Hamu és Feltámadás

Online kocsma! Dohányzó helyiség (kérjük használja a kihelyezett hamutálakat), asztalt biztosítani csak rendelés fejében tudunk, a földre köpni tilos!

Friss topikok

A Fidesz és a rasszizmus

2011.04.03. 17:17 szkr

Az elmúlt közel egy év az össznemzeti együttműködés jegyében telt. Végre összefogott mindenki az országban és közös erővel építgetjük a Harmadik Köztársaságot, amely egészen mostanáig valamiféle félholt állapotban leledzett, várva a Megváltót, aki végre győzelemre viszi a nép akaratát. 2010 a FASZ éve volt, a forradalomé, melyet fülkék vívtak meg helyettünk. Jó is így, mi, gyarló emberek, úgyis túl sokan vagyunk ahhoz, hogy el tudjuk dönteni mi az igazán jó nekünk. Én például olyannyira impotens voltam tavaly áprilisban, hogy még egy ikszet sem voltam képes leírni (azóta, ellentétben másokkal, megtanultam írni). Szerencsére most nem a teljes Fidesz-konszolidációt fogom elemezni, annak pusztán egyetlen apró részét, mégpedig a Magyar Kultúráért folytatott nemes és egyelőre győzedelmes harcukat.

Mindenekelőtt le kell szögezni: egy kicsit mindenki rasszista. A rasszizmus ugyanis olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között - feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján - hierarchiát állít fel. Nem kell hinni a wikipediának, Wallersteint viszont legalábbis illik meghallgatni (meg úgy néha-néha olvasni valamit amihez köze van, csak a móka kedvéért).

Amikor az úgynevezett antirasszizmus jegyében valaki kiválaszt egy szerinte diszkriminált népcsoportot és annak előnyt nyújt a szerinte diszkrimináló népcsoporttal szemben, azt nem antirasszista megnyilvánulásnak nevezik, hanem rasszistának. Nyilván mindenki tudja, hogy most mi jön, szóval nem kell majd előadni a Meglepett Olvasót (persze elő lehet, csak baromira felesleges).

Rents Öcsém a blogján viszonylag magához képest hosszan értekezik arról a számomra is megdöbbentő döntésről, hogy a Volt Fesztiválon lesz az EU elnökség záróbulija, ahol, többek között, European Gipsy Rocks! címmel lesz egy egyébként eléggé színvonalas(nak tűnő) program. A Volton. Engem ez annyiban nem érint, hogy nem terveztem megjelenni, meg ha terveztem volna sem az Európa sátor körül császkálnék jobbra-balra, csak arra az apróságra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hülyeségnek, bár határai nincsenek, azért lehetne némi limitet szabni.

Miután elővették a "klasszikus felfogásban játszott Ember tragédiáját" és a csizmacsapkodós-botlengetős hagyományőrző bulikat is megtámogatták pénzzel (tudom, tudom, nyilván mi szavaztuk meg, hogy például több hagyományőrző műsorszám legyen a közmédiában), teljesen nyilvánvaló, hogy a cigányok sem eshetnek ki a szórásból. Ők, ugyebár, az adu.

Azon kívül, hogy fehérek ugatnak fehéreknek a nemfehérekről, valójában sok minden nem zavar. Pártízmilliós konferencia itt, romaprogram ott, nincs ezzel baj, csak szegény cigányokat utálja mindenki egyre jobban, hogy aztán mikor már mindenki részeg (mert mindenki részeg lesz a Volton) egyszerűen csak odavessék szerencsétleneket egy olyan tömegnek, amelynek tagjai akkor is viccesnek tartják a rasszista és/vagy antiszemita beszólásokat, ha egyébként semmi bajuk nincs egyik csoporttal sem. Erre nincs szükség. A Volton legalábbis nincs. A Volt arra jó, hogy fiatalok jót bulizzanak, akár Parno Grasztot hallgatva, anélkül, hogy ezt tematizálná bárki. Ne azért játszanak cigány együttesek egy fesztiválon, mert mostaztánmegmutatjuk, hanem azért, mert meghívták őket fellépőnek, mert jók, mert érdekli a közönséget és mert kurva jó bulit csapnak. De semmiképp se azért, mert ők cigányok. Ez ugyanis rasszista (ahogyan az is, hogy meggyőződésem, hogy azért olyan kurva jó ez a zene, mert ők cigányok és értenek hozzá, hogyan kell bulizni).

A Fidesz úgynevezett kultúrpolitikája nemcsak azért bicskanyitogató, mert még véletlenül sem hajlandó tudomást venni arról, hogy van egy eléggé komoly réteg, akiket figyelembe kellene venni (ez lenne az úgynevezett fiatalság, akik azért elég jól elvannak akár egy jó Romano Drom koncerten is mondjuk a Gödörben), hanem azért is, mert képtelenek arra, hogy felfogják, nekünk semmi szükségünk nincs arra, hogy a szánkba legyen rágva, hogy az az együttes ott a színpadon cigány, mert ez nem érdekel senkit. Az számít, hogy milyen a zene. Mika például buzi, de nem emiatt lesz ott a Soundon, hanem ezért (vagy ezért, vagy ezért, vagy ezért).

Ha tematizálod, akkor minden szarabbul hangzik. Ezt végre meg kellene tanulni, ahogyan azt is, hogy értéket nemcsak a határontúli magyarok tudományos kutatásainak az eredményei, hanem minden idők legkeményebb erőszakjelenete is hordoz magában.

Szóval hagyjatok minket békén légyszi. Ideje lenne már századot lépnetek, annyira fasza ez a huszonegyedik. Bárcsak láthatnátok ti is.

 


Szólj hozzá!

Címkék: politika kult cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://foenix.blog.hu/api/trackback/id/tr442796554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása