. A Dallas és a Patriots bőven csalt mosolyt kocsmánk tagjaira, amióta nézzük az NFL-t, idén először nyert valamelyikünk csapata, aminek kollektívan tudott örülni mindenki. Volankombi is velünk nézi az NFL-t, ő Packers fan, meg tudjuk érteni, nehéz nem csípni Rodgerséket. Az más kérdés, hogy a Green Bay esetében kérdéses, hogy sikeres volt-e szezon, hiszen nagyon közel voltak a Super Bowlhoz. Az alapszakaszban nagyot játszottak, de a rájátszásra kicsit mintha kipukkadt volna a lufi és még Rodgers is sérülten játszott.

És akkor jönnek a negatívumok: szkr New York Jetse ha lehet, még rosszabb volt, mint tavaly, ráadásul mindkétszer épphogy kikaptak a Patstől is, szóval még ennyi öröme sem volt szegénynek. Benjamin pedig a Bearsnek szurkol, akik kriminálisak voltak, nézhetetlen meccsek, vállalhatatlan produkció. Közös a két csapatban, hogy szarok mindketten hála Istennek megváltak az edzőiktől, a Chicago egyenesen John Foxot igazolta le, akit valamiért kirúgott a Broncos. A Jets végre megvált szkr gyűlölt ellenségétől, Rex Ryantől és kinevezte helyette Todd Bowlest, aki korábban a Cardinals védőedzője volt, de jött új támadóedző is a csapathoz. Utóbbinak lesz nehezebb dolga, egyelőre nem is győzött meg minket a döntés, mivel a defense eddig úgy ahogy elmuzsikált, valamit a támadóegységgel kell kezdeni, mert az tragikus. De ez már jövő zenéje, egyelőre örülünk ennek a szezonnak is, jó volt, nagy meccsekkel, nagy pillanatokkal, és egy hihetetlen lezárással.


2 komment

Címkék: foci összegzés nfl

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr47136149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.02.03. 19:17:04

a végeredménynek én is örültem! klassz szezon volt, most viszont nagyon sokat kell aludni a h újra meccseket láthassunk

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.04. 13:28:19

Most egy évig elég morci leszek,hogy pont ez a csöves Pats nyert!:((
De ezt a vége felé már lehetett sejteni.:((
Most egy picit sajnálom,hogy mi jutottunk tovább a csoportból és nem a Giants.
süti beállítások módosítása