Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

BRÉKING! Magyarország rendezi a foci VB-t!

2014.04.07. 17:50 mujure

Még mindig keressük a leesett állainkat a tegnapi fantasztikus bejelentés hírére. Eddig tartott mire összeszedtük magunkat, mire mindenkit meg tudtunk szólaltatni, és igen a hír igaz: az idei labdarúgó világbajnokságot nem Brazília, hanem Magyarország rendezi. Amikor tegnap, a kétharmad közeli eredményeket elemezgettük és azon gondolkodtunk, hogy mit jelent  a Jobbik halovány erősödése és Bajnai önkritikus monológja, hirtelen Orbán Viktor bankot robbantott: "Igen, győztünk, és örömmel jelenthetem be, hogy idén nem a brazilok, hanem mi rendezzük a világ legnagyobb sporteseményét, a foci VB-t. Ezt is nektek köszönhetjük, együtt sikerült elérni ezt a fantasztikus teljesítményt." Részletek a tovább után!

Az egész már több éve kezdődött, Sepp Blatter és Orbán Viktor közismert jó barátságának kialakulásakor. A FIFA elnöke - összhangban az UEFÁ-val és annak elnökével, Michel Platinivel - fennhangon hirdette a lemaradó térségek futballjának felzárkóztatását. Ennek eredménye volt a dél-afrikai VB négy éve, vagy az ukrán-lengyel közös rendezésű EB két éve. Januárban aztán nem véletlenül lett meghívva Orbán az Aranylabda-gála díjátadójára, a tárgyalások itt értek el a konkrét pontok elfogadásáig. Eszerint a brazilok a helyi belpolitikai reakciók, a vehemens ellenérzések és a stadionépítések lassú haladása miatt lemond az idei VB rendezési jogáról és annak megítélését, hogy kire szálljon az át, a FIFA-ra bízza. Gyorsított eljárásban a múlt héten a FIFA-elnökség elfogadta azt, hogy amennyiben a Fidesz megnyeri az idei választásokat, akkor a jog Magyarországra száll. Szerencsére erre a döntésre itthon is készültek, a felcsúti, a debreceni és a Fradi-stadion is időben el fog készülni. Na de adjuk át a szót magának Orbánnak és Blatternek, hiszen a mai nemzetközi sajtótájékoztató után (ahol Orbán kijelentette, hogy a energiaáraknak az amerikait kell elérni. Ezt amúgy el is hisszük.) meghívták a Főnix blogot egy exkluzív kerekasztal beszélgetésre, ami Orbán Viktor, Sepp Blatter, Csányi Sándor MLSZ-elnök és José Maria Marin, a brazil labdarúgó-szövetség elnökének részvételével zajlott. Elsőként Orbán Viktor régi-új miniszterelnök köszöntötte a jelenlévőket, majd hozzátette:

"Fontosnak tartom azt leszögezni, hogy az egész VB-rendezés alatt és a torna során is a Főnix blog kizárólagos elsőbbséget élvez mindennemű tájékoztatás területén. Ezt a kiemelkedő szakmai munka mellett a labdarúgás melletti őszinte kiállás is indokolja, továbbá az a tény, hogy a jelenlegi sport- és egyéb sajtóban is a Főnix blog példás objektivitást mutatott fel. A hír tehát igaz, valóban országunk rendezheti az idei foci VB-t, amivel mind Blatter Úrnak, mind Marin Úrnak köszönettel tartozunk. Köszönjük továbbá az ország népének, amely újabb négy évre bizalmat szavazott nekünk, és így a magyarországi foci VB-nek is. Köszönet érte!"

Volt még néhány gondolata miniszterelnök-úrnak, de őszintén szólva annyira másnaposak voltunk, hogy kissé bealudtunk, a lényeget Blatter szolgáltatta, a részletek így néznek ki:

"Orbán úrral már hónapok óta tárgyalások vannak, az országukban lezajló változások örömteliek a FIFA számára, értem ezalatt elsősorban a stadionépítést és a TAO-pénzek felhasználását. Brazíliában sajnos nagyon akadozott mind a stadionok építése, mind pedig a rendezés társadalmi elfogadottsága, így logikus volt, hogy másik helyszín után nézünk. Magyarország szinte kínálta magát. Ezzel természetesen együtt jár az is, hogy a rendező ország jogán mostantól nem Brazília, hanem Magyarország válogatottja tekintheti magát résztvevőnek." - döbbentett meg minket Blatter. Szó szerint nem tudtuk, hogy mit gondoljunk, de jött Marin:

"Brazília nagyon hálás volt a rendezés lehetőségéért, de az ország lakossága elutasító volt. A tavalyi Konföderációs-kupa során tapasztalt tüntetéssorozat elrettentett minket. Azt pedig, hogy önként lemondunk a részvétel jogáról is, egyszerű logikai érvek erősítik: egyrészt nem mi rendezzük a tornát, így jogunk sincs a részvételre, másrészt a válogatottunk még nagyon fiatal, nem tűnt esélyesnek a győzelemre, ami elképesztő következményekkel járhatott volna az országban, így inkább készülünk a 2018-as tornára."

Kérdésünkre, hogy a lebonyolítás változik-e, lesz-e új sorsolás, Blatter kategorikus nemmel válaszolt, így tehát elmondható, hogy a magyar válogatott a horvátokkal, Kamerunnal és Mexikóval fog megmérkőzni az A csoport keretein belül. További kérdéseinkre Csányi Sándor válaszolt, aki első körben letudta a kötelező köszönetnyilvánításokat és kiemelte, hogy ez hatalmas lehetőség és felelősség a válogatott számára. A kérdésünk a helyszínekre vonatkoztak, erre Csányi elmondta, hogy ezek is megvannak: Budapest három stadionnal vesz részt, a Puskás Stadion mellett az új Fradi-pálya és a Szusza Ferenc Stadion lesz még helyszín, továbbá Debrecen, Miskolc, Felcsút, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Szombathely lesz még. "A stadionok állnak, amelyik nem, azt június elejére befejezzük, ezzel tehát biztosan nem lesz probléma" - mondta Csányi, mi meg továbbra is alig tudtunk megszólalni.

Ez van tehát, a kerekasztal-beszélgetés után még Pintér Attila szövetségi kapitányt is sikerült mikrofonvégre kapni, aki röviden így kommentálta az eseményeket: "A csapat számára ez egy hatalmas lehetőség, megpróbáljuk kihozni belőle a maximumot. Nem szeretnék jósolgatni, mindig a következő meccsre koncentrálunk, ez jelen pillanatban a Dánia elleni barátságos mérkőzés. Továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak a hazai élvonal legjobbjai, a szakmai stáb meggyőződése, hogy a hazai játékosok semmivel sem rosszabbak a légiósoknál. Próbálunk minél jobb csapategységet összehozni, továbbra is a legnagyobb feladat a védekezésből a támadásokba való átmenet gyakorlása."

A bejelentés minket is megdöbbentett, pláne az a lehetőség, hogy exkluzív interjúkat kérhetünk, stadionbejárásokon vehetünk részt, így aztán készülünk is posztokkal a helyszínekről, a csapatokról, azok elhelyezkedéséről, a magyar válogatott körüli ügyekről, egyszóval: mindenről, ami a magyar foci VB körül zajlik. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!


Szólj hozzá!

Címkék: foci vb ünnep magyarfoci

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr865976710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása