Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

5 dolog, amire emlékezni fogunk az idei NFL-szezonból

2014.02.03. 17:41 mujure

A magunk részéről hosszú évek óta szeretjük és követjük az amerikai futballbajnokságot, közismert nevén az NFL-t. Ezt természetesen mi is – akár csak kis országunk NFL-rajongóinak 95%-a – Faragó Richárdnak és a Sport Tv-nek köszönjük elsősorban, de mostanra már ott tartunk, hogy csakis a Fox jöhetett szóba tegnap este, már csak a reklámok miatt is. Most, hogy sikerült felébredni, elmondjuk mi az az 5 dolog, ami megmarad bennünk az idei szezonból.

Mivel most csak öt dolgot emelhetünk ki, így nem említjük meg Drew Breest, a Cam Newton vezette Carolina Pantherst, a tavalyiak után pedig kevésbé marad meg Colin Kaepernick és a 49ers teljesítménye, nem is beszélve a címvédő Ravensről, róluk azt sem tudjuk, hogy pályára léptek-e egyáltalán.

1. …and the winner is: Seattle Seahawks!

Jobb híján, miután végül mindenki kedvenc csapata kiesett, a Főnix kollektívája úgy döntött, hogy a döntőben a Seahawksnak fog szurkolni, és milyen jól tette! Nem tagadjuk, hogy ez elsősorban Shermannek, a beast mode-ot ezúttal otthonhagyó Marshawn Lynchnek és persze az új generációs irányítónak, Russel Wilsonnak köszönhető. A tegnapi meccs olyan sima volt, hogy már mi éreztük magunkat kínosan, izgalom híján annak kezdtünk szurkolni, hogy lenullázzák a Broncost, erre persze végül nem került sor… A leginkább talán Percy Harvin kickoff return-TD-jénél üvöltöttük, az az akció mindent elmond az idei Super Bowlról. Meg persze említsük meg Malcolm Smitht, a döntő MVP-jét is, azért nem lehet rossz Peyton Manning passzát védőként lekapni és visszahordani TD-re. Nem mondanánk, hogy lerágtuk mind a tíz körmünket, de amit a Seattle letett az asztalra, az fantasztikus. A legjobb védelem bizonyított, de ezúttal a támadósor is kitett magáért, elég csak a végeredményt megnézni: 43-8. Kérdés még, hogy ki volt idén a legjobb?

angyalka640.jpg

2. Peyton Manning: rekordok, majd csúnya halál

A Super Bowlon ugyan kivégezték a Broncost, de Manning még így is a jobbak közé tartozott, hiába a két interception. Amit pedig addig csinált, amíg odáig eljutottak, az fantasztikus. Legtöbb passzolt yard, legtöbb TD-passz, az alapszakasz MVP-je. A Broncos félelmetes támadósora parádézott az egész szezonban, pontesők, látványos akciók, miegymás. Peyton Manning még a régi, klasszik irányítók közé tartozik, és ha megemlékeztünk Wilsonról, róla is muszáj: tűéles passzok és fantasztikus támadás-menedzselés jellemzi, mindezt egy brutális nyaksérülésből visszatérve. De említsük meg azért a többieket is, Holliday a kedvenc visszahordóm lett, nem egy ilyen TD-t hozott, és persze az elkapók: Decker, Welker, vagy éppen Demaryius Thomas. Ráadásul nekik köszönhetjük az alapszakasz legjobb meccsét is, 24 pont előnyről voltak képesek kikapni a New Englandtől, de róluk később.

3. A szezon meccse: Chiefs-Colts

Amikor megnéztük a rájátszás első körének párosításait, ez érdekelt minket a legkevésbé. Egyik csapat sem tartozik a kedvenceink közé, a Chiefs bivalyerős védelme pedig eleve nem ígért sok pontot. Persze megnéztük, és az elejét untuk is: a Chiefs simán jobb volt, a második félidő elején 38-10-re vezettek, mi pedig már azon gondolkoztunk, hogy kellemesen elalszunk a meccs közben, mert itt már semmi nem fog történni. Erre jött Andrew Luck és a Chiefs kulcsembereinek folyamatos lesérülése és a szezon legjobb meccse kerekedett belőle. A végén a Colts 45-44-re legyőzte a Chiefst, mi pedig sokadjára is megtanultuk, hogy soha ne írjunk le egy csapatot se, semmilyen állásnál.

4. Tom Brady és a zöldfülűek

A Patriots meccsei voltak messze a legizgalmasabbak idén. Rendre a második félidőben, de még inkább az utolsó negyedben megfordított meccsek, utolsó másodperces fordítások, hosszabításos vereség, volt itt minden. A Broncos elleni horrort már említettük, de Tom Brady vezetésével a Pats amúgy is nagyon mélyről jött fel. Gronkowski folyamatosan sérült volt, Wes Welker távozott a Denverhez, Hernandezről pedig kiderült, hogy többszörös gyilkos. Na most, ezek hárman csak a legfontosabb célpontjai voltak Bradynek, így a szezon semmi jót nem ígért nekik. Ehhez képest az AFC második helyére futottak be, majd megverték az előző pontban említett Coltsot, hogy végül a főcsoport-döntőben kapjanak csak ki Manningéktől. Ha nem is Tom Brady élete szezonja volt ez, de mindenképp a legjobbak között kell emlegetnünk, mert egy rakás újonccal körülötte vitte végig a csapatát úgy, hogy egy másodpercig sem volt kérdéses, hogy ismét számolni kell velük a végelszámolásnál. Ott is voltak.

5. A Főnix csapatainak felemás teljesítménye

Igazából a szerkesztőség három tagja van nagyon rápörögve erre a játékra, és ahogy az kell, három különböző csapatnak is szurkolunk. Jómagam Pats-rajongó vagyok, de arról már szó volt az előző pontban, így ugorhatunk is szkr kedvenc csapatára, a New York Jetsre. Persze sok jót nem lehet mondani róluk, tipikus mindigjövőre franchise ez, de egyszer csak összejön valami, mi szurkolunk továbbra is. Amúgy igen, annak pláne örülünk, hogy a kedvenceink csoportriválisok, idén Jets-Pats 1-1.
És akkor még itt van a statisztikák királya, Benjamin, aki csak úgy szórja nekünk minden vasárnap a legfeleslegesebb infókat, miközben a Chicago Bearsnek szurkol. A Bears egy jó csapat, ez idén is látszott, de nem képesek átlépni a saját árnyékukat: a defense parádés, mint mindig, és az offense-szel sem volt különösebb gond, csak hát az NFC egy kemény főcsoport, végül éppenhogy, de lemaradtak a rájátszásról is. Szomorú pandák voltunk az utolsó héten.

+1. Mondtuk már, hogy imádjuk Amerikát? Az ilyenek miatt, például:


5 komment

Címkék: foci összegzés nfl

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr225796773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CJKrisz 2014.02.04. 13:42:33

Igazából annyit tudok hozzátenni, hogy a mostani Super Bowl volt a legszürreálisabb, amit valaha láttam. De talán nem vagyok egyedül ezzel. Denver szurkolóként természetes, hogy csalódott vagyok, de ezzel együtt csak gratulálni tudok a Seahawks-nak. Nagyon brutálisat játszottak egész szezonban, és valahogy már októberben éreztem, hogy ők egyfajta mumus lesznek mindenki számára, a Denver számára pedig különösképpen, hiszen az előszezonban már valami hasonló végeredménnyel legyalulták a pályáról Manningéket. A döntőben pedig összecsapott a liga legjobb támadósora a legjobb védősorral. A Seahawks védelme igazolta a régi alapállítást, miszerint Super Bowl-t nyerni csak jó védősorral lehet. Nagyon jól játszottak, minden összejött nekik, a Denver-nél meg mintha mindenki bal lábbal kelt volna fel, olyan dolgokat nem tudtak megcsinálni, amit 100-ből 100-szor sikerrel eljátszanak bárkivel, egyszerűen nem találták a helyüket. A Seahawks játéka számomra amolyan ingadozó. Seattle-ben a Denver ellen 24:0-ról feltámadtak és verték őket, aztán kb. egy hónapja Denverben szintén csapnivalóan kezdtek, talán 17:0-ra is vezetett a Broncos és onnan jöttek fel, majdnem ismét sikerült fordítaniuk. A Super Bowl alatt viszont végig brillíroztak, abszolút elismerem, hogy jobbak voltak mint a Denver - bár annyival azért nem, mint amit a végeredmény mutat. Én egy szoros meccsre számítottam, 23:20, vagy hasonló eredménnyel. Majd a következő szezonban ismét nekivágnak. A második hely egyáltalán nem mondható sikertelen eredménynek, még akkor sem, ha azt szokták mondani, hogy a mások helyezett az első vesztes. Addig is Go Broncos! :)

mujure 2014.02.04. 14:28:23

@civil: köszi, javítva! jellemző, hogy mindenhol jól írtam, csak ahol feketével ki van emelve, na ott nem:)

scottish 2014.02.04. 14:50:16

Szürreális volt ez Seahawks szurkolóként is. Egyrészt örülök, hogy a seattle végre nyert gyűrűt, de nem ilyen meccsen gondoltam. Az én szememben - így utólag - a 49s - Seahawks volt a döntő. Utolsó perces támadás egy jó támadósorral, mi meg védekezzünk ellene, és sikerült.
Sokkal jobban megérdemeltnek éreztem volna a győzelmet, ha ugyanezt kell Manning ellen elkövetni

CJKrisz 2014.02.04. 15:31:10

@scottish: Igen, pontosan így gondolom én is. Egy igazán szoros, a legvégén eldőlő meccs sokkal jobb lett volna. Szerintem mindenkinek. Én úgy éreztem, hogy a stadionban levő közönség sem így képzelte. A Seattle szurkolók sem tomboltak úgy, mintha egy igazán szoros meccsen lettek volna. Nem azt mondom, hogy sajnálatból, vagy ilyesmi, hanem ez a játék valahogy nem volt úgymond örömteli nekik sem, pedig hát az ő csapatuk nyert. Persze az USA-ban ez nem csak sport, hanem az életük, a kultúrájuk része, össze sem hasonlítható egy Fradi-Újpest meccs hangulatával. Engem egyébként ez a sport - lehet furán hangzik - éppen a sportszerűségével fogott meg.
süti beállítások módosítása